Dodaj do ulubionych

Patriotyzm bez etyki i bez rozumu

26.05.11, 15:06
Patriotyzm bez etyki i bez rozumu.
Ratko Mladić został zatrzymany w Serbii - oficjalnie oświadczył prezydent Boris Tadić. Natomiast członek trójstronnej bośniackiej prezydencji Bakir Izetbegovic poinformował, że "w aresztowaniu Mladicia brały udział bośniackie agencje ochrony". Dowódca serbskich wojsk z okresu wojny w byłej Jugosławii był od wielu lat poszukiwany za zbrodnie wojenne. Jest uważany za głównego odpowiedzialnego za masakrę ośmiu tysięcy muzułmanów w Srebrenicy w 1995 roku i długotrwałe krwawe oblężenie Sarajewa.
Długo dawali mu ochronkę. Ale chęć wejścia do UE była mocniejsza, i proszę znalazł się!!! Czyli można to samo zrobić z Kaddafim.
Obserwuj wątek
    • rawik-is-me Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 16:04
      300zlotych 17 minut temu Oceniono 5 razy5

Srebrenica byla odwetem Serbskich oddzialow paramilitarnych(''Skorpionow'' i ''Tygrysow'' Arkana) za wypady muzulmanskich bojowek na Serbskie wsie(uzywano stref pod nadzorem ''Blekitnych Helmow'' jako baz wypadowych),o czym Serbowie informowali ONZ wiele razy.A ta swinia Gentscher(owczesny szef MSZ Niemiec) powinien gnic w pace razem z Kohlem za afere ze sprzedaza broni(czolgi T-55,etc.) z arsenalow bylej armii NRD Chorwatom i Bosniakom wbrew embargu.
      • rawik-is-me Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 16:07
        Co do Kosowa:

Słowianie dotarli do Kosowa najwcześniej pod koniec VI w. n.e. Pierwsze serbskie księstwa były uzależnione na zmianę od Bizancjum i od Bułgarów. W 1180 r. książę Stefan I Nemanja wybił się na niepodległość, dając początek państwu serbskiemu. Centrum wczesnej Serbii znajdowało się właśnie na terenie dzisiejszego Kosowa. Szczególnie wielkie znaczenie miała Metohija, czyli okolice miasta Peć w zachodnim Kosowie, które można porównać z naszym Gnieznem. Od połowy XIV wieku Peć był stolicą serbskiego patriarchatu prawosławnego, a w okolicy powstały liczne cerkwie i monastyry, z których wiele stoi do dzisiaj (o jednym z nich piszę w Cudach świata). Dwa inne ważne miasta Kosowa ? Prisztina i Prizren ? były w różnych okresach stolicą średniowiecznej Serbii.
        W Kosowie doszło też do najważniejszej dla wszystkich Serbów bitwy. 28 czerwca 1389 roku (dzień świętego Wita ? Vidovdan) na Kosowym Polu wojska serbskie starły się z liczniejszymi Turkami. Zażarta bitwa zakończyła się klęską Serbów, po której już nie odzyskali siły. Stopniowo uzależniali się od Turków i w końcu cała Serbia znalazła się pod ich władzą. Pole bitwy z czasem stało się dla Serbów miejscem świętym.
        cytat z: archeowiesci.pl/2008/02/18/kosowo-kolebka-serbii/
      • zamyslona_7 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 20:08
        A Serbia zaplacila swymi okrucienstwami utrata Kosowa.
    • jutta_t Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 19:09
      Poczytałam sobie wypowiedzi pod artykułami. Dla jednych jest on bandytą, zaś dla innych bohaterem walczącym z nawałnicą muzułmańską. Cusik jak serbski Kuraś czy żydowscy Bracia Bielscy.
      • black_jotka Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 19:51
        jutta_t napisała:

> Poczytałam sobie wypowiedzi pod artykułami. Dla jednych jest on bandytą, zaś dl
        > a innych bohaterem walczącym z nawałnicą muzułmańską. Cusik jak serbski Kuraś c
        > zy żydowscy Bracia Bielscy.

Zauważyłam!
    • mala200333 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 21:45
      Przesłuchanie aresztowanego byłego dowódcy sił Serbów bośniackich Ratko Mladicia przed sądem specjalnym ds. zbrodni wojennych w Belgradzie zostało przerwane, ponieważ oskarżony nie był w stanie zeznawać - poinformował jego adwokat. Lekarze ocenią w piątek, czy będzie mógł stawić się w sądzie ponownie. Wcześniej agencja AFP, powołując się na źródła w specjalnym serbskim trybunale ds. zbrodni wojennych podała, że "Mladić jest w dość złym stanie psychicznym"....tvn24.pl
      • mala200333 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 21:49
        Duzo takich wypowiedzi znajduje:

Jednym bandyta innym bohater
        26.05.2011 21:03~Tak sadzę
        Dla jednych bandyta a dla serbow bohater jak Miloszewicz i Karadzic -ale trzeba gosci zalatwic i uciszyc, że ukladali się z Amerykanami i robili wszystko w zmowie z tym sojusznikiem - co twierdzil zamordowany Miloszewicz oraz teraz twierdzi Karadzic
        • ewelina333.3 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 26.05.11, 22:16
          Polityka to gó...no w kryształowym kielichu,..ot co!
          • jutta_t Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 27.05.11, 15:18
            ewelina333.3 napisała:

> Polityka to gó...no w kryształowym kielichu,..ot co!

Chyba to Churchill powiedzial...
    • rawik-is-me Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 27.05.11, 20:41

Serbski dziennik "Blic" zamieścił w piątek rozmowę ze studentem, który twierdzi, że w zeszłym roku pracował z Mladiciem na budowie w mieście Zrenjanin, niedaleko którego leży Lazarevo, 85 km na północ od Belgradu. Mladić był tam jakoby murarzem.

- Był jak każdy inny robotnik. Pracowaliśmy razem i wciąż nie mogę wyjść ze zdumienia. Nie mogę uwierzyć, że Milorad Komandić to w rzeczywistości Ratko Mladić - powiedział student.

Niektóre media serbskie twierdzą, że Mladić żył pod fałszywym nazwiskiem, czemu władze zaprzeczają.

Student utrzymuje, że latem ubiegłego roku jadł obiad z Mladiciem na budowie współfinansowanej przez UE. Nawet mu powiedział, że przypomina zbrodniarza wojennego, na co ten miał odpowiedzieć z uśmiechem: "Wiele osób jest podobnych do Mladicia". Według studenta Mladić nigdy nie mówił o polityce.

ktom//gak

Niesamowita historia!!
    • mala200333 A jego syn.. 29.05.11, 18:13

Były dowódca armii bośniackich Serbów Ratko Mladić nie nakazał przeprowadzenia zbrodni w Srebrenicy, ale ratował kobiety i dzieci - twierdzi jego syn. Podczas największej masakry w czasie wojny w byłej Jugosławii zginęło ok. 8 tys. muzułmańskich mężczyzn i chłopców.
      Darko Mladić swoje opinie przekazał dziennikarzom po wizycie u ojca w belgradzkim areszcie. - Powiedział, że cokolwiek wydarzyło się w Srebrenicy, on nie miał z tym nic wspólnego - stwierdził syn b. generała.
      tvn24.pl
      • dunant Re: A jego syn.. 30.05.11, 02:09
        Sad zadecyduje.
        • mala200333 Re: A jego syn.. 30.05.11, 15:07

Jest wątpliwe, aby Ratko Mladić, były dowódca sił Serbów bośniackich, został przewieziony do Hagi dzisiaj. Prawnik podejrzanego o zbrodnie wojenne ma złożyć w sądzie apelację przeciwko jego ekstradycji. Adwokat wyjaśnia, że stan zdrowia jego klienta jest bardzo zły. - Nie dożyje początku swojego procesu - twierdzi Serb.
          Milosz Szaljić, adwokat Mladicia, poprosił o zwołanie konsylium lekarskiego, głównie kardiologa, neurologa i psychiatry, którzy zbadaliby 69-letniego Mladicia. W czasie 16 lat ukrywania się przed wymiarem sprawiedliwości miał przejść on dwa udary i zawał. Prokuratorzy z Hagi twierdzą, że to zwykła próba mająca na celu opóźnienie procesu ekstradycji.
    • mala200333 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 31.05.11, 15:53
      Kilka tysięcy sympatyków generała Ratko Mladicia, zatrzymanego w czwartek w Serbii, manifestowało we wtorek w Banja Luce - stolicy Republiki Serbskiej w składzie Bośni i Hercegowiny - przeciwko aresztowaniu Mladicia.
      - Generale, bądź silny. Sprawiedliwość jest po naszej stronie. Żołnierze są z tobą - głosił transparent demonstrantów zgromadzonych na placu centralnym w Banja Luce. Ludzie krzyczeli "Mladić to bohater. Nikt nie jest winny przed wyrokiem sądu" i "Mladić to symbol naszej wolności". Obok zdjęć aresztowanego generała widać było również podobizny Radovana Karadzica, aresztowanego w 2008 roku.
      Według organizatorów manifestacji miały się one odbyć też innych miastach Republiki Serbskiej.

- Zawsze będziemy sławić go jako bohatera. Nie będzie nam Europa mówić, kto jest zbrodniarzem wojennym, a kto - naszym bohaterem - powiedział AFP jeden z dawnych żołnierzy.

- Policzone są dni tych, którzy zatrzymali Mladicia - głosił jeden z transparentów.

- Serbia traktuje nas jak macocha. Co jeszcze zechcą sprzedać, żeby wejść do Unii Europejskiej? - mówił inny były wojskowy...tvn24.pl

Tam jeszcze dojdzie do krwawych rozruchow przez jednego czlowieka. Ma to sens?
      • dunant Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 31.05.11, 20:03
        Zabrali Kosowo i znowu je maja muzulmanie, odwieczni wrogowie Slowian w tym regionie.
        Niedobrze.
        • samanta_ewa Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 31.05.11, 22:57
          Europa zginie pod Islamem.
          • samanta_ewa Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 31.05.11, 22:58
            W tym wypadku DOBROĆ, sprawiedliwosc jest slaboscia.

• mala200333 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 31.05.11, 22:33
      Ratko Mladić, zwany "Rzeźnikiem Bałkanów" w Hadze dołączy do takich "sław' jak Radovan Karadzić, były prezydent Liberii Charles Taylor czy Thomas Lubanga. Haskie więzienie to areszt luksusowy: pojedyncze cele z telewizorem, toaletą i telefonem oraz swoboda poruszania się po obiekcie w ciągu dnia.

A hostessy bywaja tam?
    • kristopherh Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 02.06.11, 01:34

Prezydent Syrii jest....lekarzem! Horror!!
    • jerzy_55 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 03.06.11, 14:16

"Nigdy nie słyszałem o tych okropnych rzeczach - tak Ratko Mladić odniósł się do zarzutów odczytanych przez Alphonsa Orie, sędziego trybunału w Hadze. Były generał bośniackich Serbów chce dostać więcej niż miesiąc na zapoznanie się z aktem oskarżenia i złożenie oświadczenia, czy przyznaje się do winy. Dzisiejsza rozprawa była dostępna dla mediów tylko w pierwszej części. Mladić z wyraźnym zadowoleniem przyjął decyzję sędziego o wyłączeniu jawności posiedzenia."

Amerykanie pozbyli sie Bin Ladena bez obciazania podatnika procesami.
    • mala200333 Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 06.06.11, 15:39

Osadzony w haskim areszcie były dowódca bośniackich Serbów gen. Ratko Mladić zagroził, że przestanie przyjmować leki i rozpocznie strajk głodowy, jeśli nie zostaną spełnione jego żądania.
      - Popełniłem błąd mojego życia, że się nie zabiłem. Ale skoro już tu jestem, domagam się żebyście spełnili moje żądania i zapewnili mi odpowiednią opiekę medyczną, prawnika i pozwolili mojej rodzinie mnie odwiedzać - powiedział Mladić cytowany przez belgradzki dziennik "Blic". - Jeśli tak się nie stanie, przestanę brać leki, które mam ze sobą i pożywienie, które mi przynosicie - zagroził generał, sądzony za zbrodnie z czasów wojny w b. Jugosławii..tvn24.pl
    • kaczorek_dwa Re: Patriotyzm bez etyki i bez rozumu 08.06.11, 19:22
      Dostanie ten "Rzeznik Balkanow" dozywocie w luksusowym wiezieniu i to wszystko. Ech..
    • jutta_t Che Guevara 15.06.11, 20:51

newsru.com
      Na Kubie opublikowano nowy, nieznany dotąd dziennik słynnego rewolucjonisty Che Guevary, bohatera kubańskiej rewolucji z 1959 roku, który zginął w Boliwii w 1967 roku. Bardzo długo trwało rozszyfrowywanie dzienników Che Guevary ze względu na wyjątkowo nieczytelne pismo komendanta, który w młodości studiował medycynę – informuje newsru.com.
      Wdowa po rewolucjoniście wyjaśniła, że rękopis wydano bez redagowania, aby czytelnicy mogli poznać Che Guevarę takiego, jakim był naprawdę.
      Dziennik opisuje wydarzenia od przybycia bohatera na Kubę od 2 grudnia 1956 roku do obalenia dyktatury Batisty 1 stycznia 1959 roku. Tak więc w pamiętniku zostały opisane trzy lata wojny partyzanckiej na Kubie.
      Wcześniejsze notatki Che Guevary zdobyły wielką popularność wśród czytelników. Już w 1958 roku opublikowane zostały jego zapiski, które prowadził podczas partyzanckiej wojny w Boliwii.

Pamietniki psychopaty i mordercy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka