ewka_c 04.05.06, 19:46 Poszukuję rodziców dzieci chorych na chorobę jak w tytule. Dodam, że dziecko obecnie jest diagnozowane w kierunku cytopatii mitochondrialnej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 05.05.06, 21:11 mój syn był diagnozowany,w tym kierunku,niestety nie udało się wykluczyć.podejrzenie jest nadal. Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 05.05.06, 22:01 ile lat ma twój syn? jakie miał objawy? gdzie byliście diagnozowani? Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 06.05.06, 07:29 w tej chwili 7,kłopoty z chodzeniem zaczęły sie jak miał 3,5 roku.jak miał 5 lat zaliczyliśmy 2 pobyty w klinice ŚAM w Katowicach.ma słabe napięcie mięśniowe i przez to zaburzenia równowagi,a także wysoki poziom kwasu mlekowego.z biopsji mięśnia stwierdzono przewlekłe zapalenie wielomięśniowe,którego nie potwierdziły badania z krwi,nie ma bóli i stawy w porządkubadania genetyczne nie wykluczyły miopatii mitochondrialnej i żyjemy w zawieszeniu,za jakiś czas ma mieć powtórzone badania w klinice,może coś wyjdzie inaczej.jeszcze ma niedoczynność tarczycy.mimo ćwiczeń i rehabilitacji zmian w naoięciu mięśni nie ma. Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 06.05.06, 07:29 zapomniałam napisać,że szybko sie męczył. Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 08.05.06, 10:21 mój Jędruś 20 maja skończy 2 lata, nie chodzi samodzielnie (i nie stoi również sam), ma problemy z przyboranim na wadze obecnie waży 9600g (a przy urodzeniu 4160 jak miał 2 miesiące 6500g a potem to już się zaczął problem). 16 maja jadę do Centrum Zdrowia Dziecka do Warszawy na dalszą diagnostykę-na biopsję. Miał już badania DNA ale nic nie wniosły do sprawy ponieważ znaleźli tylko mutację jednym allelu a to świadczy tylko o niosicielstwie recesywnego zmutowanego genu. Ciekawa jest jaką metodą jest rehabilitowany Twój syn? Napisałam o problemach z chodzeniem - czy nadal samodzielnie chodzi? Nie wiem jak się ma miopatia do cytopatii mitochondrialnej? Nasz Jęruś też ma wysoki poziom kwasu mlekowego 20-40 jednostek. Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 08.05.06, 10:45 dodam, że miał robione badania metodą GCMS i wykazały podwyższony sygnał kwasu mlekowego a w Oddziale Chorób Metabolicznych w CZD miał robiony test czy poziom kwasu mlekowego i kwasu pirogronowego zmienia się przy podaniu glukozy ale nie miało to wpływu i dlatego postawiono diagnozę kwasicy metabolicznej mleczanowej (wyrównaniej bo ph krwii jest ok) a teraz szukają przyczyny podwyższonego kwasu mlekowego i podejrzewają cytopatię mitochondrialną www.umdf.org/mito_info/diseasedescriptions.aspx Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 08.05.06, 19:54 www.terapia.com.pl/archiwum/index.html?edition=101 Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 09.05.06, 07:28 Maks chodzi tak jak chodził,odkąd zachorował,czyli zawraca się,często sie przewraca,jak jest wypoczety to jest w miare ok.dla postronnych osób nie jest to specjalnie widoczne.biega byle jak.nieumiem inaczej tego określić.ćwiczenia ma w przychodni prowadzone przez rehabilitanta.ogólnie mają wzmacniać mu mięśnie,bo jest zagrożony skoliozą.od 2 lat wszystko jest tak samo,do szkoły wożony jest samochodem a z powrotem brałam młodszego syna w wózek-parasolkę i Maksa przywoziłam w wózku,ale teraz mi sie już nie mieści.od grudnia brał leki przepisane przez kardiologa,żeby sie tak nie męczył i rzeczywiście jest poprawa.drogę ze szkoły pokonuje w miare szybko,przedtem wracaliśmy nieraz ok.godzinę,ja sama idę 15 minut. Maks miał najpierw biopsję w Katowicach i wyszło zapalenie wielomięśniowe,skierowali do Sosnowca,tam wykluczyli reumatyczne rzeczy i wysłali materiał z biopsji do Warszawy,która orzekła,że to miopatia mit.tak ,że były dwie diagnozy i obie nie całkiem pewne.w tej chwili czekamy,aż trochę podrośnie i powtórzą badania,bo jedne są nieprawidłowe ,a inne w porządku.tak naprawdę to nie wiedzą za bardzo co mu jest. z genetykiem doszliśmy do wniosku,że ponieważ do pierwszych objawów doszło po kilku miesiacach chorób układu oddechowego,więc pewnie jest to jakiś proces immunologiczny,ale miopatii nie wykluczyli Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 09.05.06, 07:32 mój nie miał robionego badania z glukozą. niewiem czym sie różni cytopatia od miopatii,ale lekarze używali tych terminów zamiennie,więc myślałam,że to samo,chyba,że cos pokręciłam. Maks nie ma też odruchów kolanowych i w stawie skokowym. Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 09.05.06, 19:24 a co lekarze mówią dalszym przebiegu choroby? Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 10.05.06, 07:19 czekają,w lipcu jade na kontrolę do kliniki.jak dla mnie wszystko stoi w miejscu,jest tak jak było.nie ma pogorszenia .podobno w neurologii wieku rozwojowego wszystko jest możliwe. Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 10.05.06, 08:25 masz może gg? Ja jadę do IP CZD 16 maja na biopsję. Na innym forum też napisałam taki nam post jak ten i odpowiedziała mi jedna mama i jej dziecko też żyje jak nasze bo niestety też poznałam kilka ale dzieci umarły. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=39914350 Odpowiedz Link
ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 10.05.06, 08:36 czy Maks ma apetyt? i czy waży tyle samo jak jego rówieśnicy? Jędruś ma i z jednym i drugim ma kłopoty. Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 11.05.06, 07:14 apetyt ma taki sobie,ale waży prawie 30 kilo.tylko,że to może być związane z niedoczynnością tarczycy.numer-2664069.najlepiej po 20,bo wcześniej to tylko z doskoku jestem.na drugi Twój wątek natknęłam się przypadkowo 2 dni temu.pozdrawiam. Odpowiedz Link