matmama 02.12.06, 13:32 Synek bardzo lubi jak mu czytam, nie tylko wiersze. Chcę powiekszyc naszą bibliotekę ale nie mam pojecia czym. Poradzicie??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karanissa Re: co czytacie dwulatkom??? 02.12.06, 14:19 U nas w tym czasie krolowaly Kamyczki. I ksiazeczki Amberka. Powoli synek zaczynal przekonywac sie wtedy do Misia Uszatka, ktorego pozniej katowal przez dobre pol roku - codziennie. No i oczywiscie niesmiertelne wiersze Brzechwy, Tuwima - te w sztywnych, kwadratowych ksiazeczkach. Aha - bardzo lubil serie "Co slychac...". np "Co slychac w miescie", "Co slychac na wsi" itd. O, tak to wyglada: www.merlin.com.pl/frontend/towar/416639 Odpowiedz Link
aaniaaa Re: co czytacie dwulatkom??? 02.12.06, 15:22 100 bajek -Brzechwa, Snieżny miś -wyd Egmont Opowieść pod choinke -wyd. Egmont Księga pierwszych słów - Skokowski Reksio na wsi, w zoo Bajeczki z obrazkami -Sutiejew wierszyki M. Konopnickiej Odpowiedz Link
i2h2 Re: co czytacie dwulatkom??? 08.12.06, 11:32 "Uszatka..." polecam to nowe duże wydanie NK - jest naprawdę piękne :-) Odpowiedz Link
z_agatka Re: co czytacie dwulatkom??? 03.12.06, 13:05 Na samej górze listy przebojów: "Najbardziej przytulaśny przytulasek" "Czasami się zwijam w kuleczkę" "Bajka o ślimaku Kacperku" "Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham" wiersze Tuwima śpiewana seria Muchomora "Puk, puk! Kto tam? Poza tym: "Pysia i straszna ulewa" "Czerwony kapturek" i kilka innych z serii z kotem Do oglądania: seria "Co się dzieje w..." zalinkowana wyżej "Księga pierwszych słów" książki, obrazki z Jezusem w żłóbku i świętym Mikołajem Odpowiedz Link
karanissa Re: co czytacie dwulatkom??? 04.12.06, 08:32 Aha - zapomnialam jeszcze o serii "Poczytaj mi mamo". Najwiekszym wzieciem cieszyl sie "Wyladunek z przeszkodami" oraz "Bajka o Slimaku Anatolu". Odpowiedz Link
ana119 Re: co czytacie dwulatkom??? 04.12.06, 13:51 u nas prawdziwym hitem jest "Bajka o smoku Kruszynce" z serii "poczytaj mi mamo" bajka ma morał i rym! czytamy też wiersze Tuwima (konicznie O Panu Tralalińskim!) i Brzechwy, wiersze A. Frączek, "Jajuńciek" raczej dla starszych dzieci ale na dobranoc dobrze się go czyta rodzicom:) "Lokomotywa" teraz mały domaga się przeglądania (a nie czytania do snu!) książeczki "Boże Narodzenie w Niedzwiadkowie" Odpowiedz Link
ana119 Re: co czytacie dwulatkom??? 04.12.06, 14:01 z serii Amberek mamy "Mamusia dla Koko" i "Czas na kąpiek króliczku" ale obydwie pozycje nie zainteresowały synka... Odpowiedz Link
ana119 Re: co czytacie dwulatkom??? 04.12.06, 14:42 wklejam poprzedni wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=16375&w=35623381&a=35623381 teraz zastanawiam się nad zakupem "Zwierzęta sawanny. Moje małe encyklopedie Larousse'a" ale nie widziałam na "żywo" więc może ktoś napisze czy naprawdę warto Odpowiedz Link
abepe Re: co czytacie dwulatkom??? 05.12.06, 10:05 ana119 napisała: > > teraz zastanawiam się nad zakupem "Zwierzęta sawanny. Moje małe encyklopedie > Larousse'a" ale nie widziałam na "żywo" więc może ktoś napisze czy naprawdę > warto My mamy z tej serii o zamkach i rycerzach. Przepadamy całą rodziną za larusowymi ilustracjami (dla nas dzięki temu encyklopedie Larousse'a o niebo przebijają księgi Skokowskiego). Grześ dostał wiele miesięcy temu, więc był dwulatkiem i był zainteresowany. O zwierzętach miał encyklopedię ze Swiata Książki, bywa w empikach. Studiował ją bardzo intensywnie. Amberki i seria "Poczytaj mi mamo" (stara i nowa) też cieszyły się dużym wzięciem. Odpowiedz Link
ana119 Re: co czytacie dwulatkom??? 06.12.06, 10:44 to składam zamówienie w Merlinie:) Dzięki wielkie! Odpowiedz Link
mama_kotula Re: co czytacie dwulatkom??? 07.12.06, 14:38 U nas wciąż na topie "Dzieci z Leszczynowej Górki", nieco modyfikowane ;-)) i "50 bajek do czytania na głos" Wendy Cooling. Zarówno dla dwulatka, jak i trzylatka :)) Odpowiedz Link