Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Znacie Austriackie WINA?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 16:44
    Piszę celowo dużymi literami! Ciekawa jestem kto wie o czym jest mowa...
    Zweigelt Barrique, Rose Spaetlese, Eiswein, Trockenbeerenauslese... jeśli
    nie, to polecam! Mają te cacka w Krakowie! Makuszyńskiego 15, 012 684 24 25.
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Znacie Austriackie WINA? 07.06.05, 17:10
        Jeśli miałbym polecić znakomite austriacke wina dostępne w Polsce, to poleciłbym
        przede wszystkim kieleckiego importera Austrovin, mającego w ofercie wielu
        sławnych i jednocześnie świetnych austriackich producentów. Listę producentów
        spróbuję uzupełnić z domu (jeśli mój szwankujący komputer pozwoli na
        uruchomienie przeglądarki na dłużej niż 10 sekund ...).

Zainteresowanym podaję adres www (niestety strona nie zawiera jeszcze oferty)

www.austrovin.com.pl
        Pozdrawiam!
        • winoman Re: Znacie Austriackie WINA? 15.06.05, 16:13
          > przede wszystkim kieleckiego importera Austrovin, mającego w ofercie wielu
          > sławnych i jednocześnie świetnych austriackich producentów. Listę producentów
          > spróbuję uzupełnić z domu (jeśli mój szwankujący komputer pozwoli na
          > uruchomienie przeglądarki na dłużej niż 10 sekund ...).

Komputer już działa, więc informuję, że wspomniany przeze mnie Austrovin ma w
          ofercie wina Wieningera, Maurera, Pfaffla (chyba najlepszy producent w
          Weinviertel), Forstreitera, Freie Weingartner Wachau (bardzo się cieszę, że FWW
          znów są w Polsce, do tego w istotnie lepszych cenach, niż kiedyś), Jurtschitscha
          (znakomite rieslingi i gru-very), Neumeistera, Reumanna, Munzenriedera (jeden z
          moich faworytów w Burgenlandzie)i jeszcze pewnie paru innych.

Zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób związany z firmą Austrovin, może poza
          tym, że podobnie jak jej właściciel uwielbiam dobre austriackie wina.

Pozdrawiam!
      • Gość: m&w Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:55
        A ja jestem za jakością a nie koniecznie za renomą!

www.paul-vetter.webpark.pl
      • 2444grzesio Re: Znacie Austriackie WINA? 08.06.05, 11:05
        Od ponad dwu lat korzystam z „usług” PAUL VETERA, dzięki nim piję naprawdę
        bardzo dobre wina austriackie. Nie twierdzę, że są to najlepsze wina
        austriackie dostępne w Polsce, ale na pewno można u Nich znaleźć „perełki”.
        Taką niewątpliwie jest kapitalny ich Chardonnay Barrique. Rocznika 2002
        (prezentowanego w liście win) jeszcze nie piłem, ale wcześniejsze były ok. Mają
        u siebie również bardzo dobrego SEKTA białego (Welschrizling) i czerwonego
        (Zweigelt). Niestety półwytrawne ale i tak warto nawet bardzo. Polecam również
        wino czerwone Domesto. Maja w ofercie również wino o nazwie Amadeus – bardzo
        proste, kupaż Zweigelta i Blaufränkisch– zachęcam. NI przemawia do mnie ich
        Trockenbeerenauslese, ale może dlatego, że słodkie wina pijam bardzo rzadko, a
        może naleśniki do których je piłem były nieudane (-:.
        Firma wystawiała się dwa lata temu na targach wina w Krakowie i była obecna na
        prezentacji win austriackich (niestety nie w tym roku).
        Z tego co się orientuję to przez jakiś czas ich wina sprzedawane były przez
        jakiegoś pośrednika w sprzedaży bezpośredniej (z gigantyczną marżą).
        • Gość: Florian Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 16:15
          Potwierdzam wszystko prawda! Chardonnay Barrique i Zweigelt Barrique bardzo
          dobre! Zaskakująco dobre! Traminer późno zbierany jest wyborny i Rose! To moje
          ulubione typy! Perełki! Dobrze wiedziec! Na prezenty i na romantyczne
          kolacje.... do grilla polecam ich Gruner Veltliner.
          Fajnie, że można zamawiać z dostawą do domu!
          Pozdrawiam!
      • Gość: kkx Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:46
        HA HA M&W reklamuje firme która jest na skraju bankructwa chca sie pozbyc win
        Poz
        kkx
      • Gość: cat-lover Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.06.05, 01:02
        znamy i bardzo lubimy Gruner Veltliner od Hirscha
        • Gość: m&w Re: Znacie Austriackie WINA? IP: 195.3.113.* 12.06.05, 15:42
          Bankructwo? Dobre sobie! CHI CHI! Ciekawe!

Pozdrawiam jak zawsze wszystkich winopijcow!
          • Gość: Jola Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:12
            Może to wyda się naiwne pytanie, ale słyszałam, że w Europie przepisy nie
            pozwalają na ulepszanie i dosładzanie win. Tak na pewno jest w Austrii. Czy
            jestem w błędzie? Czy tak jest w całej Europie?
            • Gość: Jola Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:04
              Degustacja win z Austrii 5 VII w Konsulacie Austriackim. Szkoda, że tylko za
              zaproszeniami. Ktoś z Was tam będzie? Czekam na relację!
              • sstar Re: Znacie Austriackie WINA? 30.06.05, 11:58
                Gość portalu: Jola napisał(a):

> Degustacja win z Austrii 5 VII w Konsulacie Austriackim. Szkoda, że tylko za
                > zaproszeniami. Ktoś z Was tam będzie? Czekam na relację!

Jolu,
                relacja juz byla - nie z Krakowa ale z podobnych imprez we Wroclawiu,Wa-wie:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=25316918&v=2&s=0
                Pozdrawiam
                star
                • Gość: 2444grzesio Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.tele2.pl 30.06.05, 12:50
                  Nie jestem przekonany, czy to ta sama degustacja. Informację o tej o której
                  pisze Jola na:
                  www.collegiumvini.pl/cv/094_reklama_konsulat_aust.htm
                  Collegium Vini jest bardzo prężną firmą, a austriiacy chcą koniecznie jak
                  najwięcej sprzedawać swego, sądzę że czasami swietnego, wina.
                  • sstar Re: Znacie Austriackie WINA? 30.06.05, 14:39
                    Gość portalu: 2444grzesio napisał(a):

> Nie jestem przekonany, czy to ta sama degustacja.

jasne, ze nie ta sama - ale producenci czesciowo ci sami;

choc jak widac w Warszawie byly prezentowane wina
                    Achsa, Gesselmanna (i bardzo wiele innych) - i byla ona
                    'stolikowa' wiec ideologicznie inna niz krakowska;

a z tego co pisal docg we Wroclawiu byl Velich, Kracher - byc moze ta byla
                    'komentowana' i bardziej podobna do krakowskiej;

Pozdrawiam
                    star

• sstar degustacja w Konsulacie Austrackim 07.07.05, 12:03
                Gość portalu: Jola napisał(a):

> Degustacja win z Austrii 5 VII w Konsulacie Austriackim. Szkoda, że tylko za
                > zaproszeniami. Ktoś z Was tam będzie? Czekam na relację!

Witam,
                no coz pieknie bylo (sie rozmarzylem) i wzniosle
                (obecnosc Pani Konsul zobowiazuje). Krakow bardzo goscinny
                - nawet pogoda dopisala, ze o fanach U2 nie wspomne
                (to taka kolejowa reminiscencja). Co do prezentowanych
                win to dawno nie pamietam tak wyrownanego wysokiego poziomu
                no ale je niewiele co pamietam:-)

Z producentow prezentowali swe wina reprezentanci
                Rennomierte Weinguter Burgenland:
                Velich, Achs, Gesellmann (nie mylić z Gsellmann&Gsellmann:-), Igler, Kracher.

Zaczne od opisywanego na forum Tiglata :
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=25316918&a=25370350
                tym razem zaserwowano podobno nieco lepszy 2002 i musze przyznac, ze to chyba
                najbardziej bogate wino jakie pilem - mnostwo owocow cytrusowych m.in. ananas
                niska kwasowosc oraz sporo alkoholu nie przeszkadza ze wzgledu na mineralnosc
                wina to co czuc w zapachu czuc takze w ustach, oprocz tego dlugie, a przy tym
                swieze i nie nuzace - pilem je podczas wernisazu, pilem podczas konferencji
                prasowej, pilem trzykrotnie w czasie degustacji - chyba najlepsze wino biale
                mimo ze bez przenikliwosci Gruve czy SB, ktore lubie a jednak urzekajace
                - 100% Morillon (czyli Feiburgunder czyli - Chardonnay) - sadzone jako
                Weissburgunder:-), pierwszy rocznik 1990
                www.stratsplace.com/hawkins/wgg.html#morillon
                Wiecej wkrotce a jest o czym pisac, pozdrawiam,
                star

