patryk1919 24.07.16, 15:36 FT4 38.46% [ wynik 1, norma (0.7 - 1.48)] FT3 74.50% [ wynik 3.2, norma (1.71 - 3.71) Czy wymaga to konsultacji z endokrynologiem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patryk1919 Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 24.07.16, 16:41 Mężczyzna Wiek: 22 lata Objawy: -Ciągłe zmęczenie -Ciągłe Wahania wagi (spadek wagi przy wzroście poziomu tkanki tłuszczowej) -Problemy z pamięcią -Ból i strzelanie stawów -spadek popędu seksualnego (przy wysokim poziomie Testosteronu 1050 (norma 140-970) oraz niskim poziomie Prolaktyny -Wypadanie włosów (przy wykluczeniu podłoża łysienia androgenowego) -Wahania nastroju -problemy neurologiczne (drżenie kończyn, dretwienie i osłabienie wzroku) -Osłabienie mięśni - O ile może to mieć związek z tarczyca, wszyscy w mojej rodzinie są grubej kości patrząc po nadgarstkach a ja mam nadgarstki jak 13 letnie dziecko Odpowiedz Link
flanelka.5 Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 25.07.16, 11:41 to chyba nie tarczyca.. chociaż czasami mówi się, że wysokie ft3 vs ft4 sugeruje niedobór jodu. procentowo wygląda to fajnie, ale dość niskie progi ma to twoje laboratorium. nie podałeś jednostek ale jeśli ft4 jest w ng/dL a ft3 w pg/ml to ja bym przy takim wyniku czuła już niedoczynność.. ale każdy jest inny. Twoja przysadka jakby nie chciała więcej hormonów. Możesz dla pewności spróbować powtórzyć badanie w innym laboratorium. Odpowiedz Link
patryk1919 Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 25.07.16, 13:26 Ft 3 w PG/ml a ft4 w ng/dl tak jak napisałaś, najbardziej jestem załamany wypadaniem włosów (stosuje juz chyba wszystkie możliwe suplementy diety łącznie z witamina d3 i minerałami) zawsze miałem gęste włosy a teraz skóra na głowie jest sucha i swędzi lekarz trycholog zasugerował tarczyce do zbadania ponieważ wykluczył łysienie androgenowe oraz grzybicę. Nie wiem co robić bo fundusze mam dosyć ograniczone a wizyta u endokrynologa to koszt około 150zl, czy przy takich wynikach jest sens udawać się tam? Martwi mnie też brak popędu seksualnego.. Odpowiedz Link
sw.stefan Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 25.07.16, 22:00 Jak nie masz kasy to tłocz b12 przez miesiąc po 2000 mikrogramów dziennie (kup najlepiej swansona 1000 mikrogramów z kwasem foliowym), plus koniecznie potas, czyli ze 2 banany. B12 nie przedawkujesz, tak, ze jest to zupełnie bezpieczne. Ferrytynę niestety będziesz musiał zbadać jeżeli chcesz wykluczyć braki żelaza. Odpowiedz Link
sw.stefan Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 25.07.16, 13:08 Jak nie tarczyca, zrób pakiet "anemiczny" ferrytyna, b12 może jeszcze kwas foliowy,jeżeli unikasz słońca to zrób sobie kurację wit D i magnezem (cytrynian,chlorek magnezu) ,D na stawy, B12 i magnez na układ nerwowy. Odpowiedz Link
flanelka.5 Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 25.07.16, 15:04 zgadzam się niska ferrytyna (<40) potwierdzi inną niż tarczyca przyczynę wypadania włosów. Odpowiedz Link
patryk1919 Re: Interpretacja wyników ft3 ft4 26.07.16, 12:28 Ok dzięki, porobie badania i dam znać co i jak Odpowiedz Link