Dodaj do ulubionych

Fasolka po bretońsku - jak to zrobić???

11.01.03, 10:10
Lubimy ją z narzeczonym oboje, ale pojęcia nie mamy jak się robi. Pomóżcie!
Chętnie bym wyprodukowała coś tak pysznie zimowego...

---------------------------------------
"każde wyjście jest wejściem gdzieś indziej..."
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Fasolka po bretońsku - jak to zrobić??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.03, 13:17
      Podam Ci oryginalny przepis z kuchni francuskiej.
      1 kg fasoli białej w strąkach, 30 g masła lub margaryny, 1 cebula, 2 goździki,
      1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 słodka cebula [szalotka], 1 pietruszka,
      tymianek, liść laurowy, 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz,
      puree pomidorowe: 4 pomidory, 3 cebule, 20 g masła lub margaryny, sól, pieprz.
      1. Fasolę wyłuskać, przebrać umyć i obgotować 2 min. we wrzącej wodzie bez
      soli. Odcedzić.
      Uwaga: możemy użyć fasoli suchej ok. 25 dag. Obgotować ją 15 min. w wodzie
      bez soli, odcedzić, potem zalać gorącą wodą i gotować 1,5 godz.
      2. Do garnka włożyć 1 cebulę z wbitym gożdzikiem, marchewkę pokrojoną w
      talarki, czosnek, szalotkę, liść laurowy, tymianek, kilka gałązek natki
      pietruszki [resztę natki posiekać], dodać pieprz oraz podgotowaną fasolę.
      Zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod
      przykrzciem ok. 50 min. W połowie gotowania lekko posolić.
      3. Przygotować puree pomidorowe: cebulę posiekać i obrumienić na tłuszczu,
      pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić i dodać do zrumienionej cebuli.
      Oprószyć solą i pieprzem, dusić bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 20 min.
      4. Z fasoli wyjąć liść laurowy, gałązki natki, gożdzik, dodać puree
      pomidorowe, 30 g. masła lub margaryny i siekaną natkę. Podawać w salaterkach.

Rada: piuree pomidorowe należy dodać do fasoli tuż przed podaniem, wówczas
      fasola nie stwardnieje.

Przepis jest trochę inny niż z naszej kuchni, ale wydaje mi się b. ciekawy.

Z pozdr. - Maria
      • Gość: meg Re: Fasolka po bretońsku - jak to zrobić??? IP: *.chello.fr 11.01.03, 13:59
        Ja robie tak jak napisala Maria ale dodaje mieso : podsmazam wieprzowine
        pokrojona w kostki z cebulka i z czosnkiem, dolewam wody, dorzucam marchewke i
        inne przyprawy, gotuje az mieso bedzie miekkie; fasolke mocze prez cala noc i
        gotuje osobno z cala cebula z dwoma gozdzikami; jak fasolka bedzie prawie
        ugotowana dodaje ja do garnka z miesem; jesli trzeba dolewam wody, doprawiam
        koncentratem pomidorowym, sol, pieprz itd..Na patelni podsmazam troche boczku
        pokrojonego w plasterki i dodaje do fasolki; kielbase pokrojona w plasterki
        dodaje na samym koncu; gotuje to jeszcze ok.10min. Najlepsze na drugi dzien:)
        Smacznego
        Pozd.
        • Gość: kaska Re: Fasolka po bretońsku - jak to zrobić??? IP: *.tele2.pl 11.01.03, 23:00
          moja ulubiona to: fasola, marchewka, chudy boczek lub wedzonka + przyprawy.
          Gotuje, kosztuje i to wszystko. Zadnych przecierow pomidorowych. taka saute.
          Przynajmniej mnie smakuje najbardziej;-)
    • Gość: plus-minus Re: Fasolka po bretońsku - jak to zrobić??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.03, 23:25
      A ja robię fasolkę tak: kupuję dowolną białą fasolę / najlepiej dużego Jasia/,
      moczę całą noc, potem gotuję. Jak będzie prawie gotowa smazę dużo cebuli,kroję
      do niej dużo kiełbasyi daję pastę pomidorową. Jak fasolka jest gotowa to
      wszystko łączę i jeszcze trochę podgotowuję żeby wszystko nabrało smaku. Nie
      zapomnijcie o soli i pieprzu.
      Pozdrawiam.
      • lady Re: Fasolka po bretońsku - jak to zrobić??? 12.01.03, 18:21

Dzięki! W tym tygodniu spróbuję sił.

---------------------------------------
        "każde wyjście jest wejściem gdzieś indziej..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka