Dodaj do ulubionych

wskaznik dni plodnych?

08.02.05, 15:29
witam wszystkich
Ostatnio przypadkowo wpadlem na oferte pewnej firmy (nie bede pisal jakiej bo
ktos jeszcze zarzuci mi ze to spam reklamowy :))) ) ktora sprzedaje "wskaznik
dni plodnych" ktorego dzialanie opiera sie na obserwacji w powiekszeniu
zaschnietej sliny i sprawdzeniu "wzoru" jej krystalizacji. Gdy "wzor"
przypomina lisc paproci kobieta jest w trakcie dni plodnych. Zaciekawilo mnie
to z tego wzgledu iz podana skutecznosc tej metody ma siegac 98% i co wiecej
metoda ta podobno opiera sie na naukowych podstawach. Czy ktos z was spotkal
sie z ta metoda lub tym urzadzonkiem i ma jakies doswiadczenia?

pozdrawiam
Surt

Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: wskaznik dni plodnych? 08.02.05, 16:29
      Jest to urzadzenie, które stosuja kobiety pragnace zajsc w ciaze, a które nie
      ufaja obserwacjom oko-reka sluzu.
      Skutecznosc czego ?
      Rozpoznania za pomoza tej metody dni płodnych ? Zajscia w ciaze ? Unikniecia
      poczecia ?

Kobieta jest płodna jeszcze trzy doby od chwili zaniku sluzu.
    • grrrrw Re: wskaznik dni plodnych? 08.02.05, 18:58
      www.pregnancytesting.freeserve.co.uk/saliva%20ovulation%20tests.htm
      • sylwiksylwik Re: wskaznik dni plodnych? 09.02.05, 12:19
        a jesli mam zawsze sluz i poprostu nie mam dni suchych i trudno jest mi
        ryzykowac. Pracuje na zmiany ale tak specyficznie ze pomiar temperatury odpada.
        To moze dzieki temu urzadzeniu (plus szyjka) moglabym wyznaczyc okres plodny
        dzeki czemu mialabym chociaz pare dni nieplodnosci bezwzglednej. Persona mi
        odpada bo miewam cykle do 40 dni. Wiec mozze to dla mnie nadzieja?
        • jur_gor Re: wskaznik dni plodnych? 10.02.05, 11:39
          Streszczałem, jakiś czas temu, artykuł nt. nowoczesnych metod oceny płodności
          stosowanych w NPR (do dwumiesięcznika "NPR") mikroskopy służące ocenie śluzu
          czy śliny znalazły się na ostatnim miejscu za testami LH, Personą czy Ladycomp.
          Oczywiście można się nimi posługiwać jako czymś dodatkowym, ale nie może to być
          podstawa wyznaczania dni płodnych.
          A próbowałaś kiedyś z temperaturą czy nigdy nie mierzyłaś? Przecież kiedyś spać
          musisz. Jest jeszcze takie amerykańskie urządzenie, które nazywa się OvaCue,
          zasadniczo służy do wspomagania zachodzenia w ciążę, ale ostatnio producent
          zaczął mówić o tym, że nadaje się również do NPR. Zasada działania opiera się
          na elektrochemicznych pomiarach elektrolitów - ślina, śluz.

• sylwiksylwik Re: wskaznik dni plodnych? 10.02.05, 15:09
            oczywiscie ze mierzylam temperatre!!!
            Przez pare lat. Ale czasami spie w nocy a czasami w dzien wiec nie moglabym
            mierzyc nawet mniejwiecej o tej samej porze po conajmniej 3 godzinach snu.
            ale teraz prowadze obserwacje astronomiczne i czasami spie normalnie w nocy a
            zasami nie spie np spie nad ranem godzine (przed przyjsciem niani) a potem po
            poludniu pare godzin. W zwiazku z czym pomiary temperatury sa w moim przypadku
            niewykonalne czytaj nieczytelne. Na samym sluzie i szyjce (ktorej sie dopiero
            ucze) nie chce polegac. Celibat dla mnie nie wchodzi w gre.
            Wiec uwazasz ze testy LH sa lepsze - zeby okreslic jajeczkowanie mniej wiecej?
            Zaczekac pare dni i miec chociaz pare dni pewnych. Persona dla mnie odpada bo
            mam cykle czasami nieco dluzsze niz 35 dni.
            Nie wiem od czego zaczac. Poprostu jedyne testy LH jakie widzialam w aptece
            kosztowaly kolo 80 zl . Biorac pod uwage ze to cena na miesiac to dla mnie duzo.
            Widzialam testy tansze na allegro, ale co z ich skutecznoscia?...
            Na samum sluzie zupelnie nie moge polegac i nie wiem co zrobic.
            • jur_gor Re: wskaznik dni plodnych? 10.02.05, 21:01
              Rzeczywiście masz problem, zamiast przez trudy do gwiazd, masz problemy przez
              gwiazdy.
              Testy LH (jak wynika z badań) są dość pewne, ale rzeczywiście drogie i
              dodatkowo trzeba się „wstrzelić”.
              A gdybyś tak zastanowiła się nad tym:
              www.zetek.net/cueII.htm
              to jest starszy model, ale tańszy (choć jak na nasze warunki to i tak za drogi)
              i może być stosowany przy nieregularnych cyklach. Producent sugeruje ostatnio,
              że można go używać do NPR (ale w Ameryce jest z tym chyba problem). Gdyby jego
              pomiary udało się zgrać z testem LH to może wystarczyłby wtedy 1 potwierdzający
              test na cykl. A gdyby do tego dodać szyjkę i obserwację śluzu to może by coś z
              tego było. Ale to byłoby pionierstwo.
              Innego pomysłu chwilowo nie mam.
              A nie dałoby się analizować „ręcznie” testów z Persony?
              • sylwiksylwik reczna analiza testow z persony? 11.02.05, 13:08
                jak to?
                nie bardzo rozumiem?
                niewiele wiem o personie - tylko tyle ze nie nadaje sie jak cykle sa dluzsze niz
                35 dni (z ich strony)
                myslisz ze moglabym z nia pomajstrowac zeby sie dalo wyznaczyc nieplodnosc
                poowulacyjna. Np zaczac robic testy nia jak sluz zacznie sie robic plodny
                (rozciagliwy)?
                Zastanawiam sie czy persona podaje jakies wyniki liczbowe czy tylko swiatelko?
                Bo jak swiatelko to nie wiem...
                mam spory mentlik w glowie.
                Wiele nadziei wiazalam z tym mikroskopem na sline, a teraz...

• jur_gor Re: reczna analiza testow z persony? 11.02.05, 15:20
                  Jeżeli jesteś w stanie dobrze określić cechy śluzu to może dołóż do tego testy
                  LH, wykonywane w odpowiednim momencie (czas określ przy pomocy śluzu)i stan
                  szyjki, a temperaturę mierz kiedy się da, wykres będzie co prawda dziurawy, ale
                  zazwyczaj da się rozróżnić czy to jest niższy czy wyższy poziom. Chociaż jak
                  pracujesz dziwnie to i wykres pewnie będzie dziwny, a nieregularne cykle też
                  mogą się z tego brać. Mikroskop też możesz kupić, ale on powie Ci raczej tylko
                  tyle co śluz.
                  Rozmawiałem właśnie z dystrybutorem Persony. Chwilowo w Polsce nie ma
                  możliwości "wyciągnięcia" danych z Persony choć teoretycznie taka możliwość
                  istnieje. Problemem są przeszkody natury prawnej. Witamy w globalnej wiosce w
                  której obowiązuje ISO 10993 i zasada "męcz się bezpiecznie" :)
                  • sylwiksylwik Re: reczna analiza testow z persony? 11.02.05, 20:06
                    dzieki
                    a jakie testy LH sa dobre ylko takie clear pan - drogie
                    czy te na allegro :www.allegro.pl/show_item.php?item=41338947
                    tez sa ok?
                    • jur_gor Re: reczna analiza testow z persony? 11.02.05, 21:27
                      Nie wiem
                      Może zacznij od tańszych i sprawdź czy pomysł ma ręce i nogi i czy testy są OK
                      porozmawiaj z dostawcą). Potem spróbuj "mieszać" testy tanie i drogie (?)
                      Np śluz + szyjka + mikroskop (być może wystarczy kupić taki zabawkowy i badać
                      krystalizację śluzu lub śliny - liście paproci to efekt zwiększonej ilości
                      jonów Na i K) potem tani test(y)LH, a w krytycznym momencie jeden drogi test
                      dla potwierdzenia. Na koniec przydałoby się jakieś potwierdzenie zajścia
                      owulacji np. temp. (spróbuj jakoś mierzyć)
                      Od pozytywnego testu LH musiałabyś poczekać chyba 6 dni obserwując zmiany
                      śluzu szyjki
                      Pamiętaj jednak, że nie jest to żadna sprawdzona metoda, a tylko teoretyczne
                      rozważania
                      Musisz wypracować swoją własną maksymalnie pewną (i opartą na wszystkich
                      możliwych wskaźnikach) metodę i nabrać do niej zaufania - powodzenia Daj znać
                      czy TO działa - może pomożesz innym.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka