Dodaj do ulubionych

ZAPYTAJ DORADCĘ: Oszczędzanie na emeryturę

06.09.04, 14:36
ZAPYTAJ DORADCĘ: Oszczędzanie na emeryturę.

www.open.pl -> informacje i porady -> zapytaj doradcę

Prezentujemy kolejny artykuł z cyklu "Zapytaj Doradcę". Co tydzień doradcy
finansowi Open Finance odpowiadają na pytania, związane z inwestowaniem i
kredytami.
Komentują też bieżące wydarzenia na rynku finansowym. Jest to dobra okazja,
aby zadać własne pytania doradcy.

W tym tygodniu powraca temat emerytury.

Polecamy!
Obserwuj wątek
    • Gość: guzek Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 15:18
      I ciekawe, czy doczekam sie odpowiedzi.
      Z Waszych stron internetowych:

"Dla przykładu, osoba będąca dziś w wieku 30 lat, która podejmie decyzję, że czas zabezpieczyć ?jesień życia?, oszczędzając regularnie kwotę 300 zł miesięcznie, przez kolejne 20 lat (począwszy od 60 roku życia) będzie mogła wypłacać sobie dodatkową emeryturę w kwocie 4900 zł . Przy inflacji 5 proc. po roku będziemy odkładać 315 zł. Zatem w ogólnym rozrachunku program przynosić będzie kwotę o tej samej sile nabywczej, co wspomniana wyżej."

Czy ktoś kompetentny mógłby wyjaśnić o co chodziło autorowi. Bo to jakas wyższa matematyka jest. PO 20 latach co miesiecznych platnosci po 300 zł, uzbiera sie 72 tys. zł. Wyplacanie dodatkowej emerytury w wysokosci 4900 zł, wystarcza na 14 miesiecy.
      jakos krótko

"Warto też zastanowić się nad likwidacją polis na życie, nawet tych z funduszem inwestycyjnym. W Polsce polisy są średnio pięciokrotnie droższe niż na zachodzie. Nie zapewniają nam zabezpieczenia na przyszłość, a dodatkowo większość składki, która powinna być inwestowana, zostaje skonsumowana przez opłaty administracyjne i koszty ochrony życ"

Ciekawe, ze poluisy na zycie, przez Takich agnetów/doradców jak Wy jeszcze niedawno były zachwalane jako najlepsze rozwiązanie
      • Gość: Marta Re: Mam pytanie IP: *.igo.wroc.pl 06.09.04, 15:25
        Mało prawdopodobne,że się doczekasz sensownej odpowiedzi.
        Cholera, coś dzisiaj dopadł mnie nastrój pesymistyczny.
        • Gość: guzek Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 15:42
          tez tak mysle, ale jak wiedze jak profesjonalnie dzialaj, to taki mam plan, zeby im troche krwi napsuc.
          Przynajmniej tu niech nie robia z ludzi kretynów
      • openfinance.pl Re: Mam pytanie 09.09.04, 16:23

Pamiętaj, że odkładana kwota jest regularnie pomnażana. Zatem po 20 latach
        uzbiera się kwota znacznie większa, niż 72 tys. PLN.

Polisy ubezpieczeniowe są dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że w przypadku
        opłat/składek, zachowane są odpowiednie proporcje - czego niestety o większości
        tego typu produktów nie można powiedzieć.

Jeśli chciałbyś/chciałabyś otrzymać konkretne symulacje, zapraszam do kontaktu!
        • Gość: guzek Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:13
          Może sprecyzuję pytanie:
          skąd wziely sie liczby w podawanym przez Was przykladzie.
          Odpowiedź "Pamiętaj, że odkładana kwota jest regularnie pomnażana. Zatem po 20 latach uzbiera się kwota znacznie większa, niż 72 tys. PLN." nie jest zbyt satysfakcjonująca

Chciałbym zebyscie przedstawili publicznie takie symulacje. W koncu chyba nie ma sie czego wstydzic
          • openfinance.pl Re: Mam pytanie 10.09.04, 08:19
            Myślę, że forum nie jest odpowiednim miejscem do przedstawiania tego typu
            symulacji. Natomiast każdy, kto zdecyduje się porozmawiać o tym z doradcą,
            uzyska satysfakcjonującą odpowiedź.

Tak będzie najprościej, Guzku. Zapraszam serdecznie!
            • Gość: guzek Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 08:43
              Czy mi sie wydaje, czy unikacie publicznej debaty? Macie coś do ukrycia. Moze to powinny być closedfinance
              • Gość: re: guzek Re: Mam pytanie IP: *.lobar.net 10.09.04, 18:18
                z tego co zauważyłam, to chyba guzku niedokładnie przeczytałeś treść cytowanego
                przez Ciebie przykadu.

{"Dla przykładu, osoba będąca dziś w wieku 30 lat, która podejmie decyzję, że
                czas zabezpieczyć ?jesień życia?, oszczędzając
                regularnie kwotę 300 zł miesięcznie, przez kolejne 20 lat (począwszy od 60 roku
                życia) będzie mogła wypłacać sobie dodatkową
                emeryturę w kwocie 4900 zł . Przy inflacji 5 proc. po roku będziemy odkładać 315
                zł. Zatem w ogólnym rozrachunku program
                przynosić będzie kwotę o tej samej sile nabywczej, co wspomniana wyżej."

Czy ktoś kompetentny mógłby wyjaśnić o co chodziło autorowi. Bo to jakas wyższa
                matematyka jest. PO 20 latach co miesiecznych
                platnosci po 300 zł, uzbiera sie 72 tys. zł. Wyplacanie dodatkowej emerytury w
                wysokosci 4900 zł, wystarcza na 14 miesiecy.
                jakos krótko}

ja zrozumiałam z tego, że mając dziś trzydzieści lat odkładam te nieszczęsne 300
                zł przez kolejne 30 (a nie 20) lat, bo w wieku 60 lat zacznę wypłacanie kwoty
                4900(?) zł przez następne 20 lat (czyli do 80-tki)

ale czy się zbierze az tyle przez 30 lat, żeby wypłacac prawie po pięc tysięcy
                miesięcznie....?

co na to open?
                • zuzka111 Re: Mam pytanie 11.09.04, 06:39
                  Z całą pewnościa sie tyle nie zbierze, bo opłaty zjedzą nie tylko zysk, ale i
                  twoje wpłaty.
                  I powiedzcie mi do kogo po 30 latach bedziecie miec pretensje, jesli polisa
                  Skandii nie bedzie w takiej wysokosci jak obiecal agent openfinanse?

Srednio inteligentny czlowiek z kalkulatorem umie policzyc: 300zł * 30 lat * 12
                  miesięcy = X
                  X/4900=...Y - ile to jest lat...??
                  A.. i oczywiscie nie bedzie to 300 zł, bo ubezpieczyciel bedzie wymagal
                  indeksacji składki o inflację... Co roku bedziesz wiec musial placic wiecej i
                  nie bedziesz mogl zerwac polisy, bo dostaniesz NIC złotych...
                • Gość: guzek Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 09:10
                  to nie jest niedokładnie, chciałem po prostu rozpocząć dyskusję od poczatku. Niestety jak widzisz strategia open jest chowanie głowy w piasek (co i tak jest chwalebne gdyż niejaki jarezy (firma WDF) - kompromitacja totalna i specjalista z multibanku, po prostu spieprzyli stąd)

Mam pewne pojęcie o finansach i chciałem krok po kroku wyjasnienia pewnych rzeczy.
                  Tu jednak sie tego nie dowiemy. Firmeki-naganiacze myślały że znalażły miejsce na darmową reklamę. Jak tylko trzeba pokazać swoje faktyczne umiejetności to niestety oddały pola.
            • zuzka111 Re: Mam pytanie 11.09.04, 06:30
              Jeśli Forum nie jest odpowiednim miejscem na przedstawianie symulacji to po co
              ciągle zachęcanie do ogladnia swoich stron?
              Jak się mówi a to zwykle potem dochodzi do b..
              Ale Onenfinanse nie potrafi odpowiedzieć na konkretne pytanie, bo tam pracują
              dyletanci?
    • openfinance.pl Re: ZAPYTAJ DORADCĘ: Oszczędzanie na emeryturę 13.09.04, 08:47
      Tak jak pisałem wcześniej, chętnie wyjaśnię to Państwu w oddziale. Rozumiem, że
      ta kwestia jest dla Państwa bardzo istotna.

Zatem zamiast mnożyć wątpliwości na forum, proponuje 30 minut podczas których
      otrzymają Państwo wszystkie szczegółowe wyjaśnienia, łącznie z wyliczeniami.
      • Gość: Marta Re: ZAPYTAJ DORADCĘ: Oszczędzanie na emeryturę IP: *.igo.wroc.pl 13.09.04, 15:13
        Jak można podawać wiarygodne symulacje, gdy przyszły nas zysk jest uzależniony
        od całej gamy niewiadomych. Przecież kochani doradcy, Wy nie jesteście duchami
        świętymi i nie jesteście w stanie przewidzieć poziomu inflacji, tempa wzrostu
        gospodarczego, poziomu bezrobocia i całej sytuacji społeczno-politycznej na
        świecie, na którą rynki finansowe są niezwykle podatne.
        Sam fakt, że nie dajecie gwarancji osiągnięcia określonych zysków już o czymś
        świadczy.
        Co chcecie nam wyjaśniać? Chyba macie pecha bo trafiliscie na tym forum na
        ludzi, którzy się na tym znają i Wam nie odpuszczą. Chętnie sama Wam wyjaśnię
        sposób wyceny aktywów funduszy i opowiem Wam co to znaczą zyski i straty
        niezrealizowane, zajmowałam się taką wyceną zawodowo parę lat.
        • Gość: Karol Re: ZAPYTAJ DORADCĘ: Oszczędzanie na emeryturę IP: *.acn.waw.pl 16.09.04, 19:40
          Witam,

To ja chętnie poczytam. Jeśli faktycznie możesz to opisać, to bardzo proszę -
          zrób to.
          • Gość: juzek Re: ZAPYTAJ DORADCĘ: Oszczędzanie na emeryturę IP: *.crowley.pl 16.09.04, 22:23
            Ludzie !!!!
            Te pierdoły co ten facet (guzek) pisze to kabaret .

Pewnie kiedyś pracował w CU jako agent ub. a teraz wielki znawca .

