Dodaj do ulubionych

Strategia rozwoju 2014-2023

18.11.14, 10:14
Gdzie można znaleźć ten dokument w wersji elektronicznej?

Swoją drogą dobrą praktyką jest umieszczanie takich dokumentów na stronie UM. Rozumiem, że wybory ale to jest ważne dla wielu mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • w.mateusz Re: Strategia rozwoju 2014-2023 18.11.14, 11:10
      bip.zabki.pl
    • attiya Re: Strategia rozwoju 2014-2023 18.11.14, 11:54
      jest tylko info o przegłosowaniu takiej uchwały ale widocznie niektórzy tak bardzo świętują, że jeszcze nie zdołali umieścić samego dokumentu na stronie urzędu miasta ząbki
      no chyba, że nie ma tam nic konkretnego, więc i po co umieszczać :>
      • w.mateusz Re: Strategia rozwoju 2014-2023 18.11.14, 12:05
        burmistrz na swoim blogu już 14 listopada napisał że ten dokument jest na bip.zabki.pl, więc tam musi być
    • etam2.0 Re: Strategia rozwoju 2014-2023 18.11.14, 12:50
      jako załącznik do projektu uchwały - sama uchwała jest (jeszcze?) bez linku:

link

Wydaje mi się, że link do takiego dokumentu powinien być dostępny na zabki.pl bez wchodzenia do BIPu, no ale nie jest.
      • rotot Re: Strategia rozwoju 2014-2023 18.11.14, 17:06
        Dziękuję.
        Mam nadzieję, że po pierwszych zachwytach wyborczych wkleją to do na stronę UM z adnotacją, że jest to obowiązujący dokument, a nie projekt.
        Na stronie UM czasem podają pierdoły, a tu...... plama.
      • gzbk Re: Strategia rozwoju 2014-2023 19.11.14, 08:43
        Odnoszę wrażenie, że dokument został przygotowany pod konkretne zamówienie. Nazywa się szumnie "strategią rozwoju" a jak się zajrzy do środka to na 144 strony jest 100 stron wychwalających dokonania obecnej ekipy rządzącej i 10 ankieta + spis treści. Reszta dosyć lakoniczna. Na dodatek w analizie SWOT powołują się na inwestycje niezależne od Ząbek. Np czy ktoś ma jeszcze złudzenia że powstanie tramwaj z Warszawy do Ząbek lub co ma do Ząbek centralny odcinek II linii metra?
        Rozwaliły mnie też teksty typu:
        "Na terenie Ząbek działa stosunkowo dobrze rozwinięta sieć placówek oświatowych"
        czy:
        "Urząd Miasta podejmuje zatem wzmożone inicjatywy służące zaspokojeniu potrzeb wzrastającej liczby mieszkańców w zakresie modernizacji i powiększania bazy lokalowej szkół funkcjonujących na terenie Miasta"
        Niech obecna władza spróbuje np zapisać dziecko do przedszkola publicznego (chociaż podejrzewam, że akurat oni nie będą mieli z tym najmniejszego problemu).
        • rotot Re: Strategia rozwoju 2014-2023 19.11.14, 09:14
          Przebrnąłem przez to wczoraj. Fakt, napisane pod wybory. Tyle, że nie wiele osób to czytało wcześniej. Wynika z tego, że jest pięknie. Same sukcesy.

Ale warto przeczytać. Można się dowiedzieć o takich perełkach jak budowa tunelu pod Radzymińską itd.
          • attiya Re: Strategia rozwoju 2014-2023 19.11.14, 10:02
            no, no
            od razu pomyślałam o tym aby ten ktoś, kto to pisał zmienił dealera :-/
        • attiya Re: Strategia rozwoju 2014-2023 19.11.14, 10:01
          ta baza tych szkół i przedszkoli działa tak dobrze, że aż uciekłam z dzieckiem do W-wy
          do przedszkola - żadnego - nie dostałam się - mimo, że wcześniej przez naście lat obydwoje byliśmy z mężem tu zameldowani, do szkół z dwoma czy już nawet trzema zmianami nie próbowałam.
          Dziecko bez problemu dostało się do każdej placówki, do której chciałam- w W-wie - obecnie chodzi na jedną zmianę, bez tłoku, ścisku, problemów z parkowaniem przed szkołą.
          pan burmistrz chyba coś bierze, skoro pozwala aby coś takiego ukazywało się w tym planie
          nie wspomnę o jego wielokrotnym powtarzaniu, że któraś z ząbkowskich szkół jest najlepiej wyposażona - realy?, bo jak patrzę na szkołę dziecka, to chyba lepiej wyposażonej nie widziałam - burmistrz zapewne porównuje okres kiedy sam chodził do szkoły i faktycznie coś tam na plus może wyjść. Poza tym co z tego, że jest jakieś wyposażenie jak dzieci na ileś tam zmian się uczą i siedzą ściśnięte na świetlicy.
          wracając do owej strategii - nic ciekawego nie wyczytałam.
        • robert8882 Re: Strategia rozwoju 2014-2023 19.11.14, 15:43
          Co do przedszkoli, to od września 2015 gmina ma obowiązek zapewnić miejsca w przedszkolach dla wszystkich zainteresowanych 4-latków. Od września 2017 ma zapewnić miejsca 3-latkom. Nawet jeśli będą to przedszkola prywatne, to opłaty muszą być takie same, jak w przedszkolach państwowych.
          A co do strategii, to musza się tam pojawić inwestycje, które potencjalnie miasto może realizować. Nie jest to zapis obligujący do realizacji, gdyż dopiero późniejsze analizy wykażą zasadność poszczególnych punktów. Tunel pod Radzymińską jest wpisany jako realizacja wspólna z inwestorem prywatnym (przypuszczam, że gmina zrealizuje ZRID, a inwestor zapewni finansowanie).
          Bardziej martwią mnie szkoły.
          Dzięki twórczym działaniom MEN 6-latki trafiły do szkół. 5 latki mają obecnie albo zerówkę w przedszkolu, albo w szkole. W najbliższym roku kluczowym problemem staną się wiec 5 latki. Jeśli Ząbki postanowią urządzić zerówki wyłącznie w szkołach, to nie zazdroszczę dzieciom.
          Szkoda, że to one cierpią na twórczych pomysłach dorosłych.
    • rsando Re: Strategia rozwoju 2014-2023 19.11.14, 10:15
      robertswiatkiewicz.pl/wp-content/uploads/2014/11/proj_LXIII-06-2014-Strategia_Rozwoju_Miasta_Zabki_06.11.2014ost.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka