jo81joanna 18.07.06, 22:00 czytam wasze posty i czesto w nich sa wypowiedzi wo wskaznikach markerach - co to jest? w jakich nowotowrach sa one wskazane,? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emgoro Re: co to sa markery??? 18.07.06, 23:24 Markery nowotworowe to substancje antygenowe, których obecność jest charakterystyczna dla niektórych postaci nowotworów. więcej na pl.wikipedia.org/wiki/Markery_nowotworowe Markery nowotworowe – są to białka, hormony, cząsteczki cukrowe, lipidy, ipt., których produkcja w komórkach nowotworowych jest znacznie wyższa niż w komórkach zdrowych. Niektóre markery mogą występować w dużej ilości (mieć wysokie miana) w życiu płodowym, a potem wraz z wiekiem zanikać. Markery nowotworowe mogą służyć do rozpoznania nowotworu, monitorowania jego wzrostu, określenia rodzaju i stopnia zaawansowania oraz miejsca pochodzenia. Mogą także służyć do monitorowania skuteczności leczenia chirurgicznego, farmakologicznego lub RTG. Markery nowotworowe dostarczają informacji na temat proliferacji (podziałów komórkowych), różnicowania oraz obumierania komórek nowotworowych. więcej na zp.lo3.wroc.pl/~jojo/modules.php?name=News&file=article&sid=73 pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
emgoro Re: co to sa markery??? 19.07.06, 00:26 Lista nowotworów i przypisanych mu markerów nowotworowych tzw.antygenów Podane normy mogą nieco odbiegać od obecnych wartości w laboratoriach. Nowotwór > Markery Jajników CA 125, CA 72-4, TPA, AFP, hCG Piersi CA 15-3, CEA, TPA, TK, p53, uPA Trzustki i dróg żółc. CA 19-9, CEA, TPA Okrężnicy, odbytnicy TPA, CEA, CA 19-9, p53 Żołądka CEA, CA 72-4, CA 19-9 Wątroby TPA, AFP Jąder AFP, hCG, TPA Prostaty PSA, fPSA, TPA, PAP Pęcherza moczowego TPA Płuc TPA, NSE, CEA, TK, p53 Mózgu, czerniak S100 Neuroblastoma HVA, VMA, NSE Chłoniak, białaczka TK, b-2 mikroglobulina Zakresy norm we krwi dla wymienionych markerów nowotworowych: CEA <4 pg/ml TPA-M <75 U/l CA 15-3 <30 U/l CA 19-9 <24 U/l CA 125 II <30 U/l CA 125 < 35 U/ml CA 72-4 <4 U/l AFP <6 IU/l hCG <10 IU/l PSA <4 ng/ml PAP <2 ng/ml NSE <12.5 ug/ml HVA <8.5 ug/ml VMA <8.3 ug/ml S 100 <0.12 ug/l UPA <0.62 ng/ml p53 <0.3 ng/ml b-2 mikroglobulina 0.5 – 2 ug/ml TK <5 U/lmar pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
jo81joanna Re: co to sa markery??? 19.07.06, 03:12 dziekuje za tak wyczerpujaca odpowiedz Odpowiedz Link
morelka29 Re: co to sa markery??? 19.07.06, 12:08 czesc!!!!! mam pytanie - czy moge byc spokojna jezeli mialam robione markery nowotworowe i to badanie S100 i wykazaly ze wszystko jest w normie??? czy to badanie daje pewnosc ze wszystko jest w porzadku??????? i jak czesto nalezy je przeprowadzac?? dzieki za odpowiedz! pozdrawiam Morelka Odpowiedz Link
emgoro Re: co to sa markery??? 19.07.06, 12:31 Myślę, ze same markery nie są wystarczającym wskaźnikiem na istnienie lub nie istnienie choroby nowotworowej. Należy obserwować zmiany na skórze i jeśli są podstawy do innych badań po przebytym czerniaks np. obrazowych to też należy wykonywać takowe, jak USG lub nawet tomografię całej jamy brzusznej. Myślę, że szczegółowiej wypowiedzą się osoby z doświadczeniami z czerniakiem. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
gontcha Re: co to sa markery??? 19.07.06, 12:39 Morelka, Jak masz marker S100 dobry to świetnie. Jednak nie jest to wykładnikiem 'absolutnym', S100 jest markerem na czerniaka i glejaka i nie ma 'zbyt dużego' znaczenia diagnostycznego, nie ma także potrzeby wykonywania go często. Dla osób po czerniaku najwazniejszymi badaniami kontrolnymi są RTG płuc, USG (lub TK) jamy brzusznej, kontrolne badania krwi (morfologia, enzymy wątrobowe)i kontrole u onkologa. Pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link
morelka29 Re: co to sa markery??? 19.07.06, 12:44 dziekuje za odpowiedz! A jak czesto trzeba robic RTG pluc, bo moja lekarka domowa mi dzisiaj powiedziala ze co pol roku zeby nie naswietlac sie zbyt czesto........ Pozdrawiam! Odpowiedz Link
gontcha Re: co to sa markery??? 19.07.06, 12:58 W moim przypadku o terminach badań kontrolnych decydował prowadzący mnie onkolog. Najpierw miałam badania co 3 miesiące, potem co pól roku (i tak mam do tej pory). Odpowiedz Link