Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

14.11.14, 22:20
Wiek 25 lat

Tsh - wynik 1.2, od 0.4 do 4.0
Ft3 - wynik 4.89, normy 3.5 do 6.5
Ft4 - wynik 11.05, normy 11.5 do 22.7

Czy jest to niedoczynność tarczycy?

Jestem ciągle zmęczony i ospały.
Obserwuj wątek
    • pindzia.lindzia Re: Interpretacja wyników 15.11.14, 02:50
      FT4 jest za niskie, masz niedoczynność tarczycy, ale przy takim TSH to szczerze nie wiem, czy znajdziesz lekarza, który da Ci receptę na Euthyrox. W Lublinie jest dr Niewiedzioł i podejrzewam, że on poszedł by Ci na rękę, co do innych miast to poszukaj w polecanych.
      Możesz też spróbować dać swojej tarczycy szansę i uzupełnić niedobór witaminy D3 (bo ma to prawie każdy w Polsce). 99% ludzi dobrze reaguje na suplementację, zauważając przyrost energii, lepsze wyniki tarczycy, cukru, ciśnienia, w zasadzie każdego parametru. Ale trzeba się do tego przyłożyć i brać jej naprawdę dużo np. jeśli ważysz 70 kg to 7000 IU dziennie. Na Allegro można kupić tanio zapas kapsułek po 5000 IU. Kontrola co kwartał, badanie jest drogie, ale nie da się go ominąć. Co ciekawe, u nas poziom powyżej 100 to już toksyczność, w Kanadzie dopuszczają dwa razy taką normę i jakoś ludzie tam nie umierają od nadmiaru witaminy D3, więc może my też powinniśmy "wyluzować".
      Patrząc na Twoje wyniki przychodzi mi do głowy jeszcze suplementacja magnezem, bo jest on wykorzystywany do produkcji T4, a to właśnie leży u Ciebie. Poczytaj w stopce o dawkowaniu.

To są tylko moje luźnie przemyślenia, nie porada lekarska, więc zrobisz jak chcesz.
      • ciupass Re: Interpretacja wyników 15.11.14, 11:05
        Mam też inne wyniki:

Magnez 2,0, norma 1.6 do 2.3
        Wapń całkowity 2.3, norma 2.1 do 2.55
        Witamina B12 wynik 659, norma 211 do 911
        Ferrytyna 181, norma 22 do 322

Postaram się dostać do jakiegoś dobrego endykronologa.
        • procesor Re: Interpretacja wyników 15.11.14, 21:36
          zrób przed wizytą u lekarza USG tarczycy oraz przeciwciała aTG i aTPO
      • fenyloetyloamina0422 Re: Interpretacja wyników 17.11.14, 05:30
        Pindzia.lindzia leczysz się może u dr Niewiedzioł? Nie wiem jak napisać do Ciebie na priv żeby dopytać sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka