almanach_kulinarny 18.10.04, 19:32 czyli np. tarta ze szpinakiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cat-lover Re: chleb kukurydziany do chili 20.10.04, 19:55 Prawdziwie chili podaje sie z "corn bread" czyli takim lekko slodkim ciasto- chlebkiem z maki kukurydzianej. Przepis-1 szklanka bialej maki 1 szklanka maki kukurydzianej 3 lyzki cukru 1 lyzka proszku do pieczenia 1 lyzeczka soli 2 jajka 1 szklanka mleka 1/4 szklanki roztopionego masla Nagrzac piekarnik do 220C. Wysmarowac tluszczem brytfanke/sredniej wielkosci/. W wiekszej misce wymieszac wszystkie suche produkty. W mniejszej misce ubic jajka, dodac mleko i maslo. Do suchych dolac mokre i wymieszac. Wylac na brytfanke i piec 20-25 minut, dopoki wierz nie zlapie jasno-brazowego kolotu. Podawac na CIEPLO, z maslem, do chili. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: tarta szparagowa z Gruyere 20.10.04, 20:56 Tarta szparagowa- Piekarnik nagrzac do 190-200C lub wedlug instrukcji producenta na opakowaniu ciasta francuskiego- 1 plat tego ciasta rozmrozic i rozwalkowac na ksztalt prostokata/zmierzcie jakie dlugie sa szparagi, bo maja sie na nim zmiescic jedna obok drugiej. Przelozyc ciasto na forme do pieczenia, widelcem porobic dziurki co 1-2 cm. Piec puste ciasto ok 15 minut, za do zezlocenia. Wyjac ciasto z piekarnika, posypac spod 2 szklankami sera Gruyere, nastepnie ukladac szparagi obok siebie na przemian-jedne gora, drugie dolna czescia. Pokropic oliwa z oliwek, posolic, popieprzyc. Piec nastepne 20-25 minut, dopoki szparagi nie zmiekna. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Ciasto piwne do pasztecików lub ciastek wytrawnych 20.10.04, 22:14 Potrzeba: -3 szklanki mąki -250 g zimnego masła -ok.1/2 szklanki jasnego piwa -sól 1/2 łyżeczki Masło posiekać w mące nożem,rozetrzeć szybko ucierakiem do ciasta kruchego lub rękoma.Stopniowo dodawać piwo.Ciasto zlepić w kulę i do chwili wałkowania trzymać w zimnie.Wałkować dość cienko max.1/2 cm jak najmniej podsypując maką- najlepiej robić to w zimnym pomieszczeniu jeżeli oczywiście jest taka mozliwość.Nadziewać dowolnym nadzieniem lub posypać serem,solą,przyprawami lub ziarnami i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Ciasto po upieczeniu jest podobne w smaku do francuskiego,ale nie listkuje.Można stosować też do nadzień słodkich. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Placki na blasze (patelni) 20.10.04, 22:54 Nieskromnie wklejam swój wątek, ale myślę ze są godne znalezienia się w Almanachu: lomas 04.05.2004 22:57 Dostałam dziś przepis na coś banalnego i pysznego zarazem :) 1. Mąka, kefir, sól, soda oczyszczona to wszystko wymieszać [ja robiłam na oko ] (hm proporcje były w przepisie takie 1/2kg mąki;kefir/sól do smaku/płaska łyżka sody *) 2. Po wymieszaniu ma wyjść dość zbite ciasto takie jak np masa solna :) do lepienia aniołków na święta :) 3. Nadać ciastu formę płaskiego okrągłego placuszka, dość cienkiego i obficie obtoczonego mąką 4. Podgrzać suchą patelnie posypana mąką 5. Na rozgrzaną mąkę kłaść ciasto i piec z obu stron aż się przyrumieni [w sumie zajęło to ok 20 min tzn to pieczenie :)] 6. Podobno trzeba ostudzić ale ja jadłam gorące z masełkiem pomidorkiem bazylią i mozzarellą 7. Dla mnie rewelacja :) * ta ilość sody była w otrzymanym przeze mnie przepisie, ale ja daje jej zdecydowanie mniej tylko na koniec łyżeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Tarta kurkowa w/g Limby 25.10.04, 17:23 Tarta kurkowo - boczkowa Idealna na kolację w doborowym towarzystwie. Pachnie intensywnie, smakuje wybornie. Musi być posypana natką pietruszki. Musi! SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki przedniej mąki kostka margaryny - 20 dag dwa żółtka 1/3 szklanki śmietany nadzienie: dwie albo jeszcze lepiej 3 duże albo jeszcze większe garście kurek dwie cebule średniej wielkości wędzony boczek - około 20 dag 3 jaja pól szklanki śmietany dwie łyżki masła sól świeżo zmielony pieprz dwie łyżki oliwy lub oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę i margarynę siekam nożem, aż margaryna będzie w małych kawałeczkach. Dodaję do tego żółtka, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię ląduje w zamrażalniku. Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce czas, by przygotować nadzienie. Cebule siekam na drobne kawałki, oczyszczone kurki te większe kroję na połówki, małe zaś zostawiam w całości. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję dwie łyżki oliwy i wrzucam cebule - smażę, często mieszając, aż stanie się lekko szklista, w tym momencie dodaję grzyby i smażę na dużym ogniu, aż odparuje z nich cały sok. Mogą być odrobinę twarde. Grzyby sole i pierzę. Odstawiam do przestygnięcia. Kiedy już nie są gorące, dodaję do nich jajka oraz pokrojony na niezbyt małe kawałki boczek oraz śmietanę i dokładnie wszystko mieszam. Po jakiejś pół godzinie wyciągam ciasto z zamrażalnika i dokładnie wylepiam nim formę do pieczenia - brzegi formy też wylepiam ciastem na wysokość około 2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakłuwam widelcem - warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż centymetr grubości. Ciasto wkładam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 10 minut. Nadzienie nakładam na podpieczoną tartę i ponownie wstawiam do piekarnika na około 20-30 minut. Tarta jest bardzo smakowita od razu po wyjęciu z piekarnika. Musi być posypana natka pietruszki. Musi! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14388631&a=14390350 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Flamiche (tarta z porami) 13.02.05, 14:24 www.ccwhois.net/parisvarsovie/flamiche.html Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Zapiekanka cukinie z ryzem 13.02.05, 14:34 www.ccwhois.net/parisvarsovie/cukinie-ryz-zapiekanka.html Odpowiedz Link Zgłoś