Tylko nie rozumie jak się mu pisze ,że na forum nie da się wszystkiego

załatwić .To chyba wszystko wyjaśnia !!!!
            • Gość: guzek juzek/jarezy - dobra rada na przyszłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:01
              jest jeszcze jednen dobry argument tej klasy. Jak juz nie masz merytorycznych argumentów, to powiedz "a tobie to skarpety jadą".
              Działa niemal zawsze na przeciwnika
              (polecam Erystyke Schopenhauera)
              • Gość: Marta Re: juzek/jarezy - dobra rada na przyszłość IP: *.igo.wroc.pl 17.09.04, 08:26
                Tonący brzytwy się chwyta.
                • Gość: Karol Re: juzek/jarezy - dobra rada na przyszłość IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 10:50
                  Dlaczego nie opiszesz tego, o czym pisałaś?
                  • Gość: Marta Re: juzek/jarezy - dobra rada na przyszłość IP: *.igo.wroc.pl 17.09.04, 13:00
                    Karolu, ja tu pisałam dużo rzeczy, nie bardzo rozumiem dlaczego mam pisać to
                    jeszcze raz . Ale ja dzisiaj akurat słabo jarzę.
                    Po weekendzie mam nadzieję będzie lepiej.
                    • Gość: Anty agent Re: juzek/jarezy - dobra rada na przyszłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 18:14
                      Marto, napisz konkret... wyjaśnij jak się wycenia aktywa funduszy :-),
                      chwaliłaś się, że potrafisz...
                      Więc do dzieła....
                      • Gość: Karol Re: juzek/jarezy - dobra rada na przyszłość IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 22:43
                        Otóż to :)
                        Do tego napisz, proszę, co to są "zyski i straty niezrealizowane"
                        • Gość: Marta Re: zyski istraty niezrealizowane IP: *.igo.wroc.pl 20.09.04, 11:30
                          W bardzo dużym skrócie.
                          Wytłumaczę wycenę akcji zakupionych na GPW. Akcje księguje się w cenie nabycia
                          obejmującej kurs giełdowy po jakim akcje zostały zakupione oraz prowizje
                          maklerskie.Następnie dokonuje się księgowania tzw. odchyleń od cen nabycia
                          akcji. Jeżeli kurs akcji przyjęty do wyceny (zgodnie z odpowiednim
                          rozporządzeniem) jest wyższy niż cena nabycia, księgowane są tzw. zyski
                          niezrealizowane. Jeżeli niższy to mamy straty niezrealizowane.Tzn. że mamy
                          zyski i straty papierowe.
                          Nie wiem jak to przystępnie wytłumaczyć. Spróbuję tak:
                          Jeśli masz lokatę w banku na dany % to jesteś pewny , że dostaniesz określoną
                          kwotę odsetek.Przy danym % jesteś w stanie sobie wyliczyć ile przybywa ci
                          pieniędzy dziennie, miesięcznie itp. Jeżeli nie zerwiesz lokaty przed czasem to
                          pieniądze te dostaniesz na mur beton w takiej wysokości w jakiej się spodziewasz
                          ( no chyba, że bank upadnie - zdarza się, choć stosunkowo rzadko).
                          Przy inwestowaniu w fundusz nie wiesz ile ci przybędzie. Obserwujesz jednostkę
                          i widzisz, że rośnie , cieszysz się i np. planujesz , że poczekasz jeszcze
                          trochę i sprzedasz je. A tu nagle bęc, lecą kursy na giełdzie. Nie wiadomo jak
                          długo będą lecieć. Księgowi funduszy księgują straty niezrealizowane ( w
                          stosunku do ceny nabycia), wartość jednostki leci. Potrzebujesz kasy , wszysko
                          sobie zaplanowałeś a tu guzik. Weź pod uwagę, że od pieniędzy które wsadzacie
                          do funduszy pobierana jest w większości przypadków opłata manipulacyjna .Przy
                          wyskakiwaniu z funduszu też pobierane są opłaty. No cóż wszystko zależy od
                          szczęścia.Jedno jest pewne bessa jest w stanie pożreć wypracowywane przez lata
                          zyski.
                          Jeszcze jedno fundusze pobierają opłaty za zarządzanie od wielkości aktywów,
                          wielkość tej opłaty ma wpływ na wysokość jednostki ( tzw. uczestnictwa lub
                          rozrachunkowej). Szczególnie weźcie pod uwagę OFE, tam o ile pamiętam w chwili
                          obecnej, 70% wzrost aktywów jest spowodowany jedynie wpływem nowych składek.
                          Na razie tyle. To temat rzeka. Łatwiej byłoby mi odpowiadać na konkretne
                          pytania. Nie mam za wiele czasu, ale chętnie pomogę i podyskutuję. Nie
                          pozjadałam wszystkich rozumów i nie zamierzam się chwalić. Po prostu dostrzegam
                          zagrożenia i zastanawiam się czy i jak można je wyeliminować.Zdaję sobie
                          sprawę, że osoby z zewnątrz mogą dostrzegać to czego nie widzą ludzie związani
                          z branżą lub po prostu nie chcą widzieć.Wiem też jak można ludziom wmówić pewne
                          rzeczy i oszukać, pozornie mówiąc prawdę ( cóz wspaniałe szkolenia
                          socjotechniczne) . Byłam świadkiem wielu tragedii z tego powodu i o wielu
                          czytałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka