Dodaj do ulubionych

Podatek od nieruchomości

17.11.13, 14:37
przyszło do mnie pismo z urzędu miasta ,które wzywa mnie do:" przedłożenia informacji o nieruchomościach i obiektach budowlanych dla potrzeb wymiaru podatku od nieruchomości". i jeszcze : "pomimo istnienia przewidzianego przepisami prawa wymogu i upływu powyższego terminu podatnik nie dopełnił tego obowiązku.
To ja się pytam na jakiej podstawie do tej pory płaciłem podatek od nieruchomości jeżeli nic się u mnie nie zmieniło?
Obserwuj wątek
    • rukwiak Re: Podatek od nieruchomości 17.11.13, 15:44
      Niezwykle ciekawy sposób komunikacji z Urzędem Miasta, poprzez forum internetowe :)
      A może by tak zadzwonić i wyjaśnić? Wydaje się to rozsądniejszym sposobem...
      • alidziubek Re: Podatek od nieruchomości 17.11.13, 16:37
        Tak oczywiście ,że się wybieram ale pismo dostałem w sobotę.
        • kasiecka Re: Podatek od nieruchomości 10.12.13, 22:11
          a może płaciśz opłatę z tytułu wieczystego użytkowania gruntu? Często mylone z podatkiem od nieruchomości..informację dot. naliczenia podatku trzeba zgłosić w terminie 14 dni od zakupu.
          • drugidundy Re: Podatek od nieruchomości 11.12.13, 22:34
            Nigdzie nie zgłaszałem kupna mieszkania i miejsca parkingowego, a jednak przez 9 lat dostawałem z urzędu decyzję o podatku od nieruchomości (na decyzji wyszczególnione metraż mieszkania i działki). Płaciłem przekonany że jest wszystko OK.
            Zupełnie przypadkiem ostatnio okazało się, że płaciłem tylko za mieszkanie i część działki pod blokiem, a w ogóle nie płaciłem za część działki z miejscem parkingowym...
            Nieduże pieniądze co prawda, ale musiałem zapłacić za 5 lat wstecz bez odsetek.
            • kasiecka Re: Podatek od nieruchomości 13.12.13, 13:24
              w ustawie jest napisane że podatnik ma obowiązek w ciągu 14dni zgłosić nabycie nieruchomości do właściwego organu podatkowego.. jeśli tego nie zrobiłeś to może urząd zrobił postępowanie z urzędu.
              • drugidundy Re: Podatek od nieruchomości 13.12.13, 15:21
                Teraz wiem, że tak jest w ustawie:) jak kupowałem mieszkanie umknęło to mojej uwadze.
                Ja nie zgłaszałem, ktoś jak widać zgłosił za mnie (bo skądś się urząd dowiedział skoro przysyłał decyzje) ale tylko w połowie.
                A wyszło to jak żona meldowała się w Ząbkach, i wzięła akt notarialny na miejsce parkingowe zamiast na mieszkanie:)
                Sami nigdy pewnie by do tego nie doszli.
                • ek.0 Re: Podatek od nieruchomości 13.12.13, 16:59
                  Zapewne notariusz ma taki obowiązek

drugidundy napisał:

> Teraz wiem, że tak jest w ustawie:) jak kupowałem mieszkanie umknęło to mojej u
                  > wadze.
                  > Ja nie zgłaszałem, ktoś jak widać zgłosił za mnie (bo skądś się urząd dowiedzia
                  > ł skoro przysyłał decyzje) ale tylko w połowie.
                  > A wyszło to jak żona meldowała się w Ząbkach, i wzięła akt notarialny na miejsc
                  > e parkingowe zamiast na mieszkanie:)
                  > Sami nigdy pewnie by do tego nie doszli.
                  • kasiecka Re: Podatek od nieruchomości 15.12.13, 21:32
                    Notariusz nie ma obowiązku zgłaszania mieszkania do opodatkowania. Wysyła akty notarialne do ewidencji gruntów a nie organu podatkowego. Ustawowy obowiązek ma osoba która kupiła mieszkanie, chociaż notariusz jako osoba publicznego zaufania powinien informować o takim obowiązku, bo nie każdy zna przecież ustawę..
                    • ek.0 Re: Podatek od nieruchomości 15.12.13, 22:06
                      Do opodatkowania owszem nie ma, ale za to ma obowiązek poinformować urząd o tym kto nabył nieruchomość. Stąd też UM wie kogo ma ścigać za niezgłoszenie się do opodatkowania.

• kasiecka Re: Podatek od nieruchomości 16.12.13, 19:40
                        Nie ma obowiązku przekazywać do organu podatkowego, podatnik ma sam zgłosić nieruchomość w ciągu 14dni od nabycia obowiązek ustawowy), jeśli jest gdzieś podstawa prawna nakazująca notariuszowi zgłaszać nieruchomości w celu opodatkowania to prześlij proszę, bo jakoś wierzyć mi się nie chce.
                        • e-olenka Re: Podatek od nieruchomości 17.12.13, 08:13
                          przeczytaj jeszcze raz post na który odpowiadasz :)

ek.0 napisał/a: "Do opodatkowania owszem nie ma, ale za to ma obowiązek poinformować urząd o tym kto nabył nieruchomość. Stąd też UM wie kogo ma ścigać za niezgłoszenie się do opodatkowania."

Tu inne wyjaśnienie:
                          poradnik-nieruchomosci.pl/czy-przy-zakupie-mieszkania-notariusz-kontaktuje-sie-z-urzedem-skarbowym/
                          • kasiecka Re: Podatek od nieruchomości 17.12.13, 09:39
                            No zgadzam się.. informuje ewidencję gruntów, która wprowadza zmiany.. natomiast żeby opodatkować te nieruchomość trzeba się osobiście pofatygować.
                        • ek.0 Re: Podatek od nieruchomości 17.12.13, 10:31
                          A czy ja napisałem, że notariusz zgłasza nieruchomość do opodatkowania?
                          Napisałem tylko ze przekazuje do UM info kto jest właścicielem nieruchomości
                          • kasiecka Re: Podatek od nieruchomości 17.12.13, 13:26
                            Wątek dotyczy podatku więc tym się sugerowałam. Proszę o wybaczenie z racji, że myślałam że trzymamy się tematu.
                            Radzę iść gdzieś wyładować swoje frustracje, bo to smutne w okresie przedświątecznym mieć taki wilczy humor, tym bardziej, że w poprzednim poście przyznałam ci rację :)
                            • ek.0 Re: Podatek od nieruchomości 17.12.13, 14:38
                              Jakie frustracje? :)
                              U mnie wszystko OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka