Dodaj do ulubionych

Czemu nie można mrozić mleka w szkle ???

02.12.06, 21:21
Strasznie mnie zaaferowała hipoteza, że nie można mrozić mleka w szkle np
słoikach, bo podobno przeciwciała się przykleją.
Czy ktos może to naukowo potwierdzić albo zdementować?
Straszne dzięki, odetchnę z ulgą. Ja mroże tylko w słoikach ... ... ...

Ten wątek był poruszony tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=52898142&a=52898142
i tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=53077465
ale nie ma jasnej odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • fergie1975 nikt nie wie? 04.12.06, 09:24
      • annanatali Re: nikt nie wie? 04.12.06, 11:54
        poczekamy może na odpowiedż Pani Moniki. Wydawało mi się, ze był to zalecany
        sposób, tylko może najnowsze badania coś takiego wykazały, albo producenci
        woreczków do morzenia mleka coś takiego wymyślili tak jak wieczne spory czy
        margaryna zdrowsza czy masło.
        • maff1 Re: nikt nie wie? 04.12.06, 14:36
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=52986759&v=2&s=0
          • fergie1975 tak, ale... 04.12.06, 22:46
            przeczytałam:

"Re: przeciwciała??
            Część przeciwciał i innych żywych komórek może zginąć jeśli mleko przechowuje
            się w szklanych naczyniach. Przechowywanie w pojemnikach plastikowych (ze
            świadectwem dopuszczającym do przechowywania żywności), przy zachowaniu zasad
            obchodzenia się z mlekiem ludzkim nie powoduje istotnych strat.
            pozdrawiam :)
            monika staszewska"

i przepraszam, proszę mnie nie bić, ale chcę wiedzieć więcej !
            dlaczego w szklanych tak, a w plastiku nie giną przeciwciała?
            Czy nie jest to wymysł firm, które sprzedają pojemniki za bardzo wysoką i
            nieadekwatną cenę (w koncu to kawalek plasitku i to nawet niezbyt specjalnego).
            Czy w tradycyjnych szklanych butelkach do karmienia te przeciwciała i komórki
            giną?
    • fergie1975 jestem bardzo dociekliwa :) 05.12.06, 11:20

• maff1 Re: jestem bardzo dociekliwa :) 05.12.06, 12:01
        hmmm... tak do końca mochanizm przyczepiania sie do scianek szkła przeciwciał
        nie jest zbadany. Zauwazono ze tak sie dzieje. Natomiast nie oznacza to ze
        pokarm jest niepełnowartosciowy - dotyczy to tylko czesci przeciwciał.
        Wiec nie ma powodu by robic z tego WIELKIE ZAGADNIENIE.
        Z całą pewnością osoba która przechowuje pokarm we szkle, nie szkodzi swojemu
        dziecku. Bardziej szkodzi przechowując w pojemniku plastikowym bez atestu np.
        na mocz z apteki.
        I nie jest to wymysł koncernów produkujacych butelki plastikowe.
        Mleko mozna przechowywac w torebkach z atestem typu "jan niezbedny" lub jesli
        obawiamy sie ze torebka peknie lub bedzie cieknąc, a chcemy byc super corect -
        proponuje włozyc torebke do słoika. I mysle ze to rozwiazuje problem.
    • monika_staszewska Re: Czemu nie można mrozić mleka w szkle ??? 11.12.06, 18:26
      W doświadczeniach zauważono, że część żywych komórek umiera po kontakcie ze
      szkłem. Ale szczerze mówiąc nie potrafię Pani powiedzieć jak to procentowo
      wygląda. Niewątpliwie wszystkie nie giną, więc nie ma co mówić o ty, ze mleko
      ze szkła jest bez wartości, tym bardziej, że przecież nie tylko przeciwciała
      stanowią o wartości mleka. Zresztą gdybyśmy byli tacy dokładni to zaraz by się
      okazało, ze przy przechowywaniu w pojemnikach plastikowych mamy niewielka
      stratę tłuszczy, bo one przylegają do ścianek itd.. Niewątpliwie naczynie (czy
      to plastikowe czy szklane) powinno być dopuszczone do przechowywania żywności.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka