Dodaj do ulubionych

typ konstytucyjny

22.12.04, 00:41
sory jeśli coś pokręcę ale nie znam się na tym zbytnio :-) Co to jest typ
konstytucyjny? Ja kiedyś dostałam lycopodium 15ch, a ostatnio silcea 15ch
(thuya occidentalis 15ch + dulcamara 9ch) czy to znaczy że mój typ się
zmienił??????? O co w tym chodzi? A może ktoś poleciłby jakąś fajną stronkę
lub książeczkę dla początkującej :-)
Obserwuj wątek
    • tom_j23 Re: typ konstytucyjny 22.12.04, 03:47
      calineczka79 napisała:

> Co to jest typ konstytucyjny?

Ciężka sprawa. W sieci po polsku jest na ten temat bardzo mało.
      Sam Hahnemann w zasadzie nie używa pojęcia konstytucji (przynajmniej ja nie
      kojarzę tego sformułowania). Hahnemann mówi raczej o typie wrażliwym. I rozumie
      to jako szczególną, osobniczą podatność na działanie różnych czynników
      zewnętrznych wywołujących choroby, a co za tym idzie - różną wrażliwość na
      różne leki. Jest on też autorem swojej Materii Medica i tam przy okazji
      Pulsatilli (sasanki) pisze:
      Cyt: "(...) Lecznicze użycie Pulsatilli będzie będzie więc o tyle bardziej
      zbawienne, o ile obok dolegliwości, którym ta roślina odpowiada pod względem
      objawów cielesnych wystąpi jednocześnie zły nastrój i tendencja do spokojnego
      smutku (...)".
      A więc wskazuje na konieczność całościowego dobrania objawów leku do choroby
      pacjenta.

Hahnemann poświęcił sporo lat na badanie chorób przewlekłych. O ile z chorobami
      ostrymi wydawało mu się, że rozprawił się definitywnie, o tyle te same metody
      stosowane w stosunku do chorób przewleklych nie dawały zadawalających
      rezultatów. Ostatecznie sformułował hipotezę, jakoby wszystkie choroby
      przewlekłe pochodziły od trzech tzw. miazm (skaz), czyli syfilisu (kiła, albo
      lues), rzeżączki (sykoza) i łupieżu (psory). Skazy te nazywane są w związku z
      tym luetyczną, sykotyczną i psoryczną. Oczywiście należy tu brać pod uwagę, że
      badania swoje prowadził 170 lat temu i nie dysponował dzisiejszą wiedzą, ani
      możliwościami badawczymi.
      Po Hahneman'nie badania prowadzili inni homeopaci. W latach 1840-1916 żył James
      Tyler Kent. Mam wrażenie, że on chciał iść trochę na skróty. Wykombinował
      sobie, że skoro wszystkie choroby pochodzą z umysłu, a w opisach leków ich
      oddziaływanie na umysł (mind) jest dobrze opisane, to wystarczy dopasować lek
      do objawów psychicznych i podać go pacjentowi. Ponieważ na psychikę oddziałują
      wysokie potencje, więc lek taki powinien być podany w wysokiej potencji. Ta
      koncepcja chyba nie utrzymała się.
      Po nim byli inni i nie wgłębiając się w szczegóły, można przyjąć, że ze skaz
      Hahneman'a ostały się dwie, tj. sykotyczna i psoryczna, natomiast kiła została
      zidentyfikowana jako jednostka chorobowa i może być skutecznie leczona
      niehomeopatycznie.
      Czym jest wobec tego psora i sykoza? Nie są to zdaniem dzisiejszych homeopatów
      konkretne choroby, ale tzw. sposoby reagowania organizmu. A więc organizm może
      reagować na chorobę w sposób sykotyczny lub psoryczny dając objawy podobne do
      tych dwóch schorzeń.
      W sykotycznym sposobie reagowania mamy rozwój choroby ciągły (nie okresowy),
      można powiedzieć - podstępny, zmiany skórne są w postaci brodawek (kłykciny
      kończyste), są tendencje do guzków na skórze, błonach śluzowych i w niektórych
      narządach. Jest tendencja do nawodnienia organizmu, wygląd nalany. Występuje
      wrażliwość na zimno i pogorszenie pod wpływem wilgoci. Skłonność do depresji.
      Sykotyczny sposób reagowania ma miejsce np. w związku z powikłaniami z powodu
      szczepień, w stresie, w związku z zatruciami (np. środowiska).

W psorycznym sposobie reagowania choroba atakuje okresowo (cyklicznie). Są
      nawroty i remisje. Występuje tendencja do chorób (w tym pasożytniczych) skóry
      (dłonie, głowa), przewodu pokarmowego, błon śluzowych i surowiczych. Swędzące
      wysypki.

Główne leki homeopatyczne podzielono wobec tego na dwie grupy:
      1. Sykotyczne: Thuja, Silicea, Sepia, Medorrhinum i inne.
      2. Psoryczne: Sulfur, Lycopodium, Calcarea carbonica, Arsenicum album,
      Tuberculinum. (Tu trzeba wspomnieć o Psorinum (nozodzie) wytwarzanym z płynu z
      pęcherzyków osób chorych na świeżb).
      W rzeczywistości podane wyżej typy mogą się mieszać (reagowanie psoryczno-
      sykotyczne) i to całkiem zaciemnia obraz.

Z kolei rozpatrując wpływ substancji mineralnych na skład organizmu ludzkiego
      można dopatrzeć się wpływu, jaki one mają na metabolizm człowieka. Z tego
      punktu widzenia opisano trzy typy konstytucyjne:
      1. Konstytucja karboniczna (osoby niskie, grube) - Calcarea karbonica.
      2. Konstytucja fosforyczna (długie konczyny) - Calcarea fosforica.
      2. Konstytucja fluoryczna (asymetryczna twarz i ciało) - Calcarea fluorica.

Łącząc to wszystko co napisałem plus własne doświadczenia i inne nie opisane tu
      uwarunkowania, homeopata stara się na tej bazie znaleźć lek najbardziej
      dopasowany do pacjenta, który zwalczyłby jego chorobę (skazę) w zarodku
      doprowadzając do całkowitego wyleczenia.

Niestety na dzień dzisiejszy badania skupiają się chyba w zasadzie nad
      wyjaśnieniem istoty działania homeopatii. Jeśli tego nie uda się wyjaśnić, to
      cała reszta stoi pod znakiem zapytania (brak funduszy :-( ). Co do samych skaz,
      to być może ich podłożem są zaburzenia genetyczne, stąd wywiad rodzinny i
      możliwość przewidywania pewnych chorób. Hahnemann pisze, że skaza moża ujawniać
      się w kolejnych pokoleniach.
      Prace "klasyków" są już mocno podstarzałe. Np. tu:
      homeoint.org/books5/clarkeconstit/index.htm
      mamy oryginalną pracę J.H. Clarka na temat konstytucji, ale on żył w latach
      1853-1931.

Przepraszam za ewentualne nieścisłości i uproszczenia. Troszkę późno się
      zrobiło ;-).
      • kubalan Re: typ konstytucyjny 22.12.04, 08:25
        Dzieki Tom - wlasciwie to nie moj watek ale bardzo potrzebowalam tych info.
        Bardzo ladnie to ujales.
        POzdrawiam,
      • very_martini Re: typ konstytucyjny 22.12.04, 17:43
        Jak będe miała trochę czasu, to podopisuję, bo to, co Tom napisał, to prawda
        święta, ale nieco przestarzała już;) Jak by nie było, od powstania homeopatii
        minęło 200 lat i dopowiedziano sobie trochę o metodzie, ale to może po
        uzupełnieniu zużytych na przygotowanie do Świąt kalorii;)

16%VOL
        22%VAT

• calineczka79 Re: typ konstytucyjny 23.12.04, 02:07
          Ok :-) to nic pilnego. W post toma muszę się lepiej wczytać bo na razie
          niewiele zrozumiałam :-( Ale z tego co pisze to lycopodium i silicea są w
          odmiennych grupach - czyli co mój typ się zmienił??? Najważniejsze że leki
          działają :-) Jeśli mogę prosić to piszcie prostszym językiem żeby laik mógł
          zrozumieć :-) Efekty są świetne, leczenie mało uciążliwe więc chciałabym
          wiedzieć jak najwięcej na ten temat:-) Jeszcze raz dzięki - zdrowych i
          radosnych świąt życzę!
          • tom_j23 Re: typ konstytucyjny 23.12.04, 12:04
            calineczka79 napisała:

> W post toma muszę się lepiej wczytać bo na razie
            > niewiele zrozumiałam :-(

Bo czytasz w nocy ;-).

> Ale z tego co pisze to lycopodium i silicea są w
            > odmiennych grupach - czyli co mój typ się zmienił???

Nie martw się. Na pewno wszystko jest ok! Między teorią, a praktyką jest morze
            indywidualnych doświadczeń. Często leki psoryczne podaje się przed lekami
            sykotycznymi w celu "odblokowania" pacjenta na działanie homeopatii.

> działają :-) Jeśli mogę prosić to piszcie prostszym językiem żeby laik mógł
            > zrozumieć :-)

Starałem się jak najprościej :-(.
            • mikimo Re: typ konstytucyjny 23.12.04, 12:21
              Polecam ci książkę HOMEOPATIA od Cechovskiego. Kupiłam ją niedawno i
              przeczytałam jednym tchem.
            • calineczka79 Re: typ konstytucyjny 26.12.04, 19:32
              > Bo czytasz w nocy ;-).
              Z reguły czytam nocą :-)

> Często leki psoryczne podaje się przed lekami
              sykotycznymi w celu "odblokowania" pacjenta na działanie homeopatii.
              Ale te 2 leki dostałam od innego lekarza, te pierwsze (czyli lycopodium) chyba
              niezbyt działały tzn. nie było zauważalnej poprawy, a po silicea itd. nie
              przeziębiam się nawet :-) Może ten 2gi dr był bardziej kompetentny (chociaż to
              o tym pierwszym krążyły bardzo dobre opinie). Ale zakręciłam :-)

> Starałem się jak najprościej :-(
              Może z czasem się czegoś nauczę i będę bardziej pojętna :-)

Dzięki za odp :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka