Dodaj do ulubionych

BLW i święta

27.11.10, 22:45
Co Wasze maluchy skosztują z wigilijnego stołu?

Mój niewątpliwie będzie w natarciu jeśli chodzi o pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Nie przepuści takiej okazji, oj niewink
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: BLW i święta 27.11.10, 22:48
      moze poza smaznych karpiem,albo tym w galarecie, raczej wyobrazam sobei ze wszystko

ostatnio cwiczymy barszczyk, zeby nie bylo wpadki jak z tata, ktory nawet na buraki niem oze patrze!
    • sabeena Re: BLW i święta 28.11.10, 09:37
      Miałam właśnie zakładać wątek BLW a polska Wigilia wink No właśnie, Wasze dzieci są chyba trochę starsze, moja będzie miała 7,5 m-ca w czasie Świąt i zastanawiam się, co ze stołu będzie można jej dać, pewnie będzie to zależeć od tego, jak i z jakim jedzeniem będzie sobie wtedy radzić, bo w sumie miesiąc to jeszcze dużo czasu jak chodzi o rozwój umiejętności takiego malucha więc ciężko mi to dziś przewidzieć.
      • tygrysekkrakow Re: BLW i święta 28.11.10, 12:05
        A czemu karpia nie? Moja dostanie wszystko prócz grzybów i ciężkich ciast. Co zje to już jej sprawa ale podejrzewam że wszystko big_grin
        • mrs.t Re: BLW i święta 28.11.10, 12:39
          nie to ze nei karpia, unikam smazonych po prostu..
          pewnie w kwasnicy mu sie trafi, b o my goralez zywiecczyzny
    • morepig Re: BLW i święta 28.11.10, 20:11
      moj zje wszystko co bedzie na stole oczywiście, ponieważ raz- jest na blw, dwa- jest już duży smile
    • a_lex Re: BLW i święta 28.11.10, 22:40
      moja Mysza też zaledwie 7,5 miesiąca będzie miała... a że idzie nam dość wolno póki co, to nie wiem, co z wigilią będzie... w razie czego dostanie brokuły big_grin

u nas zamiast barszczu - zupa grzybowa - ja uwielbiam, a mój R też na buraki patrzeć nie może wink
      o, to Myszy się też pewnie kluski trafią smile
      • joalma Re: BLW i święta 29.11.10, 13:32
        mój będzie miał 7 m-cy więc pewnie makówki i moczka go ominą, ze względu na bakalie. nie wiem jak zupą karmić? może moczyc chlebek? jak będzie barszczyk to dam, jak grzybowa to nie bo ciężkostrawna i ze śmietaną a on alergik. ziemniaczki i pierogi z kapustą dam, rybkę też bo zwykle robimy łososia, nikt nas karpia nie lubi wink
    • monika_a_b Re: BLW i święta 29.11.10, 15:32
      Właśnie zastanawiam się, co zrobić na Wigilię, bo będziemy u meksykańskich teściów, którzy nie przepadają za innościami w menu, ale w tym roku uparałam się zrobić coś polskiego dla maluszka... Gabi będzie miał 9,5 m-ca i od dzisiaj zaczynam go przyuczać do kubeczka z rurką, mam nadzieję, że do tego czasu załapie. Jeśli nie, to chyba zrezygnuję z barszczyku, bo nie chcę, aby upaprał się na bordowo w taki wieczór... Hmmm... Może zrobię pierożki? Co polecacie, co nie jest czasochłonne lub można przygotować wcześniej, by potem tylko podgrzać? Kuchnia będzie zajęta na meksykańskie potrawy...

Pozdrawiam,
      Moni
      • joalma Re: BLW i święta 29.11.10, 16:53
        ja pierogi zawsze wcześniej robię, a potem tylko odgrzewam w piekarniku w brytfance.
        • asiaiwona_1 Re: BLW i święta 30.11.10, 14:28
          Lenka będzie mogła spróbować z wigilijnego stołu wszystko na co tylko będzie miałą ochotę. Po tym jak ciągnie tatusia do lodówki i pokazuje na tran i po jednej łyżeczce domaga się następnej - nie mam serca odmawiać jej czegokolwiek big_grin
          • morepig Re: BLW i święta 01.12.10, 10:56

asiaiwona_1 napisała:

> Lenka będzie mogła spróbować z wigilijnego stołu wszystko na co tylko będzie mi
            > ałą ochotę. Po tym jak ciągnie tatusia do lodówki i pokazuje na tran i po jedne
            > j łyżeczce domaga się następnej - nie mam serca odmawiać jej czegokolwiek big_grin

big_grin big_grin big_grin boska!
    • diuszesa Re: BLW i święta 30.11.10, 22:49
      Eh, a ja chyba nic nie dam, bo na co nie spojrzę, to wychodzi, że sie nie powinno...
      Dzieć będzie miał 10,5 msca.
      - smażona ryba - nie, bo smażona i ość może się trafić. Gotowanej nie jadamy, bo nie lubimy;
      - pierogi z kapustą - nie, bo kapucha ciężkostrawna;
      - śledzie - nie, bo słone i ościste;
      - kluski z makiem - nie, bo słodkie i potencjalne alergeny;
      - kutia - jw.;
      - grzybowa - nie, bo grzyby;
      - barszczyk - to chyba tylko nieprzyprawiony?
      Jeszcze przychodzi mi ewentualnie do głowy jarzynka od ryby po grecku 9ale zaraz, tam jest koncentrat pomidorowy - nie za słone dla dziecka?), niesmiertelna sałatka jarzynowa też chyba nie, bo przecież jest majonez?
      Jakies pomysły dla 10,5 miesieczniaka?
      • margonik Re: BLW i święta 01.12.10, 00:24
        Prawdę mówiąc ja bym 10,5 m-czniakowi dała:
        - rybę - mimo że smażona, to przecież można dać część ze środka, bez smażonej skórki. Zawsze można wybrać taki kawałek, aby był bez ości i oczywiście przejrzeć go dokładnie i wymacać (swojej 4 latce też daję, bo uwielbia ryby, a sama sobie ości tez nie wyszuka),
        - skórkę od pieroga (bez nadzienia),
        - barszczyk - przyprawiony jak najbardziej, tyle że z umiarem posolony (dorośli zawsze mogą dosolić na talerzu) - inne przyprawy są dla dziecka OK, tylko sól w nadmiarze nie bardzo,
        - jarzynkę od ryby po grecku - też OK; nie wydaje mi się, żeby koncentrat pomidorowy przeszkadzał; swoją drogą pomidory są w wielu słoiczkach już od 6 m-ca. Poza tym zawsze zamiast koncentratu możesz wziąć posiekane pomidory z kartonika, sprzedawane bez soli.

Tak poza tym może buraki pokrojone w duże kawałki?
        Może ciasto drożdżowe?
      • joalma Re: BLW i święta 01.12.10, 07:48
        jak boisz się dać sałatki z powodu majonezu, to może zrób go sama? sparz jajka (np przepiórcze- mało uczulające) i wrzuć do robota, dodaj łyżkę musztardy i na wysokich obrotach wlewaj cienkim strumieniem olej. po minucie masz ekstra majonez. jakby wyszedł za gęsty to dodajesz wrzątku.
        ze smażonej ryby możesz też odkroić fileciki ze środka i palcami posprawdzać czy nie ma ości, albo upiec w folii inną rybę (my robimy łososia), pierogi - możesz dorobić pierogi z owocami w innym kształcie żeby nie pomylić.
        • mrs.t Re: BLW i święta 01.12.10, 10:18
          > (np przepiórcze- mało uczulające) i

ja bym sie nie bala uczulenia tyle co salmonelli....
          • joalma Re: BLW i święta 01.12.10, 12:45
            dlatego trzeba sparzyć skorupki, wystarczy włożyć na 60 sek do wrzątku. co prawda troszkę białka się ścina, ale żółtko powinno zostać płynne. z surowych nieparzonych też bym się bała robić cokolwiek.
      • morepig Re: BLW i święta 01.12.10, 11:01

diuszesa napisała:

> Eh, a ja chyba nic nie dam, bo na co nie spojrzę, to wychodzi, że sie nie powin
        > no...
        > Dzieć będzie miał 10,5 msca.
        > - smażona ryba - nie, bo smażona i ość może się trafić. Gotowanej nie jadamy, b
        > o nie lubimy;
        > - pierogi z kapustą - nie, bo kapucha ciężkostrawna;
        > - śledzie - nie, bo słone i ościste;
        > - kluski z makiem - nie, bo słodkie i potencjalne alergeny;
        > - kutia - jw.;
        > - grzybowa - nie, bo grzyby;
        > - barszczyk - to chyba tylko nieprzyprawiony?
        > Jeszcze przychodzi mi ewentualnie do głowy jarzynka od ryby po grecku 9ale zara
        > z, tam jest koncentrat pomidorowy - nie za słone dla dziecka?), niesmiertelna s
        > ałatka jarzynowa też chyba nie, bo przecież jest majonez?
        > Jakies pomysły dla 10,5 miesieczniaka?
        >

no to w tym momencie powiedz mi- gdzie w tym BLW?

rybę można upiec, na serio włożenie 3x3cm do folii to nie wysiłek i juz dziecko ma rybę. poza tym skoro nie lubicie to i tak w koncu musi zaczac jesc taka jak Wy. oscista- mozna kupić łososia.
        pierogi z kapusta- bez przesady, nie zje ich 10 tylko jeden, zapije kompotem sliwkowym i bedzie lekkostrawne juz (myslicie ze po co kompot z suszu sie podaje, hę? big_grin)
        sledzie- super, słone, wreszcie cos nowego!
        kluski z makiem- pyszota, kluchy, slodkie...
        kutia- super, orzeszki, mak, miod...

smile
    • diuszesa Re: BLW i święta 01.12.10, 11:03
      Co dwie głowy to nie jedna - dzięki za podpowiedzi. smile
      Barszczyk na pewno dam do picia - przyprawię czosnkiem; myślę, że nie będzie mu przeszkadzać (a propos czosnku - kiedyś walnęłam sobie kurację przeciwprzeziębieniową - na 1/3 szklanki mleka 5 ząbków czosnku i łycha miodu; hardkor to był! Mąż się wyniósł do drugiego łóżka, a potem utrzymywał, że od małego - którego karmiłam piersią w nocy - jechało rano z buzi czosnkiem wink A pił wtedy normalnie, więc mu chyba czosnek nie przeszkadza wink On to w ogole jakiś ziołowy jest - uwielbia anyżową wit. D i szałwiowy Bobodent wink
      W 10 mscu wprowadzę też gluten, więc pieroga bez nadzienia będzie mógł zjeść, jeśli tylko go to zainteresuje wink A może ruskie zrobię? W końcu przy 10 miesiącu mozna juz wprowadzać twaróg i jogurty, nie? (czy poczekać z tym do roczku?)
      Słodkiego z cukrem dawać nie chcę, więc drożdżowe nie wiem czy się nada - chociaż, od święta pewnie nie zaszkodzi, zrobie takie półsłodkie, co to mozna z masełkiem.
      Ale majonezu to nie będzie mi się chciało kręcić wink

Tylko jeszcze trochę problem natury organizacyjnej - bo Wigilia jest u teściów i nie chcę im za bardzo nabrudzić... A przecież nie będę robić dziecku osobnej Wigilii, w końcu to polega na tym, aby była rodzinna wspólnota...
      • aniczka.r Re: BLW i święta 01.12.10, 16:23
        jesli chodzi o nabial,to mozna wczesniej podawac,tylko mleko od 12.ja sie dziele moim musli na mleku krowim i jest ok.jogurty,sery,smietane moja corka dostaje od 7 czy 8 miesiaca.nie byl alergikiem,nic jej nigdy nie jest.czasem dostaje orzechy w musli.ale wiesz jak yo jest,kazde dziecko jest inne-jedne dostanie nabial w wieku 7 miesiecy i nic nie jest,a drugie w wieku 12 i okazuej sie,ze jakies parchate uczulenie sie przypaletalo.
        ja wlasnie szukam takiej inspiracji-chcemy jedno danie polskie na wigilie i jedno irlandzkie na pierwszy dzien swiat.z irlandzkim nie ma problemu,ale z polskiego nie wiem co zrobic.pierogow nie umiem,barszczyk jemy przez caly rok,karpia tu nie uswiadczysz,a ja tak lubiesad chyba,ze filety z polskiego sklepu. obowiazkowo bedzie salatka warzywna.co jeszcze dziwczyny sie robi,zeby nie bylo za trudne?dzieki za pomoc z gorysmile
        • mond33 Re: BLW i święta 01.12.10, 18:08
          Podzielam zdanie margoniksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka