plk1 16.08.04, 10:08 Jaką smaczną strawę (powiedzmy dla 4 osobowej rodzinki 2+2) udaje Wam się zrobić w miarę tanim kosztem ? polka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: gotowanie tanio i smacznie 16.08.04, 10:32 inspirujące: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10193315&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: gotowanie tanio i smacznie IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 16.08.04, 12:31 I jeszcze to: pesto.art.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: gotowanie tanio i smacznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:31 ja robię sałatkę warzywną (wszystkie warzywa jakie mam pod ręką: pomidory, ogórki, papryka, cebula rosną w moim ogrodzie albo kupuję w warzywniaku) i do tego frytki albo plasterki z ziemniaków smażone na oleju i koniec, do picia kefir Odpowiedz Link Zgłoś
plk1 Re: gotowanie tanio i smacznie 18.08.04, 12:10 Bardzo dziekuje za odpowiedzi, będe próbować. polka Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: gotowanie tanio i smacznie 18.08.04, 12:27 A ja ci polecę kotlety szarpane. Dwie piersi z kurczaka ( wydatek około 4-5 zł ) kroimy w kostkę, tak mniej więcej cm na cm. Siekamy pęczek koperku lub ścieramy drobno 4 pieczarki ( wydatek około 1 zł ). W misce przygotowujemy ciasto mieszając razem: dwie łyżki śmietany ( w wersji ostrzejszej dwie łyzki majonezu ), dwa jajka ( około 0,80 zł ) i dwie łyżki mąki. Oczywiście sól, pieprz, tudzież inne przyprawy do smaku wedle uznania. Do tego ciaska wrzucamy pokrojone piersi i koperek, bądź pieczarki. Mieszamy i wrzucamy łyżką na patelnię z gorącym olejem. Kotlety mają nieregularny kształt, dlatego nazywa się je szarpanymi. Z podanych proporcji wychodzi około 12 kotletów. Koszt 7-8 zł dla 4 osób, to chyba nie jest duży wydatek. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: gotowanie tanio i smacznie IP: *.tele2.pl 18.08.04, 12:36 U mnie ostatnio tez krucho z kasą wiec przygotowalam sobie gar leczo. Duzo wszelakiej papryki (tania po 2,50-3 PLN za 1kg) pokroic w paseczki, dodac parowki i kielbase w talarki do tego koncentrat pomidorowy i mozna jesc samo z chlebkiem, albo bardziej wydajnie w formie gulaszu np. z ryzem. Pyszota! Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: gotowanie tanio i smacznie 18.08.04, 13:25 cukinia (do 1,50 zł sztuka) albo kabaczek z działki, pomidory - też z działki, ale w sezonie tez chyba niedorogie, cebula, czosnek, ew. ser żółty (chyba najdroższy element, ale niekonieczny), sól, pieprz, ew. pestki z dyni lub słonecznika, makaron znaczy, żeby było po polsku: poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, jak zmięknie dodać obrane i pokrojone pomidory, doprawić, odparować i wymieszać z ugotowanym makaronem generalnie w sezonie prawie wszystkie potrawy z cukini i kabaczków są tanie (jeśli wyeliminujemy z nich parmezan) Odpowiedz Link Zgłoś