katrem 19.10.06, 22:21 czy ktoś zna dokładne powody? zaniepokoił mnie ten fakt... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 19.10.06, 23:00 mozesz podac jakies szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 19.10.06, 23:59 byłam w biurze sprzedaży na budowie aby umówić się na podpisanie umowy, bowiem jestem zdecydowana na mieszkanie w IV bloku... panie z biura powiedziały, iż ze wględu na dokonywanie jakichś zmian w kw wstrzymane zostało podpisywanie nowych umów przedwstępnych nie wiadomo na jak długo, mam nadzieję, że to kwestia tylko paru dni! nie chcę za miesiąc znów biegać za aktualnymi zaświadczeniami do kredytu... myślałam, że ktoś z Państwa wie, o jakie zmiany w kw chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jacek77777 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 08:41 hmmmm, właśnie mamy problem z doczekaniem się na odpis. czyżby dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 08:45 jezeli bedziesz cos wiedzial to daj znac. Bardzo mnie to zmartwilo. Ja w umowie mam info ze hipoteka jest w ksiedze ale ze kredyt zostal splacony i zlozono wniosek o wpis do ksiegi o wypisanie hipoteki. Moze tu pojawily sie jakies problemy? Jak to ostatecznie jest z ta dzialka i wlasnoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 12:58 informacja uzyskana od Emmersona: "Wstrzymanie podpisywania umów spowodowane jest zmianą księgi wieczystej. Do chwili obecnej była jedna księga wieczysta na 4 budynki, obecnie zakładane są księgi wieczyste na każdy budynek z osobna. Będzie to bardzo korzystne pod kątem powstających wspólnot mieszkaniowych dla budynków. Po otrzymaniu nowych numerów ksiąg prawnicy będą musieli zmienić dane we wzorach umów." Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 15:10 ja uslyszalam to samo w emersonie. mam nadzieje ze to prawda:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek77777 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 21:12 ja tez mam taka nadzieje, aby budowa na dobre juz ruszyla. czy oznacza to aneksy do zawartych juz umow? Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 21:55 wiecie tak sobie myślę, czy to nie jest przypadkiem sposób na chwilowe przeczekanie i podwyższenie cen... nie mogli się tym zająć w innym momencie? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 23:37 trudno wyczuc. ja juz mam dec kredytowa i bank chce aktualny wypis z kw...no to bedzie musial poczekac...a ile teraz placicie za metr Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 20.10.06, 23:49 nie miałam podanej kwoty za metr, ale po podzieleniu wychodzi ok.4900 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek77777 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 21.10.06, 18:53 dobrze ze ja juz podpisalem w lipcu. coraz drozej teraz. ale mysle ze maja jakis problem z podzialem dzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 21.10.06, 22:34 nie wiem o co chodzi, ale rezygnuję z zakupu mieszkania tutaj... pierwsze wrażenie - nieprofesjonalna sprzedaż, już myśleliśmy, że to przebolejemy, a teraz akcja z niepodpisywaniem umów! byliśmy dziś w biurze sprzedaży słonecznego osiedla - zupełnie inna obsługa, fachowe wyjaśnienia i nawet możliwość negocjowania ceny za garaże:) Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 26.10.06, 23:39 odebralam dzis z engla dokumenty -nie jest to nowa ksiega ale zawiadomienie, ze zostal dokonany wpis i podzial ksiag. niestety nie wiem co to w praktyce oznacza i jak to sie ma do umow przedwstepnych oraz aktow notarialnych. czy ktos cos wie? czy dostaliscie kredyty i banki nie mialy uwag do tych dokumentow? bo ja musze to wszytko wyjasniac.. Odpowiedz Link Zgłoś
m.tarnas Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 05.11.06, 20:45 i jakie newsy z ta ksiega wieczysta? My rozmawialismy z bankiem na ten temat bo przymierzamy sie do kredytu i powiedziano nam ze jesli nie ma jeszcze nowej ksiegi to takie zaswiadczenie na jakis czas wystarczy. Czy ktos wie ile to jeszcze moze potrwac? Pozdrawiamy M i K Odpowiedz Link Zgłoś
agata684 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 05.11.06, 21:10 Czy ktos wie co z tymi umowami? Ja mam zarezerwowane mieszkanie w trzecim budynku na 4-tym pietrze.Chce juz spisac umowe.Panie z biura sprzedazy ciagle wysylaja mi wiadomosci ze jeszcze nie ma numerow ksiag wiczystych na ten blok . Niestety nie mieszkam w Warszwie i nie moge osobiscie udac sie na miejsce budowy i do biura. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 06.11.06, 08:29 nie wiem jak wyglada sprawa z 4 etapem- ksiega na 3 etap juz jest. najlepiej jedz do sadu w wolominie- tam ksiegi maja szybkiej niz w englu. czekam teraz co bank mi na nia powie. w kazdym razie jest tam zapis ze w dziale obciazenia zostal zlozony nowy wniosek na nowa hipoteke. neidouczone (niedoinformowane lub celowo nie informujace) panie z engla twierdza ze nie ma tam hipoteki. w sadzie przez telefon powiedzieli mi jednak inaczej, ale aby to stwierdzic dokaldnie oraz jaka jest hipoteka, trzeba sie kopsnac do sadu w wolominie. ktos chetny? Apeluje do Was drodzy sadiedzi zainteresujcie sie troche bardziej niz do tej pory stanem prawnym naszego budynku. jak bylismy w wbk prosic o informacje o rachunku powierniczym, pani tweirdzila ze nikt oprocz nas nie zadawal pytan na temat dzialania tego rachunku! Moze warto jakos zebrac sie teraz i wspolnie "powalczyc" z englem, wbk i sadem wieczystoksiegowym? bylam u znajomego prawnika pytac co i jak, ale moze warto isc do kogos kto sie w tym specjalizuje, zlozyc sie na jego opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 06.11.06, 09:26 polecam jeszcze ten watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=51400402&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
agata684 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 06.11.06, 23:51 Dzieki.Sorry ale ja nie moge nigdzie pojechac bo mieszkam za granica.Chce bardzo kupic to mieszkanie ale jak do tej pory caly czas mi pisza ze jeszcze nie ma tych fatalnych ksiag.Skoro mowisz ze juz sa w sadzie to jutro do nich znowu zadzwonie.Mam posrednika ktory ma za mnie zalatwic formalnosci ale w tej chwili on tez jest tutaj.Prosze o jakies informacje .Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 07.11.06, 17:27 a kiedy do nich dzwonilas? nie wiem czy maja juz wlasciwe odpisy ksiag na 4 etap ale powinni miec przynajmniej zawiadomienie o zalozeniu ksiegi wieczystej. Probuj drazyc albo popros kogos kto jest w Polsce kto moglby pojechac do sadu w wolominie (albo w wawie na Ostrobramska, tam tez mozna odbierac wyciagi z ksiegi weczystej w formie elektronicznej). ja pytam pozostalych sasiadow - czy ktos z was drazyl kwesie naszego rachunku "powierniczego"? zachecam do przeczytania watku ktory cytuje w wypoweidzi powyzej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata684 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 08.11.06, 01:17 Dziekuje za informacje.dzisiaj dzwonilam znowu i mi powiedziala Pani ze numery ksiag juz sa tylko teraz pracuja nad nowymi umowami dla kupujacych.Powiedziano mi tez ze to potrwa jeszcze okolo 2 tygodnie i ze mnie poinformuja kiedy mozna podpisac umowe.Moi znajomy pojedzie do sadu i sie dowie czy to prawda.Pozdrawiam wszyskich przyszlych sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 08.11.06, 07:29 2 tygodnie to sporo jak na moj gust. podejrzewam ze w umowach beda zmieniac zapisy dotyczace numeru ksiegi wieczystej gruntu i zapisow o istrniejacych tam hipotekach. a to nie jest zbyt duza filozofia. upewnij sie,ze cena jaka masz na rezewacje, bedzei taka sama teraz i za 2 tygodnie. moja niestety wzrosla, bo przeciagali negocjacje umowy, w rezultacie nic nie zostalo zmienione i musielismy zaplacic wyzsza cene. ale mam nadzieje ze Tobie sie uda, bo to ewidentnie z ich winy to opoznienie. ja sama bardzoe sie denerwuje, bo mam juz decyzje banku ale caly czas sprawdzaja te ksiegi i sprawa tez mi sie przeciaga... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata684 Re: wstrzymane podpisywanie umów przedwstępnych 08.11.06, 16:20 Pytalam tez o ta cene.Powiedzieli ze moja cena jest zatwierdzona przeez developera i ze dla mnie sie nie zmieni.Ale zobaczymy ,mysle ze wreszcie bede mogla podpisac ta umowe.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś