lellapolella Re: Róże 2013 20.06.13, 17:50 kurza twarz, piękna jest:)) daj no, Dorkaszu jeszcze Paula, plisssss.... Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Róże 2013 20.06.13, 21:30 Paul`s Himalyan Musk Im większy upał, tym bardziej jest biały. Ostatnie zdjęcie z dzisiaj. Odpowiedz Link
dorkasz1 Mme Isaac Pereire 20.06.13, 21:36 Mme Isaac Pereire, to moja absolutna tegoroczna faworytka. Tę różę po prostu TRZEBA mieć. Zdjęcia nie oddają ani połowy jej uroku, nie mówiąc o zapachu, który zwala z nóg. Ma się ochotę zaparkować przy krzaku i chłonąć go każdą częścią swojego ciała. Po prostu zapachowy orgazm. Odpowiedz Link
dorkasz1 Golden Celebration 20.06.13, 21:42 Golden Celebration to moja faworytka w kategorii żółtych róż. Na ostatnim zdjęciu w towarzystwie cudnego czosnku. Leloop czy to od Ciebie? Czy ja sobie taki nabyłam i nie pamiętam? Odpowiedz Link
dorkasz1 Rhapsody in Blue 20.06.13, 21:45 Rhapsody in Blue świetnie daje sobie radę w głębokim półcieniu. Odpowiedz Link
dorkasz1 Rose de Resht 20.06.13, 21:50 Rose de Resht chyba zrozumiała, że jak czegoś konkretnego nie pokaże to straci miejsce w pierwszym szeregu. Odpowiedz Link
dorkasz1 Comte de Chambord 20.06.13, 21:54 Comte de Chambord, to sąsiadka Rose de Resht i też była zagrożona. Zrehabilitowała się :) Odpowiedz Link
dorkasz1 Pnących kilka 20.06.13, 22:13 Ta zima była niezwykle łaskawa dla pnących czerwonych, które kupiłam jako Red Climbing. Ktoś wie, co to za jedne? Czerwona, która mieszka na trejażu możliwe, że taka sama jak frontowa, też nie wiem co za jedna :) Zachwycający Dortmund. Lykkefund w głębokim cieniu obok brzozy, ale w jakim towarzystwie! Podarunku od Newilla :) Mozart po łagodnej zimie wspiął się na ponad 2 metry. Claire Matin od Lelli dopiero zaczyna. Cudna New Dawn: Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Pnących kilka 20.06.13, 22:15 Zostało jeszcze kilka, ale na dzisiaj wystarczy :) Newill, czekam na odrabianie lekcji. Szczególnie na Twoje clematisy. Odpowiedz Link
yoma Re: Pnących kilka 21.06.13, 09:02 Rewelka, Dorkaszku. Te red climbing mi coś przypominają, muszę pogrzebać w zeszłorocznych kwitach. Odpowiedz Link
newill6 Re: Rhapsody in Blue 20.06.13, 21:52 ech..piękne Dorcia piękne,,,a zdrowiutkie....:)..nie zazdroszczę,bo wie ile w to pracy wkładasz..:) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Rhapsody in Blue 21.06.13, 12:01 Piękne Dorkaszu i róże i okolice różane. Moją "Rhapsody" karczownik zeżarł, to chociaż sobie u Ciebie zobaczę. Paul pokazał pęk kwiatów na czubku dachu, mam przeczucie, że źle skończy gagatek... W ogóle u Ciebie wcześniej wszystko, Mozarta mam jeszcze w pąkach. Chyba się im przysłużyły te deszcze, co były u Was. trzeba przyznać, ze jak księżniczki zaczynają kwitnąć, to człowiek wie w końcu, po co się tak pergolił przez resztę sezonu:)) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Rhapsody in Blue 21.06.13, 15:58 Dorkasz, ale śliczności i jakie wdzięczne, piękne, soczyste - brawo. Odpowiedz Link
newill6 Re: Rhapsody in Blue 21.06.13, 17:18 Lella..Tobie sie nie uda .dawaj swoje.... Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Rhapsody in Blue 21.06.13, 20:34 Ja odwaliłam kawał dobrej roboty, jeszcze kawałek odwalę, ale teraz czekam na Wasze różane cudności. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Rhapsody in Blue 21.06.13, 22:03 ja się sprężę w weekend, Młody się wyprowadza i będę miała dużo czasu i spokój netowy:) Odpowiedz Link
lellapolella róże 2013 23.06.13, 15:03 Sprężam się:)) Schneewittchen Felicite Parmentier Ghislaine de Feligonde tajemnicza lidlówka, której wciąż coś się przydarza ale i tak jest niezawodna, pięknie pachnie i nic kompletnie jej nie żre Souvenir du Docteur Jamain Rosa majalis Mchowa znajdka:) cdn Odpowiedz Link
se_nka0 Re: róże 2013 23.06.13, 16:10 Różane cuda aż zapach czuć, słusznie zwie się królową kwiatów. Odpowiedz Link
kizuk Re: róże 2013 23.06.13, 16:47 Po prostu cudne...Siedzę na tym wątku od godziny i któryś raz z rzędu przeglądam. Odpowiedz Link
lellapolella Re: róże 2013 23.06.13, 18:59 cd:) Mały Jacques Cartier z patysia od Dorkasz, dzięki:) pomyłkowa żółtaczka, która miała być "Geishą" ale i tak jest fajna, pomijając fakt, ze za Chiny nie daje się sfocić w tych temperaturach kolejna pomyłka, tym razem z Rosarium, dobrze choć, że mchowa. Dorkasz, może Ty wiesz co to? Bardzo piękne pod warunkiem, że nie pada;) Clair Matin, tej akurat ta pogoda wybitnie pasuje, tym bardziej, że rosnie na mokrym. Piękna róża, w tym roku naprawdę duża Westerland, który wybił się na pnącą po tej zimie, pachnie aż na ulicy:) Reine des Violettes, cvały wdzięk starych róż, zapach, a do tego poza mrozem nie rusza jej nic Petite de Hollande, moja (przy)ulicznica nie do zdarcia Odpowiedz Link
lellapolella Re: róże 2013 23.06.13, 19:11 Ferdinand Pichard- zwariowana róża, z wielkim apetytem na rośnięcie a małym na kwitnienie. Wzięłam ją sposobem: nagięłam pędy na sznurkach bardzo nisko i chyba się udało, są w pąkach na całej długości:) Na razie zwiastun i na końcu pierwsza w tym roku R. spinossissima. Zawsze mi się marzy obsypana białym kwieciem, tym bardziej, ze zapach ma niewypowiedzianie słodki, sama kwintesencja róży. Do tych wdzięków jest jednakowoż tylu chętnych z kwieciakiem malinowcem na czele, że na razie przegrywam w walce;) cdn nastąpi:) Odpowiedz Link
lellapolella Re: róże 2013 23.06.13, 19:46 Dama oczekującxa w donicy- Empresse Josephine, kolos wśród róż, ponoć bez trudu osiąga 3 metry, stojąc mocno na nogach. Sądząc po tym, co wyczynia w donicy, to prawda:) Rose de Resht, u mnie to żelazna dama. Gdy zacznie kwitnąć, ciupie aż do mrozów. Pięknie pachnie:) Tej wiosny ostro ją przecięłam, bo ma tendencje do zagęszczania się, już zresztą moje zabiegi nadrobiła. To miejsce jest stale w słońcu i naprawdę ciężko je sfocić... Niejaka antenówka, która miała być Theresą Bugnet lub Louse Odier a wwciaż nie wiadomo czym jest, razem ze znajdką moją ulubioną:) I, na zakończenie, menda, która obróciła mi cały dwumetrowy krzak Alby Maximy, złapałam ją na ostatnim kwiatku Na razie koniec, niech się inni wykażą:) Newill na przykład;P Odpowiedz Link
lellapolella Re: róże 2013 08.07.13, 17:13 hej, co z Wami? Czy przypadkiem nie mieliście pokazywać swoich królewien??? To tylko ja mam szajbę? No, skoro tak:) Super Dorothy Perkins- co by nie mówić, nie ma o czym gadać- żelazna dama Eden Rose, zwana Ronsardzikiem. Piękno w najczystszej postaci, do tego nadzwyczajnie trwałe kwiaty. Klasyka czyli New Dawn Moja ukochana Rosa helenae semiplena. Spełnienie moich marzeń o róży na ścianie. A zapach! nowy nabytek- Bouquet Parfait, piżmówka. Może i nie mam miejsca, ale dla takiego cudu zawsze się znajdzie, choćbym jej miała łózko odstąpić;) Pirouette, jedna z moich ulubienic, zaczyna się dopiero rozkręcać Leonardo da Vinci zwany, nie bez racji, plastic fantastic. Róża, która ma wszystko oprócz duszy;) i honorowe miejsce dla pierwszej angielki, którą zaposiadłam i do dziś się z tego cieszę, bo jest naprawdę cudowna pod każdym względem: piękna, zdrowia, zapachu i duszy:)) Charles Austin: Odpowiedz Link
asta6265 Re: róże 2013 08.07.13, 23:10 Lella nic dziwnego, żę masz szajbę, przy takich ślicznościach każdy by zwariował. Symphatie: I kijowe: Odpowiedz Link
lellapolella Re: róże 2013 09.07.13, 10:46 Asta, czy Sympathie ma jednolicie czerwony kolor? Czy pachnie mocno? Mam taką pnącą z patyka i nie mogę jej do niczego dopasować, choć nie sądzę, aby była jakąś rzadkością. Ta moja zewnętrzną stronę płatków ma jakby ton ciemniejszą, jak rozwiną się pąki w pęku(:)) stwarza wrażenie dwukolorowej. Nostalgie na kiju pod koniec sezonu będzie sporym drzewkiem, nie? Przynajmniej nie musisz się schylać do wąchania;) Odpowiedz Link
asta6265 Re: róże 2013 09.07.13, 10:54 Kolor czerwony jednolity, u mnie nie ma żadnych przebarwień. Pachnie mocno. Ona ma ciemnozielone, duże i błyszczące liście. Odpowiedz Link
leloop Re: róże 2013 09.07.13, 18:34 > Na razie koniec, niech się inni wykażą :) gdzie mi tam do Lelli ale coś tam kwitnie MariaKuria czyli Maria Curie, mogłaby ciut więcej pachnieć i się tak beznadziejnie nie pokładać tubylcza nieznajoma, róża, która zastałam tutaj z korzeniem wrośniętym w ścianę, sklonowałam i mam teraz więcej. okaz subtelności i nieśmiertelności :) róża sąsiada, który nawet nie wiedział, ze róże się przycina ;) w zależności od stopnia rozwinięcia i nasłonecznienia ma różne kolorki :) usiłuję ja sklonować jak dotąd bez sukcesów :/ róża co się nie rozwija, gdy przekwitnie odpadnie cala główka z kawałkiem łodyżki. lubię ja za kolor :) Graham Thomas, bardzo spóźniony w tym roku ale za to imponujące 10cm kwiaty :) Feligonda tez później niż zazwyczaj tubylcza nieznajoma, w realu kolor bardzo głęboki, aparat nie chwyta. kolejne nieznajome, to te co rozłażą się same i pięknie pachną :) 7 sióstr, muszę nad nią popracować bo strasznie się lubi pokładać biała na kiju z LIDLa Golden Delight w rzeczywistości kolor dużo cieplejszy, nie taki cytrynek wierny Dawnik, który w tym roku ma setki pąków :) czerwona z LIDLa Odpowiedz Link
lellapolella Re: róże 2013 12.07.13, 21:48 ach, jak cudnie się ogląda róże, nawet cudze:)) Leloop, moja Maria Curie jest niska i rozłożysta ale się nie pokłada, coś tu nie tak jest... Chyba potasu jej trza, wymyśl coś:) Odpowiedz Link
leloop Re: róże 2013 12.07.13, 23:01 Lella, on tak dziwnie nisko wypuszcza te pędy, widzisz, ten jeden rośnie normalnie do góry. Nie wygląda na taką, której coś brakuje, dostaje regularnie jeść :} Odpowiedz Link
dorka556 Re: róże 2013 19.07.13, 20:18 Moja róża 'ścienna' Flammentanz, nie do zdarcia. Nie pryskana, nie nawożona, kwitnie co roku. Niestety w tym czasie u nas stale leje. Odpowiedz Link
voxave Re: róże 2013 20.07.13, 06:14 Mam taką,faktycznie nie do pokonania---wszystkie wymarzły a ta żyje i kwitnie co roku obficie ,a jest co raz większa. Czy ja nawożę czy nie i tak daje sobie radę.Dzika jakaś czy co.Zachwyca ilością kwiecia. Odpowiedz Link