Dodaj do ulubionych

osobowosc...

08.08.05, 20:33
zaburzenia osobowosci, czy to cos powaznego,
i czy ZO sa wyleczalne???
Obserwuj wątek
    • scarlet111 Re: osobowosc... 09.08.05, 20:08
      zadalam to pytanie na powaznie, przyjaciel dowiedzial sie ze ma zaburzenia
      osobowosci, postanowil zgloscic sie z tym do psychologa i podjac psychoterapie,
      ale i moi znajomi staramy sie mu to odradzic, znajomy jest w porzadku - tylko
      ze troszke taki wyciszony spokojny, czy powinien sie leczyc
      w koncu sa rozni ludzie i b. rozne typy osobowosci,
      wiec ze jest to mozliwe ze znajomy ma jakis problem z wlasna psychika??
      dodam ze rok temu przechodzil depresje ale wyszedl z tego i wlasciwie poza
      niesmialoscia nie wydaje mi sie zeby mial jakis problem, i potrzebna bylaby mu
      pomoc specjalisty,
      tym bardziej ze zaburzenia osobowosci nie brzmi to jakos groznie, prosze jezeli
      mozenie -nie zostawiajcie tego postu bez odpowiedzi, bardzo bym chciala
      doradzic cos znajmeu , ale wydaje mi sie ze moze zle mu doradzam, on mysli o
      leczeniu w szpitalu,
      jak mu pomoc, doradzac psychoterapie - z tego co slyszalam to tego typu problem
      zadko da sie wyleczyc, czy jest sens podejmowac jakies proby w tym przypadku??
      Prosze jezeli ktos moze mi udzielic jakiejs rady na tym forum bede bardzo
      wdzieczna.
      • suchyxxx Re: osobowosc... 09.08.05, 20:13
        psycholog,psycholog i jeszcze raz psycholog.Ja jestem nieśmiały i cichy a jak
        dojdzie co do czego to czuję się jak ryba w wodzie.Mówią nba mnie że cicha woda
        brzegi rwie.Jeśli znajomy jest bardzo nieśmiały i unika wypowiedzi to nie jest
        to żadne zaburzenie.Właściwie to nie wiem na czym polegają zaburzenia
        osobowości? Może na tym że raz jest się wesołym i otwartym a nagle robi się coś
        i jest się zamkniętym i nieśmiałym?
        • sam20 Re: osobowosc... 09.08.05, 20:29
          tak naprawde to nie wiesz co moze siedziec w nim w srodku, moze przezywac
          naprawde powazne problemy a przy tym wygladac calkiem normalnie w miare
          skromnych mozliwosci, inna sprawa, ze lepiej zeby przepadal sie jeszcze dla
          pewnosci u jakiegos innego lekarza
          • scarlet111 Re: osobowosc... 09.08.05, 22:52
            wydaje mi sie ze jedynym jego problemem jest nieumiejetnosc skupienia sie na
            terazniejszosci, tzn. wciaz potrafi myslami wracac do jakis zdazen z dalekiej
            przeszlosci, ktore w chwili obecnej nie maja najmniejszego sensu, najgorsze
            jest to ze takie zachowania moga zdazac sie u kazdego,
            ale jezeli chodzi o te osobe wydaje mi sie b. roztargniona, jakby zatracala
            kontakt z rzeczywistoscia w niektorych momentach, ale poza tym calkiem
            normalnie, zachowu sie jak kazda przecietna osoba - jak myslicie co to moze
            byc, lekarze twierdza ze sa to zaburzenia osobowsci, ale z tego co wiem sa
            rozne typy, nie wiem ktore mozna dopasowac do takiego zachowania, o ile sa to
            napewno zaburzenia osobowosci.
            Sprobuje jeszcze doradzic mu zeby skontaktowal sie z innym specjalista, zeby
            zweryfikowac diagnoze.
            • marenta Re: osobowosc... 09.08.05, 23:11
              chcesz wiedzieć jaką mu przypiąć łatkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka