Dodaj do ulubionych

zmiany limfatyczne

24.07.04, 22:14
Od jakiegoś czasu (1 rok) mam problemy z łydkami - tzn. strasznie mnie rwą i
jest dość znaczny obrzęk.Bałam się, że to coś związanego z krążeniem,tym
bardziej że jestem obciążona genetycznie, ale lekarze stwierdzili, że to
zmiany limfatyczne.Zażywam Reparil i Aulin, ale to tylko właściwie sprawia,
że ból jest mniejszy, natomiast obrzęk nie znika właściwie.Czy możecie mi
jakoś pomóc???
Obserwuj wątek
    • astria1 Re: zmiany limfatyczne 25.07.04, 23:06
      zoi ...czy tylko te zmiany dotyczą nóg ? a jak wyglada ogólny stan Twojego
      zdrowia ?

pzdr
      Anna
      • zoi5 Re: zmiany limfatyczne 26.07.04, 08:04
        Generalnie nie mam żadnych problemów zdrowotnych, oprócz wspomnianych łydek,
        jestem osobą zdrową.Staram się dbać o nogi, nie zakładać nogi na nogę, nie
        przeciążać ich itd.Ciężko mi jest określić, kiedy mnie bardziej bolą - nie ma
        żadnej reguły, choć wydaje mi się, że w syt. stresowych oraz w przypadku
        przesilenia łydek ból się nasila.Również ból jest trudny do opisania - bardziej
        rwący,czasami nie mogę aż wysiedzieć.Jestem osobą wysoką (178 cm), poza tym mam
        pracę typową siedzącą, przy komputerze, więc to może też ma jakiś wpływa na
        to.Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam serdecznie
        zoi
        • adhom Re: zmiany limfatyczne 26.07.04, 10:14
          Sprobuj Rhus tox 30, 2 x dziennie.
          • zoi5 Re: zmiany limfatyczne 26.07.04, 11:00
            Adhom!Ja od dwóch dni biorę Lymphomyosot.Myślisz, że powinnam to odstawić?I
            zacząć z Rhus toxem 30???
            Pozdrawiam
    • very_martini Re: zmiany limfatyczne 26.07.04, 17:31
      Bylo tu o tym leku, wpisz w wyszukiware. Nie lubimy 98% lekow kompleksowych
      Odstaw, popij troche miety, i nastepnego dnia zacznij to Adhomowe

16%VOL
      22%VAT
      (very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow)
      • zoi5 Re: zmiany limfatyczne 28.07.04, 20:47
        a więc odstawiłam tamten lek.mam tylko pytanie - jak powinnam dawkować Rhus
        tox 30? będę wdzięczna za podpowiedź
        pozdrawiam
        • beba2 Re: zmiany limfatyczne 28.07.04, 20:52
          Skoro zdecydowała się na kurację Adhoma, to tak jak napisał : musi byc potencja
          30 CH, zażywać 2 x dziennie po 3 kulki, prosto z nakrętki pod język. Pamiętaj o
          odstępach , które trzeba zachować miedzy jedzeniem i piciem, a zażyciem leku.
          przynajmniej pół godziny.
          • zoi5 Re: zmiany limfatyczne 28.07.04, 21:02
            Jeszcze coś - jak długo powinnam to zażywać?

pozdrawiam
    • very_martini Re: zmiany limfatyczne 29.07.04, 16:29
      Zoi, zglos sie, jak zaczniesz odczuwac porawe. Wtedy zadecydujemy:)

16%VOL
      22%VAT
      (very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow)
      • zoi5 Re: zmiany limfatyczne 30.07.04, 14:06
        no więc od wczoraj biorę kuleczki, tak jak radziliście 2x dziennie po 3.Łydki
        bolą i sztywnieją w dolnej ich części.Mam nadzieję, że to dobry objaw.Będę
        informować,jaka będzie dalsza reakcja organizmu

pozdrawiam
        • beba2 Re: zmiany limfatyczne 30.07.04, 18:35
          A ten ból i sztywnienie , które wystapiło po zazyciu kulek, jest inne niż
          dawniej ?
    • awinn Re: zmiany limfatyczne 31.07.04, 02:54
      Wlasnie powiedzcie mi co to znaczy slowo 'obrzek'? nie znam dobrze polskich
      slow, jesli chodzi tu o 'skrzep' to bardziej radzil bym lek: Arnica 3CH 3 razy
      dziennie i jak jest zapalenie zyl to tez radzil bym Hamamelis 200, dwa razy na
      dzien, i po paru dniach powinna byc ulga.

Nie rozumiem co mialas na mysli "zmiany limfatyczne" ? na nazwe nie mamy lekow
      ale jesli opiszesz nam bardziej jakie sa to zmiany, czy limfy sa powiekszone,
      gdzie, jaka konsystencja, kiedy lepiej, lub gorzej, jakie sa inne objawy ktore
      towarzysza temu problemowi wtedy mozna cos polecic innego, na limfy.

Jesli tu chodzi tylko o 'skrzep' oraz 'zyly' to te leki powyzej wymienione
      pomoga bardzo dobrze. Zauwazylem ze pomaga Ci lek Reparil i Aulin wiec one
      pomagaja tez na 'zyly' to Hamamelis 200 powinien dobrze pomoc, Arnica 3CH
      wspaniale dziala na skrzepy.

Przy zylakach jesli jest bol przy opuszczeniu nogi na dol i jak jest
      fioletowawy kolor na skorze, to tez dobrze pomaga Lachesis 200, raz w dzien,
      (jak nastapi ulga to leki bierze sie mniej czesciej), Vipera 30 pomaga na
      podobny bol, 'jakby zyla miala peknac' przy opuszczeniu nogi. Ale wciaz
      Hamamelis 200 jest dobry.

Jesli chodzi tu o limfy to zeby podstymulowac dobry przeplyw plynu
      limfatycznego to musisz nauczyc sie dobrze chodzic np. jak stawiasz stope na
      ziemi to nie kladz plasko stope ale musisz zaczac krok od piety najpierw i
      potem stopa i palce, pieta -stopa -palce :) pobudzi to dobry przeplyw limfy.

Pamietaj jedno przy braniu lekow unikaj, miety, kamfore, cytrusowe owoce,
      vitamina C, kwasne potrawy i napoje, wszystko co ma mocny zapach. No i zawsze
      podaj nam 'objawy' tzn.

'lokalizacja' problemu (ktore czesci ciala sa chore),

'sensacja' (tzn. jaki odczuwasz bol? np. "czuje jakby zyla miala peknac" "czuje
      jakby zimna woda plynela przez zyle" .....

'moduly' (tzn. co modyfikuje twoje objawy czyli co sprawia ze bol chwilowo
      ustepuje a co sprawia ze bol chwilowo sie nasila, np. romantyczne rwanie miesni
      wszystkich konczyn 'przed burza', lub bol stopy gorzej w nocy 'przy spoczynku'
      lepiej 'po rozchodzeniu' tzn. przy ruchu stopy

'towarzyszace objawy' (tzn. jakie inne objawy towarzysza glownemu problemowi)
      np. 'bol glowy rano i wymioty' tzn u tej osoby przy kazdym bolu glowy rano,
      wystepuja wymioty. Modula jest kiedy gorzej 'rano', towarzyszacy objaw
      sa 'wymioty'

Kazdy glowny objaw np. u Ciebie problem z np. 'zylami' lub 'limfa' musi byc
      rozpatrzony wedlug 1)lokalizacji (dany problem) 2)sensacja 3)moduly 4)objawy
      towarzyszace i dodam 5)historia problemu np. wypadek, potluczenie, operacja,
      mental szok, szczepienie, itd... no i 6) rdzinna historianp. czy w najblizszej
      rodzinie ktos chorowal na podobny problem.

Jeszcze jeden przyklad,

1)Lokalizacja - zyly u lydek
      2)Sensacja - bol jakby zyla byla przepelniona i miala by peknac
      3)Moduly - gorzej jest jak noga wisi na dol, lepiej jak lezy na krzesle i
      wypoczywa
      4)Towarzyszace objawy - zapalenie zyl, skrzep

Leki: Vipera 30 na charakterystyczny bol, jak bol ustapi nastepne leki
      Hamamelis 200 (zapalenie zyly) i Arnica 3CH (rozpuszczenie skrzepu)

Przy innych problemach 'towarzyszace objawy moga byc na swerze mentalnej'
      jednak przy schorzeniu zyl zadko one wystepuja i nie sa az tak wazne przy
      dobieraniu lekow na zyly.

Tutaj podalem tylko malutki przyklad do rozpatrzenia zanim wysle sie watek o
      pomoc z jakim kolwiek problemem. Lekarz homeopata ma jeszcze wiecej do
      rozpatrzenia np badania kliniczne, patologiczne, USG, x-ray itd, podejscie
      subjectywne i objektyvne pacjenta, dieta, otoczenie, wazne jest podac lekarzowi
      jakiekolwiek inne leki sie bierze nawet ziola i witaminy i mineraly gdyz
      wszystkie te tak zwane srodki "naturalne" powoduja interakcje miedzy soba i
      lekami alopatycznymi oraz wywoluja skutki uboczne i wazne jest zeby powiedziec
      lek. homeopacie o tym gdyz objawy ktore wystepuja moga byc wywolane przez owe
      naturalne srodki.
      • awinn Re: zmiany limfatyczne 31.07.04, 04:17
        Chcialem jeszcze dodac do "moduly" nie tylko 'co' powoduje ulge lub nasilenie
        objawow ale i 'kiedy' jest lepiej lub gorzej wedlug czasu, pory roku, itd..
        • beba2 Re: zmiany limfatyczne 31.07.04, 08:20
          Cześć Awinn :) nareszcie się pojawiłeś, smutno tu było bez Ciebie :)

Obrzęk, to po naszemu oznacza, że miejsce jest spuchnięte, podbiegnięte(
          wypełnione ) płynem surowiczym, ale przeważnie nie krwią, tylko czymś
          przeźroczystym - wodą, limfą itd.

Tak piszecie o tym hamamelis...a ja to mojej mamie kazałam zażywać ja miała
          nasilony trądzik rózowaty. Zażywała dwa miesiące w potencji 30 i prawie
          wszystko jej zniknęło z twarzy.
          No, to sie pochwaliłam :))))))
    • awinn Re: zmiany limfatyczne 31.07.04, 18:56
      Dzieki beba teraz rozumie te wasze polskie slowo 'obrzek'. Zoi powiedz nam
      gdzie jest ten obrzek, czy cala noga puchnie? itd.. Czy zostaje wdecie jak
      nacisniesz palcem (tzn. czy jest pitting edema czy non pitting edema?) Wyjasnij
      mi ten objaw bardziej dokladnie prosze.

(sorry za ten moj polski, nie wiem czy rozumiecie mnie dokladnie :)) )
      • beba2 Re: zmiany limfatyczne 31.07.04, 21:37
        Zoi, Awinnowi zapewne chodziło o to, czy jeśli naciśniesz palcem w miejscu
        obrzeku to zostaje Ci taki dołek w tym miejscu, czy skóra wraca szybko na swoje
        miejsce ?
        Ja tam Cię Awinn rozumiem :)
      • virginia1 Re: zmiany limfatyczne 09.02.05, 17:35
        up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka