Dodaj do ulubionych

Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa)

04.05.06, 19:46
Poszukuję rodziców dzieci chorych na chorobę jak w tytule. Dodam, że dziecko
obecnie jest diagnozowane w kierunku cytopatii mitochondrialnej.

Obserwuj wątek
    • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 05.05.06, 21:11
      mój syn był diagnozowany,w tym kierunku,niestety nie udało się
      wykluczyć.podejrzenie jest nadal.
      • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 05.05.06, 22:01
        ile lat ma twój syn? jakie miał objawy? gdzie byliście diagnozowani?
        • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 06.05.06, 07:29
          w tej chwili 7,kłopoty z chodzeniem zaczęły sie jak miał 3,5 roku.jak miał 5 lat
          zaliczyliśmy 2 pobyty w klinice ŚAM w Katowicach.ma słabe napięcie mięśniowe i
          przez to zaburzenia równowagi,a także wysoki poziom kwasu mlekowego.z biopsji
          mięśnia stwierdzono przewlekłe zapalenie wielomięśniowe,którego nie potwierdziły
          badania z krwi,nie ma bóli i stawy w porządkubadania genetyczne nie wykluczyły
          miopatii mitochondrialnej i żyjemy w zawieszeniu,za jakiś czas ma mieć
          powtórzone badania w klinice,może coś wyjdzie inaczej.jeszcze ma niedoczynność
          tarczycy.mimo ćwiczeń i rehabilitacji zmian w naoięciu mięśni nie ma.
          • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 06.05.06, 07:29
            zapomniałam napisać,że szybko sie męczył.
    • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 08.05.06, 10:21
      mój Jędruś 20 maja skończy 2 lata, nie chodzi samodzielnie (i nie stoi również
      sam), ma problemy z przyboranim na wadze obecnie waży 9600g (a przy urodzeniu
      4160 jak miał 2 miesiące 6500g a potem to już się zaczął problem). 16 maja jadę
      do Centrum Zdrowia Dziecka do Warszawy na dalszą diagnostykę-na biopsję. Miał
      już badania DNA ale nic nie wniosły do sprawy ponieważ znaleźli tylko mutację
      jednym allelu a to świadczy tylko o niosicielstwie recesywnego zmutowanego
      genu. Ciekawa jest jaką metodą jest rehabilitowany Twój syn? Napisałam o
      problemach z chodzeniem - czy nadal samodzielnie chodzi?
      Nie wiem jak się ma miopatia do cytopatii mitochondrialnej? Nasz Jęruś też ma
      wysoki poziom kwasu mlekowego 20-40 jednostek.
      • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 08.05.06, 10:45
        dodam, że miał robione badania metodą GCMS i wykazały podwyższony sygnał kwasu
        mlekowego a w Oddziale Chorób Metabolicznych w CZD miał robiony test czy poziom
        kwasu mlekowego i kwasu pirogronowego zmienia się przy podaniu glukozy ale nie
        miało to wpływu i dlatego postawiono diagnozę kwasicy metabolicznej mleczanowej
        (wyrównaniej bo ph krwii jest ok) a teraz szukają przyczyny podwyższonego kwasu
        mlekowego i podejrzewają cytopatię mitochondrialną

www.umdf.org/mito_info/diseasedescriptions.aspx
      • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 08.05.06, 19:54
        www.terapia.com.pl/archiwum/index.html?edition=101
      • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 09.05.06, 07:28
        Maks chodzi tak jak chodził,odkąd zachorował,czyli zawraca się,często sie
        przewraca,jak jest wypoczety to jest w miare ok.dla postronnych osób nie jest to
        specjalnie widoczne.biega byle jak.nieumiem inaczej tego określić.ćwiczenia ma w
        przychodni prowadzone przez rehabilitanta.ogólnie mają wzmacniać mu mięśnie,bo
        jest zagrożony skoliozą.od 2 lat wszystko jest tak samo,do szkoły wożony jest
        samochodem a z powrotem brałam młodszego syna w wózek-parasolkę i Maksa
        przywoziłam w wózku,ale teraz mi sie już nie mieści.od grudnia brał leki
        przepisane przez kardiologa,żeby sie tak nie męczył i rzeczywiście jest
        poprawa.drogę ze szkoły pokonuje w miare szybko,przedtem wracaliśmy nieraz
        ok.godzinę,ja sama idę 15 minut.
        Maks miał najpierw biopsję w Katowicach i wyszło zapalenie
        wielomięśniowe,skierowali do Sosnowca,tam wykluczyli reumatyczne rzeczy i
        wysłali materiał z biopsji do Warszawy,która orzekła,że to miopatia mit.tak ,że
        były dwie diagnozy i obie nie całkiem pewne.w tej chwili czekamy,aż trochę
        podrośnie i powtórzą badania,bo jedne są nieprawidłowe ,a inne w porządku.tak
        naprawdę to nie wiedzą za bardzo co mu jest.
        z genetykiem doszliśmy do wniosku,że ponieważ do pierwszych objawów doszło po
        kilku miesiacach chorób układu oddechowego,więc pewnie jest to jakiś proces
        immunologiczny,ale miopatii nie wykluczyli
        • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 09.05.06, 07:32
          mój nie miał robionego badania z glukozą.
          niewiem czym sie różni cytopatia od miopatii,ale lekarze używali tych terminów
          zamiennie,więc myślałam,że to samo,chyba,że cos pokręciłam.
          Maks nie ma też odruchów kolanowych i w stawie skokowym.
          • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 09.05.06, 19:24
            a co lekarze mówią dalszym przebiegu choroby?
            • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 10.05.06, 07:19
              czekają,w lipcu jade na kontrolę do kliniki.jak dla mnie wszystko stoi w
              miejscu,jest tak jak było.nie ma pogorszenia .podobno w neurologii wieku
              rozwojowego wszystko jest możliwe.
              • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 10.05.06, 08:25
                masz może gg?
                Ja jadę do IP CZD 16 maja na biopsję. Na innym forum też napisałam taki nam
                post jak ten i odpowiedziała mi jedna mama i jej dziecko też żyje jak nasze bo
                niestety też poznałam kilka ale dzieci umarły.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=39914350
              • ewka_c Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 10.05.06, 08:36
                czy Maks ma apetyt? i czy waży tyle samo jak jego rówieśnicy?
                Jędruś ma i z jednym i drugim ma kłopoty.
                • joanna9920 Re: Kwasica metaboliczna (kwasica mleczanowa) 11.05.06, 07:14
                  apetyt ma taki sobie,ale waży prawie 30 kilo.tylko,że to może być związane z
                  niedoczynnością tarczycy.numer-2664069.najlepiej po 20,bo wcześniej to tylko z
                  doskoku jestem.na drugi Twój wątek natknęłam się przypadkowo 2 dni temu.pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka