m-b 19.09.10, 18:17 czy ktoś badał sobie tarczycę pod kątem jej wpływu na depresję? Jakie badania wykonywaliście w laboratorium z krwi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: Tarczyca 19.09.10, 18:27 oczywiście podstawowym jest poziom TSH dodatkowo t3, t4, przeciwciała tarczycowe, i badanie usg. warto wykonać dla pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: Tarczyca 21.09.10, 20:24 Psychotropy moga zaburzac tez tarczyce. Jesli TSH jest dobre to nie robi dalszej diagnostyki . Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Tarczyca 21.09.10, 21:32 robi się, jak są przesłania do tego, jakieś objawy świadczące, czasami samo tsh nie wykazuje Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: Tarczyca 21.09.10, 21:58 Nie spotkałam sie z tym zeby robiono inne badania tarczycy jak jest w normie TSH. Ale świeżo studiuje temat bo mam tarczycowy ostatnio problem - zdycham i jestem kretynka z pod Karpacza ,niemniej to co znajome maja za cyrki z endokrynologami i tym co za sprzeczności im mowia i jak na badaniach oszczędzają to wiem -cyrk cyrk cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Tarczyca 22.09.10, 01:01 cyrk cyrk, trzeba często płacić za badania bo nei chcą wypisywać nei dlatego że nie powinni tylko te limity. ja miałam tsh na granicy normy i dopiero po zrobieniu reszty badań wyszło że od dawna moja tarczyca źle funkcjonuje, i jak dostałam leki to bardzo odżyłam, badania pani doktor zleciła na podstawie wyczerpującego wywiadu z ktorego wyniknęło jej jasno że coś jednak musi być nie tak mimo tegoo pozornei nienajgorszego tsh. I miała rację. Ale kilka lat bujania się z objawami niedoczynności moje. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: Tarczyca 22.09.10, 15:25 Fakt ,ze się większość ludzi latami buja bo stany początkowe w większości chorob nie są łatwe do uchwycenia. Z ta norma TSH to się kłócą -jak jest na granicy normy to już kwalifikują do dalszego diagnozowania -leczenia ,albo nie . Jest opinia ze poziom TSH ma być równo po środku normy ,a nie na granicy. Z paroma konowałami rozmawiałam i widzę, ze to zależy jaka szkoła jaki lekarz. A diagnoza jest typu wykluczającego i często nie wiadomo czemu TSH podskakuje. . Bujać się tez mozna i bulić forsę na lekarzy nie ograniczonych limitami, ktorzy po 100 wynikach badaniach i tak tylko maja do dyspozycji jeden hormon który mogą zwiększyć lub zmniejszyć. W cale to nie reguła jak mówisz ,ze po hormonie sie ozywa ,bywa ze sie roztelepuje i tez buja - śpiączka i drżączka na przemian. A psychiatrów którzy nie sprawdzają tarczycy to do prądu podłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Tarczyca 22.09.10, 15:56 mogę mówić o swoim konkretnei przypadku i mówię jak było a psychiatrow co nie kierują faktycznie powinno się Odpowiedz Link Zgłoś
tlustaklucha Re: Tarczyca 22.09.10, 20:20 No ja się wtrącę, choć właściwie tylko czytam zwykle, ale jak podejrzenie tarczycy to badania nie t3 i t4, tylko Ft3 i Ft4 - są bardziej miarodajne. Tsh nie należy się przejmować, ja mam tsh zawsze niskie, teraz nawet bardzo niskie, a hormony tarczycy też na granicy dolnej normy. Powinno być tak, że jeśli tsh niskie, to Ft3 i 4 wysokie i na odwrót, w praktyce często tak nie jest. Za badania warto zapłacić i samemu sobie zrobić, lekarz ma zakontraktowane tylko tsh w wypadku niedoczynności. Mam hashimoto od paru lat, dlatego się mądrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tlustaklucha Re: Tarczyca 22.09.10, 21:36 Można jedno i drugie badać, ale te, co podałam, są bardziej wiarygodne. T3 i T4 to trijodotronina i tyroksyna całkowite, a FT3 i FT4 - wolne. Krew do badania raczej rano, bo wtedy jest naturalny wyrzut tych hormonów do krwi. Ja dzisiaj przeczytałam u psychiatry w poczekalni, że dodatkowe skierowania na badania, m.in. była tam diagnostyka tarczycy, lekrza musi konsultować z kierownikiem... Czyli pewnie brak kasy. Ale w sumie wcześniej też nie kierowali. Od praktykantki się dowiedziałam, że ten szpital "zawsze" to robi, a nie wiedziała, biedna, z kim rozmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Tarczyca 23.10.10, 10:09 Całkiem niedawno (wrzesień), ze skierowania "rodzinnego", zrobiłam te badania + USG tarczycy. No i się wydało: nie dość, że marnie z L-tyroksyną, to jeszcze w obu płatach guzki. Razem kilkanaście. Ponad rok zmarnowałam - najpierw na leczenie depresji, potem na oc.piające konferencję z terapeutami. Sama sobie winnam - było od razu z "rodzinnym" pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Tarczyca 23.10.10, 19:02 nie jest powiedziane że tylko i wylącznie tarczyca to powoduje, , nie ma człowiek bez problemow i może jednak na tej psychoterapii coś tam zyskałaś, chociaż sama jeszcze o tym nie wiesz. Praca nad sobą nigdy nie idzie na marne. a tarczycę swoją drogą jak podleczysz to z pewnością samopoczucie się poprawi, i fizyczne i psychiczne . Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Tarczyca 25.10.10, 12:34 Jedyny zysk, to bardzo poważny dystans do "słowa pisanego". Co do sztuki - choć wołami w informacji było pisane o "indywidualnym doborze metod" (bla...bla...bla) - po 3-4 konferencjach, polegających na klepaniu życiorysu, wyłaziło, że mogę się wrąbać wyłącznie w m. psychodynamiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Tarczyca 23.10.10, 11:04 lucyna_n napisała: > ja miałam tsh na granicy normy i dopiero po zrobieniu reszty badań wyszło że o > d dawna moja tarczyca źle funkcjonuje, i jak dostałam leki to bardzo odżyłam, Lucyna_n a jakie jeszcze badania robilas? Moje wyniki sa w normie ale lekarka wyczula u mnie tarczyce po prawej stronie szyi. Czy wystarczy zrobic usg? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Tarczyca 23.10.10, 23:03 a dlaczego boldem? jak coś nie tak jest to koniecznie do endokrynologa, zrobi Ci badanie usg i skieruje na badanie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Tarczyca 25.10.10, 10:28 lucyna_n napisała: > a dlaczego boldem? Zebys zauwazyla. W sumie na wszystkich forach jest to stosowane, tylko na forum gazeta widocznie nie:-) Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś