Dodaj do ulubionych

Malwy, ostróżki

28.04.13, 21:41

-Znajoma dobra dusza z forum gazety- chce je mieć....i pyta, kiedy je później ciąć?
Jesienią?, Wiosną?
Poradźcie proszę:)
To dobra ogrodniczka, dopiero zaczyna, kocha trawniki z mchem i stokrotkami , chce ogrodu zbratanego z otoczeniem , ma urokliwy dom i jeszcze bardziej urokliwą duszę :)
Muszę Ją namówić, by tu przyszła i poznała Was:)
Miala jeszcze pytanie o mieczyki- posadzila dość głęboko, teraz martwi się, ze nie wyjdą...
Co robic droga redakcjo...?

-
olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Malwy, ostróżki 28.04.13, 23:13
      To zacznijmy od tyłu;)
      O mieczyki się martwić nie trzeba- wyjdą jak poczują wolę bożą. Kiedyś wyczytałam, że sadzone głębiej nie są skore do wyłamywania się, a ponieważ powiewa u mnie na potęgę czasem, pozwoliłam sobie wetknąć je naprawdę głęboko. Mam od tej pory mieczyki na stałe, kwitną później ale jak dotąd zawsze. I wyłamują się na wietrze, jakby ktoś był ciekaw.
      Ostróżki- wycinamy pędy po przekwitnięciu, zanim zaczną wiązać nasiona. Ostróżka ma taki instynkt macierzyński, że będzie wciąż kwitła(coraz gorzej ale jednak) i cieszyła oczy. Przed zimą wycinamy pędy, bo mogą sprawić, że ( jak to się nazywa? hmmm)w czasie zimy roślina nam zmarznie. Wiatr tak nią będzie szarpał, że uszkodzi mocowanie rośliny (no, jak to się nazywa?!)
      Z malwą w zasadzie to samo, tniemy po przekwitnieniu, chyba, że nam zależy na nasionach. Jak koleżance w malwy wlezie rdza, to ją pociesz, że jest tego świństwa coraz więcej i nie ma tu niczyjej winy. Formy pełnokwiatowe są bardziej narażone.
      • horpyna4 Re: Malwy, ostróżki 29.04.13, 08:07
        Wydaje mi się, że malwy są bardziej podatne na rdzę na glebach gliniastych. One potrzebują luźniejszej ziemi, a w glinie czują się niekomfortowo.

Jeżeli sąsiadce nie zależy na nasionach malw, to niech wycina przekwitające pędy jak najwcześniej. Po prostu wtedy, jak robią się mniej dekoracyjne.

Malwa jest rośliną kilkuletnią, a długość jej życia zależy od tego, czy zdążyła wydać nasiona. Bo w zależności od tego może żyć 2 lata lub np. 5 lat. Zresztą na ogół hodowane są mieszańce, które pochodzą od gatunków o różnej długowieczności i nigdy nie wiadomo, po ilu latach malwa padnie ostatecznie.
    • bei Re: Malwy, ostróżki 29.04.13, 08:57
      Dzięki !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka