Dodaj do ulubionych

P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu

10.05.07, 10:08
Witam.
Mam pytanie dot. jedzenia owocow przez mame karmiaca. Moja coreczka ma 2
tyg. Teraz jem tylko jablka, co moge bezkarnie wprowadzic do mojego
jadlospisu?Nie jem tabletek witaminowych wiec musze jakos naturalnie
uzupelniac zapas witaminek.
Czy zielona herbata i okazjonalnie kawa bezkofeinowa nie zaszkodzi maluchowi?
Bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.
Joanna
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 10.05.07, 11:31
      Hej,
      Tu masz wątek z dużą ilością linków oraz z wypowiedzią p. Moniki (że można w
      zasadzie jesć wszystko)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=61694144&v=2&s=0
      Co do owoców: najczęściej słyszy się, że szkodzić mogą cytrusy oraz truskawki
      (bo alergiczne). Ale jeżeli w rodzinie nie masz żadnych alergii, a te owoce
      akurat strasznie uwielbiasz, to po prostu zjedz kilka razy i obserwuj reakcje
      dziecka. Jak nic się nie dzieje - jedz dalej.

Kawę możesz nie tylko bezkofeinową.
      Kawa, herbata (zielona też), cola itp - wszystko to zawiera kofeinę. W
      normalnych, niedużych ilościach - *np. dwie filiżanki instant dziennie, albo np
      trzy herbaty) - można pić. Niektóre dzieci mogą owszem reagować (nadpobudliwość,
      mniejsza senność) ale to nie reguła, tylko wyjątek. Ja bardzo szybko zaczęłam
      pic kawę, bo inaczej po nieprzespanych nocach nie dałabym sobie rady. Dla mnie w
      ogole kawa z rana to *konieczność*. I tak piję sobie zwykle 2-3 łyżeczki kawy
      instant dziennie (po jednej na filiżankę). Uwaga: kawa z ekspresu jest mocniejsza)
      Tu masz wątek o kawie z wypowiedzią p. Moniki :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=58120757&v=2&s=0
      I jeszcze jeden:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=31372257&v=2&s=0
      • ruda73 Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 10.05.07, 21:08
        Co do coli to byłabym przeciwnego zdania - nawet nie ze względu na kofeinę, ale
        na gaz w niej zawarty. Co do kawy, to ja pije dwie słabe dziennie. Biore tez
        witaminy dla kobietw ciąży i karmiących (Feminatal). Nie jem cytrusów ani
        truskawek, tak to właściwie jem wszystko, oprócz potraw wzdymających, ale moja
        córeczka ma już 8,5 miesiąca.
        • kaeira Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 10.05.07, 21:46
          ruda73 napisała:
          > Co do coli to byłabym przeciwnego zdania - nawet nie ze względu na kofeinę, ale
          > na gaz w niej zawarty.

No, ale to nie jest tak, że gaz z coli przechodzi do dziecka i "robi" gazy u
          niego. Co nie znaczy, że cola nie może akurat jakiemuś dziecku szkodzić.

Ja w ogole jestem przeciwko colom i innym napojom tego typu, bo to straszne
          świństwo jest. Cukier i chemia (albo słodzik i chemia)
          • ruda73 Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 11.05.07, 19:48
            To dlaczego zaleca się picie wody niegazowanej a nie gazowanej?
            • kaeira Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 11.05.07, 21:13
              No, rożne rzeczy się zaleca jeżeli chodzi o dietę, które nie muszą być
              prawdziwe. Tu jest wątek z wypowiedzią p. Moniki:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=53318951&v=2&s=0
            • fergie1975 Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 11.05.07, 21:14
              nie ma przeciwskazan do picia tych napojow dlatego, ze sa one gazowane ale
              dlatego ze to CHEMIA i to ona szkodzi dziecku bo przechodzi do mleka.
              Natomiast wode gazowana mozesz pic jak najbardziej. To Ty dostaniesz wzdecia od
              dwutlenku węgla. Chociaż dwutlenek węgla zawarty w napojach gazowanych jest
              wchłaniany w jelicie cienkim i wydalany potem przez płuca, przy wydechu. Może
              ma to wpływ na niedotlenienie w ciązy ale przy karmieniu? No chyba ze jednak z
              krwi dostaje sie do mleka i wychodzi gazowane mleko.:) Jesli sie dostaje, to
              normalny nasz CO2 z powietrza tez się dostaje? Chyba raczej nie, wydaje mi się
              że tak czy owak, ten nadmiar CO2 tez jest zabierany raczej do płuc.
              Oj przydałby się nam jakiś ludzki fizjolog :)
              A wody gazowanej sie nie zaleca, bo gaz nie jest dobry/zdrowy np dla osob
              mających problemy z układem pokarmowym np nadkwasota, wrzody itd.
    • monika_staszewska Re: P Moniko:pytanie o diete przy karmieniu 14.05.07, 15:38
      To ja tylko pozdrawiam i życzę smacznego :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka