Dodaj do ulubionych

przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego

07.04.14, 15:01
robertperkowski.pl/?co=show&nom=1698&topic=od-1-września-w-ząbkowskich-podstawówkach-jeszcze-ciaśniej
do kogo te żale szanowny burmistrzu?
trzeba było pomyśleć o tym wcześniej i od razu sp3 wybudować większą, a nie teraz się żalić, że będzie 600 dzieci więcej od 1 września
dookoła nowe bloki powstają na potęgę od paru ładnych lat - to nie dało się przewidzieć, że najważniejsze dla miasta będą szkoły a nie baseny i tunele?, tak ciężko było ruszyć głową wcześniej?
to na ile zmian będą się uczyć nasze dzieci od 1 września? ile nowych kontenerów stanie jeszcze obok sp3?

szczyt ignoranctwa i głupoty
reformy nie wprowadzono z roku na rok, był czas żeby się do niej przygotować

Obserwuj wątek
    • kasiakl3 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 07.04.14, 17:09
      W Sp 3 są kontenery więc jest się z czego cieszyć, w Sp 1 nawet kontenerów nie widać... ehhhh
    • attiya Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 07.04.14, 19:40
      ojtam, ojtam
      grunt, że basen mamy
      żenujące te tłumaczenia
    • rukwiak Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 09:22
      Miasto możę i miasto powinno planować coś takiego uwzględniając ilość zameldowanych mieszkańców. Problem Ząbek, Warszawy i okolic jest taki, że przyjechała tutaj cała masa ludzi z całego kraju ale nie meldują się tutaj przez co wpływy z podatków są znacznie niższe niż być powinny. Jest na to proste rozwiązanie, do szkoły w danym mieście powinny być dopuszczone dzieci ludzi, którzy odprowadzają podatek w tej miejscowości. Bo teraz efekt jest taki, że przez dzieci słoików mamy wszyscy problem.
      • planetyliscie Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 09:36
        Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale przy składaniu podań o przyjęcie dziecka nikt nie weryfikował zameldowania zgodnie z dowodem osobistym, można było w podaniu wpisać dowolny ząbkowski adres, ciekawe ilu niezameldowanych kombinatorów z tego skorzystało...
        • kasiakl3 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 09:45
          Już mnie az boli jak słysze o tym meldowaniu. Ludzie toż nie meldunek nie jest ważny, ważne jest gdzie kto odprowadza podatki. Cała masa niezameldowanych tu płaci podatki w Wołominie. Ile jęków można jeszcze słuchać na ten temat?
          • corrida_pl Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 10:01
            kasiakl3 napisała:

> Już mnie az boli jak słysze o tym meldowaniu. Ludzie toż nie meldunek nie jest
            > ważny, ważne jest gdzie kto odprowadza podatki. Cała masa niezameldowanych tu p
            > łaci podatki w Wołominie. Ile jęków można jeszcze słuchać na ten temat?
            >

Niestety nie przetłumaczysz. Meldunek musi być i to najlepiej w zielonym dowodzie ...
        • karla1977 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 11.05.14, 23:14
          no teraz to pojechaliscie....:))) cala Polska tlumnie pcha sie do zabkowskich szkol! chyba padne:) ze wzgledu na poziom zapewne albo na pragnienie aby uczyc sie z dziecmi rodowitych zabkowskich smieciarzy (nie widzialam drugiej takiej pipidowki jak Ząbki, posesje (oczywiscie nie wszystkich ale znakomitej wiekszosci) rodowitych zabkowian mozna poznac z daleka - po wysypisku smieci i graciarni na kazdej z nich. a czasem nawet stadku kur biegajacych i sr...jacych po podworku miedzy dziecmi). Poniewaz ja osobiscie nie marze o takim wyborowym towarzystwie dla moich dzieci zadbam o to aby nie uczeszczaly do wspanialych zabkowskich przybytkow oswiaty.
          zdradze wam tajemnice - po prostu szkoly macie malutkie i stare :)
          • karla1977 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 11.05.14, 23:16
            dodam jeszcze ze nie najlepsze...
            a z dobrych wiadomsoci - jestem tu zameldowana i bede jeszcze przez jakis czas, a ze moje dzieci nie beda chodzily do waszych wspanialych szkolek to zostawiam wam w pakiecie 3 miejsca :D korzystajcie smialo!
            • attiya Karlo :D 12.05.14, 07:47
              do twojej trójki doliczmy moje skromne jeden, to już cztery wolne miejsca - wow!
              Moje dziecko tez nie będzie chodzić do ząbkowskich szkół, szkoda dziecka
              • karla1977 Re: Karlo :D 12.05.14, 12:47
                powinni byc nam wdzieczni forumowi wyjadacze - 4 miejsca dla ich pociech z naszych podatkow :D
            • rukwiak Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 12.05.14, 08:13
              Biedna karla została zesłana do Ząbek przymusem i teraz musi spędzić ręsztę życia między tymi żałosnymi mieszkańcami pipidówka... :)
              Jak to mówią, człowiek może wyjść ze wsi ale wieś z człowieka nigdy karlo i czy będziesz mieszkała w Ząbkach czy w Warszawie czy Wiedniu to ta słoma z butów zawsze będzie ci wystawać.*

*oczywiście nie chce tutaj obrażać żadnego normalnego rolnika czy mieszkańca wsi
              • karla1977 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 12.05.14, 12:45
                rozczaruje cie rukwiak:)
                przenioslam sie tu swiadomi, mimo ze Zabki nigdy nie byly to rewelacja, to teraz sie jeszcze mocno zmienily na niekorzysc. Dlatego tez wyprowadzimy sie stad:) "sloiki" maja jaja i potrafia sie przeniesc jesl itrzeba a nie tylko pyszczyc na forum jak to jest zle przez przyjezdnych.
                Zasciankowosc powalajaca mimo ze niby pare km do stolicy :) Popatrz na NY, mieszkaja tam prawie sami przyjezdni i ma sie lepiej niz Zabki i Warszawa razem wziete.

dla twojej informacji poza metropolia Zabki sa jeszcze w Polsce inne miasta i niekoniecznie trzeba pochodzic ze wsi. Moje miasto ma prawa miejskie od 1557 r :) za to Zabki nazywaja sie miastem od ile ? 40? 43lat?
                trzymaj sie cieplo
                • rukwiak Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 12.05.14, 21:39
                  Nie rozczarowałaś mnie, jak się wyprowadzisz to z pewnością Ząbki się zmienią na korzyść :)
                  • chris.ww Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 17.05.14, 13:03
                    rukwiak napisał:

> Nie rozczarowałaś mnie, jak się wyprowadzisz to z pewnością Ząbki się zmienią n
                    > a korzyść :)

ech... twoje na pewno zmienią się na korzyść, jak wreszcie ujrzą szczoteczkę i pastę...
                    • rukwiak Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 19.05.14, 08:51
                      chris.ww napisał:

> rukwiak napisał:
                      >
                      > > Nie rozczarowałaś mnie, jak się wyprowadzisz to z pewnością Ząbki się zmi
                      > enią n
                      > > a korzyść :)
                      >
                      > ech... twoje na pewno zmienią się na korzyść, jak wreszcie ujrzą szczoteczkę i
                      > pastę...

Panie chris proszę nie mierzyć wszystkich swoją miarą, to że pan odkrył mycie zębów po przeprowadzce do Ząbek to nie znaczy, że wszyscy tak mają.
                      I co za echo pan słyszy?
                    • karla1977 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 22.05.14, 12:30
                      chris.ww napisał:

> rukwiak napisał:
                      >
                      > > Nie rozczarowałaś mnie, jak się wyprowadzisz to z pewnością Ząbki się zmi
                      > enią n
                      > > a korzyść :)
                      >
                      > ech... twoje na pewno zmienią się na korzyść, jak wreszcie ujrzą szczoteczkę i
                      > pastę...

hahah :) no co nie sadze ja jestem bardzo ladna :)
                      • karla1977 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 22.05.14, 12:32
                        karla1977 napisała:

> chris.ww napisał:
                        >
                        > > rukwiak napisał:
                        > >
                        > > > Nie rozczarowałaś mnie, jak się wyprowadzisz to z pewnością Ząbki s
                        > ię zmi
                        > > enią n
                        > > > a korzyść :)
                        > >
                        > > ech... twoje na pewno zmienią się na korzyść, jak wreszcie ujrzą szczotec
                        > zkę i
                        > > pastę...
                        >

poprawka - mialo byc "no cos ty nie sadze ja jestem bardzo ladna"
                        te bledy za ktore sie wstydze to na pewno przez to ze nie pochodze z zabek...
          • attiya Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 12.05.14, 07:46
            10/10 :D
            poza tym jak w takich szkołach pierwsze słowo ma ksiądz, to wiadomo, na co nacisk się kładzie :P:>
      • attiya Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 11:47
        niektórzy jak mantrę powtarzają w kółko te same argumenty
        niech w końcu coś miasto dla mieszkańców zrobi, wybuduje ze dwie szkoły, przedszkole, żłobek a nie tunele trzy lata "buduje" i baseny stawia nie wiadomo po co
        wtedy może i mieszkańcy będą się meldować, na razie nie dziwię się, że tak nie robią, przynajmniej jak jedno z rodziców ma meldunek w W-wie, to może się tam do przedszkola/szkoły dostać, na jedną/dwie zmiany chodzić, z tym, ze druga zmiana kończy się o 16 a nie o 19 itd itd
        • 0mike0 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 12:40
          hehe basen nie wiadomo po co? widać, że świeci pustkami całe dnie masz racje nikomu niepotrzebna inwestycja, nikt nie korzysta wszyscy wolą tv i trolowanie, stanowczo wszystkim odradzam sportowy tryb życia to zło, niech rozpieszczone dzieciaki siedzą przed TV i PS itp itd chowajcie kaleki ważne by wcześniej ze szkoły wychodziłyi zawsze odbierajcie samochodami aby się nie zmęczyły a i zwolnienia z WF o tym nie zapomnijcie :)
          • attiya Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 09.04.14, 10:32
            nie wiedziałam, że prowadzenie sportowego tryby życia to wyłącznie korzystanie z ząbkowskiego przybytku :>
    • planetyliscie Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 08.04.14, 11:16
      Ok, macie rację, z tym że w praktyce chodzi o to samo, pitów też nikt nie sprawdzał. Te wszystkie wnioski trafiają do gminy która ostatecznie decyduje o podziale kto gdzie i.t.d.
      I co, myslicie że to będzie wszystko skrupulatnie sprawdzane ?

• e-olenka Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 09.04.14, 08:24
      Tu nie ma co lamentować, tylko szybko robić projekt co najmniej 2 szkół, a jeszcze w tym roku wybudować tymczasową szkołę modułową. Jeśli dzieci ma być o 600 więcej tzn, że ma być więcej o 24 klasy , w obecnych warunkach takiej ilości dzieci nie ma możliwości upchnięcia w istniejących szkołach.
      Jak się jest od 7 lat burmistrzem to wiedza na temat ilości dzieci w gminie jest wiedzą podstawową !!!
      • mapo1 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 09.04.14, 08:56
        gdzieś czytałam, że gmina Ząbki ma największy przyrost naturalny na Mazowszu
        szkoda, ze pan burmistrz nie interesuje się takimi statystykami, zresztą tu wielkich statystyk nie trzeba, widać to gołym okiem, a teraz udaje zdziwionego i zaskoczonego reformą
        a co z miejscami w przedszkolach publicznych? tu również porażka, bo co z tego że mamy jak to się kiedyś chwalił "najnowocześniejsze przedszkole na Mazowszu" (i najpewniej najdroższe), jeśli może tam się dostać tylko garstka dzieci, a co zresztą panie burmistrzu?
        nie każdego stać na opłacenie prywatnego
        baseny i tunele owszem są potrzebne, ale są też pewne priorytety o których burmistrz zapomniał
      • attiya Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 09.04.14, 10:33
        tym bardziej, że ów pan burmistrz uczęszczał do ząbkowskich podstawówek, ma sporą rodzinę, chyba wie jak się rzeczy mają a poza tym....jest burmistrzem, ma tę wiedzę na co dzień
        a potem żale i jęki i zaskoczenie....
        • lucknow Dzieci - śmieci, czyli trochę matematyki 09.04.14, 11:30
          Burmistrz to - burmistrz- tamto. Sama płakałam na tym forum na przeciążenie SP2, a zwłaszcza świetlic i bezczynność władzy. Jednak problem leży gdzie indziej, i niestety apele burmistrza o meldowanie się i płacenie podatków niewiele się zdadzą. A oto kilka faktów (w zaokrągleniu):
          - Ząbki mają największy przyrost naturalny na Mazowszu i są na trzecim miejscu w kraju
          Powinny być oczkiem w głowie rządu i modelową gminą w dobie gwałtownego niżu demograficznego, ale:
          - wpływy z podatków per capita dla Ząbek wynoszą około 1500 rocznie / na osobę - to nieco powyżej średniej krajowej, czyli średnia ząbkowska czteroosobowa rodzina płaci gminie z tytułu PIT około 6000 rocznie
          - roczne wydatki gminy na przedszkole wynoszą ponad 8000 (przedszkole publiczne) i około 6000 (dotacja dla przedszkoli prywatnych) oraz około 7000 na ucznia szkoły.
          Modelowa rodzina czteroosobowa płaci gminie średnio 6000 podatku, a gmina płaci na edukację dzieci około 14000. Jeśli dziecko jest uczniem szkoły - gmina dostaje także subwencję wys. 5000 rocznie, ale i tak gmina jest do tyłu i to sporo. A są to wydatki tylko i wyłącznie na pensje nauczycieli i utrzymanie budynków.
          Dzieci dla gminy to kiepski interes, tak jak dla każdego w dzisiejszych czasach. Meldowanie się tu rodzin z dziećmi generuje tylko straty.
          Zauważyliście, że ulga podatkowa na dzieci zmniejszyła dochody gmin, a podniesiony VAT na ubranka dziecięce płynie do budżetu państwa?
          Podobnie rzecz się ma z basenem. Zastanawialiście się, dlaczego gminy mogą dostać unijne pieniądze na budowę basenu, a na budowę szkoły nie? Dzieci to dla rządzących tych krajem (na każdym szczeblu i niezależnie od opcji) to śmieci, bo nie mają prawa głosu. W przyszłości natomiast mają za zadanie wcześniej zacząć zarabiać na emerytury dla dzisiejszych ministrów. I tyle w temacie.
          • e-olenka Re: Dzieci - śmieci, czyli trochę matematyki 10.04.14, 09:54
            ucknow napisała: Modelowa rodzina czteroosobowa płaci gminie średnio 6000 podatku, a gmina płaci na edukację dzieci około 14000. Jeśli dziecko jest uczniem szkoły - gmina dostaje także subwencję wys. 5000 rocznie, ale i tak gmina jest do tyłu i to sporo.

Ja to widze nieco inaczej tzn:
            pomijam modelową rodzinę - statystyczną - jest raczej 3osobowa
            koszt 1 ucznia w szkole jak piszesz to 7 tys, dotacja budżetowa w br szkolnym (sprawdziłam) 5 289,45 zł czyli różnica ok. 1720zł, podatek (średni na mieszkańca - czyli dziecka też) 1500zł, pozostaje jeszcze 220zł, czyli podatek rodzica kolejne 1500zł , zostaje niemal 1300zł zysku, przy 4osobowej rodzinie płacącej tu podatki jest zysk prawie 2500zł,
            inaczej rodzina 4 osobowa płaci 6000zł podatku PIT, dotacja budżetowa 10500zł, razem daje 16500zł, koszt 2 dzieci w szkole 14000zł, niemal taki sam bilans jest przy 3osobowej rodzinie :)
            wiem możnaby było wydać na inne cele np. drogi, ale szkoła z podatków PIT i dotacji budżetowej raczej ma bilans +, chyba, że coś pominęłam
            • lucknow Re: Dzieci - śmieci, czyli trochę matematyki 10.04.14, 20:07
              Rzadko która rodzina sprowadza się do Ząbek mając już dzieci w wieku szkolnym. Do przedszkola nie ma dopłat z budżetu. Przy trzyosobowej rodzinie oczywiście sprawa ma się lepiej, ale na tym właśnie polega fenomen Ząbek - dzieci jest tu dużo więcej niż innych częściach kraju, dużo więcej niż jedno na rodzinę (ok. 15 urodzeń na 1000 mieszkańców/rok przy średniej krajowej 9 urodzeń...). Jest wiele rodzin, które mają nawet troje dzieci i więcej. Zamiast przekładać się to na rozwój gminy, ten fakt blokuje inwestycje, w tym paradoksalnie blokuje również możliwość budowy szkół. Pieniądze z podatków idą nie na infrastrukturę gminy lecz na PODSTAWOWE wydatki edukacyjne, (nie wspominam już nawet o jakiś zajęciach pozalekcyjnych lub normalnie funkcjonującej świetlicy).
              Nawet przyjmując Twoje wyliczenia - 1000 rodzin dzieci z SP2 wpłaca gminie podatek wartości 2500 zł rocznie. Po ilu latach zbudowana zostanie nowa szkoła, kosztująca około 25mln.?
        • hugo43 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 11.04.14, 20:01
          A co będzie, jak trzeba będzie zapewnić miejsca dla czterolatkow w przedszkolach już wkrótce?
          • lucknow Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 11.04.14, 22:44
            Nie wiem, ale spróbuję zgadnąć. Pięciolatki pójdą na trzecią zmianę do zerówek szkolnych, a do przedszkoli publicznych zostaną przyjęte wyłącznie czterolatki.
            Fantastyczne dzieciństwo widzę przed naszymi dziećmi: rok w przedszkolu prywatnym i zmiana nauczyciela, kolegów i otoczenia, rok w przedszkolu państwowym i zmiana nauczyciela, kolegów i otoczenia, rok w zerówce szkolnej i zmiana nauczyciela, kolegów i otoczenia. Wreszcie I klasa - i całe trzy lata bez żadnych zmian, ale ponieważ klasy I-III będą ustawowo małe, a więc np. 22 osobowe, to w IV klasie będą łączone (bo ustawa już tam nie obowiązuje) - i znów zmiana nauczyciela, kolegów i otoczenia.
            A tak na prawdę też chciałbym to wiedzieć wcześniej, jak ma być to zorganizowane. To ważne...
            • lucknow Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 09.05.14, 16:12
              Wyciągnęłam znów ten wątek ponieważ prasa donosi o innych niż ząbkowskie rozwiązaniach
              np. sąsiednie Marki podpisały kontrakt z przedszkolami prywatnymi i za 5-latki rodzice płacą w nich tyle samo, co w przedszkolach państwowych.
              Gmina nie musi wykładać ciężkich milionów na budowę hiper-przedszkoli największych i najnowocześniejszych w kraju, a dzieci mogą chodzić do kameralnych przedszkoli blisko domu. Rodzice płacą tyle samo, ale mają WYBÓR. Fajne?

tustolica.pl/marki-za-5-latka-w-przedszkolu-niepublicznym-zaplaci-miasto_67137
    • 0mike0 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 15.05.14, 08:13
      Pozytywne wieści ze strony pana Świątkiewicza robertswiatkiewicz.pl/miliony-zlotych-na-szkoly-w-zabkach/
      • powstanie60 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 16.05.14, 18:34
        Można rzecz wreszcie coś się ruszyło w sprawie szkół, choć moim zdaniem o 2 lata za późno. Ale jak to się mówi lepiej późno niż wcale i trzeba z tego się cieszyć.

0mike0 napisał(a):

> Pozytywne wieści ze strony pana Świątkiewicza robertswiatkiewicz.pl/miliony-zlotych-na-szkoly-w-zabkach/
        • malutka.k Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 18.05.14, 11:23
          Burmistrz ładuje największą kasę w szkołę podstawową nr 2 bo za kilka lat do tej szkoły pójdzie jego dziecko. Baaardzo sprytnie.
          • powstanie60 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 18.05.14, 12:40
            Malutka sorry, ale piszesz bzdury. Z tego co pisze Świątkiewicz na swojej stronie na rozbudowę SP3 idzie 10 mln zł. Na rozbudowę SP2 tylko 2 mln. Jeszcze 8 mln zł ma iść na zakup działki w okolicy bloków wojskowych po północnej stronie Powstańców pod całkiem nową szkołę.
            Bardzo dobrze że coś się wreszcie na południu ruszyło w sprawie szkół, choć szkoda że tak późno, a czy Perkowski ma dziecko i gdzie je pośle do szkoły to jego osobista sprawa. Nie rozumiem takiego wp...... się w cudze prywatne życie.

malutka.k napisała:
            > Burmistrz ładuje największą kasę w szkołę podstawową nr 2 bo za kilka lat do te
            > j szkoły pójdzie jego dziecko. Baaardzo sprytnie.
            • malutka.k Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 18.05.14, 17:20
              W tym roku są wybory samorządowe. I w tym roku jeszcze zostaną wydane 2 miliony na SP2, natomiast 10 milionów może zostanie wydane za minimum 2 lata na SP1, ale czy jest to pewne jeżeli burmistrz się zmieni? Zakup działki i budowa nowej szkoły też nie jest pewna, jeżeli dojdzie do skutku to będzie świetnie. A wp ... się będę w to co będę miała ochotę, nie musisz tego rozumieć.
      • ats31 Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 16.05.14, 22:15
        To ogłoszenie przetargu i podpisanie umowy kosztuje milion złoty ?
        • attiya Re: przepełnienie w szkołach i żale Perkowskiego 17.05.14, 07:53
          w Ząbkach tak :P :>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka