Dodaj do ulubionych

Sozial i inne-prosze o rade

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 23:34
Moja Mama otrzymala niemiecki paszport, w którym „stoi”
narodowość:”niemiecka”.
W zwiazku z tym chce się przesiedlic do Niemiec. Ja i moja siostra czekamy na
pass. Ale bylam już w Berline (bo wlasnie tam chcemy się przesiedlic) i jak
to mowia pierwsze koty za ploty. Udalam się do Ratthaus, potem do Beratung
(Sozialamt był już nieczynny)
Generlanie jestem mile zaskoczona podejsciem niemieckich urzednikow
poczawszy od portiera skonczywszy na urzedniku. To nie tak jak polscy
urzednicy-wszystko z laska..... ale to tylko takie reflexje na marginesie
teraz jestem na etapie tlumaczenia wszystkich swiadectw pracy mojej Mamy i
po niedzieli wyruszam ponownie.ciesze sie ze wszystko jest na dobrej drodze.
Nie chcialabym jednak jechac tym razem bez przygotowania, wiem ze cala
procedura może potrwac, ale nie chcialabym czegos „spalic”, po prostu zalezy
mi na dobrym starcie . Dlatego do was zwracam się z prosba o odpowiedz na
pytania:
Oczywiscie wszystkie pytania ponizej tycza sie mojej Mamy - bo ja caly czas
czekam na czerwony Pass
1.Urzednik w Beratung powiedzial, ze:aby uzyskac pomoc socjalna potrzebuje
tzw, Einkommesnachweise- czyli za jaka kwote m-cznie utrzymuje sie w Polsce.
Od tego zalezy wielkosc przyznanej Sozialhilfe. Co wybrac? Ze Mama pozostaje
na utrzymaniu mego Ojca?(w takim razie Tata ma napisac ile daje Mamie na
zycie.) No wlasnie, przeciez te kwoty nie sa relatywne, nie mozna porownac
utrzymanie m-czne za 700 zl w Polce na utrzymanie za te same pieniadze w BRD.
W takim razie co napisac???? Mniemam, ze od takiej kwoty jest uzalezniona
wysokosc tej dotacji, wiec??? No i niekoniecznie Tata skoro utrzymuje Mame w
PL musi to robic w BRD, prawda
2. Czy lepiej wziąć swiadectwo pracy Mamy z ostatnich kilku lat? (kwota
zarobkow ok. 700 zl/m-cznie)
3.czy pomoc sozialna to pomoc na zagospodarowanie?czy to pomoc jednorazowa?
czy to ma zwiazek z Wohngeld?
i jak to sie ma do Arbeitslosegeld? Czy otrzymywanie Sozialhilfe wyklucza
otrzymywanie Arbeitslosegeld??
4. Jakiej wielkosci sa to kwoty?
5. Jak się ma sprawa z nauka jezyka? Ja znam dobrze niemiecki, naotomiast
moja Mama, no powiedzmy „dogada się”, ale jeżeli znalazlaby prace, to
niezbedne sa jakies jezykowe kursy, jak gdzie, za ile? Moja Mama jest z
zawodu fryzjerka, ma 57 lat, ale jeszcze chcialaby pracowac.

Bardzo licze na Wasze rady
Serdecznie pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: myszka Re: Sozial i inne-prosze o rade IP: *.44-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 10.05.03, 23:50
      leniwe babsko wez sie za robote a nie social
      • Gość: Heniek Re: Sozial i inne-prosze o rade IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.03, 00:37
        Gość portalu: myszka napisał(a):

> leniwe babsko wez sie za robote a nie social

nieprawda,kto nie chce pracowac ma prawo do socjalu.Jak ma leniuchowac w pracy i denerwowac kolegow,niech zostanie w domu.Tak jest co najmniej w Niemczech.
        I NIemcy jada dobrze z tym.Ich eksport o tym swiadczy.W tym roku za 3 miesiace znowu wzrosl.
        • szakal25 Re: Sozial i inne Volksdojcze !! 11.05.03, 01:45
          haahahah !! nastepne "volksdojcze" jada do Rajchu, kurde !! nie moge
          uwierzyc ?? ponad 60 lat po wojnie i dalej mamy w Polsce
          volksdojczy????,gdzie sie tacy uchowali ?? a czy w papierach na pobyt staly
          wypelnialas tak piekne rubryki jak np. ta co wyraznie stoi pytanie "kto z
          rodziny sluzyl w SS lub Wermachcie " ? - ze tez Armia Czerwona nie zrobila
          z wami porzadku kiedy byl czas na to !! jak tyle lat przetrwaliscie w Polsce w
          podwojnej skorze ???
          • Gość: Zosia Re: Sozial i inne Volksdojcze !! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 17:36
            Myszka- jak smiesz nazywac moja Matke jako "leniwe babsko"!!!! Nie Tobie
            oceniac!
            Szakal! widac Twoja wiedza marniutka, Wehrmacht dzis akurat nie ma NIc do
            rzeczy. A poza tym lepie byc Volksdojczem, niz gnic w tym zaklamanym,
            skorumpowanym, zlodziejskim kraju.
            Nie o takie odpowiedzi mi chodziło>.....
            To chyba koniec forum sad((

Bo ja nie zamierzam dyskutowac na poziomie rynsztoka - a widac tylko takie tu
            odpowiedzi
            • szakal25 Re: Sozial i inne Volksdojcze !! 11.05.03, 21:58
              Nikt nie dyskutuje z toba na poziomie rynsztoka ,bo takich slow tu sie nie
              dopatrzylem w zadnym poscie !! Tylko jak napisalem ,to jest arcyciekawe
              zjawisko ??? ,nie moge uwierzyc ?? raz jeszce ze ktos przezyl lata w Polsce i
              urodzil sie tam i uczyl sie w szkole sredniej " Litwo ojczyzno moja" a dzis za
              kilka "srebrnikow' zmienia skore i podszywa sie pod narodowosc z ktora w
              rzeczywistosci ma nie wiele wspolnego. Gdyby "dobrobyt" byl ze wschodniej
              strony ,mam na mysli ruska granice,to z pewnoscia poszukalbys sobie dziadkow z
              Mongolii lub zza Uralu ,po to jednak tylko zeby wsadzic tylek za darmo tam
              gdzie wiecej daja !!
              • Gość: Jas Re: Sozial i inne Volksdojcze !! IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.03, 22:28
                szakal25 napisał:

> Nikt nie dyskutuje z toba na poziomie rynsztoka ,bo takich slow tu sie nie
                > dopatrzylem w zadnym poscie !! Tylko jak napisalem ,to jest arcyciekawe
                > zjawisko ??? ,nie moge uwierzyc ?? raz jeszce ze ktos przezyl lata w Polsce i
                > urodzil sie tam i uczyl sie w szkole sredniej " Litwo ojczyzno moja" a dzis za
                > kilka "srebrnikow' zmienia skore i podszywa sie pod narodowosc z ktora w
                > rzeczywistosci ma nie wiele wspolnego. Gdyby "dobrobyt" byl ze wschodniej
                > strony ,mam na mysli ruska granice,to z pewnoscia poszukalbys sobie dziadkow z
                > Mongolii lub zza Uralu ,po to jednak tylko zeby wsadzic tylek za darmo tam
                > gdzie wiecej daja !!

co mielismy wspolnego z Litwa?Mniej niz z Niemcami,bo wielu naszych wojkow i ciotek tam mieszkalo.I zadawalismy sobie zawsze pytanie,czemu oni sa obywatelami Niemiec i mowia po slasku,a my tacy sami jestesmy Polakami.Ale jako dziecko jest sie naiwnym a szkola robila reszte.Kazala czuc sie posrednio - dzieki Mickiewiczowi Litwinami.
                Ciekawe,czy Litwini i Rosjanie polskiego pochodzenia sa oskarzani o zdrade i sprzedanie sie za pare srebrnikow Polsce...Bo Polacy tak o nich walcza!Jak Niemcy o ....
                • Gość: Zosia Re: Sozial i inne Volksdojcze !! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 23:26
                  dla wyjasnienia: nie jestem i nie bylam patriotka i zrobie wszystko, no prawie
                  zeby polepszyc swa przyszlosci i swoich dzieci, na co perspektyw w PL nie mam.
                  Gdyby takowe byly napewno bym nie chciala wyjezdzac.
              • zlosliwe_bydle Re: Sozial i inne Volksdojcze !! 12.05.03, 01:14
                szakal25 napisał:

> Nikt nie dyskutuje z toba na poziomie rynsztoka ,bo takich slow tu sie nie
                > dopatrzylem w zadnym poscie !! Tylko jak napisalem ,to jest arcyciekawe
                > zjawisko ??? ,nie moge uwierzyc ?? raz jeszce ze ktos przezyl lata w Polsce
                i
                > urodzil sie tam i uczyl sie w szkole sredniej " Litwo ojczyzno moja" a dzis
                za
                > kilka "srebrnikow' zmienia skore i podszywa sie pod narodowosc z ktora w
                > rzeczywistosci ma nie wiele wspolnego. Gdyby "dobrobyt" byl ze wschodniej
                > strony ,mam na mysli ruska granice,to z pewnoscia poszukalbys sobie dziadkow
                z
                > Mongolii lub zza Uralu ,po to jednak tylko zeby wsadzic tylek za darmo tam
                > gdzie wiecej daja !!

Co ty szakal, dzisiejszy jestes? Ja doznalem szoku lat temu jakies 16, jak sie
                pierwszy raz dowiedzialem, ze sie do niemieckiego pochodzenia przyznaja
                ludzie, ktorzy nie znaja jednego slowa po niemiecku. Pozniej slyszalem jeszcze
                lepszy numer: jedna pani, ktora wyladowala w Kanadzie przez Niemcy powiedziala
                zirytowana - "W Niemczech mowili do mnie << Ty polska swinio >>, ale pieniadze
                mialam". Pieniadze miala, bo pobierala socjal i dodatki, i dorabiala na
                czarno na full. Oczywiscie nie placila zadnych podatkow.

Zirytowana zas byla okropnie, bo w Kanadzie welfare nedzny (akurat z tego
                jestem dumny, hehehe), o prace na czarno trudno, bo Kanadyjczycy to legalisci
                i malo ktory lubi zatrudniac bez "numerka", no i teraz jako stala rezydentke
                poproszono ja o spelnianie obywatelskiego obowiazku czyli placenie podatkow,
                hehe.

Niemcy mieli racje: to byla naprawde polska swinia.
                • szakal25 Re: Sozial i inne Volksdojcze !! 12.05.03, 02:52
                  dokladnie ,tak jest , dokladnie !!!! to sa wlasnie te "polnishe swine" !!
                  wlasnie tak masz racje Sorry za uzycie tego slowa ale nie innego ktore by
                  lepiej pasowalo !!!
                  • zlosliwe_bydle Re: Sozial i inne Volksdojcze !! 12.05.03, 03:03
                    szakal25 napisał:

> dokladnie ,tak jest , dokladnie !!!! to sa wlasnie te "polnishe swine" !!
                    > wlasnie tak masz racje Sorry za uzycie tego slowa ale nie innego ktore by
                    > lepiej pasowalo !!!

Ale nie osadzaj ich zbyt ostro. Zdaje sie, ze siedzisz gdziez z dala od
                    Polski. Nie wiesz, co bys zrobil gdybys nie mial na chleb w dzisiejszej PL i
                    wiedzial, ze twoje dzieci tez nie beda mialy. Ja tez nie wiem. Byt okresla
                    swiadomosc. Na szczescie, wyczulem bluesa wiele lat temu i dlatego nie musze
                    dzis sie nad tym zastanawiac.
                    • szakal25 Re: Sozial i inne Volksdojcze !! 12.05.03, 05:11
                      tak - tylko te najnowsze volksdojcze to maja z narodem niemieckim tyle
                      wspolnego co diabel ze swiecona woda !! albo pasuja tam jak swinia w
                      pomidorach !!,to sa czysci Polacy z krwi i kosci tylko dupe pchaja tam gdzie
                      sa pieniadze albo Euro i dobre zasilki dla bezrobotnych ktorymi beda do konca
                      zycia.
                      • Gość: Rolf Re: Sozial i inne Volksdojcze !! IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 09:40
                        Ciekawe,ze dzis "polscy Slazacy" dalej nazywaja Polakow
                        Gorolami,Lapancami itd i czuja swa wyzszosc w stosunko do nich.Wielu z nich chcialoby niezaleznego Slaska,bo boja sie o sobie powiedziec,ze my Polacy,bo to wstyd,Gorol itd i my nie Niemcy bo mowimy po polsku.50 letnia propagand polska i spolszczanie Slaska jest winna...
                        Nie zapominajcie,ze wielu mlodych Polakow w Rosji nie mowi wcale po polsku,wielu mlodych Ukrainczykow mowi miedzy soba po rosyjsku mimo nacisku wladz,by w koncu przejsc na narodowa ukrainska mowe,a u tzw.Ruslanddeutschen,ktorzy masowe emigruja do RFN tylko starzy mowia po niemiecku.Czyli jezyk nie ma za duzo wspolnego z pochodzeniem narodowym.
    • xurek Re: Sozial i inne-prosze o rade 12.05.03, 11:21
      Sozialhilfe: pomoc socjalna, nie jedonrazowa, tylko miesieczna suma
      odpowiadajaca koszykowi minimalnych potrzeb. Nie jest zalezna od dochodow,
      przyznawana wtedy, kiedy sie zadnych innych nie ma badz sa niewystarczajace,
      zalezna od miejsca zamieszkania (czesc na czynsz) i konstelacji rodzinnej (im
      wiecej czlonkow rodziny, tym wyzsza). Otrzymujac Sozialhilfe nie ma sie prawa
      do zadnych dodatkowych swiadczen, oprocz miesiecznych zasilkow dostaja sie
      rowniez pewna kwote na zagospodarowanie i polrocznie dodatkowe pieniadze na
      ubrania plus mozna skladac podania o dodatkowe zasilki (np. na przedszkole dla
      dziecka itd), ktore rozpatrywane sa indywidualnie.

Arbeitslosengeld: zasilek dla bezrobotnych, przyznawany tym, ktorzy spelniaja
      warunki, czyli przepracowali bodajze co najmniej rok bez przerwy, zalezny od
      wysokosci zarobkow i placonych skladek. Dostaje sie go przez rok, potem bodajze
      Arbeitslosenhilfe przez nastepne dwa a potem, jezeli wciaz nie ma sie zadnych
      dochodow, przechodzi sie na pomoc socjanla.
      Jezeli ALG nie wystarcza na pokrycie wszystkich potrzeb mozna zlozyc podanie na
      doplate czynszu (Wohngeld), ktora rozpatrywana bedzie w powiazaniu z wysokoscia
      ALG i iloscia osob, ktore musza z tego zasilku zyc.

Nie mozna dostac obydwu pomocy na raz – albo jedno, albo drugie.

Tego z „Einkommennachweis“ specjalnie nie rozumiem, ale wydaje mi sie, ze co
      oni od Twojej mamy chca, to dokumenty pozwalajace stwierdzic, czy pracowala,
      czy nie. Jezeli pracowala i zostala uznana za niemiecka obwatelke +
      Aussiedlerke to przysluguje jej prawo do Arbeitslosengeld. Im wiecej zarabiala
      w Polsce i im wyzsze sa jej kwalifikacje zawodowe, tym wiecej dostanie. Dopiero
      w przypadku nie posiadania prawa do ALG mama dostanie Sozialhilfe, ktora zawsze
      jest rozwiazaniem gorszym. To, czy ojciec bedzie musial dalej na mame lozyc
      zalezy od jego dochodow i od tego, czy istnieje jakakolwiek rekojmia prawna
      zmuszajaca go do tego (np. przyznane przez sad alimenty), czy tez robil to
      dobrowolnie.

Wydaje mi sie, ze zastanawianie sie nad tym „co lepiej jest podac“ jest z gory
      bledne i, bez obrazy „typowo polskie“. Oczekiwane jest podanie wszystkiego,
      gdyz jest to jedyna uczciwa i odpowiadajaca prawdzie droga i jedyna, ktora
      powinniscie wybrac, chcac zintegrowac sie w spoleczenstwo a nie pasozytowac na
      nim.

Mama po przyjezdzie ma prawo do kursu jezykowego platnego przez Arbeitsamt,
      kurs trwa osiem miesiecy, 6-8 godzin dziennie i jezeli chce sie nauczyc jezyka,
      to kurs ten daje je wszelkie po temu mozliwosci. Jak bedzie wygladalo pozniej z
      praca trudno jest mi powiedziec, ale z glodu mama z pewnoscia nie umrze.

Aha, jeszcze jedno: nie podanie lat pracy w Polsce rowne jest zmniejszeniu
      emerytury Twojej mamy w Niemczech.

A tak w ogole jezeli jak mowisz dobrze znasz niemiecki, to najlepiej zadac
      wszelkie nurtujace Cie pytania urzednikom, ktorzy owych dokumentow wymagaja.
      Oczywiscie nie pomoga Ci oni wybrac „najlepszej nieuczciwej opcji“, tylko
      wyjasnia, jakie dokumenty w jakiej formie i gdzie mozesz zdobyc i masz zlozyc.
      To wydaje mi sie jednak byc zupelnie wystarczajacym.

Xurek
      • szakal25 Re: Sozial i inne-prosze o rade 12.05.03, 18:40
        tylko nie zapomnij w rubrykach wypisac ,czy dziadek nalezal do NSDAP albo
        zbrojnych organizacji typu Waffen SS lub SA - to za to sa dodatkowe
        taschengeld az do wysokosci 30% od podstawowej sumy ktora ci przyznaja !!
        • Gość: Renka Re: dobrze ze Polska ma dobrego somsiada IP: *.ADSL.mnsi.net 12.05.03, 18:52
          Zawsze pomoze w potrzebie potrzebujacym Polakom. Trzeba tylko spelniac warunki.
        • Gość: Jan Re: Sozial i inne-prosze o rade IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 22:30
          szakal25 napisał:

> tylko nie zapomnij w rubrykach wypisac ,czy dziadek nalezal do NSDAP albo
          > zbrojnych organizacji typu Waffen SS lub SA - to za to sa dodatkowe
          > taschengeld az do wysokosci 30% od podstawowej sumy ktora ci przyznaja !!

Nie sluchaj rad Polakow,bo sie przejedziesz.Tego nie pisz bo wytocza ci jeszcze proces sadowy.
          • Gość: Zosia Re: Sozial i inne-prosze o rade IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 23:25
            Dzieki Xurek za rady, jesli chodzi o stawianie pytan niemieckim urzednikom, to
            owszem, ale rozmawiajac z 2ma roznymi urzednikami kazdy z nich mowil inaczej.
            jeden, ze potrzebne jest swiadectwo pracy i Einkommennachweise, a drugi, ze
            najwazniejsze jest Einkomm..., bo oni musza stwierdzic, czy moja mama nie jest
            polska milionerkasmile
            Dziekuje za rady Tobie i Janowi

Szakal, wiesz, Ty musisz miec straszne problemy ze soba - natury psychicznej
            pachnie mi to kompleksami,tylko nie wiem, czy to kompleks niższości, czy
            wyższości. W kazdym razie miej sie dobrze, gdziekolwiek jestes i zwroc uwage,
            co napisal Ci jeden z forumowiczow, nie wymadrzalbys sie tak z pewnoscia gdybys
            mial decydowac o przyszlosci swoich dzieci i braku perspektyw na nia.Gdybys z
            tytulem magistra pracowal za marne 680 na miesiac w warunkach stresujacych. I
            uwierz, ze patriotyzm jeszcze nkomu nie dal chleba. Chleba nie bułek.
            Zofia
          • plesser kursy + Wohngeld + Wohnberechtigungsschein 12.05.03, 23:30
            „Mama po przyjezdzie ma prawo do kursu jezykowego platnego przez Arbeitsamt,
            kurs trwa osiem miesiecy, 6-8 godzin dziennie i jezeli chce sie nauczyc
            jezyka,
            to kurs ten daje je wszelkie po temu mozliwosci.”

Xurku, pomoc integracyjna- w tym kursy jezykowe- jak w latach 80- oferowane sa
            osoba otrzymujacym status Aussiedlera- w praktyce możliwe jest to tylko dla
            Niemcow z Rosji i bylego ZSRR. Osoby pochodzace z Polski mogą od lat 90
            otrzymac status Spätaussiedler tylko jeśli w bardzo zaostrzonym postepowaniu
            udowodnia, ze doswiadczaly represji ze względu na swoja niemiecka
            przynaleznosc narodowa. Takich przypadkow jest obecnie kilkanascie rocznie-
            glownie dotyczy to starych osob, które przeszly polskie obozy po wojnie. Tym
            należy się cala pomoc integracyjna, w tym uznanie czasu pracy w Polsce do
            niemieckiej emerytury. Tacy jednak kursow jezykowych nie potrzebuja. Mama Zosi
            otrzymala natomiast paszport- taki sam jaki otrzymalby potomek Niemca w
            Ameryce Poludniowej, USA, Anglii i na calym swiecie. Nie uprawnia do zadnych
            extra swiadczen socjalnym- poza tymi dostepnymi dla kazdego Niemca. Nie wiem,
            może sa kursy jezykowe organizowane przez Arbeitsamt z mysla o obcokrajowcach
            z niemieckim obywatelstwem, majace na celu zwiekszenie ich szans na rynku
            pracy. Nie slyszalem, ale nie zdziwiloby mnie to.

Wohngeld to miesieczne dofinansowanie do czynszu. Przy obliczniu jego
            wysokosci bierze się pod uwage rodzaj lokalu, wysokosc czynszu, sytuacje
            finansowa wnioskodawcy, czy lokal był remontowany z funduszy publicznych i
            szereg innych czynnikow np. ceny nieruchomosci na danym obszarze.
            Alternatywnie do Wohngeld ludzie o najnizszych dochodach mogą zlozyc wniosek o
            Wohnberechtigungsschein uprawniajacy do zamieszkiwania mieszkan dotowanych ze
            srodkow publicznych- jest ich wiele rodzajow np. Sozialwochnungen, ale tez
            mieszkania spoldzielcze dotowane przez panstwo.

Moje rady: zapomnij o jakimkolwiek kombinowaniu- pisz wszystko jak jest. Tu
            nie Polska. Raz cie przylapia na kreceniu, zalatwienie czegokolwiek będzie
            potem bardzo trudne. Zreszta i tak bedzisz na cenzurowanym. Powodzenia w
            szukaniu pracy!

Plesser
            • xurkowa JUZ WIEM DLACZEGO PISZE O KAMELEONIE! 13.05.03, 00:39
              Moj onkle byl w AK - Afrika Corps, czyli byl mocno czarny politycznie. Echt
              Niemiec.

Moj stary- echter scwartzer. Jest z Afryki ale go kocham, ale czarno nasza
              przyszlosc widze. Tak sie czasem zastanawiam ze jak walne to wszystke, a wezme
              sobie malego ze soba a pojde na Schlonsk zurueck!Piranha jest koloeowy, tzn,
              jest mulatem. Wiele dzieci sa mulatami.

Interes- widze tez czarno. Auta chcemy kupowac ale to patykiem po woda pisone.

Te kulory to som of tego Freuda co mnie z tym kamelonem, jerrunie pokrencilo.

Tam na dole tez jezdem czarna od tego starego. Tu sie wulgarnie zapytowali czy
              jo mom'pizde czornom'. A mom! Lepsza czarna ale swarna.

Kamelon bambo w Afryce mieszka czarna ma pyte ten nasz kolezka.
              Lubi blondynki, czarnych nie znosi
              dlatego sobie w wodzie czarne nogi kosi.
              Blondynki, dobre, choc troche chudawe
              czesto go wnerwiaja i woli zwykla trawe.
              Pirania pelza, szczeka i wrzeszczy.
              MAMA juz zostaw tych polskich leszczy!
              Synku, drogi, mein Schatzchen, ja musze
              dolozyc tym trollom, boze, gdybym miala kusze!
            • plesser Re: kursy + Wohngeld + Wohnberechtigungsschein 13.05.03, 08:09

> Wohngeld to miesieczne dofinansowanie do czynszu. Przy obliczniu jego
              > wysokosci bierze się pod uwage rodzaj lokalu, wysokosc czynszu, sytuacje
              > finansowa wnioskodawcy, czy lokal był remontowany z funduszy publicznych i
              > szereg innych czynnikow np. ceny nieruchomosci na danym obszarze.

Tu masz strony, gdzi jest iproszczony kwestionariusz, z pomoca ktorego mozesz
              ustalic, czy moglabys dostac Wohngeld mieszkajac w Berlinie:

www.stadtentwicklung.berlin.de/diwo.shtml

Tu Info, ktore zawsze mozesz dostaj w kazdym urzedzi w postaci przystepnie
              napisanych informatorow:
              www.stadtentwicklung.berlin.de/wohnen/mieterfibel/de/mf_wohngeld.shtml
            • xurek do Plessera 13.05.03, 10:14
              Czesc Plesser,

kurs jezykowy przysluguje jedynie, jezeli obywatelstwo + status Aussiedlera, co
              wyzej napisalam. Nie wiedzialam, ze osobom z Polski sie go juz nie przyznaje,
              badz ze jest to tak trudne. Samo obywatelswo nie wystarczy, w tym wypadku
              polecam mamie Zosi Volkshochschule (bo tanie) badz "bitte, bitte", przy jakims
              uniwersytecie - czasem sa tak mili, ze pozwalaja uczestniczyc w kursie dla
              studentow - obcokrajowcow za darmo. Nie wiem tez jak to jest z prawem do ALG,
              jezeli nie ma sie statusu Aussiedlera.

Xurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka