lellapolella 30.04.13, 14:24 czy posiadacze foliaka już sadzą w? Pogoda jaka jest, każdy widzi, a moje już są naprawdę za duże na spacery... Ryzykować? Nie ryzykować? Co robić, droga Redakcjo?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: pomidory 30.04.13, 14:28 Powiem tak: mam silne przekonanie, że to, co mamy, to już ogrodnicy i Zośka. Ale odpowiedzialności nie biorę. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: pomidory 30.04.13, 14:40 Moi sąsiedzi działkowcy już sadzą w szklarenkach i foliakach. Tez twierdzę, że ogrodnicy są teraz :) Chyba, że prognozy grubo się mylą.Oby nie. Odpowiedz Link
dorka556 Re: pomidory 30.04.13, 15:03 Foliaka nie mam, ale moje koraliki (szt. 3 w doniczkach) mają już pączki. Stoją pod okapem przy ścianie od południa i nawet na noc nie muszę okrywać. Kupiłam sadzonki. Te wysiane przeze mnie są biedniutkie i mają po kilka cm. Odpowiedz Link
yoma Re: pomidory 30.04.13, 15:36 Moje też. Też kupię sadzonki. W sensie jakieś cherlactwo padło latoś na rozsady, czy co? Już któraś się uskarżała. Odpowiedz Link
lellapolella Re: pomidory 30.04.13, 21:21 Wiesz, Dorka, jak spanikujesz to trzy koraliki można zawsze gdzieś zawlec;) Chyba zacznę robić porządek w folii, na razie mam tam sajgon doniczkowy... Mnie akurat pomidory i papryki wyszły ładne ale reszta rozsad warzyw do kupienia. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: pomidory 01.05.13, 11:19 Pomidory robię w dwóch rzutach. Ten pierwszy rzut zabiedzony jak nieszczęście. Najpierw brak słońca, a później zapomniałam otworzyć szklarnię i trochę się podgotowały biedaki. W przyszłym tygodniu je wysadzę, bo ze środka wyłażą całkiem ładne, zielone listki, więc dadzą radę. Drugi rzut całkiem sympatycznie wygląda, ale stwierdzam że nie mam już siły targać tych skrzynek tam i z powrotem. Niech więc już będzie ciepło! Papryki siedzą w domu, są tylko wietrzone, zacznę je hartować na dwa tygodnie przed wysadzeniem, a wysadzę pewnie po 20 maja. Selery ładne, ale jeszcze dotrzymają towarzystwa paprykom. Nic, a nic nie wierzę prognozom. Oni nie potrafią na dwa dni przewidzieć pogody, a co mówić o dwóch tygodniach. Dlatego gruntowe ciepłolubne jeszcze zostaną w doniczkach przez 2 tygodnie. Do szklarni mogę wstawić farelkę albo znicze olejowe. Odpowiedz Link
newill6 Re: pomidory 01.05.13, 14:53 Moje sa od 2tyg pod folia. Ale jeszcze w doniczkach,ida w gore,maja sie dobrze ,po weekendzie wysadzam. Odpowiedz Link
lellapolella Re: pomidory 01.05.13, 15:14 moje papryki i pomidory od początku są wędrowne, mam je w specjalnych doniczkach, które pasują mi do skrzynek, wynoszenie to nie problem, pomijając to, że trzeba nosić. Całe dnie spędzają w folii, ale na noc jednak nie odważyłam się zostawić... Odpowiedz Link