Dodaj do ulubionych

Leczenie wczesnej boreliozy

18.10.06, 23:03
Witam !
Trochę się przypomnę bo mój pierwszy wątek gdzieś daleko. Oto historia:
- ukąszenie 26 czerwca, kleszcz siedział 4-5 godz.
- pierwsze objawy wystąpiły po ok. 10 dniach ; lekkie bóle stawów dłoni,
palców, łokci, szczypanie, kłucie w mięśniach, tiki, ogólne zmęczenie,
rozdrażnienie i parę wyprysków na dokładkę.
- leczenie rozpoczęte 5,5 tyg.(40 dni) po ukąszeniu, dawka 400 doxy/dzień
+ probiotyki ,
przed wzięciem pierwszej dawki doxy ( z ciekawości co wyjdzie ) zrobiłam
test Elisa - wyszedł dodatni w klasie igm.
W czasie pierwszych dni zażywania doxy doszły jeszcze : szumy i zatykanie w
uchu ( naprzemiennie ), lekkie dętwienie policzków , warg i języka.
Po 2 tyg. kuracji nastąpiło znaczne pogorszenie, dolegliwości się
zintensyfikowały, szczególnie stawowo mięśniowe - załapałam się na herxa.
Po kolejnych 3 dniach zaczęło odpuszczać, dolegliwości stawały się wyraźnie
słabsze przez parę dni, potem znowu się trochę pogorszyło i taka sobie
huśtaweczka przez następne tygodnie - naszczęście występował z tygodnia na
tydzień odczuwalny trend poprawy.
Na dzień dzisiejszy ( 11 tydz. leczenia ) z dolegliwości pozostały :
sporadyczne ukłucia w mięśniach i dosyć częste tiki, takie jednorazowe bądz
pulsujące , czasami mikrodrgania na policzkach ( dzisiaj także chyba candida
zaczęłą się odzywać - biały język i kłucie w okolicy wątroby - zaczęłam brać
oregano ).
Moje dolegliwości są na zbliżonym poziomie przez ostatni miesiąc. Pytanie:
- czy nadal ciągnąć samą doxy,
- doxy + tynizadol,
- tetra + tynizadol,
- czy abx z innej beczki np. jakiś makrolid ?
Co mi radzicie ? Mam nadzieję, że doświadczeni forumowicze doradzą coś w tej
kwestii.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 18.10.06, 23:06
      doxy + tynizadol,
      - tetra + tynizadol, ewentulanie wchodzi w gre.

Makrolidy ci niepotrzebne jak dobrze idziesz na tetracyklinach.
      • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 18.10.06, 23:15
        Dzięki za błyskawiczną odpowiedz, a mam jeszcze pytanie dotyczące tych
        uporczywych ( choć niebolesnych ) tików, czy są one spowodowane toksyną
        bakteryjną, czy czymś innym ?
        • artur737 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 18.10.06, 23:21
          Toksyna jest mozliwa, nie wiem na pewno, ale mozliwa.
          • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 31.10.06, 20:18
            Dzisiaj zrobiłam badania:
            - wątroba radzi sobie,
            - morfologia: czerwone i białe krwinki o.k., natomiast za dużo płytek - 480
            (norma 140 -400 )
            Przed leczeniem antyb. miałam zazwyczaj 250-350 płytek, no i co ważne u mnie
            występuje autoimmunologia ( przeciwciała antykardiolipinowe , przeciw
            protrombinie i jeszcze jakieś tam ).Przed leczeniem te p.ciała też były w
            normie.
            Mam pytania, czy ten wzrost trombocytów można zaakceptować i dalej leczyć
            doxy ?( sadzę że to doxy wpłynęła na wzrost płytek)) ,
            co można uczynić aby obniżyć poziom płytek ?

Ostatnie dwa tyg. do doxy dołożyłam flukonazol, teraz chciałabym włączyć do
            leczenia tinidazol . Nie wiem czy ten wzrost płytek jest jakąś przeszkoda , czy
            mogę dołożyć tini. ? Arturze poradź proszę.
            • artur737 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 31.10.06, 20:51
              W boreliozie i w leczeniu ilosc plytek spada. Wzrost jest czyms niezwyklym i
              raczej nie umiem tego wytlumaczyc. Ale nie jest to duzy wzrost.

Wzrost plytek mialo kilku pacjentow ze wspoinfekcjami: Babs lub Bart.
              • dx771 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 31.10.06, 21:09
                Żonie w czasie porodu zrobili morfologie i okazało się że miała 7000. Wszystkim
                szczęki opadły a lekarz powiedział tylko o k....a. Ponoć głosno było o tym
                przypadku. na sygnale przywieźli jakieś płytki Tak tylko piszę bo nie ma to
                związku z borelioza.
                • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 31.10.06, 22:15
                  Mam jednak nadzieję, że nie mam Babs ani Bart , a z objawów tiki pojawiające
                  sie od czasu do czasu. Coś tam czasami pociągnie w mięśniu - ale jesienną porą
                  miewałam takie przypadłości.
                  A wracając jeszcze do moich pytań ; czy w sytuacji kedy dołoże tini ,
                  zredukować flukonazol do 100/dzien, czy brać go raz na parę dni, czy pozostawić
                  tak jak jest (200) ? Biorę też cały czas oregano.

dx771 zaiste dziwne rzeczy się na tym świecie zdarzają, może juz ze mnie bb.
                  też wyszła skoro płytki mi podskoczyły ( ha , baaaaardzo bym chciała ).
                  • artur737 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 31.10.06, 22:20
                    <czy w sytuacji kedy dołoże tini ,
                    zredukować flukonazol do 100/dzien, czy brać go raz na parę dni, czy pozostawić
                    tak jak jest (200) >

Nie ma zwiazku, nie gryzie sie
                    • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 31.10.06, 22:45
                      Mnie chodzi o to Arturze , żeby po prostu nie przeciążać wątroby
                      flukonazolem, lepiej brać mniej prochów , a jednocześnie chronić się przed
                      ekspansją grzyba. Skoro oregano też hamuje c., to wolałabym flukonazol
                      zastąpić oregano.
                      Czy to oregano rzeczywiście jest takie skuteczne ?
                      • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 12.11.06, 14:52
                        Witam Wszystkich.
                        Skończyłam 14-ty tydzień leczenia. Jest nieźle, ale mogłoby być jeszcze lepiej.

- 11, 12, 13 tydz. przeżyłam na doxy + flukonazol + oregano. Grzyba trochę
                        przepędziłam, ale nie do końca - coś tam pokłuje w okolicach wątroby i jelita
                        zaburczą. Ogólnie czułam sie dobrze, z objawów bb. pozostały tiki i nieczęste
                        już ukłucia pod skórą.

- od 14 - tego tyg. włączałam stopniowo tinidazol.

500 mg.- zaczęły pobolewać kolana i kostki,
                        bardzo mocno bolał brzuch, trochę bolała głowa - takie jakby przytępienie.
                        Następnego dnia to ustało, ale zaczęło jakby intensywniej pokłuwać w
                        mięśniach i odczuwałam jakieś wibracje w dłoniach.
                        1000 mg. - zaczęło się spokojnie, ale wkrótce: kłucie w mięśniach, stawach
                        w sercu.
                        Pulsujące tiki, wibracje w stopach i dłoni, potem zaczęło jeszcze boleć
                        kolano i zaczęłam odczuwać węzeł pod pachą i na szyi.
                        Pojawiły się też mikro-ukłucia w gałkach ocznych ( niewiele )
                        Kolejnego dnia uspokoiło się, ale już 3- go dnia( 1000 tini ) dolegliwości
                        znowu się pojawiły w nieco odmiennym zestawieniu : tiki i kłucia
                        w mięśniach , potem to sie przerodziło w rwący ból ud i przedramion.
                        ponaddto czułam parokrotnie mocne uciski w głowie, do tego doszła jeszcze
                        lekka biegunka ( nie wiem czy to skutek uboczny tini, czy herx, czy grzyb )
                        Następnego ranka dolegliwości wycofały się, włączyłam 1500 mg. tini, ale
                        nic specjalnego się nie działo.
                        Dziś jestem drugi dzień na 1500 tini, z dolegliwości tylko lekkie
                        przelotne tiki , a zaraz po wzięciu tini pojawiło sie parę ułamek sekundy-
                        trwajacych ukłuć w oku.
                        Tak to mniej więcej wygląda na dzień dzisiejszy, najwięcej i najdotkliwsze
                        dolegliwości wystąpiły już przy 1000 tini, a teraz przy zwiększeniu dawki
                        odpuściło - czy zatem ta mniejsza dawka wystarczyła na herxa, a teraz dobija
                        resztę bakterii ? Czy tini zrobiła już co mogła i brak herxa świadczy o tym, że
                        niespecjalnie juz działa ? Czy po prostu mogę mieć nadzieję, że powoli
                        wychodzę z infekcji ? Co o tym sądzicie, jakie macie doświadczenia z herxami na
                        tini ?

• szympek88 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 12.11.06, 16:04
                          Tinidazol jest trudnym lekiem i organizm musi sie do niego przyzwyczaic.
                          Dlatego zaczyna sie od małych dawek tego abx i stopniowo wchodzi w coraz
                          większe. W czasie całej kuracji w przewlekłej boreliozie jest tez dobrze
                          właczyc metro, ale nie wiem czy u Ciebie jest forma przewlekła

Po tinidazolu wiele osób na forum ma problemy z grzybami takze podwojna
                          ostrozność. Skuteczne dawki tini to cos koło 1500 do nawet 3000mg, ale jesli
                          chce sie dojsc do najwyzszej dawki trzeba stopniowo zwiekszac dawki. Zreszta to
                          3000 mg brzmi troche jak akt desperacjismile

Obstawiam że Twoje objawy to reakcja organizmu na tini, a nie borelka.
                          • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 12.11.06, 16:31
                            Nadal będę brała tini i obserwowała , co się dzieje, no cóż w tej chorobie
                            trzeba cierpliwości.
                            Mam jednak wielką ochotę zamienić doxy na coś innego, wydaje mi się, że ten
                            abx. zrobił juz wiele (14 tyg.) , wyzwolił mnie z większości objawów, pozostały
                            te tiki, może dobrze by było wskoczyć na coś, co dobrze dziala na uklad nerwowy.
                            • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 13.11.06, 21:06
                              Biorę ten tinidazol i efekt jakiego się dzisiaj dorobiłam to biegunka (pomógł
                              enterol). Brzuch mnie nie boli, gdy zaczynałam brać tini miłam objawy candidy
                              starałam sie je cały czas poskramiać oregano i flukonazolem.
                              - czy może to być efekt uboczny tini,
                              - czy herx tak się może przejawiać,
                              - czy jednak grzyb zamanifestował swoja obecność ?
                              • szympek88 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 16:48
                                to raczej jest grzyb... Nie mam co to tego prawie zadnych watpliwosci...
                                Poczytaj sobie posty na forum candidia, to naprawde może Ci pomóc w
                                kontrolowaniu problemów z grzybicą...

na tini juz sie ludzie na forum skazyli ze powoduje duzego grzyba wiec
                                ostroznie.. U mnie jest tak samo, po tini grzyb manifestuje obecność, ale np.
                                jak zeszłem juz na samą tetracykline to był duzo lepiej... Wiec naprawde uważaj
                                na tego grzyba...

Co jeszcze na grzyba??
                                dobry jest sok z cytryny ale mam małe watpliwosci bo gdzies czytałem ze nie
                                powino sie brac z abx, ale nie było na ten temat zbyt duzo powiedziane, nawet
                                wyjasnione czemu...
                                - czosnek najlepiej dodawany do potraw, w znaczacych ilościach (ząbek, dwa
                                ...)
                                - i oczywiscie probiotyki... Im wiecej tym lepiej.
                                • stonefly Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 20:51
                                  A propos czosnku,poddany obróbce cieplnej traci swoje właściwości lecznicze na
                                  rzecz dobrego smaku.Suszony tez nie ma wartości leczniczej.Trzeba też
                                  pamiętać,że czosnek znacznie obciąża wątrobę.
                      • artur737 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 20:58
                        Flukonazol dla wiekszosci ludzi jest latwym lekiem.
                        Problemy sa rzadkie.
                        • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 22:51
                          Zeszłam jednak z tini, wytrzymałam 10 dni. Muszę wziąć się za przepędzanie
                          grzyba.
                          • franiolek1 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 22:58
                            Olejek oregano tez dobrze pedzi grzyba. Mi wystarczaja dwa -trzy dni olejku i
                            przechodzi. Zjadam tez czosnek surowy.
                            I na biegunke wez enterol.
                            • franiolek1 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 23:01
                              A i jeszcze inna recepta: zmiksowac cytryne biologiczna ( nie wiem czy tak sie
                              to nazywa - cytryna hodowana bez chemikaliow), dodac lyzke oliwki z oliwek.
                              Mozna dodac miodu. I to pic. Wygina ale podobno pomaga.
                              • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 23:23
                                Z przyjemnością bym sobie taką miksturkę zrobiła, ale nie widziałam u nas
                                takich niechemicznych cytryn. Te co są w sklepach teraz, to stare , łykowate i
                                podtrzymywane przy życiu chemicznie. Wkrótce sezon na cytrusy, powinny być
                                lepsze, więc zapewne sobie zrobię kwaśno-oleisty soczek.
                            • mag68 Re: Leczenie wczesnej boreliozy 14.11.06, 23:13
                              Biorę olejek już od dłuższego czasu, enterol też teraz łykam codziennie(pomógł
                              na biegunkę) i w ogóle sporo innych probiotyków, ale... cóż grzybek nie
                              próżnował.
                              Muszę dać odetchnąć brzuchowi.
                              Franiolku , a ile kropli tego oregano łykasz na dzień ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka