Dodaj do ulubionych

król złodziei znacie?

13.05.04, 12:50
bo wlasnie nie wiem czy kupic na prezent czy nie i dla jakiego jest wieku?
Obserwuj wątek
    • i2h2 Re: król złodziei znacie? 13.05.04, 21:09
      Nie weszła mi ta książka w ręce, ale recenzje ma interesujące i intrygujące:
      www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?
      str=fis276969&skad=uzkmucpmny
      oraz
      www.kultura.org.pl/notka.php?nid=1045
      Ale mogę być stronnicza, bo uwielbiam Wenecję :-))))) Niestety, na temat wieku
      czytelnika muszą się wypowiedzieć ci, którzy już to znają.
      Iwona
    • glonik Re: król złodziei znacie? 14.05.04, 02:09
      Hmmm, ja czytałam i zbyt wielkiego entuzjamu nie przejawiam. Wiekszość książki
      jest realistycza, taka przygodowo - awanturnicza, pod koniec akcji wprowadzone
      zostają elementy fantastyczne. Takie rozbicie niezbyt mi się podoba, choć są
      problemy dziecka wychowywanego bez miłości, ale w bogactwie, jest wątek miłości
      braterskiej, problem przynależności do grupy i lojalnosci wobec niej (grupka
      dzieci - uciekinierów, z różnych powodów), wątek kryminalny...sporo tego. Moim
      zdaniem książka dla 12-13 latków. Starsze dziecko chyba się nią trochę znudzi.
      Miała być prawdopodobnie psychologiczna, a wyszła...no właśnie...dość
      powierzchowna i niespójna.
    • agnieszka_azj_edziecko Re: król złodziei znacie? 09.07.04, 11:22
      Właśnie przeczytała to moja 11-letnia Ania - z ogromnym zainteresowaniem, przez
      jeden dzień (jak wiekszość książek zresztą. Ania jest trochę "do przodu" jeśli
      chodzi o rzeczy typowe dla jej wieku - jest raczej na poziomie 13-latki, więc
      trudno mi oceniać, dla jakiego wieku jest ta książka. Ja przeczytałam mniej
      więcej 1/4 - też z przyjemnością.
      Ani bardzo spodobała się mapa Wenecji i teraz każe mi szukać innych książek,
      które tam się dzieją. Znacie coś ??? Przychodzi mi do głowy jedynie "Śmierć w
      Wenecji", ale to chyba jeszcze nie dla niej ;-)))
      • i2h2 Re: król złodziei znacie? 09.07.04, 11:41
        >Ani bardzo spodobała się mapa Wenecji i teraz każe mi szukać innych książek,
        > które tam się dzieją. Znacie coś ??? Przychodzi mi do głowy jedynie "Śmierć w
        > Wenecji", ale to chyba jeszcze nie dla niej ;-)))
        Znam jeszcze serię kryminałów Donny Leon(?), ale to chyba też nie dla niej;-)))
        No i jeszcze całe mnóstwo dokumentów, ale mam wrażenie, że ani po koptyjsku,
        ani po łacinie ona nie czytuje;-(((
        A poważnie: tak się zastanawiam, że teren bardzo inspirujący, a nic po polsku
        nie kojarzę ani tłumaczeń.
    • i2h2 Re: król złodziei znacie? 31.05.05, 08:13
      Sięgnęłam niedawno ponownie po tę książkę, przy okazji tworzenia listy pozycji
      wartych przeczytania dla dzieci 9-10 letnich, sięgających już po trochę
      bardziej skomplikowaną literaturę. Nadal zachwyca mnie łatwość, z jaką p. Funke
      przedstawia obrazy Wenecji, opisuje ludzi. Kiedy się to czyta, można poczuć się
      prawie jak w kinie :-)
      I jeszcze- pomyślałam sobie, że w gruncie rzeczy jest tam całe mnóstwo o
      rodzinie, a dokładnie o tym, jakie powinny być relacje rodzinne. A pokazują to
      bezdomne dzieci... Przewrotne, nieprawdaż?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka