Dodaj do ulubionych

spotkanie 20.04 w szkole

18.04.06, 23:48
Witam wszystkich sąsiadów. Zapewne zauważyliście już kartkę, która wisi sobie
na drzwiach do naszych klatek, na której napisane jest, że prawo głosu na
najbliższym zebraniu mającym się odbyć dn. 20.04 będą miały wyłącznie osoby,
które już podpisały akt notarialny. Zastanawiam się więc, ile osób będzie
wybierało zarząd wspólnoty, miało wpływ na wysokość naszego czynszu itp? To
jest dla mnie jakaś kpina! Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • andzka27 Re: spotkanie 20.04 w szkole 19.04.06, 07:19
      Witamy! Mamy prośbę czy mogłabyś napisać na forum co jest napisane na tej
      kartce wywieszonej na klatce? Jeszcze się nie wprowadziliśmy i o żadnym
      zebraniu nic nie wiemy?? Z góry wielkie dzięki.
      Pozdrawiamy AiA
    • olup Re: spotkanie 20.04 w szkole 19.04.06, 09:52
      Mnie osobiście wogóle się to nie podoba, w sumie osoby, które podpisały umowę
      przedwstępną i wpłacają regularnie kasę - a to, umówmy się, cyba jedyny
      obowiązek, który musimy spełniać - są de facto właścicielami mieszkań...
      Choć nie wiem, czy prawnie wygląda to tak, jak ja myślę...
      • mowika Re: spotkanie 20.04 w szkole 19.04.06, 09:56
        Olu, obawiam się niestety, że w świetle prawa osoby z aktem w ręku tworzą
        wspólnotę.

Moim zdaniem jednak stawianie sprawy w taki sposób, że ci z aktem mają głos, ci
        bez - nie, jest nie fair w naszym przypadku. Dlatego jeśli trzeba będzie podjąć
        jakąś decyzję, to wszystkich głosy powinny się liczyć. A osoby z aktem powinny
        zgodzić się tak, jak zagłosuje większość.
    • prezres Re: spotkanie 20.04 w szkole 19.04.06, 12:09
      Witam wszystkich!
      Ja muszę się pochwalić, że mnie powiadomili oficjalnie. Dostałem pismo
      zawiadamiające o zebraniu. Trochę się przyłożyli. Jest proponowany porządek
      obrad, powołanie zarządu, przyjęcie planu gospodarczego, czynsz i takie tam.
      Zastanawia mnie jednak gdzie znajdują się obiecane nam przez Pana dyrektora
      propozycje, warianty jak również schemat naliczania czynszu. Według ich
      wyliczeń (wszystko za metr2) pow. lokalu użytkowego to 5,29 zł,
      pow. uzytkowej piwnicy to 2,71,
      pow. użytkowej garażu to również 2,71
      pozdr
      • rafradol1 Re: spotkanie 20.04 w szkole 19.04.06, 13:13
        Czyli za bardzo nie przejęto się naszymi sugestiami. Sprowadzono nas do
        roli "dojnych krów". Suma opłat wyższa niż w TBS-ach (nie wspominając o
        dzielnicach jak Mokotów czy Żoliborz). Cóż nasz nie zaproszono; nie złożyliśmy
        jeszcze podpisu pod cyrografem:)
        M&R
    • mowika Dokumenty na zebranie 19.04.06, 19:34

Zawiadomienie o zebraniu<br>

<a
      href="bodka23.w.interia.pl/zabki/Propozycja%20planu%20dla%20Le%B6nej%20Polany%20wersja%20ko%F1cowa.xls"
      target="_blank">Propozycja planu dla Leśnej Polany wersja końcowa</a>

Prawym przyciskiem myszy w link -> Save As/Zapisz jako -> i otwieramy
      • mowika Re: Dokumenty na zebranie 19.04.06, 19:35
        Troszkę głupio się wkleiło, ale działa.

Swoją drogą nie do końca pan administrator nas słuchał...
      • h_aracz Re: Dokumenty na zebranie 19.04.06, 21:22
        W głosowaniu mże i nie będziemy mogli uczestniczyć, za to w dyskusji jak
        najbardziej. Nie rozumiem tylko jednego dlaczego zużycie wody liczymy wstępnie
        od lokalu a cyrkulację ciepłej wody od powierzchni mieszkania. Dla mnie
        cyrkulacja wody powinna być wliczona w cenę metra sześciennego ciepłej wody. No
        i jak w końcu liczone są śmieci od lokalu czy od powierzchni lokalu? Ostatnia
        sprawa to koszt administrowania, myślę, że i tu powiniśmy obciąć o jakieś 10 groszy
        • h_aracz Re: Dokumenty na zebranie 19.04.06, 21:50
          Przeanalizowałem jeszcze raz propozycje administratora. On ciągle dąży do
          liczenia wszystkiego z m2 i chce przekonać mieszkańców mniejszych mieszkań o
          tym, że płacąc z m2 b ędzie mniejszy czynsz. Otórz zwróćcie państwo uwagę, że w
          przypadku gdy wszystko liczone jest z m2 przy lokalu 45m2 zapłacicie mniej o
          zaliczkę na wodę ciepłą i zimną, jest ona niższa niż norma na 1 osobę. Zatem po
          3 miesiącach okaże się że do dopłaty macie 200 albo 300 złotych, gdy ci którzy
          mają lokale większe otrzymają odpowiednie zwroty. Dalej uważam, że śmieci
          powinniśmy liczyć od ilości mieszkańców i podzielić na ilość zamieszkałych osób.
          Jeśli nie wiemy ile osób będzie mieszkało powinniśmy liczyć je od lokalu.
          Krążącą w obiegu wodę powinniśmy wliczyć w m3 ciepłej wody. Mam swoje 45m2 i
          jadę na pół roku. Zamykam mieszkanie na klucz i nie korzystam z mediów. Wracam i
          mój koszt który poniosłem za krążącą wodę to 49 zł. Za co? Poza tym jak mam jak
          wyliczyć koszt podgrzania wody która krąży w rurach a nie została zużyta? Dla
          mnie koszt wody to wyliczenie za jaką kwotę zużyliśmy gaz i podzielenie jej
          przez ilość zużytych metrów sześciennych w danym czasie. Stąd koszt metra
          sześciennego wody.
          Dlaczego mam wrażenie, że nasz administrator nie jest z nami lecz przeciwko nam.
          Ja nie dostałem pisma od administratora ale dostałem pismo z Engela, który
          informuje mnie o tym, że jest nowy administrator i wkrótce zostanie
          zoraganizowane spotkanie na które mnie zaprasza. Czuję się więc zaproszony przez
          dewelopera.
      • mowika Re: Dokumenty na zebranie 19.04.06, 22:13
        Chciałam tylko zauważyć, żE NIKT NAS NIE MOżE ZMUSIć NA TYM ETAPIE DO WYBIERANIA
        ZARZąDU!!!

Właśnie wynajduję w przepisach różne rzeczy...
        • h_aracz Re: Dokumenty na zebranie 19.04.06, 22:21
          Mówika szukaj i pisz co znalazłaś.
        • mowika Re: Dokumenty na zebranie 19.04.06, 22:58
          Art. 23
          2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo
          większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki
          spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela
          przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali
          posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.

Ustawa o własności lokali z 24 czerwca 1994 roku. Może się przydać, gdyby np.
          deweloper zaczął się szarogęsić ;-]

• lwrobel Re: Dokumenty na zebranie 20.04.06, 09:06
          Jasne, że nie. Ale jak już wybierzemy sobie zarząd, to wtedy będziemy mogli np
          zmienić sobie administratora, gdyby ten wciąż Nas traktował jak niepotrzebny
          dodatek.
    • kubaro2 Re: spotkanie 20.04 w szkole 19.04.06, 19:39
      No to trochę dziwne. Do mnie dzwoniła Pani z kancelarii i zaproponowała termin 11 maja. Czy to jest ustalane według kolejności zakupu mieszkań czy jak?
      • martka82 Re: spotkanie 20.04 w szkole 20.04.06, 13:09
        no właśnie... do nas też dzwoniła. Więc tym bardziej wkurza mnie fakt, że już
        teraz każą nam wybierać zarząd wspólnoty, a wiedząc o tym, że jeszcze niewiele
        osób podpisało akty, będzie mało głosów. Mnie się to nie podoba. Powinni się
        wstrzymać jak więkoszość lub wszyscy będą mieć podpisane akty. Olup
        przepraszam, że Ci nie odpisałam, ale nie miałam przez chwilę dostępu do netu.
        Mowika na szczęście wrzuciła te zawiadomienia, bo sama nie pamiętałam, na którą
        to spotkanie. Ono pewnie też jest ustalone na godz. 18, aby nie wszyscy zdążyli
        dotrzeć!!!
        • lwrobel Re: spotkanie 20.04 w szkole 20.04.06, 14:24
          Dlatego, jeśli wybierzemy zarząd to już tak naprawdę tylko od nas będzie
          zależało kiedy i gdzie będą kolejne spotkania. Koło się zamyka.
        • jerson71 Re: spotkanie 20.04 w szkole 20.04.06, 14:24
          No nieźle.
          15 aktów notarialnych i wybierać zarząd?
          I to spotkanie na godz. 18.00, kto z tych 15 osób się wyrobi.
          Zapowiadają sie burzliwe obrady ;)
          Sorki dlaczego nasz potencjalny administrator nam coś karze robić.
          Jednej rzeczy nie rozumię. Kto tu jest dla kogo?
          Ja wiem o co im chodzi.
          Narazie nie mają komu FV wystawić a jak zawiąże się wspólnota i będzie mieć
          osobowość prawną bedą mogli nam wystawiać fv.
          Narazie FV wystawiają chyba deweloperowi bo z nim mają podpisaną umowę.
          Ze mną jeszcze nikt nie podpisywał umowy o zarządzanie nieruchomością.
          No ja narazie nie podpisałem aktu, ba nawet nie mam podpisanego odbioru.
          A już mi pekają tynki na ścianach.
          • lwrobel Re: spotkanie 20.04 w szkole 20.04.06, 14:47
            Dla jasności:

1) - wspólnoty mieszkaniowe nie posiadają osobowości prawnej.

2) - wspólnota już istnieje - powstała z chwilą wyodrębnienia się własności
            pierwszego lokalu

3) - jeśli administrator nadal będzie nam narzucał wysokość opłat, proponuję
            zrezygnować z jego usług

4) - dla uproszczenia: My, właściciele uczestniczący w zebraniach
            jesteśmy "Sejmem", uchwały podejmowane przez nas stanowią "prawo", a
            administrator (zarządca) jest "rządem", który MUSI nas słuchać i wobec którego
            możemy wyrazić "wotum nieufności" ;)

PS: Pamiętajmy: "Zgoda buduje, niezgoda rujnuje" :)

Pozdro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka