17.04.17, 23:16
Na forum trafiłam szukając informacji dotyczącej zaburzeń serca.
Przypadkowe badanie serca wykazało, że 12 latkowi nierówno bije serce. Badanie EKG to potwierdziło: "pojedyncze pobudzenia nadkomorowe przewiedzione z aberracją lub komorowe zsumowane ale bez cech przedwczesności. Bez cech przeciążenia przedsionków i komór, bez zaburzeń repolaryzacji". Dziecko miało wykonane echo serca, wynik prawidłowy. Z badań laboratoryjnych TSH 0,98 (0,25-5), sód 137 (135-150), potas 4,4 (3,5-5), OB 10 (0-15), CRP 1,6 (<5). Morfologia w normie, poza WBC 3,78 (4,5-12,5), przy czym rok i dwa lata temu WBC tez było niskie (odpowiednio 4,27 a wcześniej 4,84). Czekamy na badanie holterem i wysiłkowe.
Co jeszcze mogłabym w międzyczasie zrobić, jakie badania... cały czas chodzi mi po głowie nadczynność tarczycy, mimo właściwego poziomu TSH (rok temu TSH1,66 (0,25-5.0). W zeszłym roku dziecko miało tez określany poziom wit d: 23,7- poziom niewystarczający; przez jakiś czas podawałam mu witaminę. Dodam, ze dziecko bardzo aktywne sportowo (aktywne od zawsze, a od września 2016 systematyczne treningi), a z dolegliwości kłopoty z zasypianiem.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
Jakie badania powinnam zrobić dziecku... Ft3, Ft4? Ferrynę, wit. b 12?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Serce 18.04.17, 09:00
      Ja zrobiłabym podobnie jak ty, może dodałabym elektrolity z uwagi na serce
      www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/elektrolity-badanie-elektrolitow-jonogram-normy-i-wyniki-badania_44302.html

Jak wygląda jego HGB i MCV w morfologii?
      • alfa36 Re: Serce 18.04.17, 13:02
        Dziękuję.
        Dziś pokazałam wyniki pediatrze, która stwierdziła, ze należy je odczytywać całościowo, a pozostałe parametry są w normie. HGB 13,2 (11,5-15,2), MCV 83,3 (77-91), OB 10 (0-15), CRP 1,6 (<5). Sód i potas w normie, pozostałych elektrolitów nie zlecono.
        • mama_dorota Re: Serce 18.04.17, 14:40
          Anemii nie widać. Może problem jest w samym sercu? Jakaś niegroźna wada, czy coś takiego, skoro jest aktywny fizycznie.
          • alfa36 Re: Serce 18.04.17, 17:00
            Wiele razy czytałam, ze samo TSH nie jest wiarygodne, stąd pomysł dodatkowych badan. Tyle, że nie chcę dziecka niepotrzebnie kłuć i nie chcę wydawać niepotrzebnie (?) sporych pieniędzy.
            • djpa Re: Serce 18.04.17, 17:28
              Dawaj chłopcu magnez - większość dzieci ma niedobory tego pierwiastka. W dodatku witamina D3 zużywa magnez, więc jest go jeszcze mniej.
              Poza tym magnez na pewno nie zaszkodzi smile Przy przedawkowaniu, o które trudno, bo musiałby zjeść ponad 6 tabletek, będzie biegunka i nic więcej.
              Najlepiej mleczan, cytrynian, jabłczan.
              Magnez może przydać się bardzo przy problemach z zasypianiem.
              Z dodatkowych badań to fT3, fT4.
              Dzieci z reguły nie leczy się na na nadczynność, chyba, że jest duża, bo można bardziej zaszkodzić niż pomóc...

Mojemu synowi dawno temu wyszło na echo serca coś odrobinę nie tak, ale okazało się, że po prostu serce mu rosło nie wszędzie równomiernie i jednocześnie. Obecnie nie ma po tym śladu, wszystko OK smile Tego i Wam życzę smile
              • alfa36 Re: Serce 21.04.17, 15:51
                Dzięki. Syn jest po badaniach. Ma 4 procent pobudzeni. Z zaleceń magnez (muszę się rozpoznać, jaki) i holter za miesiąc do powtórzenia, no i rezygnacja na miesiąc z intensywnego trenowania.
                • djpa Re: Serce 21.04.17, 19:13
                  Najlepiej wchłania się mleczan, cytrynian lub jabłczan magnezu. Nie kupuj tlenku magnezu, nawet jeśli jest w dużej dawce.
                  Uważaj na mieszanki różnych związków magnezu, przeważnie mają mało mleczanu i dużo tlenku lub innego źle wchłanialnego.
                  Pomocniczo można kupić wiadro 5kg np. siarczanu magnezu (sól Epsom?) i dodawać do kąpieli. Niektórzy twierdzą, że pomaga.
                  Osobiście biorę Polomag B6, ale to są duże białe tabletki, mogą być trudne do połknięcia dla dziecka.
                  • muktprega1 Re: Serce 21.04.17, 23:08
                    Ila lat ma dziecko? Ile waży? Ja brałam Puritans Pride (magnezium oxide) ale najlepiej w moim przypadku przyswajalnym był Slow-Mag bez B6
                    Niski poziom magnezu skutkuje powstawaniem niedoborów witaminy D. Mg jak najdalej od wapnia - antagonista.
                    Od Koleżanki Natder - zapotrzebowanie dobowe na magnez dla osoby dorosłej wynosi 6 mg/kg.
                    • alfa36 Re: Serce 04.05.17, 14:12
                      Dziecko ma 12 lat, waży ok. 45 kg. Póki co kupiłam magne b6 i daję 2 razy dziennie, chyba to jednak mało.
                      • djpa Re: Serce 06.05.17, 19:32
                        Spokojnie dawaj mu więcej, bo nie będziesz wiedziała, czy magnez pomaga, czy nie. A ja myślę, że duża dawka mu pomoże i to po kilku tygodniach smile W ulotce podobno piszą, że:

Dawkowanie

Dorośli: 6-8 tabl. na dobę w 2-3 dawkach podzielonych.
                        Dzieci od 6 lat (o mc. ok. 20 kg): 10-30 mg/kg mc. na dobę czyli 4-6 tabl. na dobę w 2-3 dawkach podzielonych.
                        Tabletki połykać w całości, popijając dużą ilością wody, przyjmować w trakcie posiłków.
                        • alfa36 Re: Serce 08.05.17, 14:37
                          Dzięki za wskazówki.
                          • djpa Re: Serce 08.05.17, 16:31
                            Zrobiłam kopiuj-wklej z ulotki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka