scarlet111 08.08.05, 20:33 zaburzenia osobowosci, czy to cos powaznego, i czy ZO sa wyleczalne??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scarlet111 Re: osobowosc... 09.08.05, 20:08 zadalam to pytanie na powaznie, przyjaciel dowiedzial sie ze ma zaburzenia osobowosci, postanowil zgloscic sie z tym do psychologa i podjac psychoterapie, ale i moi znajomi staramy sie mu to odradzic, znajomy jest w porzadku - tylko ze troszke taki wyciszony spokojny, czy powinien sie leczyc w koncu sa rozni ludzie i b. rozne typy osobowosci, wiec ze jest to mozliwe ze znajomy ma jakis problem z wlasna psychika?? dodam ze rok temu przechodzil depresje ale wyszedl z tego i wlasciwie poza niesmialoscia nie wydaje mi sie zeby mial jakis problem, i potrzebna bylaby mu pomoc specjalisty, tym bardziej ze zaburzenia osobowosci nie brzmi to jakos groznie, prosze jezeli mozenie -nie zostawiajcie tego postu bez odpowiedzi, bardzo bym chciala doradzic cos znajmeu , ale wydaje mi sie ze moze zle mu doradzam, on mysli o leczeniu w szpitalu, jak mu pomoc, doradzac psychoterapie - z tego co slyszalam to tego typu problem zadko da sie wyleczyc, czy jest sens podejmowac jakies proby w tym przypadku?? Prosze jezeli ktos moze mi udzielic jakiejs rady na tym forum bede bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: osobowosc... 09.08.05, 20:13 psycholog,psycholog i jeszcze raz psycholog.Ja jestem nieśmiały i cichy a jak dojdzie co do czego to czuję się jak ryba w wodzie.Mówią nba mnie że cicha woda brzegi rwie.Jeśli znajomy jest bardzo nieśmiały i unika wypowiedzi to nie jest to żadne zaburzenie.Właściwie to nie wiem na czym polegają zaburzenia osobowości? Może na tym że raz jest się wesołym i otwartym a nagle robi się coś i jest się zamkniętym i nieśmiałym? Odpowiedz Link Zgłoś
sam20 Re: osobowosc... 09.08.05, 20:29 tak naprawde to nie wiesz co moze siedziec w nim w srodku, moze przezywac naprawde powazne problemy a przy tym wygladac calkiem normalnie w miare skromnych mozliwosci, inna sprawa, ze lepiej zeby przepadal sie jeszcze dla pewnosci u jakiegos innego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet111 Re: osobowosc... 09.08.05, 22:52 wydaje mi sie ze jedynym jego problemem jest nieumiejetnosc skupienia sie na terazniejszosci, tzn. wciaz potrafi myslami wracac do jakis zdazen z dalekiej przeszlosci, ktore w chwili obecnej nie maja najmniejszego sensu, najgorsze jest to ze takie zachowania moga zdazac sie u kazdego, ale jezeli chodzi o te osobe wydaje mi sie b. roztargniona, jakby zatracala kontakt z rzeczywistoscia w niektorych momentach, ale poza tym calkiem normalnie, zachowu sie jak kazda przecietna osoba - jak myslicie co to moze byc, lekarze twierdza ze sa to zaburzenia osobowsci, ale z tego co wiem sa rozne typy, nie wiem ktore mozna dopasowac do takiego zachowania, o ile sa to napewno zaburzenia osobowosci. Sprobuje jeszcze doradzic mu zeby skontaktowal sie z innym specjalista, zeby zweryfikowac diagnoze. Odpowiedz Link Zgłoś
marenta Re: osobowosc... 09.08.05, 23:11 chcesz wiedzieć jaką mu przypiąć łatkę? Odpowiedz Link Zgłoś