dorkasz1 09.01.12, 15:13 Bogdan przysłał nową ofertę www.cebulki-kwiatowe.pl/index.php?oferta=sklep Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Królik 09.01.12, 15:19 Arizemy mnie kuszą. Nic to, przed marcem nie zamawiam. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Królik 09.01.12, 16:12 Mnie też kuszą, ale Królik nie pisze jak toto hodować. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Królik 09.01.12, 19:42 yoma napisała: > Wsadzasz pod drzewo, zapewniasz wilgoć... Pod jakie drzewoą? Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 10.01.12, 11:34 Byle jakie. Lubi przefiltrowane światło, rozumiesz. No, może nie pod orzech. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Królik 10.01.12, 16:51 yoma napisała: > Byle jakie. Lubi przefiltrowane światło, rozumiesz. No, może nie pod orzech. O, to pomyślę. Mam trochę miejsca pod brzóską, świerczkami i jarzębiną. Odpowiedz Link
asta6265 Re: Królik 09.01.12, 16:36 Aja już mam na allegro kilka okazów od królika dodane do ulubionych i tylko czekam, aż dopełnię puszkę ogrodową na drobniaki i ruszam na polowanie u królika:) Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 09.01.12, 17:59 Film by można nakręcić. Rezydencja. Dziesięć bab, czy tam ile. Nosi je. I co z tego wynika :) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Królik 09.01.12, 18:10 Film by można nakręcić. Rezydencja. Dziesięć bab, czy tam ile. Nosi je. i wszystkie gonią Królika;) Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 09.01.12, 18:14 Nieee, to Alicja w Krainie Czarów, a ja bym raczej poszła w kryminał :) Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Królik 09.01.12, 19:43 No nie... w majeranku, z ziemniaczkami purre... a potem za kraty? Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Królik 10.01.12, 08:47 Ja bez ziemniaczków poproszę. Mogą być zamiast tego szparagi :) Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 10.01.12, 11:35 O właśnie. Ty mówiłaś, że z siewkami szparagów jesienią to co robisz? Znaczy na zimę? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Królik 10.01.12, 09:06 Roślinki bardzo piękne, ale mnie bolą zęby, jak czytam "kaladiumy". Czy liczba mnoga od "forum", "muzeum", to "forumy" i "muzeumy"? Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Królik 10.01.12, 11:13 Horpyno, dziękuję Ci! Zaczęłam już sobie ostatnio myśleć, że ja to jednak straaaasznie czepialska jestem. No bo najpierw Franchi, że mają złe zdjęcia, później PNOS, że opis marchwi przy kapuście (odpisali, nie podziękowali, ale dosyć chłodno stwierdzili, że "istotnie był błąd"). Jestem zdania, że jeśli ktoś robi stronę internetową dzięki której chce zarabiać prawdziwe pieniądze, to MUSI się do tego prawdziwie przyłożyć. I jeśli sprzedaje rośliny, to nie może robić takich baboli, jakie zauważyłam. Wiadomo, człowiek omylny jest, ale pewne rzeczy można sprawdzić zanim się je umieści na publicznej stronie. Jak choćby wspomniane przez Horpynę "kaldiumy". W ogóle, jakoś tak się stało, że jest społeczne przyzwolenie na niechlujne mówienie, pisanie. Nie ma sprawy, jeśli jest to wygłupianie się, takie jak czasem tutaj na Forum, taka jest konwencja, ale jeśli prezenterzy w telewizji, w radiu, w serwisach informacyjnych, sklepach internetowych, mówią/piszą niepoprawnie, to dla mnie jest wielka skucha. I jeśli ktoś zwróciłby mi uwagę, że mam jakiś błąd, to podziękowałabym mu NAPRAWDĘ serdecznie. Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 10.01.12, 11:39 > prezent > erzy w telewizji, w radiu, w serwisach informacyjnych, Oj tak, oj tak. Moje redaktorskie ucho czasem puchnie, ale ja już jestem z innej epoki. Ludwiku, gdzie jesteś? Ludwik to był jeden z moich mentorów, kiedy raczkowałam w zawodzie. Umiał sprytnym powiedzonkiem załatwić sprawę tak, żeby adept do końca życia zapamiętał, jak się co mówi/pisze. Np. "Jak mi jeszcze raz sformułujecie rząd, to ja was sformatuję!" Odpowiedz Link
leloop Re: Królik 10.01.12, 11:43 Dorkasz, ze smutkiem przyznaje Ci racje, choć na szczęście są strażnicy czystości języka tacy jak jak deerzet np. potrafią wytknąć pani Zoi niedoskonałości gramatyczne :} Francuzi, wydawałoby się naród wielkiej literatury, piszą i mówią w większości jak świnie, używają nagminnie smsowych skrótów skracając słowa lub deformując ortografie. nie dotyczy to tylko intelektualnych nizin, tak mówią (mam nadzieje, ze nie piszą) tez np. profesorowie z liceum (moja wspolspaczka ze szpitala np.). ja w ogóle w czasie tego pobytu w państwowej służbie zdrowia czułam się jak E.T. nie chcąc podłączenia tv.a i tak byłam skazana na dudnienie onego bo wspolspaczki brały abonament :/ a co do chlujności przekazu podążamy za czołówką, nie tak dawno jak kilka dni temu LA REDOUTE, wielki magazyn wysyłkowy, rozpoczął w necie kampanie reklamowa na sezon letni i zamieścił m.in. zdjęcie rozchachanych dzieciaków na plaży gdzie w tle dało się zauważyć TO ;D Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 10.01.12, 11:59 No co - goły chłop :) A widziałyście foto, które wczoraj obiegło prasę i Internet, Marit Bjoergen w stroju wizytowym? :) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Królik 10.01.12, 12:54 Co do strażników, którzy strzegą czystości w takich miejscach jak blog Zoji, to jest już zupełnie inna sprawa... Uważam, że w poszukiwaniu dziewiczej czystości języka można zabić chęć dzielenia się rzeczywistą wiedzą. A Zoja ma tej wiedzy cały wór i pięknie, z radością i prawdziwą pasją, się nią dzieli. Gdy wchodzę na jej bloga nie szukam zasad poprawnej polszczyzny, tylko informacji fachowych. I znajduję je. Dobrze podane, lekkostrawne, zrozumiałe. Może zaprezentuję tutaj podwójną moralność, ale dużym i raczej niewybaczalnym błędem jest dla mnie zamieszczenie podpisu "lobelia" pod zdjęciem goryczki albo ostróżki (już nie pamiętam dokładnie) w piśmie, które uzurpuje sobie prawo do nazywania siebie fachowym lub na blogu ogrodniczym, niż na przykład napisanie słowa "na pewno" razem. Jeśli czytam takie pismo, to przede wszystkim chcę się dowiedzieć jak rzeczona lobelia wygląda, a jeśli będzie to pisane poprawnie po polsku, to tym lepiej. Reasumując, od pasjonatów (lub takich którzy chcą za takich uchodzić) wymagam, aby w sprawach dotyczących tejże pasji, nie odzywali się jeśli nie są czegoś pewni na 178 %. Albo, jeśli mają wątpliwości, aby dorzucili maleńki zwrot "nie jestem pewna". Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 10.01.12, 13:09 BTW żmija -żmii szyja-szyi Maryja-Maryi Maja-Mai Zoja-Zoi Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Królik 10.01.12, 14:51 Dziękuję Yomka. Jak coś zauważysz, to dawaj. Człowiek uczy się całe życie :) Wiem, że szyi, żmii, tui, soi, ale nie wiedzieć czemu lepiej mi pasowało Zoji. Teraz wiem, że błąd :) Człowiek tu się chce trochę powymądrzać i zaraz go na ziemię sprowadzą. Nie ma łatwo :) Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Królik 10.01.12, 16:56 yoma napisała: > Dziękuję, że dziękujesz, a mogłaś opieprzyć :) Jeżu, jaki wersal. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Królik 10.01.12, 17:13 kocia_noga napisała: > yoma napisała: > > > Dziękuję, że dziękujesz, a mogłaś opieprzyć :) > > Jeżu, jaki wersal. Podlegamy silnym francuskim wpływom :))) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Królik 11.01.12, 08:54 byłam na blogu Zoi, widziałam ten wpis i wiecie co? To jest po prostu niegrzeczne i świadczy o całkowitym braku klasy... To prywatny blog i interwencja Deerzeta wygląda tak, jakby wlazł do czyjegoś domu i zaczął się mądrzyć, że meble są źle rozstawione. Niesmaczne. Odpowiedz Link
yoma Re: Królik 11.01.12, 09:48 Dajże konkretną linkę, nie chce mi się czytać całego bloga... Odpowiedz Link
lellapolella Re: Królik 11.01.12, 11:22 Yoma, otwierasz link z naguffka i tam, na tej stronie są komentarze, czytasz ją do dołu i znajdujesz;) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Królik 11.01.12, 12:19 no ja Cię przepraszam, to było z mojego naguffka, na forum jest inny sorry zojalitwin.wordpress.com/about/ Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Królik 10.01.12, 16:54 leloop napisała: gdz > ie w tle dało się zauważyć TO ;D :))) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Królik 10.01.12, 18:30 Yomka, siewki szparagów na zimę dołuję razem z doniczkami. Teraz też zadołowałam :) Nie przypominam sobie, abym kiedyś była tak dobrze przygotowana do zimy jak tego roku. Odpowiedz Link