PS. Inne prezentowane wina Velicha - na kazdym poziomie mineralnie i dobrze:
                Neusiedlersee Velich 2004 11.5 Welschriesling
                Neusiedlersee Velich 2002 14 Morillon (Chardonnay)
                Neusiedlersee Velich 200? Chardonnay
                Neusiedlersee Velich 2002 14 OT, Cha, Sauvignon Blanc, Welschriesling
                • sstar Re: degustacja w Konsulacie Austriackim - Pinoty 07.07.05, 16:47
                  Gesellmann jak i Achs zaprezentowali swietne Pinot Noir:
                  Gesellmanna z jednej winnicy Siglos z gleb wapiennych - eleganckie,
                  ale dosc wyraziste z dlugim posmakiem oraz rownie dobre
                  nieco lzejsze PN Achsa - dobry owoc - czeresnie, lakier,
                  nieco slodyczy bo to 2003 byl, 14% nie przeszkadzalo, w ustach
                  nieco sebidinu - wg kolezanek od Zasady - ja jako fan sebidinu
                  zgodzilem sie skwapliwie z ta opinia

pozdrawiam
                  star
                • sstar Re: degustacja w Konsulacie Austrackim - Kracher 08.07.05, 12:08
                  no coz chwalic by mozna w nieskonczonosc wiec moze najpierw co bylo:
                  BA 2003 (Welschriesling 70%, Chardonnay 30%)
                  TBA No 5 2002 Zwischen den Seen (Scheurebe) - dojrzewa w stali
                  TBA No 7 2002 Nouvelle Vague Grande Cuvee (Welchriesling, Chardonnay) - w beczce
                  mnie zauroczylo najbardziej No 5 - najswiezsze, najmniej nuzace,
                  o rownowadze miedzy kwasowoscia a slodycza.
                  Co ciekawe w zaleznosci od rozwoju botrytis rozna ilosc win pojawia sie w
                  roznych rocznikach: w 2002 12 (przy czym 12-te to "No wine" czyli 400gm cukru),
                  w 1995 15, ale w 2003 podobno tylko 1
                  (jesli mnie notatki nie myla - a byla to koncowka degustacji:-)
                  Odmiany dla TBA dobierane sa w sposob dosc nieregularny w zaleznosci od
                  specyfiki rocznika. Gleby 1/3 piaszczyste, 2/3 kamieniste (gravel).

Pozdrawiam
                  star
                  • Gość: Florian Re: degustacja w Konsulacie Austrackim - Kracher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:26
                    Kiedy szykują się następne degustacje Austriackich win-oczywiście przed
                    listopadowymi targami. Czy ktoś coś wie na ten temat?
                    Pozdrawiam
            • pinotnoir Re: Znacie Austriackie WINA? 24.08.05, 19:08
              To nie jest najlepsz pytanie Jolu. Niestety historia wina ma takze swoje ciemne
              strony. W 1985 roku odkryto w Austri i udowodniono ze co najmniej 7 producentow
              dolewa "diethylene glycol" aby poprawic smak wina i je doslodzic. Ta substancje
              to nic innego jak austryjackie borygo, ktore raczej powinno byc wlane do
              chlodnicy samochodu. W tym okresie jeden z producentow dostal w nagrode zwrot
              podatku. Co kraj to obyczaj. Jako rezultat caly swiat przestal pic austryjackie
              wina.
              Od tamtego czasu wprowadzono nowe prawo i zwlszcza w Austri zwiekszono kontrole
              tego jak wino jest produkowane. Niestety skutki tej afery sa odczuwalne do
              dzisiaj i dalej wiele osob stroni od austryjackiego wina.

PinotNoir
              • Gość: Jola Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:42
                Słyszałam, oczywiście o tej słynnej aferze! Taki paradoks-przez to, a raczej
                dzięki temu wina zyskały na wartości. Teraz tam nikt nie może sobie pozwolić na
                powtórkę roku '85.
                Ja i tak stawiam na małe, rodzinne winnice. Oni muszą dbać o jakość.
                Pozdrawiam!
      • Gość: gosc Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:12
        zaglądam tu bardzo rzadko, ale mialem pizyjemnosc poznac wina austriackie z
        Paula Vettera, byłem na degustacji zorganizowanej przez ich przedstawiciela
        gdzie mogłem sie napic win przed ich zakupem i duzo dowiedziec na temat samej
        winnicy, wina bardzo dobre a i facet ciekawie opowiadał, solidna firma
        • sstar Re: Znacie Austriackie WINA? 09.08.05, 18:27
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> zaglądam tu bardzo rzadko, ale mialem pizyjemnosc poznac wina austriackie z
          > Paula Vettera, byłem na degustacji zorganizowanej przez ich przedstawiciela
          > gdzie mogłem sie napic win przed ich zakupem i duzo dowiedziec na temat samej
          > winnicy, wina bardzo dobre a i facet ciekawie opowiadał, solidna firma

napisz co Ci dali? tzn jakie wina.

ja jeszcze dodam ze po tej krakowskiej degustacji jestem pod wrazeniem
          Balufrankisch - aromatycznie inne niz wszystko (lub prawie) i w smaku
          mozna wyczuc podobne nuty - co ciekawe sa to owoce cytrusowe: pomarancza,
          mandarynka - chyba juz cos pisalem o sebidinie:-)
          pzdr
          star
          • Gość: gość Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 17:56
            piłem juz Rose, Blaufrankischa, Rheinrieslinga i wiele innych z Pula Vettera.
            Zamawiam teraz tylko te wina z dostawą do domu i wcale nie uwazam zeby ich
            przedstawiciel nabijał jakąś ogromną marże na te wina, jak ktos napisał juz
            wczesniej. Ceny są identyczne jak w macierzystej firmie. Zadzwoniłem i
            sprawdziłem bo nie lubie przepłacać. Win w supermarkecie w ogóle nie kupuje bo
            szkoda kasy, są naprawde niskiej jakości, a tu mam pewność, ze są z prawdziwej
            austriackiej winnicy. Poza tym cenię jakość...
            • Gość: Jola Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:00
              Brzmi zachęcająco. Jeszcze nie znam, ale poczekam do targów Krakowskich w XI.
              Może tam będę miała okazję zapoznać się z nimi. Małe winnice mają atuty.
              Ciekawe, ciekawe.
              • docg pewnie, że ciekawe 23.08.05, 09:39
                najbardziej ciekawe jest, czy oni rzeczywiście sprzedają te podstawowe wina -
                gruve, weissburgunder - z lat 1999 - 2001? Bo to by znaczyło, że do Polski
                wypychaja zapasy magazynowe na granicy pijalności.
                Ceny wysokie jak na Neusiedlersee (6-7 euro za podstawowe wino to dużo nawet w
                porównaniu z miejscową ekstraklasą), chociaż jak na Polskę raczej normalne.
                Do plusów można zaliczyć spory wybór win półwytrawnych i półsłodkich, w tym
                również czerwonych. Choćby z postów na Forum wiadomo, że jest sporo chętnych na
                takie wina, a w okolicach Neusiedlersee produkuje się całkiem poważne wina
                halbtrocken i lieblich, to nie są żadne dosładzane zlewki tylko normalne wina z
                naturalnym cukrem resztkowym. W sumie to mogą być fajne wina, szkoda tylko, że
                drogie.
      • Gość: m&w Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:52
        Targi Polagra - zapowiada się spora grupa wystawców win! Ausrtia też będzie!
        Pozdrawiamy
        • Gość: Anna Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:19
          Poszukuję informacji na temat roczników 96-03. Gdzie można znależć informacje
          jakie były warunki klimatyczne w poszczególnych latach, dla pysznych
          austriackich win?
          • giorgio_primo Roczniki w Austrii 12.10.05, 11:17
            AUSTRIA (1990 - 2003)

F G H I
            ------------------
            | | | |

2003 t 5 5 5 5
            2002 t 4 4 3 3
            2001 t 3 4 >3 >3
            2000 4 4 4 >3
            1999 4 5 4 >3
            1998 3 3 3 3
            1997 >4 4 >4 4
            1996 3 >2 3 >2
            1995 >4 >3 4 3
            1994 4 >4 4 4
            1993 >2 3 >2 3
            1992 >2 3 >2 >3
            1991 2 >2 >1 >1
            1990 4 >4 5 >4

F = Lower (N.W) Austria
            G = Burgenland (W) Austria
            H = Styria (S.E) Austria
            I = Vienna

Legenda:

5 = Exceptional; 4 = Unusually Good; 3 = Good; 2 = Average; 1 = Below Average;
            "*" = Drink up or pour away !; ">" = greater than.
            Note: New vintages assigned "t", indicating temporary initial evaluation.

Źródło: winloverspage.com
            • Gość: Anna Re: Roczniki w Austrii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 10:50
              Bardzo dziękuję!
              Pozdrawiam serdecznie!

• Gość: Kris Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:26
        Forum ucichło!
        Pod koniec lutego w Warszawie szykuje się deg. win z Austrii w H.M. Czekam na
        relację szczęśliwych degustatorów!
        • Gość: ciekawski Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:36
          Wiadomo czyje wina ?????
          • Gość: ptaaszysko Re: Znacie Austriackie WINA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 16:51
            na stronie collegium vini widziałam linka. degustajca bedzie 27 lutego. ja
            niestety będęna nartach...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka