Dodaj do ulubionych

Czarny bez

27.02.11, 19:48
Wiem, że wykorzystywany jest w lecznictwie, kosmetyce itd. Nie wyczytałam natomiast, że wywar z liści wykorzystywany jest ... przeciwko kretom. Taką wiadomość dziś usłyszałam. Prawda to? Stosował ktoś?
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: Czarny bez 27.02.11, 19:56
      Nawozy i opryski - Bei. :) Zajrzałam jeszcze raz i znalazłam :) Już wiem, zamierzam zastosować.
      • yoma Re: Czarny bez 27.02.11, 20:00
        Kret jest pożyteczny w tym sensie, że coś tam zjada niepożytecznego, może polub?
        • se_nka0 Re: Czarny bez 27.02.11, 21:20
          Ooo co to, to nie. Tyle kopcy porobił, niech obejrzę, co popsuł to będzie miał za swoje. ;)
          • lellapolella Re: Czarny bez 27.02.11, 21:46
            zalewałam dziury krecie gnojówką z czarnego bzu i nic nie pomogło... Wywar z liści natomiast dobry i sprawdzony na włosy jest:)
            kret podejrzewam zżera nam głównie dżdżownice
            nie zjada roślin, więc mu wybaczam i jakoś żyjemy razem
            • se_nka0 Re: Czarny bez 28.02.11, 06:13
              Lella... tak liczyłam, że kret poczęstowany czarną polewką, pogniewa się i pójdzie precz ! Mówisz, że nic nie pomogło ? Kurczę, nie ma sposobu na gałgana ?.
              • yoma Re: Czarny bez 28.02.11, 13:28
                Coś było o kretach w lutowym Twoim Ogrodniku, ale nie mam pod ręką.
                • lellapolella Re: Czarny bez 28.02.11, 13:51
                  nie wiem, Senka, może jakiś sposób jest tylko ja go jeszcze nie odkryłam? Pogodziłam się z losem i tyle... niewykluczone, że jakby kret zaczął ryć pod różami, wróciłabym do eksperymentów:P
                  • se_nka0 Re: Czarny bez 28.02.11, 14:47
                    Właśnie, pod pierwszymi wiosennymi rył, kret jeden .
                    • hesperia1 Re: Czarny bez 01.03.11, 09:07
                      Ponoć zepsute jaja działają na krety.
                      • yoma Re: Czarny bez 01.03.11, 16:29
                        A wcale bym się nie zdziwiła, na mnie też by podziałały, a kret stworzonko ponoć daleko bardziej wrażliwe niż ja.
                        • horpyna4 Re: Czarny bez 01.03.11, 19:08
                          Przypomniałaś mi, jak dawno temu (jeszcze za peerelu, w czasach niedostatków na rynku) jakiś czytelnik jednej z gazet napisał, że najlepszym środkiem antymolowym jest włożona do szafy kostka mydła "Turystycznego". Redakcja odpowiedziała: "sprawdziliśmy, tego zapachu żaden turysta nie zniesie, a co dopiero mól, stworzenie delikatne"...
                          • se_nka0 Re: Czarny bez 01.03.11, 19:15
                            O, i cenzura tej odpowiedzi nie zdjęła? ;)
                            • horpyna4 Re: Czarny bez 01.03.11, 20:15
                              Nie, a dlaczego?
    • horpyna4 Re: Czarny bez 02.03.11, 10:10
      A tak przy okazji - czy wiecie, że istnieją różne ciekawe odmiany ozdobne czarnego bzu?

Pokrój - istnieje odmiana zwisająca i odmiana stożkowata; ta druga zresztą czasem przemarza.

Kształt liści - jest odmiana okrągłolistna i odmiana strzępolistna; ta druga ma w dodatku czerwone ogonki liściowe, a same liście ciemnozielone. Zupełnie nie przypomina gatunku typowego.

Istnieją jeszcze odmiany o barwnych liściach: żółtolistna, żółta pstra i biała pstra.
      • se_nka0 Re: Czarny bez 02.03.11, 10:18
        Sadzić nie mam zamiaru, natomiast poszukać gdzie rośnie - owszem. Zobaczymy czy i na jaki trafię?
        • yoma Re: Czarny bez 02.03.11, 10:34
          U mnie rośnie. Mam ci narwać, jak wypuści liście? :)
          • se_nka0 Re: Czarny bez 02.03.11, 11:20
            Podjadę sama, mogę ? :) Pewnie jak zacznę się rozglądać, to znajdę w mojej okolicy :)
            • yoma Re: Czarny bez 02.03.11, 11:31
              Czemu nie, pomożesz beton mieszać :)

Tak sobie myślę, że zanim cokolwiek wypuści cokolwiek, to prosćiej będzie wbić do kretowisk kopę jaj...
              • lellapolella Re: Czarny bez 02.03.11, 13:24
                mam ozdobne formy czarnego, choć nie tyle, ile bym chciała;) rzeczywiście, bardzo się różnią. Gatunek nie cięty rośnie ewidentnie na drzewko, ozdobne natomiast wyraźnie się krzaczą i po dwóch latach zaczynam sobie zdawać sprawę z faktu, że muszę przedsięwziąć kroki(ale jakie?!) Czerwonolistny 'Gerda' i variegata są w miarę żywotne, złotolistny zalatuje porażką: łatwo podmarza, słońce go parzy a cień sprawia, że zielenieje. Żadna z form ozdobnych nie ma startu do gatunku, jeśli chodzi o wzrost i pokrój.
                Aaa, co do kreta, przypomniało mi się, że sąsiadka używała nadpsutych na słońcu śledzi- zakopywała je do tuneli. Też próbowałam, działało na krótko. Gdybym próbowała jeszcze raz, zawinęlabym rybę w szmatę, możliwie sztuczną, żeby nasiąkła smrodem a nie rozłożyła się za szybko.
                • horpyna4 Re: Czarny bez 02.03.11, 14:22
                  Przypomniałaś mi tym śledziem sposoby sprzed pół wieku. Oprócz śledzia podobno działa jeszcze wtykanie w krecie korytarze szmat nasączonych naftą. Ale nie sprawdzałam.
                  • yoma Re: Czarny bez 02.03.11, 14:28
                    Śledź, prosto z beczki, działa na tasiemca, tyle wiem...
                    • se_nka0 Re: Czarny bez 02.03.11, 16:41
                      I tym sposobem doszłyśmy do pytania - czy kret ma tasiemca ????? :):)
                      • yoma Re: Czarny bez 02.03.11, 16:52
                        Tasiemca jak tasiemca, jakieś glisty pewnie ma... :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka