Dodaj do ulubionych

Help! Hilfe!

27.10.12, 19:19
Plis, niech mi ktoś przetłumaczy, ze za późno, aby kupować powojniki, moja wola wisi na włosku, choć rozum wie, że to za późno, za późno... Ale jakby je do większych doniczek i w dołownik, co? Wpadło mi jak raz troszkę kasy a do tego po raz pierwszy od roku wszystkie odmiany, na które namiętnie poluję są w jednym miejscu dostępne... Ale to przecież nie ma sensu... A może ma? Zmarzną, nie zmarzną? Help!
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 19:21
      Bier, tylko nie sadź... I ja bym nie przesadzała.
    • leloop Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 20:47
      bier, trochę się ociepli w listopadzie przecież ;)
      tylko wyznaj jakie kupujesz to Ci pozazdraszczam trochę ;)
      • horpyna4 Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 21:04
        Za tydzień chyba ma się ocieplić, można będzie spokojnie wsadzać.
        • yoma Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 21:05
          Ja bym już w listopadzie jednak nie wsadzała. Ale do dołownika imho spoko.
          • leloop Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 21:12
            > Ja bym już w listopadzie jednak nie wsadzała. Ale do dołownika imho spoko.
            to już Wy tam wiecie lepiej, ja się nie wypowiadam.
            tak na dobra sprawę to nie bardzo rozumiem na czym to dołowanie polega :D
            • yoma Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 21:20
              Przychodzi ci chabaź w doniczce i jak go posadzisz do gruntu, to on głupi pomyśli, że ma się ukorzeniać i przyjmować, a tu zaraz ziemia zmarznie i nie zdąży i będzie bieda. A jak go zostawisz w doniczce, to doniczka mała zaraz zamarznie i też będzie bieda. Ale jak go wsadzisz do dołu razem z doniczką, to on nawet nie zauważy, że coś się zmieniło i spokojnie sobie pójdzie spać :)
            • lellapolella Re: Help! Hilfe! 27.10.12, 21:24
              kurde, prawdziwego przyjaciela poznaje się w biedzie, dzięki:)
              Leloop, dołowanie generalnie polega na tym, że ma się wszystko w kupie i pod kontrolą, oraz lepiej okryte, no i nie w problematycznym miejscu(np. podmokłym), czego młodziaki mogą nie znieść.
              Purpurea Plena elegans(włoski)
              Alba Luxurians(włoski)
              Princess Diana(teksański)
              Minuet(włoski) albo botaniczny Rubromarginata- bardzo mnie kręci, że ten drugi ma pachnieć marcepanem, choć słabo wierzę w pachnące powojniki- waham się tu
              Carnaby(wielkokwiatowy)
              • leloop Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 07:49
                acha ... :)
                ufff, masz szczęście Lella. wielkokwiatowe i podwójne mnie nie krecom, ten rubrocośtam to chyba se nabyłam rzutem na taśmę wyjeżdżając z PLu, piszo, ze pachnący ale nie piszo czym ;)
                • andziaos Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 12:39
                  o, temat na czasie. Ja tez mam do zadołowania kilka krzaczków (ukorzenione, w doniczkach). I zastanawiam się, czy lepiej je zadołować w ogródku, okryć i niech se śnieg na nie pada, czy lepiej w szklarence. Bo tam nie będzie śniegu ale też chyba mróz bardziej im wtedy grozi.. ?
                  Co Droga Redakcja poradzi ?
                  Dziękuję za uwagę, dyg.
                  • yoma Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 16:33
                    Dyrekcja by dołowała, śnieg grzeje.
                    • dorkasz1 Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 16:59
                      Lella, czy to Ty pisałaś o Montana rubens, że Ci wymarzł? Bo ja sobie nabyłam wiosną i rozrósł się pięknie. Zupełnie niezwyczajnie, bo clematisy mnie wcale nie kochają. Oczywiście nie kwitł, bo kupiłam go (w lipcu chyba) jako małego pyrtka. I wielką mam nadzieję, że w maju przyszłego roku coś pokaże.
                      Natomiast mam jednego pięknego, wartego polecenia 'Gravetye Beauty'. Kwitnie prawie nieustannie, a rośnie w półcieniu. Nie wie o tym, że ma kwitnąć od lipca do sierpnia, bo jeszcze w październiku miał całkiem sporo kwiatów, które pojawiły się obok owoców.
                      • lellapolella Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 17:22
                        To chyba kolega Newill pisał, że ma i mu marznie ten montana. Dlategoż sobie i odpuściłam, choć raz się na niego natknęłam na wyprzedaży w sklepie.
                        Ten Gravetye Beaty to też teksańczyk, ponoć właśnie takie są:) Dorkaszu miły, a jakbyś mi parę nasionek zebrał i ostawił do wiosny? One ponoć wcale się nie rozmnażają wegetatywnie ale jak masz jednego, to może się nie miał z kim skrzyżować? A jak miał,. to i tak warto zmontować mały eksperymencik...
                        • dorkasz1 Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 17:29
                          Raczej nie miał się z kim skrzyżować. Nasionki oczywiście zbiorę i kartkę do tablicy przykleję z napisem LELLA 1. Nasionka powojnika.
                          • lellapolella Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 17:37
                            cmok:)
                      • leloop Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 19:46
                        > Natomiast mam jednego pięknego, wartego polecenia 'Gravetye Beauty'.
                        rzeczywiście śliczności :)
              • andziaos Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 12:43
                Lella,
                moja purpurea plena (wiosenny nabytek) zachwyca mnie nieustannie. Taki skromny, delikatny, pokochałam go okrutnie:)
                • lellapolella Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 14:46
                  Andzia, nie ukrywam, że liczyłam na to, że się objawisz z opinią o plenie, bo wiosną, z tego co pamiętam, coś tam brzęczałaś obiekcyjnie;) Chociaż to mój nr 1 na liście chciejstw i i tak mogłabyś mnie nie powstrzymać. Super, że wcale nie masz zamiaru:)
                  Zrezygnowałam z Carnaby, bo zajrzałam w kajecik i mam podobne, rubrocostam będę sępić u Leloop w postaci nasion- sytuacja się klaruje:P
                  A zapach marcepana stąd:
                  www.clematis.com.pl/wms/65149.html&plant_number=789
                  Co do przechowania sadzonek, Andzia, to mój odwieczny problem i raczej zawsze decyduję się na zewnętrzny dołownik- po prostu tam nic nie muszę robić, a w inspekcie pasowałoby podlewać... Ale z ręką na sercu- raz trzymałam w folii, nie było lepiej ani gorzej, tyle, że więcej nerw... Ale ja już taka wrażliwa jestem:P
                  • leloop Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 19:31
                    > Zrezygnowałam z Carnaby, bo zajrzałam w kajecik i mam podobne, rubrocostam będę
                    > sępić u Leloop w postaci nasion- sytuacja się klaruje:P
                    meakulpa, meakulpa - to nie rubrumcostam tylko sweet summer love :] ma podobne w kształcie kwiatki dlatego się mnie popergolilo ...
                    • lellapolella Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 20:06
                      meakulpa, meakulpa - to nie rubrumcostam tylko sweet summer love
                      i tym sposobem marcepany przeszły mi koło nosa...
                      no, dobra(łaskawie), też możesz zebrać nasionka:P
                      • andziaos Re: Help! Hilfe! 28.10.12, 21:11
                        No co Ty, Lella - ani mi się śni aby Cię odwodzić:) I dzięki za info - chyba też zadołuję na zewnątrz. Będzie krzaczkom cieplej zimą, a wiosenne powodzie i tak jednakowe i w ogródku i pod szkłem:/

A propos nasionek - od sąsiada narwałam nasionek klematisów - ni hu hu nie wiem jakie to odmiany (i małe kwiatki i duże - odcienie błękitu i fioletu). Dadzą radę wyrosnąć? Czy trzeba przemrozić? Bo o jednych piszą, że trzeba a o drugich nic nie ma .... I kiedy siać ? Mogę już ? :D Mogę też wysłać :)
                        • lellapolella Re: Help! Hilfe! 29.10.12, 10:37
                          Andzia, tam w naguffku jest takie cóś pt. Nasiona. I jest tak:
                          Clematis alpina, campaniflora, flammula, heracleifolia, integrifolia, macropetala, paniculata, potaninii, tangutica, and terniflora , Sow at 20ºC (68ºF), if no germination in 3-4 wks, move to -4 to +4ºC (24-39ºF) for 2-4 wks
                          Clematis columbiana, Sow outdoors late fall for 91% germ. in May/June. Indoor sowing in light at 20ºC (70ºF) should result in 50% germ. over the period of 2 to 10 weeks.

Clematis fremontii , Sow outdoors immediately after seeds ripen in midsummer. Germination begins in late fall.

Clematis occidentalis, Sow at 4ºC (39ºF) for 8 wks, move to 19ºC (65ºF) oscillating with cooler temps. at night.

Clematis mandschurica, recta, vitalba, and viticella , Sow at 18-22ºC (64-71ºF) for 2-4 wks, move to -4 to +4ºC (24-39ºF) for 4-6 wks, move to 5-12ºC (41-53ºF) for germination

Clematis virginiana , Sow at 20ºC (68ºF), germination slow

Ja do tej pory siałam tylko tangucki i mandżurski. Ten pierwszy bardzo wcześnie, chyba w lutym, potem nakryłam matą. Równocześnie drugi rzut siałam w folii bez okrywania. Jak wylazły w końcu, to wszystkie, były tego miliony. Mandżura trzymałam w woreczku z wyprażonym piaskiem w spiżarce, tam jest jak w lodówce, gdy zaczęło kiełkować, wysiałam na dworze. Potem przylazł kret i ostała mi się jedna roślina.
                          Te małe kwiatki, co masz to może być włoski, np. Błękitny Anioł, duże to pewnie wielkokwiatowy. Nie masz fotek?
                          Połączyłabym obie metody: wiosenny siew i woreczkowanie;) Do wora też wtykamy w terminie siewu czyli bardzo wczesną wiosną.

• lellapolella Re: Help! Hilfe! 02.11.12, 15:07
                            no i przyszły dzisiaj:)) Piękne są, moi państwo, a niektóre nawet jeszcze kwitną. Dostałam nawet gratis:)
                            • andziaos Re: Help! Hilfe! 04.11.12, 13:30
                              O, to masz radość:)
                            • yoma Re: Help! Hilfe! 05.11.12, 19:39
                              Graty, a co gratis?
                              • lellapolella Re: Help! Hilfe! 05.11.12, 20:11
                                gratis The President:) Myślałam, że to ten, co mam, ale nie, mój to chyba C.Jackmanni, bo ma jasne pylniki a prezydent ciemne;)
                                • yoma Re: Help! Hilfe! 05.11.12, 20:15
                                  Szacun, chyba nigdy mi nie przyszło do głowy przyglądać się pylnikom u powojnika :)
                                  • lellapolella Re: Help! Hilfe! 05.11.12, 20:46
                                    co ty, jakbyś się obawiała, że znów masz w gratisie podwójniaka, to byś poszukała dziesięciu szczegółów, które różnią obrazki:P
                                    • yoma Re: Help! Hilfe! 05.11.12, 20:47
                                      Hm. No tak. Jak mi chłop przywleka piątą opuncję, to szukam...
                          • andziaos Re: Help! Hilfe! 04.11.12, 13:29
                            Dzięki Lella - będę kombinować:)
                            • lellapolella Re: Help! Hilfe! 15.05.13, 13:46
                              melduję, że moje powojniki cudnie się przechowały w dołowniku a nawet lepiej, bo jesienią były jak przyrośnięte do doniczek i już myślałam, ze trza będzie operować, a wiosną, hyc! wyskoczyły bez żadnych obiekcji. Mądre bestie:) Sobie zapergalają teraz aż miło spojrzeć. Dzięki wszystkim, co mnie namawiali na kupno:))
                              No i doczytałam od razu, że nasionki miały mi kuleżanki zebrać... Jak to dobrze czasem poszperać;) I co, ja się pytam, hę?!
                              • leloop Re: Help! Hilfe! 15.05.13, 14:43
                                > No i doczytałam od razu, że nasionki miały mi kuleżanki zebrać... Jak to dobrze
                                > czasem poszperać;) I co, ja się pytam, hę?!
                                to mi załatw suchą, bezdeszczową jesień i słoneczne lato, to i nasionki bedo na razie to mi czerwony fenkuł nawet zgnił w tej wilgoci :/
                                • lellapolella Re: Help! Hilfe! 15.05.13, 17:44
                                  w niedzielę Ci załatwię, bo dziś nie mam czasu;) A jakby co, fenkuł czerwony się pokazał w najlepsze.
                                  • leloop Re: Help! Hilfe! 16.05.13, 08:22
                                    > w niedzielę Ci załatwię, bo dziś nie mam czasu;)
                                    pospiesz się bo kurna zamarzam :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka