Dodaj do ulubionych

Guz tarczycy

27.06.22, 19:59
Dzien dobry od dwóch miesięcy bardzo bolało mnie gardło, nie dawało mi to spokoju wiec poszłam zrobić usg jak się okazało liczne guzy na tarczycy w tym jeden 10×6mm do biopsji napewno i bardzo poszerzone węzły chłonne.Od razu zrobiłam badania z krwi i nie mam bladego pojęcia czy są dobre . Proszę o pomoc. Dodam jeszcze ,że w ostatnim czasie przytyłam 20kg gdzie odżywiałam się jak zawsze.
FT3 4,87
FT4 12.24
TSH 0,784
ANTY TG 4.41
ANTY TPO 3.00
P/CIALA PECEPTOROM 0.838
CRP 1.3
Obserwuj wątek
    • grzymcia1 Re: Guz tarczycy 14.07.22, 12:41
      Witam,mam podobny problem I 35 lat .
      Guzka tarczycy mam od 23 lat taki sobie był 6x11mm.
      Od dwóch lat powiekszyl sie do rozmiaru 23x19 lito torbielowaty ,
      oprócz tego jest drugi w drugim placie 26x16 mm lito torbielowaty i 2 małe ok 6x5 i 7x5 hypoechogeniczne.
      Mam dosc spore uczucie ucisku (jakby ktos ciagle lekko sciskał mnie za gardło )
      Hormony z maja tego roku
      TSH 1.4225 (NORMA 0.35-4.95)
      FT3 2.66 (norma 1.71-3.71)
      ft4 0,89 (norma 0.7-1.48)
      Biopsja wynik 2 oraz 1(niediagnostyczna)
      Wpazdzierniku mam termin usuniecia tarczycy ale nie jestem pewna czy dobrze zrobie .Co myslicie ,bo o tarczycach wiecie wszystkosmile
          • grzymcia1 Re: Guz tarczycy 14.07.22, 18:13
            Wogole nie przyjmuje hormonów bo doktor tzn .2 lekarzy stwierdziło ,że wyniki hormonów są dobre.Znalazlam jeszcze wyniki ze stycznia 2022 z innego laboratorium
            TSH 2.97 (norma 0.27-4.20)
            FT 3 4.51 (norma 3.10-6.80)
            FT4 14.98( norma 12.00-22.00)
            Od lutego leczę się u psychiatry ponieważ miałam bardzo duże kłopoty ze spaniem i lekkie stany lękowe .dodam że nie wiem dlaczego ponieważ wszystko w domu i pracy jest super.Po lekach od psychiatry (bardzo delikatne dawki)czuje się lepiej ale mam ciągle to uczucie ucisku ,czesem kaszel i szybko tracę głos w pracy mam chrypkę i często uczucie jakby ,,serce kołatało mi w tarczycy ,,taki ścisk.
            • artur11111111 Re: Guz tarczycy 14.07.22, 18:28
              Z takimi wynikami nie dziwię się że leczysz się u psychiatry te leki cię uspokoją ale nie rozwiążą problemu problem jest w tarczycy a nie w głowie twój lekarz nie potrafi cię leczyć musisz brać hormon masz bardzo słabe wyniki tarczycowe i stąd twoje źle samopoczucie oni nie wiedzą co trzeba zrobić i najlepiej wysłać do psychiatry hormony ft3ift4 muszą być na poziomie 65-75%normy ty masz bardzo nisko i stąd takie samopoczucie zmień lekarza bo z tym nic cię dobrego nie czeka patrzy na TSH a nie na hormony które dla nas są najważniejsze

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka