Dodaj do ulubionych

gotowanie tanio i smacznie

16.08.04, 10:08
Jaką smaczną strawę (powiedzmy dla 4 osobowej rodzinki 2+2) udaje Wam się
zrobić w miarę tanim kosztem ?
polka
Obserwuj wątek
    • giezik Re: gotowanie tanio i smacznie 16.08.04, 10:32
      inspirujące:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10193315&v=2&s=0
    • Gość: Nobullshit Re: gotowanie tanio i smacznie IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 16.08.04, 12:31
      I jeszcze to:

pesto.art.pl/
    • Gość: becia Re: gotowanie tanio i smacznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:31
      ja robię sałatkę warzywną (wszystkie warzywa jakie mam pod ręką: pomidory,
      ogórki, papryka, cebula rosną w moim ogrodzie albo kupuję w warzywniaku) i do
      tego frytki albo plasterki z ziemniaków smażone na oleju i koniec, do picia
      kefir
      • plk1 Re: gotowanie tanio i smacznie 18.08.04, 12:10
        Bardzo dziekuje za odpowiedzi, będe próbować.
        polka
    • aga72 Re: gotowanie tanio i smacznie 18.08.04, 12:27
      A ja ci polecę kotlety szarpane. Dwie piersi z kurczaka ( wydatek około 4-5
      zł ) kroimy w kostkę, tak mniej więcej cm na cm. Siekamy pęczek koperku lub
      ścieramy drobno 4 pieczarki ( wydatek około 1 zł ). W misce przygotowujemy
      ciasto mieszając razem: dwie łyżki śmietany ( w wersji ostrzejszej dwie łyzki
      majonezu ), dwa jajka ( około 0,80 zł ) i dwie łyżki mąki. Oczywiście sól,
      pieprz, tudzież inne przyprawy do smaku wedle uznania. Do tego ciaska wrzucamy
      pokrojone piersi i koperek, bądź pieczarki. Mieszamy i wrzucamy łyżką na
      patelnię z gorącym olejem. Kotlety mają nieregularny kształt, dlatego nazywa
      się je szarpanymi. Z podanych proporcji wychodzi około 12 kotletów. Koszt 7-8
      zł dla 4 osób, to chyba nie jest duży wydatek.
      Smacznego
    • Gość: monia Re: gotowanie tanio i smacznie IP: *.tele2.pl 18.08.04, 12:36
      U mnie ostatnio tez krucho z kasą wiec przygotowalam sobie gar leczo. Duzo
      wszelakiej papryki (tania po 2,50-3 PLN za 1kg) pokroic w paseczki, dodac
      parowki i kielbase w talarki do tego koncentrat pomidorowy i mozna jesc samo z
      chlebkiem, albo bardziej wydajnie w formie gulaszu np. z ryzem. Pyszota!
      • karmilla Re: gotowanie tanio i smacznie 18.08.04, 13:25
        cukinia (do 1,50 zł sztuka) albo kabaczek z działki, pomidory - też z działki,
        ale w sezonie tez chyba niedorogie, cebula, czosnek, ew. ser żółty (chyba
        najdroższy element, ale niekonieczny), sól, pieprz, ew. pestki z dyni lub
        słonecznika, makaron
        znaczy, żeby było po polsku: poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem,
        dodać pokrojoną w kostkę cukinię, jak zmięknie dodać obrane i pokrojone
        pomidory, doprawić, odparować i wymieszać z ugotowanym makaronem
        generalnie w sezonie prawie wszystkie potrawy z cukini i kabaczków są tanie
        (jeśli wyeliminujemy z nich parmezan)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka