Dodaj do ulubionych

co z tą chorobą?

17.01.06, 21:05
Witam Was Drogie przyjaciółkiwink Na hashi choruję od 10 roku życia(teraz mam
21 lat).Odkryto u mnie tę chorobę zupełnie przypadkiem-było to w czasie
pobytu w szpitalu i niestety wizyta w szpitalu(jak się póżniej dowiedziałam)
była skutkiem nie stwierdzonego jeszcze wtedy u mnie hashi(miałam operację na
złuszczenie głów kości udowych obustronnie).Po operacji przez ponad pół roku
byłam przykuta do łóżka łącznie z załatwianiem potrzeb fizjologicznych.W
czasie mojego"leniuchowania"dostałam skierowanie do Centrum Zdrowia Dziecka
i tam się zaczęły cyrki z moja tarczycą.Najpier podejzewali ze nie mam jej
wogóle,pózniej ze jest bardzo minimalna,do tego miałam straszne wyniki ponad
200TSH,cholesterol ponad 600 w wieku niecałych 11 lat!!!Lekarze dziwili się
ze jeszcze żyjęwinkZ biegiem czasu wszystko się jakos unormowało,chociaż
bardzo cięzko jest mi pozbyć się nadwagi(przy wzroście 165cm wazę ponad
80kg).Byłam na przerózynych dietach jakies dwa lata temu brałam Meridię
ale ,musiałam zrezygnowac bo miałam bardzo wysokie ciśnienie.W kwietniu
ubiegłego roku dietetyczka przepisała mi dietę Cambridge-niby po niej
schudłam ale jak zrobiłam badania kontrolne znowu miałam 170TSH i musiałam
zrezygnowac z tej diety i po trzech tygodniach zrobiłam badania i miałam
juz "tylko"14TSH.Przed ta dietą brałam dawkę 125 Eltroxinu a teraz biorę 175
Letroxu(zamieniono mi).W czwartek idę zrobic badania i zobaczymy jak
będzie.Trzymajcie kciukiwink
Czy w tej chorobie normalną rzeczą jest to,że ma się obrzęki na ciele?Mój
lekarz stwierdził,ze tak ale czy to prawda?Ja w sumie cały czas mam obrzęki a
on powiedział,że mogą one wystepowac tylko przy złych wynikach.Nie wiem tez
czy normalną rzeczą jest spóżnianie sie miesiączki(kilka miesięcy temu brałam
tabletki antykoncepcyjne ale musiałam zrezygnowac bo tyłam)Przez trzy
miesiące wszystko było unormowane i dostawałam miesiaczkę w terminie.pózniej
dostawałam raz na dwa miesiące;-(U mnie to wszystkojest pokręcone z ta
chorobą bo choruje i moja mama i mojej mamy siostra.Pozdrawiam Was wszystkie;-
)I prosze o jakiekolwiek informacje
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 22:29
      Witam Cie serdecznie Monia853
      Horoba Hashimoto jest choroba dziedziczna i twoja mama i ciocia tez ja musza
      miec, jesli sa leczone tylko na niedoczynnosc to prawdopodobnie nie mialy nigdy
      robionego kompletu badan. Do zdiagnozowania tej choroby potrzebne sa: TSH, Ft3,
      Ft4, przeciwciala anty-TPO i anty-Tg, oraz USG tarczycy. Nastepne kontrolne
      badania po postawieniu diagnozy to obowiazkowo: TSH, Ft3, Ft4 i USG tarczycy.
      USG powinno sie wykonywac przynajmniej 1 raz w roku dla oceny tarczycy i
      stwierdzenia w jakim stopniu postepuje jej zanik.
      Twoja choroba wystapila w trakcie pobytu w szpitalu i podczas leczenia
      operacyjnego, to nie jest przypadek. Ty bylas juz obciazona ta choroba
      wczesniej, bo ja odziedziczylas, a caly ten stres ktory wtedy mialas byl tylko
      czynnikiem wywolujacym te chorobe. Choroba Hashimoto polega na tym, ze w
      organizmie wystepuja przeciwciala, ktore maja powinowadztwo do tarczycy i ja
      niszcza wywolujac jej stan zapalny. Sa dwie grupy ludzi, u jednych podczas tego
      procesu tarczyca sie powieksza i rosnie wole - 70%, u innych dochodzi do zaniku
      tarczycy, ktorej po dlugim okresie choroby praktycznie nie ma - 30% chorych, ale
      to jest ta sama choroba. Ty nalezysz do tej grupy u ktorej tarczyca zanika i
      dlatego jak opisujesz podejrzewano, ze jej wogole nie masz. Musialas wtedy miec
      bardzo ostry stan zapalny i objawy niedoczynnosci bardzo nasilone. Tak wysoki
      cholesterol jest typowym objawem niedoczynnosci. Cholesterol spada jak poda sie
      hormony i wyniki sa w normie (mam na mysli TSH, Ft3, Ft4). Twoja nadwaga i duze
      obrzeki tez sa objawem niedoczynnosci (lekarz mial racje). Prawdopodobnie caly
      czas jestes zle ustawiona hormonalnie. Zaburzenia miesiaczki tez wystepuja przy
      niedoborach thyroxyny (Opoznienia miesiaczkowania, wydluzone krwawienia nawet do
      2 tyg. dwu-, trzydniowe przerwy podczas krwawienia, jak rowniez bolesne
      miesiaczki). U Ciebie wiadomo, ze przyczyna tych dolegliwosci jest tarczyca, ale
      ja radze Ci udac sie rowniez do ginekologa endokrynologa, aby wykonac kontrole
      hormonow plciowych. Jestes bardzo mloda osoba i to jest wazne na przyszlosc aby
      pozniej nie miec problemow z zajsciem w ciaze, a zaburzenia w pracy gruczolow
      plciowych ida w parze zHashimoto dosc czesto. Podczas brania tabletek
      antykoncepcyjnych wzrasta zapotrzebowanie na thyroxyne i to tez moglo miec
      dodatkowy wplyw na zle wyniki.
      Jesli chcesz wiedziec cos na temat odchudzania to przeczytaj dokladnie posty z
      ostatnich 2 dni. TSH - 14 jest duzo za wysokie, a w czwartek wykonaj nie tylko
      TSH, ale rowniez Ft3 i Ft4 to bardzo wazne w ustalaniu dawki.
      Pozdrawiam Rosteda
      • pakawsm Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 22:43
        >Sa dwie grupy ludzi, u jednych podczas tego
        procesu tarczyca sie powieksza i rosnie wole - 70%, u innych dochodzi do zaniku
        tarczycy, ktorej po dlugim okresie choroby praktycznie nie ma - 30% chorych, ale
        to jest ta sama choroba.

Nie często ostatnio tu zagladam ale czy ja coś przegapiłam....?

Moja endo twierdzi że tarczyca przy hashi powiększa się w pierwszej fazie
        choroby, kiedy toczy się ostry proces zapalny a nastepnie z czasem włuknieje i
        zmniejsza się. Co nawet z punktu widzenia laika jest dość rozsądne ponieważ
        martwe komórki kurczą się. Więc jeśli można proszę cię bardzo o źródło
        powyższej wypowiedzi.
        • hashi-tess Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 23:01
          M. Sara Rosenthal "Choroby tarczycy" - str. 76 i 77.

Pani Sara napisała, że przy hashi czasem dołącza się także oftalmopatia.
          Jeśli zachodzi konieczność leczy się ją metodami stosowanymi przy chorobie G-B.

Taką ta nasza hashi jest "spryciulką".
          • nitca Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 23:11
            > Pani Sara napisała, że przy hashi czasem dołącza się także oftalmopatia.

'Czasem' zgoda smile ale nie u 70%.
          • hashi-tess Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 23:21
            W tym poście nastąpił za duży skrót myślowy.
            Poprawiam i przepraszam.

hashi-tess napisała:

> M. Sara Rosenthal "Choroby tarczycy" - str. 76 i 77.

- --
        • rosteda Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 23:38
          Dane na temat zaniku tarczycy i powstawania wola wzielam z forum w jezyku
          niemieckim. Istnieje kilka takich forum jak nasze i tam mozesz uzyskac jeszcze
          wiecej informacji, o ktorych jeszcze nie slyszalas. A oftalmopatia tarczycowa u
          chorych na Hashimoto tez wystepuje. Widocznie nasi lekarze nie dosc, ze nie maja
          aktualnej literatury na ten temat, to takze nie moga korzystac z obcojezycznego
          internetu z powodu braku znajomosci jezykow i nie sa na biezaco. To ze tarczyca
          wloknieje z tym ma ta pani doktor racje ale u wiekszosci chorych przerasta i
          tworzy sie wole. Mocno powiekszona tarczyca (jesli nie ma guzkow zlosliwych) u
          chorych na Hashimoto jesli wywoluje trudnosci w oddychaniu jest jedynym
          wskazaniem do wyciecia.
          • nitca Re: co z tą chorobą? 18.01.06, 11:58
            rosteda napisała:

> Dane na temat zaniku tarczycy i powstawania wola wzielam z forum w jezyku
            > niemieckim. Istnieje kilka takich forum jak nasze i tam mozesz uzyskac jeszcze
            > wiecej informacji, o ktorych jeszcze nie slyszalas.

Witaj Rosteda
            Jestes pewna, ze te fora obcojezyczne ktore czytasz, traktuja o Hashimoto a nie
            o zwyklej niedoczynnosci tarczycy ?
            Pozdrawiam
            Nitca
            • rosteda Re: co z tą chorobą? 18.01.06, 18:12
              Witaj Nitka
              Tak, jestem pewna bo jest to forum HASHIMOTO THYREOIDITIS UND MORBUS BASEDOW.
              Tamto forum czytam od dawna, a wasze odkrylam przed paroma tygodniami.
              Cieszy mnie to bardzo, ze sa jeszcze ludzie, ktorzy organizujac to forum
              pomagaja innym pomimo,ze sami sa chorzy.
              Ja dzisiaj staralam sie znalezc ten post, o ktorym poprzednio napisalam, ale w
              forum ktore istnieje 6 lat nie jest to latwe. Bardzo mnie to zestresowalo.
              Przypadkowo jednak trafilam na inny post o podobnym temacie.
              Post z dn. 19. 01.2002. 10:38
              Cytat:" Powiekszona tarczyca Hashimoto nie jest najrzadsza. Calkiem przeciwnie!
              Ona jest klasyczna forma zapalenia tarczycy, tak ja opisal pan Hashimoto. W
              wielu amerkanskich ksiazkach naukowych, jesli jest mowa na temat zapalenia
              tarczycy typu Hashimoto, to tylko o formie hypertroficznej.
              Atroficzna forma zapalenia tarczycy Hashimoto jest ujeta pod pojeciem "pierwotny
              myxodem" jako samodzielna choroba autoimmunologiczna. "
              Moze to byc tez przyczyna, ze powiekszone tarczyce zaliczane sa do
              niedoczynnosci tarczycy z innych powodow, a nie rozpoznawane jako choroba
              Hashimoto. Jesli teraz bede podawala jakiekolwiek szczegolowe dane, to postaram
              sie zanotowac adres. Teraz po tych poszukiwaniach musze zrobic sobie przerwe, bo
              mnie to zmeczylo. A te poprzednia informacje postaram sie tez udokumentowac.
              Pozdrawiam Rosteda
              • nitca Re: 22.01.06, 02:01
                Witaj Rosteda
                Bede wdzieczna za odnosniki.

W poscie z 17.01.06, 23:38 (powyzej) napisalas :
                ">Istnieje kilka takich forum jak nasze i tam mozesz uzyskac jeszcze
                wiecej informacji, o ktorych jeszcze nie slyszalas."

Moglabys przytoczyc nam informacje o ktorych jeszcze nie slyszalysmy ?

Ja rowniez odwiedzam strony w j. angielskim i j. skandynawskich, ale tych
                tajemniczych informacji jestem bardzo ciekawa.
                Pozdrawiam
                Nitca

> Ja dzisiaj staralam sie znalezc ten post, o ktorym poprzednio napisalam, ale w
                > forum ktore istnieje 6 lat nie jest to latwe. Bardzo mnie to zestresowalo.

I nie stresuj sie smile Przy Hashi stres jest szkodliwy, ale to oczywiscie wiesz.
      • katerina24 Re: co z tą chorobą? 02.10.06, 01:11
        up
    • nitca Re: co z tą chorobą? 17.01.06, 23:18
      Czesc Monia
      Masz zdiagnozowane Hashi od wielu lat...
      czy w tym czasie mialas juz wyregulowane TSH ?
      Jak wygladaja u Ciebie te obrzeki na calym ciele ?
      I czy robiono Ci badania nerek ?
      Czy lekarz ginekolog zlecal Ci badania hormonow ?
      Jesli mozesz, napisz troche wiecej.
      • monia853 Re: co z tą chorobą? 18.01.06, 19:28
        Witam Cie bardzo serdecznie.Przez te kilka lat miałam TSH w normie dopiero po
        diecie Cambridge zrobiłam badania i okazało się ze mam ponad 170 po trzech
        tygodniach brania dawki 175 letroxu zmniejszyła sie do 14 i lekarz powiedział
        ze wróci wszystko do normy(było to pod koniec listopada 2005).Tydzien temu
        poszłam do innego lekarza na kasę chorych i powiedziałam mu jak wygląda
        sprawa,że nie mam miesiączki to zlecił wykonanie ft4 i było wszystko w
        porządku.W przyszłym tygodniu idę zrobic sobie TSH bo jutro mi się nie uda.Na
        początku grudnia byłam u ginekologa zbadał mnie i stwierdził ze wszystko jest w
        porządku,ze przy hashi wystepują problemy z miesiączką ale nie zlecił mi
        rzadnych badan.Obzęki nie są widoczne gołym okiem ale wieczorkiem ja sama je
        zauwazam zwłaszcza w okolicach kostek.Badan nerek nie miałam
        nigdy.Pozdrawaim.papa
        • aada1 Re: co z tą chorobą? 20.01.06, 10:46
          Witaj Moniasmile
          Zrob sobie jeszcze morfologie i badanie moczu.
          Badajac mocz sprawdzisz stan nerek smile
          Takie mini obrzeki kostek u mnie byly ale wtedy byla niedoczynna. Wiec moze TSH
          zaczyna znow u Ciebie wybijac?
          Monia jesli Twoje TSH jest dalej tak wysokie jak pod koniec listopada ...czyli
          bladzi gdzies w granicy 14...to jest zle. Zrob koniecznie TSH. Prawdopodobnie
          dalej jestes niedoczynna. I stad obrzeki i brak miesiaczki u Ciebie.
          THS musisz miec w granicy 1-2, i tak musisz dawkowac hormon, tak dobrac dawke
          aby ten poziom utrzymacsmile
          Na jakiej jestes dawce hormonu aktulanie? Jesli tydzien temu badalas FT4 i bylo
          w normie, to raczej nie bedzie nadczynnosci polekowej u Ciebie.
          Jaki mialas dokladnie wynik FT4? napisz podajac tez normy.
          Ada
        • nitca Re: co z tą chorobą? 22.01.06, 02:05
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=35193943&a=35193943
    • katerina24 Re: co z tą chorobą? 22.10.06, 17:23
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka