Dodaj do ulubionych

maca - zdrowa?

11.01.11, 14:55
Że chrupki, pieczywo chrupkie i wafle ryżowe to taki dziecięcy fast food, to wiem, ale czy któraś z szanownych forumek orientuje się, czy maca zachowuje jakieś wartości odżywcze?
Wciąż szukam dobrej przegryzki dla Młodego, a ciasteczkami warzywnymi nie chcę go wciąż zapychać bo mu się w końcu znudzi wink
Obserwuj wątek
    • ninuszka Re: maca - zdrowa? 11.01.11, 19:02
      Niestety nie wiem nic o wartosciach odzywczych macy,ale rowniez poszukuje przekryzek dla mojej malenkiejsmileCo to za warzywne ciasteczka?Sama robisz?Jezeli tak,czy mozna prosic o recepture?Pozdrawiam.
      • gochalek82 Re: maca - zdrowa? 11.01.11, 20:06
        Proszę bardzo, całkiem niedawno dzieliłam się przepisem smile
        forum.gazeta.pl/forum/w,97130,119979603,119979603,zdrowe_ciasteczka.html
        Robiłam jeszcze z burakami i curry dla smaku.
        Można mrozić ciasto w mniejszych porcjach i piec na bieżąco po kilka sztuk.
        • ninuszka Re: maca - zdrowa? 11.01.11, 21:09
          Dzieki wielkiesmileMoze ktos tu jeszcze dorzuci jakies propozycje zdrowych przekasek.
    • gochalek82 Re: maca - zdrowa? 12.01.11, 11:16
      Próbuję sama odpowiedzieć sobie na pytanie smile Zadzwoniłam do producenta, żeby dowiedzieć się u źródła. Bardzo miła pani powiedziała, że ilość witamin i składników mineralnych nie jest podana, ponieważ zależy to od ilości tychże w zbożu, a wahania mogą być spowodowane chociażby warunkami, w jakich wyrastało zboże. Czy będzie ich więcej czy mniej zależy od rodzaju użytej mąki, im więcej razowej tym więcej wartości odżywczych.
      Inny jest natomiast proces produkcji (w porównaniu z pieczywem chrupkim). Maca jest po prostu wypiekana w wysokiej temperaturze, więc ubytki witamin są nieuniknione, za to ilości składników mineralnych pozostają na tym samym poziomie.
      Pieczywo chrupkie nie jest wypiekane lecz ekstrudowane, czyli pod ciśnieniem następuje rozpad cząsteczek białka i stąd taka konsystencja produktu. Podobnie jak przy macy, są straty witamin.
      Pani stwierdziła, że wypiekanie i ekstrudacja powoduje taki sam stopień przetworzenia żywności, więc to jedno i to samo czy zje się macę czy pieczywo chrupkie (oczywiście jeśli proporcje użytych mąk są jednakowe). Jednak na mój babski rozum to maca jest mniej przetworzona.
      Przepraszam za ewentualne błędy merytoryczne, jeśli coś przekręciłam, ale nie jestem technologiem żywności smile A może ktoś obeznany potwierdzi te informacje albo skoryguje.

Wniosek: najlepiej poszukam w sklepie macy 100% z mąki razowej albo sama sobie taką upiekę. I jak na razie w rankingu wygrywają jednak moje ciasteczka wink
      • mrs.t Re: maca - zdrowa? 13.01.11, 17:53
        przede wszystkim co nienajlepsze w tych wszystkich chrupkach przegryzkach czy anwet platkach (Snaidaniowych) to to ze sa wysokoprzetworzone..

ale rzeczywiscie przydalby sie ktos kto sie zna.
        jak znalezc kompromis.

np cos z takich przegryzek?
        www.eko-market.pl/index.php/cPath/4_49
        • misior_biorn Re: maca - zdrowa? 13.01.11, 19:04
          O, kupiłam ostatnio takie chrupki orkiszowe jak pokazujesz na tej stronie. Hubert zjadł smile
          Ciastka takie zbożowe też zakupiłam, choć jeszcze nie dałam.
          Chętnie się dowiem, czy to faktycznie zdrowe czy tylko wyciąganie kasy z naiwnych.
    • aniczka.r Re: maca - zdrowa? 15.01.11, 19:15
      ja na przekaski podaje ciastka owsiane, chleb razowy, tost, slonecznik, suszone owoce badz surowe owoce,choc te ostatnie to w wiekszosci sa pogardzane.c
      pieczywo chrupkie tez czasem podaje - przeciez to ze ma mniej witamin niz zwykly razowiec nie znaczy,ze jest bezwartosciowe.jak sie spojrzy na opakowanie pod wartosci odzywcze podana jest zawartos weglowodanow,bialek, tluszczy. przeciez bez nich nie da sie funkcjonowac.
      • mrs.t Re: maca - zdrowa? 26.01.11, 22:01
        o, te znalazlam w sieci
        ostatnio nie robilam zapasow, ale musze znow kupic, bo franek je bardzo lubil, na nich wzrastal powiedzialabymwink po indoktrynacji o szkodliwosci flipsowwink

ptysie az tak wysokoprzetworzone nie sa, nie?
        moze dobr?smile
        www.biopunkt.pl/ptysie-orkiszowe-bez-cukru-70g-malwa-p1700.html
        sa tez z cukrem trzcinowym smile
        • monniqque Re: maca - zdrowa? 27.01.11, 00:09
          taaaaaaaa
          i tak to się tworzą forumowe mity big_grin

że te ptysie mają być zdrowsze od kukurydzianych chrupasów???

ok, starsze dziecko jak zje jeden na dwa dni to pal sześć.
          przecież one sa smażone w głębokim tłuszczu. i to żeby jeszcze na nierafinowanym.
          dobrze, że chociaż na palmowym a nie na zwykłym roślinnym czy smalcu.
          • mrs.t Re: maca - zdrowa? 28.01.11, 14:36
            > przecież one sa smażone w głębokim tłuszczu. i

myslalam ze ptysie piecze sie jak ciasto na karpatke,
            wcale nie stwierdzilam ze sa zdrowsze, - wrecz przeciwnie, o to pytam
            • monniqque Re: maca - zdrowa? 28.01.11, 17:14
              smile
              nie sadze, żeby były pieczone.
              wskazuje na to olej palmowy w składzie.
              to typowy tłuszcz do smażenia na tzw. głębokim tłuszczu.
              • mrs.t Re: maca - zdrowa? 28.01.11, 19:39

ciekawe, nie czuc w nich teggo podsteonego procedecu!
                natomiast flispy zalatuja poliestremwink (wiem bo sama wyjadamwink

no dobra, ale do rzeczy
                wiec co fajnego podawac do przegryzania? (jak napisalm, franek flipsy odrzucil itak czy siak) (poza owocami bo tych zjada duuuuzo). chrupkie pieczywo tez jest nie ten teges.

ps.a a swoja droga zaraz napisze zapytac jak sa przygotoqwywane te ptyski.

ps.2
                no ale z drugiej strony zaden inny tluszcz nie jest wymieniony, a do ciasta ptysiowego potrzebny jest tluszcz, to moze to jest zamiast masla?
                • monniqque Re: maca - zdrowa? 28.01.11, 19:58
                  mrs.t napisał:

> no ale z drugiej strony zaden inny tluszcz nie jest wymieniony, a do ciasta pty
                  > siowego potrzebny jest tluszcz, to moze to jest zamiast masla?

a to jest bardzo dobra uwaga

> a swoja droga zaraz napisze zapytac jak sa przygotoqwywane te ptyski.

pisz pisz i daj znać. sama jestem ciekawa.

a jak one wyglądają? z każdej strony tak samo? czy z jednej są płaskie? w pieczonych, od leżenia jedna cześć powinna być płaska.
                  • mrs.t Re: maca - zdrowa? 29.01.11, 11:17
                    pan mnie opitolil ze z anonimem pisac nie bedzie (bo podpisalam sie tylko nickiem z poczty)
                    aczkolwiek laskawie poinformowal ze sa w koncowej fazie wyrobu pieczone.
                    (ja tam zreszta o smazeniu ptysi nie slyszalam wink

no i co tongue_out
                    zwracaj honortongue_out
                    • monniqque Re: maca - zdrowa? 29.01.11, 11:46
                      ja takie długie, z cukierni, właśnie tylko smażone widziałam.

honor zwracam. ale Tobie zwracać honor to czysta przyjemność smile. co fachura to fachura smile.

uwielbiam takie rozwijające dyskusje, więc spodziwaj sie, ze nie ostatni raz sie czepiam big_grin.

• mrs.t Re: maca - zdrowa? 01.02.11, 22:36

>
                        > uwielbiam takie rozwijające dyskusje,

ditto

> więc spodziwaj sie, ze nie ostatni raz si
                        > e czepiam big_grin.

chetnie bede prowodyrka
    • kaeira Re: maca - zdrowa? 02.02.11, 11:46
      U nas maca razowa firmy Chaber
      www.chaber.com.pl/
      była jedną z głównych przekąską przez wiele miesięcy, poczynając od ok. 8m.
      (czasami zamiast razowej była cebulowa czy czosnkowa)
      Wafle ryżowe były zdecydowanie mniej preferowane.

PS. My też bardzo lubimy macę, i po wypróbowaniu wielu firm, wg nas ta firma jest najlepsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka