marek2233 16.05.05, 21:14 Witam. Dzisiaj przy sprawdzaniu stanu oleju w moim Oplu Corsa zobaczyłem żółty galaretowaty nalot na bagnecie i koru wlewu oleju. Czy to coć poważnego ? Mogę z tym jeździć? Pozdrawiam. Marek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek671 Re: Żółty nalot na korku oleju 16.05.05, 22:24 jak jeżdziłem chwile na lotosie to też miałem tzw. ,, majonez" na korku , po zmianie na inny objaw ustąpił , a co do nalotu na bagnecie , to niech sie wypowiedza koledzy którzy lepiej znaja temat. Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: Żółty nalot na korku oleju 17.05.05, 01:38 Przegon auto porzadnie to zniknie. To woda skraplajaca sie i wymieszana z olejem robi cos ala majonez. Moze byc niedogrzany silnik - jazda na krotkich dystansach z zimie np. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Biało szary nalot na korku oleju 18.05.05, 16:10 Mam to samo w fordzie Fiesta (1991) na gazie. Tylko ,że mój nalot nie jest żółty ,a biało szary. Faktycznie jak jeżdziłem na benzynie to był żółty. Ja wiem co to jest bo to jest mieszanka oleju z wodą czyli majonez zresztą jak zdjąć to z korka palcem to widać krople wody. Wydaje mi się ,ze to na korku to nie jest niebezpieczne ale na bagnecie zaczęło mi się pojawić od niedawna. Skąd woda w układzie olejowym . Czyżby spaliny mieszały się z olejem. Samochód stary wszystko mozliwe. Rzeczywiście jeżdżę krótkie dystansy 2-3 km po mieście i postój. No cóż są dwie szkoły naprawiać wszystko po pierwszych objawach i druga jeżdzić dopóki nie stanie. Tym razem dolewam oleju i jadę dalej. Jak stanie to się zezłomuje i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
egon1960 Re: Żółty nalot na korku oleju 18.05.05, 23:00 Jeśli nie ma innych niepokojących objawów i robisz krótkie dystanse to nie ma powodu do niepokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
marek2233 Re: Żółty nalot na korku oleju 19.05.05, 07:19 Witam. Byłem juz w warsztacie bo robiło sie tego nalotu coraz więcej . Okazało się że to uszczelka pod głowicą. Wymieniłem i zobaczymy teraz. Dzięki wszystkich za podpowiedzi Pozdrawiam - Marek Odpowiedz Link Zgłoś
lew123 Re: Żółty nalot na korku oleju 19.05.05, 08:50 ta maż na korku to nie po jakości oleju miałem seata jezdziłem na mobilu syntetyku i tez to miałem ,a teraz mam lagune i takich rzeczy nie mam i jeżdze na lotusie syntetyku , raczej krótkie trasy są przyczyną Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Uszczelka pod glowicą- czy to reguła? 23.05.05, 11:09 > Okazało się że to uszczelka pod głowicą. Wymieniłem i zobaczymy teraz. Co powiedzieli w warsztacie , czy to reguła? Ta uszczelka to brzmi logicznie - są przedmuchy część spalin przedostaje się do oleju ,a ze spalin wykrapla się woda. Tyle ,że w okresie jesienno zimowym na kr otkich trasach prawie zawsz robił mi się majonez na korku, niezaleznie jakim samochodem jeżdziłem. Natomiast na bagnecie mam poraz pierwszy. jakie są jeszcze inne objawy uszczelki? Odpowiedz Link Zgłoś
poldek16 Re: Uszczelka pod glowicą- czy to reguła? 23.05.05, 11:46 janu5 napisał: > Ta uszczelka to brzmi logicznie - są przedmuchy część spalin przedostaje się do oleju ,a ze spalin wykrapla się woda. Tyle ,że w okresie jesienno zimowym na krotkich trasach prawie zawsz robił mi się majonez na korku, niezaleznie jakim > samochodem jeżdziłem. Natomiast na bagnecie mam poraz pierwszy. > jakie są jeszcze inne objawy uszczelki? Na korku się zdarza zimą rzeczywiście ale na bagnecie to już napewno nie wynik niedogrzania. Objawy uszkodzenia uszczelki moga być różne w zależności gdzie ulega uszkodzeniu. W tym wypadku powinno ubywać płynu chłodzącego a przybywać oleju ale jeśli wyciek jest nieduży to wcale nie jest takie łatwe do zauważenia. Zwłaszcza że ruch może być "dwustronny" (wtedy też w plynie jest olej) Odpowiedz Link Zgłoś