lellapolella 15.04.11, 20:16 ktoś ma? czy jak go nie widać teraz, to znaczy, że zdechło się nieborakowi, czy ma prawo jeszcze się ukrywać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: wielosił błękitny 15.04.11, 21:20 Kiedyś miałam, ale nie pamiętam, jak wcześnie wychodził z ziemi i czy przypadkiem nie zimowały dolne liście pod śniegiem. Odpowiedz Link
lellapolella Re: wielosił błękitny 16.04.11, 11:51 znalazł się, był jednak pod inną różą niż mi się zdawało(płonię się) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: wielosił błękitny 16.04.11, 14:33 U mnie jakiś czas temu zmarniał. A teraz wyjrzałam, żeby się upewnić; na jego dawnym miejscu właśnie zakwitła szachownica kostkowata. O dziwo, ona u mnie całkiem dobrze się czuje w przeciwieństwie do bardziej okazałej krewnej, szachownicy cesarskiej. Z wielosiłem dam sobie spokój. Nie chce u mnie rosnąć, to bez łaski. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: wielosił błękitny 17.04.11, 09:27 A ja nasionka właśnie nabyłam i mam zamiar go mieć. Ciekawe czy on będzie chciał ze mną współpracować... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: wielosił błękitny 17.04.11, 09:55 A tego nie wiem; nie wiem nawet, jak się go wysiewa i o jakiej porze roku. Podejrzewam tylko, że optymalną porą wysiewu może być przełom lata i jesieni, bo w ten sposób byliny rozmnażają się z samosiewu. Jeżeli więc masz sporą porcję nasion, to wysiej na wszelki wypadek połowę. Jak wzejdą, to wysiej od razu resztę; jeżeli nie - to resztę za kilka miesięcy do gruntu. No, chyba że masz szczegółową instrukcję wysiewu, wtedy rób tak, jak ona każe. U mnie wielosił nie chciał rosnąć prawdopodobnie z powodu gliny. Podobno lubi ziemię torfiastą, ale nie sprawdzałam. Odpowiedz Link
lellapolella Re: wielosił błękitny 17.04.11, 11:21 mój był zakupiony jako sadzonka jesienią, więc nie pomogę ale poczytać zawsze warto... a nuż tak mi się spodoba, że będę siać? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: wielosił błękitny 17.04.11, 11:30 A czy już wiesz, jakiego koloru ma kwiaty? Bo ten błękit może być ciemniejszy, albo jaśniejszy. Jest też odmiana o kwiatach białych. Odpowiedz Link
lellapolella Re: wielosił błękitny 17.04.11, 14:23 kwiatów jeszcze nie widziałam, zdaje się, że mówiono o błękitnych. Kupiłam go za bezcen pod koniec targów a że miał bardzo ładne dwukolorowe listki doszłam do wniosku, że i tak będę do przodu;) no i siedzi koniec końców pod Elmshornem( amarant) więc każda opcja będzie pasować Odpowiedz Link