Dodaj do ulubionych

Rodzimy Kościół Polski

27.03.11, 09:56
Wiecie, co to rodzimowierstwo?
Wiara w wieczny, nieograniczony i nieskończony wszechświat, będący najwyższa forma ewolucji - funkcjonujący jako swoisty i niepowtarzalny żywy organizm, pojmowany jako absolut, który jest Świętowitem i w sobie zawiera wszystko inne a którego poszczególne aspekty to pomniejsi bogowie...
www.rkp.w.activ.pl/
Nawet ateista znajdzie tu coś dla siebie, w końcu nie musi koniecznie składać obiaty w chramie ;) Niestety część rodzimowierców jakoś tak niesympatycznie skłania się ku narodowcom, ale to już zupełnie inna bajka, w chrześcijaństwie nie każdy jest franciszkaninem, w imię krzyża niejedna krucjata nadal ma miejsce :/

W każdym razie jeszcze 89 dni do Nocy Kupały :) Bo Jare Gody już były, w tym roku wyprzedziły chrześcijańską Wielkanoc.
Obserwuj wątek
    • andrzej585858 Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 11:54
      Jednym słowem swoistego rodzaju panteizm ubrany w szaty dawnych wierzeń słowiańskich? Tylko jak nie pogubić się w tej ilości pomniejszych bóstw?
      To ja już wolę gnostyków wraz z ich eonami, pleroma, demiurgiem itd.

A tak swoją drogą - jakie to krucjaty w imię krzyża nadal mają miejsce?
    • kebbe Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 13:24
      Andrzeju, myślę, że truscaveczce chodziło o krucjaty w pojęciu współczesnym ,czyli rozmaite akcje wymierzone przeciwko komuś, w imię religii.

Strona ciekawa, choć nieco chaotyczna :) Dla zainteresowanych polecam serdecznie dodatkowo prace Czesława Białczyńskiego, zwłaszcza znakomite "Stworze i zdusze", mniam.
      • andrzej585858 Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 14:16
        kebbe napisała:

> Andrzeju, myślę, że truscaveczce chodziło o krucjaty w pojęciu współczesnym ,cz
        > yli rozmaite akcje wymierzone przeciwko komuś, w imię religii.

Nic nie wiadomo w dzisiejszych czasach, nawet Kadafi wspomina ostatnio o krzyżowcach. Owszem, zdaję sobie sprawę że nie chodziło o krucjaty w sensie walki z bronia w ręku, ale i tak jestem ciekawy - jakie to sa akcje wymierzone przeciwko komuś w imię religii.
        Zwłaszcza że sformułowanie w "imię religii" bardzo mnie ciekawi.
        >
        > Strona ciekawa, choć nieco chaotyczna :) Dla zainteresowanych polecam serdeczni
        > e dodatkowo prace Czesława Białczyńskiego, zwłaszcza znakomite "Stworze i zdus
        > ze", mniam.

Chaotyczna tak nieco to fakt, podoba mi się zwłaszcza informacja związana z imieninami połączona z odniesieniem do jakby nie patrzeć chrześcijańskich patronów. Jakoś imię Benedykt słabo mi się kojarzy z słowiańską mitologią.
        Wpadając w nastroje krucjatowe az ciśnie się na usta - za mało pilnowano tych mnichów w średniowieczu bo mieli jeszcze czas na zapisywanie tych paskudnych guseł słowiańskich. Gdyby ich porządnie wychłostano to nie przyszłoby im do głowy zapisywac jakis podań o Perkunie, Światowicie i tym podobnych. No i co za tym idzie nikt dzisiaj o nich nikt nic by nie wiedział, poza domysłami archeologów.
        Zdecydowanie za mało kontroli było i cenzury - za mało.
        • kebbe Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 14:54
          andrzej585858 napisał:
          ale i tak jestem ciekawy - jakie to sa akcje wymierzone przeciwko
          > komuś w imię religii.

ekai.pl/wydarzenia/ciekawostki/x22933/aptekarz-nie-sprzeda-srodkow-antykoncepcyjnych/
          oraz z naszego podwórka
          www.orange.pl/kid,4000000150,id,4000768052,title,Antykoncepcja-niezgodna-z-sumieniem,article.html
          tak pierwsze z brzegu.
          • andrzej585858 Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 15:31
            kebbe napisała:

> andrzej585858 napisał:
            > ale i tak jestem ciekawy - jakie to sa akcje wymierzone przeciwko
            > > komuś w imię religii.
            >
            > ekai.pl/wydarzenia/ciekawostki/x22933/aptekarz-nie-sprzeda-srodkow-antykoncepcyjnych/
            > oraz z naszego podwórka
            > www.orange.pl/kid,4000000150,id,4000768052,title,Antykoncepcja-niezgodna-z-sumieniem,article.html
            > tak pierwsze z brzegu.

Tylko że to nie są akcje prowadzone w "imię religii". Nie dotykają kwestii fundamentalnych. Owszem, mam świadomość iz narażam się fundamentalnym katolikom, ale po pierwsze - kwestia antykoncepcji nie jest związana z dogmatami , następnie nie przypominam sobie aby podobnego typu akcje były w jakikolwiek sposób zaakceptowane przez Kościół.
            Owszem, - klauzula sumienia - powinna miec jak najbardziej zastosowanie, ale nie może byc obligatoryjna.

Tak więc, to nie są akcje prowadzone w imię religii, raczej w imię sumienia konkretnych osób.
            • andrzej585858 Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 15:34
              andrzej585858 napisał:

>
              > Tak więc, to nie są akcje prowadzone w imię religii, raczej w imię sumienia kon
              > kretnych osób.

Z rozpędu nie dopisałem - inna kwestia to sprzedaż leków - hmm leków w tym przypadku to chyba naduzycie - środków wczesnoporonnych. Tutaj sprzeciw jest jak najbardziej zasadny.
              • kebbe Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 16:03
                andrzej585858 napisał:

>ale po pierwsze - kwestia antykoncepcji nie jest związana z dogmatami , następnie nie przypominam sobie aby podobnego typu akcje były w jakikolwiek sposób zaakceptowane przez Kościół.

więc przytaczam jeszcze raz, za linkiem:
                "(...) Benedykt XVI wezwał aptekarzy-katolików do buntu i odmowy sprzedaży środków antykoncepcyjnych(...)".

Wezwanie papieża to chyba jednak jest dość wyraźne poparcie takiej akcji.

> Z rozpędu nie dopisałem - inna kwestia to sprzedaż leków - hmm leków w tym przy
                > padku to chyba naduzycie - środków wczesnoporonnych.

Środki antykoncepcyjne to NIE SĄ środki wczesnoporonne, na litość. Takich środków zresztą wcale nie ma w polskich aptekach! Nawet osławiony postinor nie ma działania poronnego.

Antykoncepcja hormonalna, globulki, prezerwatywy itp. są w PL legalne i ludzie, którzy chcą z nich korzystać, nie powinni być tej możliwości pozbawiani, bo aptekarz wyznaje religię, która użycia tych środków zabrania. Tyle.
            • kajaanna Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 16:33
              > Tak więc, to nie są akcje prowadzone w imię religii, raczej w imię sumienia konkretnych osób.

Ciekawe kiedy (a obawiam się, że już niedługo tego się doczekamy) znajdą się lekarze położnicy, odmawiający rodzącej środków przeciwbólowych, bo jak w Piśmie stoi: "w bólach rodzić będziesz" - [KR. 3.16] - bo tak jak aptekarzom światopogląd zabrania sprzedawania pigułek antykoncepcyjnych, tak wczytanie się w Księgę Rodzaju, może spowodować ścisłe trzymanie się litery prawa bożego.

I zero środków uśmierzających ból, zero cesarek (nawet dla porodów zagrożonych śmiercią dziecka, dla dziecka owiniętego pępowiną, dla kobiet z wielką wadą wzroku, z odklejającą się siatkówką), bo religijność (oj przepraszam - sumienie!) konkretnych osób będzie w tej chwili znaczyć więcej.
              Cóż znaczy doprowadzenie do kalectwa dziecka czy matki w obliczu zachowania własnego spokoju sumienia?
              Nic.
        • truscaveczka Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 17:48
          Andrzeju, proszę, abyś kpiąco i celowo nie przekręcał imienia Świętowita.
          Wiedza o wierzeniach rodzimych głównie opiera się niestety na domniemaniach, tak niewiele przetrwało do dzisiejszych czasów. Ciekawe czemu <mysli> I ciekawe czemu do dzisiaj pokutują przesądy, że powieszenie krzyża w domu przynosi pecha (teściowa kazała mi zdjąć z szyi krzyżyk, żebym na siebie pecha nie ściągnęła, bo sama się o jakiś krzyż proszę. A co ja poradzę, że prosty krzyżyk bez umęczonego ciała, które na nim zwykle widnieje, jest taki ładny - matematycznie? Teraz mam Gwiazdę Dawida, też matematyczną doskonałość.)

W imię religii właśnie rózne osoby zasłaniają się klauzulą sumienia i nie chcą wykonywać swojej pracy.
    • mamalgosia Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 14:26
      kolędę mają nie do rymu;)
      • truscaveczka Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 17:51
        Nie wiem, czy zauważyłaś, że owa "kolęda" to tylko zabawa, mająca na celu przybliżenie ludziom rodzimowierstwa.
        • lutecja4 Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 18:00
          raczej zauważyła-świadczy o tym ";) "na końcu zdania :)
          • truscaveczka Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 18:05
            You never know <czujność>
            • lutecja4 Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 18:47
              czujności nigdy za wiele :)
              • mamalgosia Re: Rodzimy Kościół Polski 27.03.11, 19:04
                no toście sobie pogadały:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka