Dodaj do ulubionych

Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieniem?

21.09.04, 16:51
Rozpoczynamy nową akcję "Czytam, myślę, działam". Pierwszy z jej programów
dotyczy problemu czytania ze zrozumieniem. Zwracamy się do Państwa -
nauczycieli, rodziców, uczniów - z prośbą o wypowiedzi, czym dla Państwa jest
czytanie ze zrozumieniem? Co Państwo przez to rozumieją? Jak szeroko należy
rozumieć czytanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: nauczyciel Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:08
      Kolejna akcja !!! W tej chwili w szkołach przeprowadza się akcje, pisze barwne
      sprawozdania!!! Super coraz lepiej!!! Wszystko robimy w ramach lekcji!!! Uczeń
      jest nie ważny!!! Bo nauczyciel oceniany jest na zasadzie akcji i barwnych
      sprawozdań o tym jak to pieknie obecnie w szkolach sie naucza! Powodzenia tylko
      tak dalej!!! Tego Typu akcje najczęściej załatwia sie na zasadzie wklepania
      informacji przez jedna osobe w szkole i to wszystko jest dyplom "Szkoła z
      klasą" WQłaśnie obecnie tym sie zajmuję! Gratuluję Wam wspaniałego pomyślu !
      Niech żyje głupota ludzka i narodu polskiego!!!
      • Gość: ABC Nauczymy cały naród czytać ze zrozumieniem i IP: 213.241.34.* 20.12.04, 12:21
        ...tylko tyle.To już trenowali Niemcy w latach 40;-)!!!
      • Gość: b...b Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni IP: *.autocom.pl 29.12.04, 20:37
        Kiedy wiele lat temu chodziłam do szkoły, nie było mody na czytanie ze
        zrozumieniem. Mimo to rozumiem, co czytam. Na spotkaniach metodycznych nie
        spotkałam recepty na nauczanie czytania ze zrozumieniem. A SZKOŁA Z KLASĄ to
        akcja obliczona na zagospodarowanie czsu nauczycielom, aby się nie nudzili...
        Złapałam się kiedyś na paradoksalnej myśli, że potrzeby moich uczniów
        przeszkadzają mi w pracy...Więc dla kogo jest szkoła jeśli nie dla nich? I kto
        bierze kasę za SZKOŁĘ Z KLASĄ?
        • Gość: myslak Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:57
          Po doświadczeniach nowej matury (próbna) ująłbym to tak:
          czytać ze zrozumieniem to znaczy odgadnąć intencje autora modelu odpowiedzi.
          Tylko telepaci mają szanse :(
          Wybitni uczniowie, laureaci olimpiad, nie zdobyli 100% pkt.
          Nikt(!) ze 180 uczniów nie odpowiedział poprawnie (wg modelu)na wszystkie
          pytania do tekstu.
          Uczniowie durni czy pytania nieprecyzyjne?
          • verdana Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni 20.01.05, 18:41
            Na pewno nie oznacza to umiejętnosci odpowiedzi na zamknięte pytania testowe do
            tekstu.
            Jesli autorzy akcji nie wiedza co oznacza "czytanie ze zrozumieniem" to
            oznacza, że akcja jest dla mnie niezrozumiała.
            • Gość: maranka Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:28
              już głowa boli od tych akcji , z których nic nie wynika , przynajmniej dla
              uczniów / ale widać , żeby dostać premie to trzeba się wykazać/ czytanie ze
              zrozumieniem to czytanie i rozumienie tego co się czyta ale w ogólnym znaczeniu
              tego slowa , pozostawienie dozy dla wyobrażni i fantazji , ale gdzie to znależć
              w szkole i kto ma na to czas !!!1 przecież trzeba wypełnić tony dokumentów ,
              więc ,żeby nie było kłopotów daje się nauczycielom SZABLONY i co się nie
              zmieści w okienku trzeba odrzucić!!!PRZYKŁAD DZIEWCZYNY OPISYWANY NA FORUM ,
              która opisała alienację jako izolację , osamotnienie i nie zaliczyła bo szblon
              wymagał wyobcowania - przecież zrozumiała !!!! O CZYM MY DYSKUTUJEMY !
    • mamosz Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni 10.02.05, 21:56
      Na pewno nie to, co mają na mysli ukladacze testów pt "zgadnij co miałem na
      mysli"
      Czy wy Panstwo w tym sekretariacie musiacie jakos uzasadniać swoje w nim
      zatrudnienie ,że narod co i raz podrywacie do jakichś akcji,niedobory
      adrenaliny czy nudzi wam się,,,to moze tak do szkoły .....
    • Gość: jopi Re: Co według Państwa znaczy czytać ze zrozumieni IP: *.alpi / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:03
      coś wam powiem . mam dziecko w V klasie i jestem załamana lekturami, przez ktore
      musi przebrnąć. Są to te same cegły, które musialam czytać ja w jego wieku,
      tyle, że wtedy dzieci nie miały komputerów itp. i niektóre (np. ja) nawet to
      lubiły. jeśli chcemy żeby nasze dzieci czytały coś innego niż instrukcje gier
      komputerowych dajmy im coś wartościowego, ale napisanego ICH językiem, bo oni
      naprawdę nie rozumieją "chłopców z placu broni", czy "Anielki".
    • Gość: nauczyciel Więcej akcji, mniej czytania!!!! IP: 213.25.22.* 11.04.05, 17:50
      Bez komentarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka