Dodaj do ulubionych

Ale szkółę odkryłam!

07.04.12, 16:48
Godzinę siedziałam i ledwo obeszłam POCZĄTEK iglaków, trzeba kiedyś na cały dzień się wybrać... wielkie. Kupiłam ten tańcujący świerk, co kiedyś mówiłam, i jałowiec Horstmann i sama nie wiem, z którego bardziej się cieszę :)

Horstmann
tinyurl.com/7sgmfbn
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 17:13
      Nie wątpię, że się wybierzesz. Miejsca wystarczy, żeby wsadzić nabytki? Na razie masz dwa, ale obawiam się, że to nie koniec? ?? ;)
      • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 17:22
        Na świerk miałam już upatrzone miejsce i będzie mu tam OK, z Horstem gorzej, bo to i słońca potrzebuje, i przestrzeni. Przynajmniej wielki nie rośnie, gdzieś się wetknie... Ale kapitalny jest.
        • se_nka0 Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 17:39
          Ajtam - płot przesuniesz i miejsce się znajdzie :)
          • hesperia1 Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 17:42
            Tańcująca wiedźma raczej-cudna zresztą:)
            • dorkasz1 Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 20:28
              Horstmanna posadź z dala od szlaków komunikacyjnych, żebyś się o niego nie ocierała. Kłujący jest bardzo okropnie strasznie.
              • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 20:47
                Ja bym miała dla niego ganz miejsce, tylko tam słońca nie za dużo...

No ale nie mogłam mu się oprzeć. Ja go widziałam wcześniej na obrazkach, ale w naturze to on wygląda dziesięć razy lepiej.
    • leloop Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 20:49
      > Horstmann
      bałabym się do ogrodu wieczorem wyjść ;)
      • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 20:51
        A może go koło Cześki i nasadzić kapelusz na łeb? :)
        • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 07.04.12, 22:31
          A może go koło Cześki i nasadzić kapelusz na łeb? :)

ale przezroczysty, żeby mu słońca nie zabrakło;) Matko, jak go pokażę chłopu, to oszaleje:-O
          • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 13:55
            Oczywiście, że przezroczysty. Ty, dam ci zaraz linka i zobacz, czy tych twoich bzów z Ciechanowa nie mają. Bo tam na pewno wrócę, a Ciechanów Bóg raczy wiedzieć.
            • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 13:56
              O

www.acrocona.pl/
              • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 14:37
                no niby są dwa, bo wyłażą w wyszukiwarce ale oferta liściastych kończy się na B... ja jakaś ślepa jestem, czy co?
                • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 14:51
                  Suwaczek tam jest z prawej, co go trzeba w dół pociągnąć. A bzów masz więcej w liściastych szczepionych.
                  • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 14:52
                    O, mają pęcherznicę Summer Wine, a nie tylko to diabolo i diabolo. Mówiłam, że dzień z głowy? Co najmniej?
                    • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 17:30
                      O, dzięki, więc jednak ślepota;) Jest Pulverulenta, po dychu. A w szczepionych nie widzę ale chyba i tak bym nie chciała, najbardziej ufam roślinom na własnym korzeniu. A widziałaś Nyssę, czyli błotnię leśną, czyli klążę? łał, że tak powiem po hamerykańsku...
                      • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 18:14
                        łał, ale na wszystko, co ma w nazwie błoto, staram się z definicji nie patrzeć...

Ale, ta habanera mi wyłazi. A mówili w necie, żeby się zbroić w cierpliwość.

Gdzie ta pulva, teraz ja oślepłam? Ale widzę śnieguliczki, co mnie interesowały były, kolorowe...
                        • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 18:15
                          a, widzę pulvę
                          • horpyna4 Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 19:34
                            A ja mam z was tam najbliżej... co prawda od Yomy też niedaleko. Na razie są poza strefą miejską i trzeba kasować na granicy (Auchan) bilet 20-minutowy, jak się ma kartę miejską ważną w I strefie. Ale podobno chcą się przyłączyć do Warszawy.
                            • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:01
                              Oni jak oni. Z tego, co wiem, to burmistrz Ursynowa ich chce, boby mu to jakieś problemy melioracyjne uregulowało. O rowy nie dbają.
                              • horpyna4 Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:12
                                Niektórzy mieszkańcy chcieliby mieć I strefę komunikacyjną, nie wszyscy są zmotoryzowani.

• lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:25
                                  Yoma, jakbyś jechała a nie byłby to duży kłopot, to ja bym chętnie Sambucus nigra Pulverulenta, tego po dychu i tawułę Shirobana, tawuły lubię osobliwie a tej wciąż mi brak. Tylko temu sambucusowi trzeba się przyjrzeć, bo na obrazku szkółkowym wygląda tak sobie- powinien mieć liście nieregularnie pochlapane mlekiem, coś jak ostropest, nie żadne obwódki ani paski. Ja oczywiście zwracam Ci za rośliny i wysyłkę:) Z Nyssy rezygnuję( na razie), obiecałam sobie zainwestować w trzysta doniczek i, na miły Bóg, uczynię to! Kocham się rozmnażać:)
                                  • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:27
                                    Jak po dychu, to nie może być strasznie ogromny, to pewnie da się wysłać :) OK. Musze sobie zacząć zapisywać, co komu...
                                  • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:29
                                    Będę jechała, nieszpułkę mają...
                                    • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:49
                                      Yoma, piszą, że 20-30 cm, tawuła tyż... Jak uznasz, że jednak większe i się nie da, to nie ma sprawy, wcześniej czy później i tak je dopadnę, takie jest życie:)
                                      • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 20:52
                                        Tej wielkości naprawdę nie ma sprawy, z tym, że pewnie je z doniczek wywlokę.
                                        • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 21:06
                                          nawet miałam to zaproponować ale nie miałam śmiałości... oba to bydlaki, co przetrwają wszystko:)
                                          • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 08.04.12, 21:44
                                            A doniczki przyślę ci luzem do rozmnażania :)
    • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 11:59
      Horstmann jest debeściak

naprawdę się można przestraszyć, jak się wyjdzie do ogrodu :)

Porady potrzebuję pozornie nie a propos. Róży pnącej szukam o wiotkich pędach, co można by ją wetknąć u stóp górki tak, żeby lazła po górce. I żeby nie była zbyt wymagająca.
      • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 12:48
        jedyne, co mi przychodzi do głowy to Super Dorothy, ma mnóstwo pędów, wiotkich właśnie i kwitnie jak głupia tyle, że przemarza(ale szybko odrasta)... Gorze jest, że wrażliwa na mączniak, moja nie choruje ale Dorkasz coś jęczała, a jak pójdzie po ziemi bez przewiewu to może być klapa faktycznie. Może lepiej wziąć okrywową od razu? Przejrzyj ofertę okrywowych w R., powinna się znaleźć rozłażąca, ludzie ich nie lubią, bo chwytają za nogi. Ja mam kilka ale akurat grzecznych(póki co)
        • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 12:53
          Właśnie nie, bo okrywowa sterczy we wszystkich kierunkach, a mnie by zależało, żeby lazła po zboczu. Nie to nie, to coś innego wymyślę.

Ale w R. pogrzebać dobra rada :)
          • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 14:01
            popergolia mi si klawiatura ale yanim yresetuj
            www.rosarium.com.pl/k/?id=123&Max-Graf
            www.rosarium.com.pl/k/?id=212&Sea-Foam
            www.rosarium.com.pl/k/?id=327&Swany-%9F
            • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 19:24
              ctrl shft naciśnij
            • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 19:25
              No, ten Max niczego sobie...
              • dorkasz1 Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 19:31
                Ja bym tam grzmotnęła Nozomi. rozarium.org/2010/02/11/roza-nozomi/
                • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 19:35
                  mnie się też Nozomi podoba niesłychanie ale uznałam, że ona bardziej zadarniająca niz pnąca poziomo. Ale przepiękna jest:)
                  • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 19:49
                    > Jej pędy lekko wznoszą się nad ziemią rosnąc poziomo na szerokość 120 cm.

No, a jakbym sobie grzmotnęła Nozomi u stóp tej góry, a nad nią na zboczu góry jeszcze coś?

Bo początkowa idea była taka: skoro różę pnącą prowadzi się poi podporach, niechże podporą będzie zbocze góry, a nie będzie mi rosła do przodu w stronę patrzącego i łapała go za nogi. Bo Nozomi, rozumiem, robi z siebie takie jakby kółko?

Skubana ładna jest.
                    • dorkasz1 Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 20:09
                      Ona ma takie długaśne baty, że można je układać tak, jak Ci pasuje. W ciągu roku potrafi 3 metry naprodukować na jednym pędzie.
                      • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 20:13
                        Aaaaa...

A takie?

www.rosarium.com.pl/k/?id=307&Aloha-%281949%29
                        www.rosarium.com.pl/k/?id=240&Amadeus-%EF%BF%BD
                        www.rosarium.com.pl/k/?id=249&Jasmina-%EF%BF%BD
                        www.rosarium.com.pl/k/?id=338&Mermaid
                        • lellapolella Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 20:21
                          mam lub miałam Mermaid- padła rażona mrozem tej zimy:(
                          a ja sobie tę "Nozomi" kupię kiedyś, bo teraz, Dorkasz, po tym opisie to mi jęzor poleciał do pasa:)) A jak zeznają, na temat jej marznięcia lub nie?
                          • dorkasz1 Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 20:23
                            Nozomi tylko napalm chyba by zniszczył.
                            Mam ją u jednej klientki, która już chyba nie będzie moją klientką. Kupiłam ją przez pomyłkę, ale dobrze się wpasowała w swoje miejsce.
                            • yoma Re: Ale szkółę odkryłam! 11.04.12, 20:26
                              W zasadzie, nawet jakby mi zadarniła nieco płaskiego pod górą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka