Dodaj do ulubionych

Nowe roboty na Powstańców

22.07.13, 22:57
Witajcie.
Kilka dni temu naprzeciwko kościoła przy zbiegu z Kopernika zaczęły się roboty drogowe. Nigdzie nie ma śladu tablic informacyjnych. Na stronach miasta również cisza. Czy ktoś orientuje się co tam się dzieje? Początkowo można było pomyśleć że to obiecany remont dalszej części ulicy Powstańców, niestety chyba jednak to nie to. Teren został szczelnie "osztachetowany" co wróżyłoby powstanie nowego bloku.
Jako mieszkaniec tego osiedla chciałbym mieć wpływ na widok na ulicę Powstańców.
Być może jestem podejrzliwy, ale jest to spowodowane lekkomyślnością władz które nie dbają o plan zagospodarowania przestrzeni miejskiej. Odnoszę wrażenie że chcą sprzedać każdy kącik i upchnąć jak najwięcej mrówek na jak najmniejszej powierzchni.
Zapraszam do debaty co należy zrobić aby dbać o nasze otoczenie.
Obserwuj wątek
    • zanecin Re: Nowe roboty na Powstańców 23.07.13, 08:00
      czopciu napisał:

> Jako mieszkaniec tego osiedla chciałbym mieć wpływ na widok na ulicę Powstańców

Jedyny twój wpływ na estetykę okolicy to nie śmiecić i ładnie się ubierać. Bloki i tak powstaną i to maksymalnie wysokie bo to się opłaca.
      • czopciu Re: Nowe roboty na Powstańców 23.07.13, 08:30
        co za pesymizm. Oczywiscie nikt nie wymaga aby stawiano parku w miejscu prywatnych posesji. reszta j.w. Pytanie zostało skierowane bo brak jest informacji na ten temat.
    • fraszka_igraszka Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 00:12
      podobno ma powstać blok Dozbudu, słyszałam, że wieżowiec, ale nie wiem, ilu piętrowy
    • route67 Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 07:42
      Bedziemy mieli Ursynów. Tzn prawie ursynów, bo tam mają drogi a my nie :))
      Bedziemy mogli umacniać więzy miedzysąsiedzkie serdecznie się pozdrawiając stojąc kolejne 10 min dluzej w korku :)) i bedzie dojazd do centrum cywiliacji godzine 40 zamiast półtora :D
      Będzie nowy blok, wiec i pewnie sie okaże że powstańców juz sie nie poszerzy, bo ktoś wydał tę idiotyczną decyzję.

Mam nadzieję, że "zameldowani" podziękują komu trzeba za to ładowanie ich w pu...
      • kerajm Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 08:23
        Burmistrz stanowczo powinien już zakazać budowy bloków w rejonie Ząbek południowych, niestety liczba samochodów wzrasta ale liczba czy jakość ulic już nie, niewydolna sytuacja oświatowa, brak placów zabaw (albo ruina)
        • route67 Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 10:04
          Burmistrza, co pokazał już niejednokrotnie, Ząbki Południowe specjalnie nie obchodzą, zgodnie z zasadą "jak sie wszyscy zameldujecie to może raczę na was chociaz splunąć" :)

Nie pytaj co Burmistrz może zrobić dla ciebie, spytaj co Ty możesz zrobić dla swego Burmistrza!
        • netgater Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 13:26
          Burmistrz nie może zakazać budowy, bowiem takie decyzje wydaje Powiat. Jedyne co można zrobić to zmienić Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego, który określa co, gdzie i jak można budować. Uchwala to Rada Gminy, ale prace nad nowym Planem trwają od lat i końca nie widać, a stary pozwala tam budować bloki. I tyle.
          Tamten rejon już jest tak skrzywdzony starym planem, że chyba nic go nie uratuje...

--------------------------------------------------------------
      • p605 Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 08:24
        Będzie i nowy blok i poszerzona ul. Powstancow. Wbrew pozorom jest tam jeszcze duzo miejsca.
        • zanecin Re: Nowe roboty na Powstańców 24.07.13, 14:19
          Blok pewnie będzie ale poszerzona Powstańców chyba jednak nie, chociażby ze względu na dom znajdujący się na skrzyżowaniu z ul. Kopernika
          • czopciu Re: Nowe roboty na Powstańców 01.08.13, 22:45
            skoro nie będzie poszerzona droga to jest to wbrew planom zagospodarowania, a takie działanie można zaskarżyć. W takim wypadku sąd po rozpatrzeniu skarki może nakazać zatrzymanie robót budowlanych do czasu wyjaśnienia.
          • p605 Re: Nowe roboty na Powstańców 02.08.13, 08:02
            Źle troche to napisałem. Będzie pozostawiona rezerwa terenu pod drogę przy bloku a dom na pewno zostanie też usunięty przy robudowie dorgi (tylko nie wiadomo kiedy). Wydaje mi sie ze ten dom dawno zostałby usuniety tylko że miasto czeka na jakiegoś dewelopera któy w tym miejscu mógłyby coś wybudować a deweloperzy czekają na miasto bo tam jest teren potrzebny do rozbudowy drogi.
            • pi0trw Re: Nowe roboty na Powstańców 02.08.13, 10:31
              A może po prostu właściciel tego domu nie chce się go pozbywać? Podobnie zresztą ma się sprawa fragmentu jezdni przy rondzie.
              • zanecin Re: Nowe roboty na Powstańców 02.08.13, 11:10
                Też tak myślę, do tego dochodzi skomplikowana / nieuregulowana sprawa własności.
                Ja osobiście im kibicuję niech się nie dają !
                • p605 Re: Nowe roboty na Powstańców 02.08.13, 12:17
                  Jest ustawa drogowa która pozwala wywłaszczyć teren pod drogę i niezbędną infrastrukturę. Ale rozochodzi sie pewnie głównie o kasę a ze jest to bardzo krótki i mało strategiczny odcinek to niespecjalanie komuś na tym zależy.
                  • krispela Re: Nowe roboty na Powstańców 07.08.13, 14:01
                    będzie co obiecać po raz kolejny przed następnymi wyborami
                  • nihiru Re: Nowe roboty na Powstańców 12.08.13, 13:01
                    z tego co mi się obiło o uszy (wiadomość niepotwierdzona) w tym domku mieszka jakaś starowinka i nikt nie chce jej na siłę wyrzucać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka