mond33 27.11.10, 22:45 Co Wasze maluchy skosztują z wigilijnego stołu? Mój niewątpliwie będzie w natarciu jeśli chodzi o pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Nie przepuści takiej okazji, oj nie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrs.t Re: BLW i święta 27.11.10, 22:48 moze poza smaznych karpiem,albo tym w galarecie, raczej wyobrazam sobei ze wszystko ostatnio cwiczymy barszczyk, zeby nie bylo wpadki jak z tata, ktory nawet na buraki niem oze patrze! Odpowiedz Link Zgłoś
sabeena Re: BLW i święta 28.11.10, 09:37 Miałam właśnie zakładać wątek BLW a polska Wigilia No właśnie, Wasze dzieci są chyba trochę starsze, moja będzie miała 7,5 m-ca w czasie Świąt i zastanawiam się, co ze stołu będzie można jej dać, pewnie będzie to zależeć od tego, jak i z jakim jedzeniem będzie sobie wtedy radzić, bo w sumie miesiąc to jeszcze dużo czasu jak chodzi o rozwój umiejętności takiego malucha więc ciężko mi to dziś przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysekkrakow Re: BLW i święta 28.11.10, 12:05 A czemu karpia nie? Moja dostanie wszystko prócz grzybów i ciężkich ciast. Co zje to już jej sprawa ale podejrzewam że wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: BLW i święta 28.11.10, 12:39 nie to ze nei karpia, unikam smazonych po prostu.. pewnie w kwasnicy mu sie trafi, b o my goralez zywiecczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: BLW i święta 28.11.10, 20:11 moj zje wszystko co bedzie na stole oczywiście, ponieważ raz- jest na blw, dwa- jest już duży Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: BLW i święta 28.11.10, 22:40 moja Mysza też zaledwie 7,5 miesiąca będzie miała... a że idzie nam dość wolno póki co, to nie wiem, co z wigilią będzie... w razie czego dostanie brokuły u nas zamiast barszczu - zupa grzybowa - ja uwielbiam, a mój R też na buraki patrzeć nie może o, to Myszy się też pewnie kluski trafią Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: BLW i święta 29.11.10, 13:32 mój będzie miał 7 m-cy więc pewnie makówki i moczka go ominą, ze względu na bakalie. nie wiem jak zupą karmić? może moczyc chlebek? jak będzie barszczyk to dam, jak grzybowa to nie bo ciężkostrawna i ze śmietaną a on alergik. ziemniaczki i pierogi z kapustą dam, rybkę też bo zwykle robimy łososia, nikt nas karpia nie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
monika_a_b Re: BLW i święta 29.11.10, 15:32 Właśnie zastanawiam się, co zrobić na Wigilię, bo będziemy u meksykańskich teściów, którzy nie przepadają za innościami w menu, ale w tym roku uparałam się zrobić coś polskiego dla maluszka... Gabi będzie miał 9,5 m-ca i od dzisiaj zaczynam go przyuczać do kubeczka z rurką, mam nadzieję, że do tego czasu załapie. Jeśli nie, to chyba zrezygnuję z barszczyku, bo nie chcę, aby upaprał się na bordowo w taki wieczór... Hmmm... Może zrobię pierożki? Co polecacie, co nie jest czasochłonne lub można przygotować wcześniej, by potem tylko podgrzać? Kuchnia będzie zajęta na meksykańskie potrawy... Pozdrawiam, Moni Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: BLW i święta 29.11.10, 16:53 ja pierogi zawsze wcześniej robię, a potem tylko odgrzewam w piekarniku w brytfance. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: BLW i święta 30.11.10, 14:28 Lenka będzie mogła spróbować z wigilijnego stołu wszystko na co tylko będzie miałą ochotę. Po tym jak ciągnie tatusia do lodówki i pokazuje na tran i po jednej łyżeczce domaga się następnej - nie mam serca odmawiać jej czegokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: BLW i święta 01.12.10, 10:56 asiaiwona_1 napisała: > Lenka będzie mogła spróbować z wigilijnego stołu wszystko na co tylko będzie mi > ałą ochotę. Po tym jak ciągnie tatusia do lodówki i pokazuje na tran i po jedne > j łyżeczce domaga się następnej - nie mam serca odmawiać jej czegokolwiek boska! Odpowiedz Link Zgłoś
diuszesa Re: BLW i święta 30.11.10, 22:49 Eh, a ja chyba nic nie dam, bo na co nie spojrzę, to wychodzi, że sie nie powinno... Dzieć będzie miał 10,5 msca. - smażona ryba - nie, bo smażona i ość może się trafić. Gotowanej nie jadamy, bo nie lubimy; - pierogi z kapustą - nie, bo kapucha ciężkostrawna; - śledzie - nie, bo słone i ościste; - kluski z makiem - nie, bo słodkie i potencjalne alergeny; - kutia - jw.; - grzybowa - nie, bo grzyby; - barszczyk - to chyba tylko nieprzyprawiony? Jeszcze przychodzi mi ewentualnie do głowy jarzynka od ryby po grecku 9ale zaraz, tam jest koncentrat pomidorowy - nie za słone dla dziecka?), niesmiertelna sałatka jarzynowa też chyba nie, bo przecież jest majonez? Jakies pomysły dla 10,5 miesieczniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: BLW i święta 01.12.10, 00:24 Prawdę mówiąc ja bym 10,5 m-czniakowi dała: - rybę - mimo że smażona, to przecież można dać część ze środka, bez smażonej skórki. Zawsze można wybrać taki kawałek, aby był bez ości i oczywiście przejrzeć go dokładnie i wymacać (swojej 4 latce też daję, bo uwielbia ryby, a sama sobie ości tez nie wyszuka), - skórkę od pieroga (bez nadzienia), - barszczyk - przyprawiony jak najbardziej, tyle że z umiarem posolony (dorośli zawsze mogą dosolić na talerzu) - inne przyprawy są dla dziecka OK, tylko sól w nadmiarze nie bardzo, - jarzynkę od ryby po grecku - też OK; nie wydaje mi się, żeby koncentrat pomidorowy przeszkadzał; swoją drogą pomidory są w wielu słoiczkach już od 6 m-ca. Poza tym zawsze zamiast koncentratu możesz wziąć posiekane pomidory z kartonika, sprzedawane bez soli. Tak poza tym może buraki pokrojone w duże kawałki? Może ciasto drożdżowe? Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: BLW i święta 01.12.10, 07:48 jak boisz się dać sałatki z powodu majonezu, to może zrób go sama? sparz jajka (np przepiórcze- mało uczulające) i wrzuć do robota, dodaj łyżkę musztardy i na wysokich obrotach wlewaj cienkim strumieniem olej. po minucie masz ekstra majonez. jakby wyszedł za gęsty to dodajesz wrzątku. ze smażonej ryby możesz też odkroić fileciki ze środka i palcami posprawdzać czy nie ma ości, albo upiec w folii inną rybę (my robimy łososia), pierogi - możesz dorobić pierogi z owocami w innym kształcie żeby nie pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: BLW i święta 01.12.10, 10:18 > (np przepiórcze- mało uczulające) i ja bym sie nie bala uczulenia tyle co salmonelli.... Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: BLW i święta 01.12.10, 12:45 dlatego trzeba sparzyć skorupki, wystarczy włożyć na 60 sek do wrzątku. co prawda troszkę białka się ścina, ale żółtko powinno zostać płynne. z surowych nieparzonych też bym się bała robić cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: BLW i święta 01.12.10, 11:01 diuszesa napisała: > Eh, a ja chyba nic nie dam, bo na co nie spojrzę, to wychodzi, że sie nie powin > no... > Dzieć będzie miał 10,5 msca. > - smażona ryba - nie, bo smażona i ość może się trafić. Gotowanej nie jadamy, b > o nie lubimy; > - pierogi z kapustą - nie, bo kapucha ciężkostrawna; > - śledzie - nie, bo słone i ościste; > - kluski z makiem - nie, bo słodkie i potencjalne alergeny; > - kutia - jw.; > - grzybowa - nie, bo grzyby; > - barszczyk - to chyba tylko nieprzyprawiony? > Jeszcze przychodzi mi ewentualnie do głowy jarzynka od ryby po grecku 9ale zara > z, tam jest koncentrat pomidorowy - nie za słone dla dziecka?), niesmiertelna s > ałatka jarzynowa też chyba nie, bo przecież jest majonez? > Jakies pomysły dla 10,5 miesieczniaka? > no to w tym momencie powiedz mi- gdzie w tym BLW? rybę można upiec, na serio włożenie 3x3cm do folii to nie wysiłek i juz dziecko ma rybę. poza tym skoro nie lubicie to i tak w koncu musi zaczac jesc taka jak Wy. oscista- mozna kupić łososia. pierogi z kapusta- bez przesady, nie zje ich 10 tylko jeden, zapije kompotem sliwkowym i bedzie lekkostrawne juz (myslicie ze po co kompot z suszu sie podaje, hę? ) sledzie- super, słone, wreszcie cos nowego! kluski z makiem- pyszota, kluchy, slodkie... kutia- super, orzeszki, mak, miod... Odpowiedz Link Zgłoś
diuszesa Re: BLW i święta 01.12.10, 11:03 Co dwie głowy to nie jedna - dzięki za podpowiedzi. Barszczyk na pewno dam do picia - przyprawię czosnkiem; myślę, że nie będzie mu przeszkadzać (a propos czosnku - kiedyś walnęłam sobie kurację przeciwprzeziębieniową - na 1/3 szklanki mleka 5 ząbków czosnku i łycha miodu; hardkor to był! Mąż się wyniósł do drugiego łóżka, a potem utrzymywał, że od małego - którego karmiłam piersią w nocy - jechało rano z buzi czosnkiem A pił wtedy normalnie, więc mu chyba czosnek nie przeszkadza On to w ogole jakiś ziołowy jest - uwielbia anyżową wit. D i szałwiowy Bobodent W 10 mscu wprowadzę też gluten, więc pieroga bez nadzienia będzie mógł zjeść, jeśli tylko go to zainteresuje A może ruskie zrobię? W końcu przy 10 miesiącu mozna juz wprowadzać twaróg i jogurty, nie? (czy poczekać z tym do roczku?) Słodkiego z cukrem dawać nie chcę, więc drożdżowe nie wiem czy się nada - chociaż, od święta pewnie nie zaszkodzi, zrobie takie półsłodkie, co to mozna z masełkiem. Ale majonezu to nie będzie mi się chciało kręcić Tylko jeszcze trochę problem natury organizacyjnej - bo Wigilia jest u teściów i nie chcę im za bardzo nabrudzić... A przecież nie będę robić dziecku osobnej Wigilii, w końcu to polega na tym, aby była rodzinna wspólnota... Odpowiedz Link Zgłoś
aniczka.r Re: BLW i święta 01.12.10, 16:23 jesli chodzi o nabial,to mozna wczesniej podawac,tylko mleko od 12.ja sie dziele moim musli na mleku krowim i jest ok.jogurty,sery,smietane moja corka dostaje od 7 czy 8 miesiaca.nie byl alergikiem,nic jej nigdy nie jest.czasem dostaje orzechy w musli.ale wiesz jak yo jest,kazde dziecko jest inne-jedne dostanie nabial w wieku 7 miesiecy i nic nie jest,a drugie w wieku 12 i okazuej sie,ze jakies parchate uczulenie sie przypaletalo. ja wlasnie szukam takiej inspiracji-chcemy jedno danie polskie na wigilie i jedno irlandzkie na pierwszy dzien swiat.z irlandzkim nie ma problemu,ale z polskiego nie wiem co zrobic.pierogow nie umiem,barszczyk jemy przez caly rok,karpia tu nie uswiadczysz,a ja tak lubie chyba,ze filety z polskiego sklepu. obowiazkowo bedzie salatka warzywna.co jeszcze dziwczyny sie robi,zeby nie bylo za trudne?dzieki za pomoc z gory Odpowiedz Link Zgłoś