Dodaj do ulubionych

posokowce bawarskie

02.08.05, 09:24
co o nich wiecie? jak go prowadzic w duzej rodzinie /6 osob/, czym karmic?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 10:54
      moze i taka widza sie przyda.
      www.psiaki.pl/rasy/rasa_info.php?ID=244
      Dopytaj tez hodowcy, od ktorego go masz.
      • fabianna Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 11:02
        sliczne psy - ale to grzech nie pozwolić im polować.. to psy mysliwskie. W
        blokach czy nieduzych wybiegach - dramat dla psa, który ma w duszy bieg. Poza
        tym - zwiewa. Jesli spusci się go ze smyczy - da drapaka. Bo po prostu kocha
        biegać.. Sama nieraz pomagałam łapać..
      • ikkepl Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 11:08
        kurcze
        ze ja tego nie wiedzialam 2 tyg temu...

...............................
        ale nasz chyba jest wyjatkiem; uczy sie szybko, jest posluszny;aktywny
        wieczorem owszem, ale nie niszczy /odpukac/; a z siusianiem-w sumie z kazdym
        dniem lepiej..
        kupy wszytskie na dworze, a siusiu ze dwa-trzy razy w domu, reszta na dworze
        a ma tylko 2,5 miesiaca!
        • rezurekcja Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 11:19
          gratulujemy i zyczymy dalszych sukcesow.
          Głaski.
        • pierozek_monika Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 16:06
          znajomi mają posokowca. Opowiem ci co wiem:
          to są psy nie do zdarcia. Praktycznie nie da się ich zmęczyć, tyle mają energii
          i witalności. Czytałam raz artykuł w Moim Psie bodajże jak to kobieta jeździ
          konno żeby psa zmęczyć (pies biegnie obok konia) i i tak jej się nie udaje.
          Były kłopoty z sunią jako szczeniakiem, bo energia ją rozpierała, no i nie
          znosiła samotności. Pamiętam, jak raz w drewnianych drzwiach wyżłobiła doły
          pazurami, bo ją zamkliśmy z mężem na 10 minut w domku, żeby spokojnie zjeść
          obiad. Miała wtedy nienajlepsze maniery i wyrywała jedzenie wręcz z ust :-).
          Opiekunowi włożyli w wychowanie psa trochę pracy, i powiedzmy, że jest dobrze,
          wstydu im nie przynosi :) . Kocha dzieci, nie jest absolutnie agresywna,
          przyzwyczajona od małego do zwierząt gospodarskich jest na nie obojętna i nie
          poluje. Ma urzekającą osobowość, taka przylepka.
          Przyłuż się w wychowanie swojego psa, zadbaj o jej potrzebę ruchu i będziesz
          miała wspaniałego psa.
          Lektury jak zawsze:
          Jan Fennel "Zapomniany język psów"
          prosta książeczka John Fisher "Okiem psa"
          Stanley Coren "Jak rozmawiac z psem"
          Mnisi z New Skette " Jak być najlepszym przyjacielem psa"
          2 pierwsze polecam szczególnie - jako podstawową lekturę napisaną prostym
          językiem.
        • odiczek Re: posokowce bawarskie 30.08.05, 11:52
          Hej ja od niedzieli mam też posokowca - jest cudny ma 9 tygodni i jak na razie
          najwięcej czasu zabiera mu sen.Na dworze robi siusiu i zaraz chce zmykac do
          domu.
          W domu jak mu się zdarzyło nasikać to tylko na szmatkę.
          Jest u mnie od kilku dni a powoli jakby zaczyna reagować na swoje imię.
          Trochę przeraża mnie wizja tego "uciekania" ale mam znajomego który miał
          foxteriera - też myśliwkie i baaardzo zywe i ten pies był całkowicie posłuszny
          wię myślę ze i z naszymi posokowcami da się coś w tej kwestii zrobić.
          Od jak dawna mas tego psiaka ?
          Magda
    • blue.berry Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 11:52
      witam
      proponuje zaopatrzyc sie w dobra literature fachowa. posokowce jak wiekszosc
      psow z grupy mysliwskich (gończe i posokowce) sa psami trudnymi w prowadzeniu.
      wymagaja sporej ilosci ruchu i reki doswiadczonego wlasciciela. wychowywane w
      pojedynke moga byc bardzo gresywne w stosunku do innych psow, szczegolnie w
      doroslym wieku. jak juz napisano wczesniej - maja tendencje do ucieczek i nie
      przychodzenia na zawolanie. to jeden z najwazniejszych punktow wychowania -
      nauczenie psa powrotu na komende - inaczej skonczy jak wiekszosc psow
      mysliwskich w rekach nieodpowiednich - stale na smyczy, nie wybiegany i
      wkurzony:) na spuszczenie ze smyczy reagujacy natychmiastowym urwaniem sie.
      nalezy pamietac tez o tym ze to pies z instynktem mysliwskim - bedzie polowal
      na kury i koty a w lesie jak zlapie jakikolwiek trop to zniknie na dlugie
      godziny.

w rekach doswiadczonych wlascicieli jest psem wesolym, pogodnym i bardzo
      towarzyskim. nadajacym sie do zycia rodzinnego aczkowliek nie polecanym do
      malych dzieci.

czym karmic? przede wszytskim takie informacje powinienes dostac od hodowcy -
      czym, jak czesto, ile i jak zmieniac diete w pierwszych dwoch latach zycia.
      jesli nie dostales - upomnij sie o nie. po drugie takie informacje warto
      posiadac PRZED pojawieniem sie psa a nie PO.
      temat karmienia psow to temat rzeka wielokrotnie poruszany na tym forum i wielu
      innych. postaraj sie poszukac jakis informacji aczkowliek najlepiej jakbys
      uzyskal rady od hodowcow/wlascicieli tej rasy lub podobnych (typu gonczy
      polski). tak bedzie najrozsadniej.
      pozdrawiam
      • ikkepl Re: posokowce bawarskie 02.08.05, 16:00
        dzieki, poszukam

naprawde mnie przestarszyliscie..
        pocieszam sie tylko tym, ze miala wczesniej 2 jamniki i byly super-zdrowe,
        szczuple, wybiegane, dlugo zyly..
        a to tez mysliwskie :))
        • dethy Re: posokowce bawarskie 04.08.05, 22:13
          Moja kolezanka ma posokowca.Jej pies ma teraz rok.Troche miala z nim
          problemu,bo niszczyl jej dom.Teraz jednak jest po szkoleniu i jest calkiem
          fajnym psiakiem.
          Nie pozwalaj swemu psu na np.spanie w swoim lozku,bo jest maly itd.Wychowuj go
          od malego,a potem idz z nim na szkolenie.
          Co do zywienia,to nie wiem ile ma Twoj pies.Dla mlodych psow mozna dawac
          eukanube puppy junior,royal canin baby dog i inne "puppy".Polecam kontakt z
          p.Markiem Batko z krakvetu.Doradzi i przywiezie wybrana karme.Cene mozna
          negocjowac ! www.krakvet.pl
    • odiczek Re: posokowce bawarskie 30.08.05, 19:17
      ikkepl a skąd jesteś? i jak tam twój posokowiec? dajecie sobie z nim radę
    • lenka280 Re: posokowce bawarskie 21.09.14, 13:35
      witam prosze o pomoc jak oduczyc 6 mies posokowca krzadziezy:)
      • lenka280 Re: posokowce bawarskie 21.09.14, 13:39
        halo moze mi ktos pomoc?
        • semi-dolce Re: posokowce bawarskie 26.09.14, 12:12
          Pewnie podobnie jak każdego innego psa. Zależy tez co kradnie: czy jedzenie, czy buty, czy kury sąsiada czy portfele przechodniom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka