Dodaj do ulubionych

klęska urodzaju

26.07.13, 14:44
rzutem na taśmę nabyłam w końcu maja 6-pak sadzonek cukinii, pojedynczych krzaczków nie było. teraz mam 5 roślin, jedna szczęśliwie szlag trafił, i od 10 dni zbieram dziennie 4-5 dorodnych cukinii. ja pergole już nie mogę, cukinie na ciepło, na zimno, z pieca, z grilla, w formie placków, jako jarzynka, ciasto, dżem i dodatek do wszystkiego, rozdawane sąsiadom i ciągle pełen kosz przed domem stoi.
a rok temu zebrałam w całym sezonie dwie (słownie : 2) cukinie :}
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: klęska urodzaju 26.07.13, 15:31
      Mój działkowy sąsiad ma to samo. Wciąż pyta - nie chcesz cukinii?? NIE! Po diabła sadził skoro teraz nie ma co z tym zrobić? Leloop masz gdzie przez chwile przechować, to spożytkujesz a na działkach gdzie przechowa?
      No, ale działka zieleniutka i zadbana jest ;) Liście zdobią.
      • newill6 Re: klęska urodzaju 26.07.13, 16:44
        ..tak miałem w ubiegłym roku....14..posadziłem..cukinie,kabaczki...i te jak one tam....dośc tego smaku mieliśmy,tylko przyjaciół wspomagałem ,przeważnie tych co ogrodów nie maja...w tym roku spokojnie..6 krzaczków...wystarczy...
        • edziakrys Re: klęska urodzaju 26.07.13, 18:53
          Senka, bo to tak jest, że czasem masz 10 krzaków i zbierzesz sztuk 2, a czasem masz krzak i przejeść nie możesz.
          A propos cukinii: darowane nasionki maja się świetnie, zaczynają kwitnąć, i myślę, że za 2 tygodnie będzie leczo.
    • szadoka Re: klęska urodzaju 26.07.13, 20:06
      Zazdraszczam :), zbieraj malenkie i do octu. Pikle z cukinii pyszne sa.
      • edziakrys Re: klęska urodzaju 26.07.13, 21:21
        Ja robiłam kiedyś patisoniki w occie. Mniamuśne!
      • leloop Re: klęska urodzaju 26.07.13, 21:46
        > Zazdraszczam :), zbieraj maleńkie i do octu. Pikle z cukinii pyszne są.
        u mnie nie ma amatorów na octowe zaprawy, jedynie grzybki i śliwki w occie dają rade, buraczki zjadam sama.
        • yoma Re: klęska urodzaju 27.07.13, 10:10
          Otwórz sklep z polskimi specjałami i eksportuj do Anglii, daleko nie masz.
          • edziakrys Re: klęska urodzaju 27.07.13, 13:34
            Buraczki w occie? Ciekawam. U nas od lat przepis na tarte buraczki też co prawda z zalewy octowej, wpakowane do słoika, a w zimie i sezonie nie buraczkowym tylko wyjmuję, dodaję cebulkę, olej i pieprz. najszybsze buraczki w świecie :)
            • leloop Re: klęska urodzaju 27.07.13, 13:59
              > Buraczki w occie?
              no, takie kuleczki, nie tarte. do pieczeni z sosem, mniam :)
              ale zima to sezon jak najbardziej burakowy, przecież buraki się doskonale przechowują, ja nawet nie muszę wykopywać, bo u mnie rzadko kiedy mróz.
          • leloop Re: klęska urodzaju 27.07.13, 14:00
            > Otwórz sklep z polskimi specjałami i eksportuj do Anglii,
            taa ..., bo w Anglii brakuje akurat polskich artykułów ;)
            • yoma Re: klęska urodzaju 27.07.13, 18:23
              Popyt jest, a w occie akurat cukinii może nie być.
              • lellapolella Re: klęska urodzaju 16.08.13, 13:54
                coffekitchen.blogspot.com/2013/08/cukinia-z-rodzynkami.html
                robiłam dziś na obiad- mniammm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka