akownik 14.07.04, 08:16 pRZEZ CALY CZAS TRWANIA CIAZY KOBIETA POWINNA PRZYJMOWAC SEPIA 9CH RAZ DZIENNIE PO TRZY GRANULKI. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akownik Re: CIĄŻA 14.07.04, 22:26 SEPIA ma w swojej patogenezie m inn migreny,wymioty,nieznosnosc,zylaki... Swoja droga ja tez o wielu rzeczach jeszcze nie slyszalem.Zaliczam wyklad za wykladem. Odpowiedz Link
020305r Re: CIĄŻA 21.10.04, 12:23 dogrzebalam sie tu jakiegos starego watku to go odkurzam.Sama jestem aktualnie w 5 mies. ciąży(22tydz.)Sepię(LM XVIII) z mała przerwa biorę od początku,ale przede wszystkim dlatego ,że to mój lek konstytucyjny.Brałam ją juz na dwa mies.przed zajściem w ciąże na zupełnie inne problemy i prawdopodobne jest ,że dzięki niej tak "gładko poszło".Nie sądzę aby podanie tej dawki jako stałej,z klucza,ze się tak wyrażę ,było odpowiednie.Przecież są różne potencje i nasilenie problemu.Ale fakt,że pod względem "uroków początku ciąży"to poszło mi gładko.Teraz z kolei biorę ją znowu,bo jestem najzwyczjniej w świecie chora na jakąś angine czy inne dziadostwo,ale juz wyłażę z tego.Pozdrowienia i idę grzebać dalej,bo chwilowo mam na to czas Odpowiedz Link
jacekoczkowski Re: CIĄŻA 23.10.04, 18:59 Najczęstszym błedem spotykanym w mojej praktyce jest zaprzestanie leczenia pod wpływem wrażenia uzyskania poprawy. Jeżeli choroba powstała pod wpływem bodźca u osoby podatnej, to ten sam bodziec może ponownie spowodować tę samą chorobę. Zdarza się, że po kilku latach od wyleczenia pacjenci wracają z tymi samymi objawami. Ewentualnie można założyć konieczność leczenia długoletniego, co nie zawsze, wobec braku objawów, jest do zaakceptowania. Teoretyczne rozważania należy tłumaczyć praktycznie. W związku z powyższym proponuję kontynuwanie przyjmowania leków, które miały wpływ dobroczynny, ale w rzadkich dawkach. Jak długo - odpowiednio długo. Zaleznie od pacjenta i choroby. Np. w ciąży - na pewno prawie do jej końca, ale np. Numerkowej zaleciłbym Sepia jeden raz w tygodniu, lub co dwa tygodnie prawie do rozwiązania. Odpowiedz Link