blesia 13.05.04, 12:50 bo wlasnie nie wiem czy kupic na prezent czy nie i dla jakiego jest wieku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: król złodziei znacie? 13.05.04, 21:09 Nie weszła mi ta książka w ręce, ale recenzje ma interesujące i intrygujące: www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna? str=fis276969&skad=uzkmucpmny oraz www.kultura.org.pl/notka.php?nid=1045 Ale mogę być stronnicza, bo uwielbiam Wenecję :-))))) Niestety, na temat wieku czytelnika muszą się wypowiedzieć ci, którzy już to znają. Iwona Odpowiedz Link
glonik Re: król złodziei znacie? 14.05.04, 02:09 Hmmm, ja czytałam i zbyt wielkiego entuzjamu nie przejawiam. Wiekszość książki jest realistycza, taka przygodowo - awanturnicza, pod koniec akcji wprowadzone zostają elementy fantastyczne. Takie rozbicie niezbyt mi się podoba, choć są problemy dziecka wychowywanego bez miłości, ale w bogactwie, jest wątek miłości braterskiej, problem przynależności do grupy i lojalnosci wobec niej (grupka dzieci - uciekinierów, z różnych powodów), wątek kryminalny...sporo tego. Moim zdaniem książka dla 12-13 latków. Starsze dziecko chyba się nią trochę znudzi. Miała być prawdopodobnie psychologiczna, a wyszła...no właśnie...dość powierzchowna i niespójna. Odpowiedz Link
agnieszka_azj_edziecko Re: król złodziei znacie? 09.07.04, 11:22 Właśnie przeczytała to moja 11-letnia Ania - z ogromnym zainteresowaniem, przez jeden dzień (jak wiekszość książek zresztą. Ania jest trochę "do przodu" jeśli chodzi o rzeczy typowe dla jej wieku - jest raczej na poziomie 13-latki, więc trudno mi oceniać, dla jakiego wieku jest ta książka. Ja przeczytałam mniej więcej 1/4 - też z przyjemnością. Ani bardzo spodobała się mapa Wenecji i teraz każe mi szukać innych książek, które tam się dzieją. Znacie coś ??? Przychodzi mi do głowy jedynie "Śmierć w Wenecji", ale to chyba jeszcze nie dla niej ;-))) Odpowiedz Link
i2h2 Re: król złodziei znacie? 09.07.04, 11:41 >Ani bardzo spodobała się mapa Wenecji i teraz każe mi szukać innych książek, > które tam się dzieją. Znacie coś ??? Przychodzi mi do głowy jedynie "Śmierć w > Wenecji", ale to chyba jeszcze nie dla niej ;-))) Znam jeszcze serię kryminałów Donny Leon(?), ale to chyba też nie dla niej;-))) No i jeszcze całe mnóstwo dokumentów, ale mam wrażenie, że ani po koptyjsku, ani po łacinie ona nie czytuje;-((( A poważnie: tak się zastanawiam, że teren bardzo inspirujący, a nic po polsku nie kojarzę ani tłumaczeń. Odpowiedz Link
i2h2 Re: król złodziei znacie? 31.05.05, 08:13 Sięgnęłam niedawno ponownie po tę książkę, przy okazji tworzenia listy pozycji wartych przeczytania dla dzieci 9-10 letnich, sięgających już po trochę bardziej skomplikowaną literaturę. Nadal zachwyca mnie łatwość, z jaką p. Funke przedstawia obrazy Wenecji, opisuje ludzi. Kiedy się to czyta, można poczuć się prawie jak w kinie :-) I jeszcze- pomyślałam sobie, że w gruncie rzeczy jest tam całe mnóstwo o rodzinie, a dokładnie o tym, jakie powinny być relacje rodzinne. A pokazują to bezdomne dzieci... Przewrotne, nieprawdaż? Pozdrawiam Odpowiedz Link