se_nka0 22.06.13, 20:21 w tym roku coś mi się rozleniwiły. Nie są wysokie i obawiam się,że zakwitną póżną jesienią rosnąc w takim tempie. Nie podpędzałam, sadziłam w maju wprost po zimowym przechowywaniu. Jak u Was? Dają radę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Kanny 22.06.13, 20:23 A właśnie dzisiaj to samo myślałam o moich... Podpędzałam delikatnie, po prostu wyjęłam na światło dzienne, kiedy same zaczęły wykazywać oznaki życia. Pewnie jakoś w kwietniu. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Kanny 23.06.13, 16:13 Zimą nie lubią mieć za wilgotno. Mieszkały w papierowej olbrzymiej torbie z wiórami w środku. Blokowa piwnica ciepła dlatego parę razy skropiłam wióry wodą. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Kanny 23.06.13, 16:53 Kupiłam wiosną moja pierwszą, wetknęłam w donicę i cóż, za duża nie jest;P Myślałam, że tak ma być. A jak ma być? Odpowiedz Link
yoma Re: Kanny 23.06.13, 16:55 Nie żebym się uważała za fachowca, ale tak na moje oko to już większa powinna być. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Kanny 23.06.13, 17:59 No a ja jakoś się nie zakochałam w kannach. Miałam kilka podejść i jakoś mnie nie kręcą. Podobają mi się na miejskich rabatach w dużych założeniach z dodatkiem jakiejś obwódki, a pojedyncze jakoś mi nie pasują do mojego ogrodu. Zawsze jak ktoś mnie obdarzył, to miałam problem gdzie je dać, bo do niczego mi jakoś nie pasowały. A Wy obok czego je sadzicie? Odpowiedz Link
lellapolella Re: Kanny 23.06.13, 18:23 ja nawet na klombie nie widziałam, bo gdzie?Sprawiłam sobie jedną, żeby zobaczyć, o co biega;) Nieskorzanka dawała kiedyś fotkę ze świetnym zestawieniem. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Kanny 23.06.13, 19:19 W ub.latach jako środek klombu lawendowego. Okrągły więc zgromadzone wysokie kanny ładnie sie prezentowały. W tym roku jako obrzeże owego klombu, bo więcej już się ich naprodukowało. Jakoś nie mam wrażenia, że będą za wysokie. Odpowiedz Link
asta6265 Re: Kanny 23.06.13, 22:01 U mnie zawsze z tyłu wysokiej rabaty . Rrabata była wystopniowana od najniższych i kanny ją zamykały, ale nie chciały niestety ze mną w tym roku pozostać. Odpowiedz Link
leloop Re: Kanny 23.06.13, 22:33 > ż się ich naprodukowało. Jakoś nie mam wrażenia, że będą za wysokie. Senka a może dlatego, ze jako odmianowe tracą powoli swe właściwości, tak jak np. tulipany, po kilki latach wracają do źródeł. będziesz musiała zainwestować w nowe w przyszłym roku ;) ja podobnie jak Dorkasz nie uległam urokowi i na razie jeszcze nie mam. może z czasem dojrzeje i wsadzę jako silniejszy akcent. kiedyś znajoma zaciągnęła mnie do swojego ogrodu i z duma zaprezentowała rosłe kanny a ja świnia zachwyciłam się jakimś maleństwem ;) kanny kojarzą mi się z rabatka pod barem Alga w Zoppotach gdy jeszcze były tam trawniki a nie krzywe marmury. Odpowiedz Link