ebab 04.08.04, 21:30 czy na ugryzienie ( ukąszenie :-) ? ) komara też można stosowac to co po użadleniu osy ? Moja 10 letnia córka ma zawsze po ugryzieniu opuchnięte i zaczerwienione to miejsce i ciągnie sie to przez ładnych parę dni ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 04.08.04, 22:13 No to próbuj z Apisem 15 CH. 3 kulki po ukąszeniu i potem co pół godziny, aż zobaczysz, ze zaczerwienienie schodzi - wtedy coraz rzadziej. U mojego młodego lepiej sobie z tym radziło ledum palustre 5 CH - dawkowanie takie samo. Ale odkad w sezonie dożartych istot podaję mu to ledum 2 x dziennie profilaktycznie,to mamy spokoj z komarami. Odpowiedz Link
ebab Re: Ugryzienie przez komara 04.08.04, 22:18 Beba jak zwykle niezawodna , hihi , to ja sprubóję z tym ledum bo jedziemy nad jezioro i zaczną się komary i kłopoty z tym związane , dwa razy po 5 granulek ? Odpowiedz Link
ebab Re: Ugryzienie przez komara 04.08.04, 22:21 ebab napisała: > Beba jak zwykle niezawodna , hihi , to ja sprubóję z tym ledum bo jedziemy nad > jezioro i zaczną się komary i kłopoty z tym związane , dwa razy po 5 granulek ? > no i plama , ja oczywiscie spróbuję a nie spróbuję coś mi sie ti ó z u przestawiło , sorki ... Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 04.08.04, 22:32 2 x dz. po 3 kulki wystarczy- szkoda kasy na ciągłe zażywanie po 5 ;) Odpowiedz Link
very_martini Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 14:07 Jest jeszcze maść Heela bodajże, ale drogie toto, choć ma tę zaletę, że miło chłodzi. Zamiast tego cuda możesz spokojnie przykładać jej do tych krostek cebulę, za każdym razem świeżo nakrojoną. Zawsze trochę ochładza 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
astria1 Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 14:31 Martini ale ledum jest naprawdę cudowne !!! Ja własnego meża wczoraj pogoniłam jak go baby komary pożarły z lekka i on wyobraz sobie !!!! po cebule siega !!!! normalnie się ... hehehhehe :-) nie opiszę dalej ale biedną cebulę zostawił, grzecznie wciągnąl 2 kule Ch 15 i dziś zachwycony bo nie ma sladu po ugryzieniu. Aaaaa jak mu gadam ze ma wziść kulkę przed wyjsciem na spęd babskokomarowy to on nieslucha bo go nie kąsają... twierdzi :-) pzdr :) Odpowiedz Link
very_martini Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 14:40 Hehe. Mundry Pan Mąż, nie mam doświadczeń ani z Ledum, ani z Apisem, bo mnie insekta wszelakie nie tykają, chyba że jakieś zbłąkane nieszczęśliwe na głowę biedactwa:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
ebab Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 20:35 dziękuję :-)) Ledum juz zakupiłam a cebulę to od lat przykładam na ukąszenia wszelakie i poparzenia przez pokrzywę , pozdrawiam Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 20:54 Słuchajcie, ja z innej beczki, ale...cos o osach i pszczołach. Mianowicie jedno żądli zasadowo, a drugie kwasowo :) I teraz trzeba wybrać pomiędzy okładem z sody ( na te co kwaśno żądlą), albo okładem z octu, cytryny ( na te co zasadowo), coby zneutralizować działanie jadu. To wiem na pewno. Sęk w tym, ze nie mam pojęcia, które jak żądli. Ale chyba pszczoła na zasadowo ( coś mi gdzieś dzwoni...) i wtedy należy jej się kwaśny okład ( z octu, cytryny), a osę ( która dajmy na to żądli kwaśno ) trzeba raczej sodą potraktować, bo jak przyłozymy kwasny okład to pogorszymy sprawę. Jak to znajdę, to napisze napewno. chyba, ze Wy coś wiecie, hę? Odpowiedz Link
ebab Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 22:03 wiesz , mi wychodzi na to , ze osa zasadowo , bo mnie tylko osy do tej pory żądliły i cebula zawsze pomagała to by wychodziło na zasadową , dobrze myśle ? Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 22:56 Jednak pszczoła zasadowo ( ale cebula nie ma przecież odczynu kwaśnego ). Znalazłam : www.medicus.lublin.pl/2002/06/fruwa.htm Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 23:17 Cholercia, ale własnie się dożarłam i znalazłam, ze cebula na pszczołe. Więc jednak cebula jest "kwasowa". Hmmm... :-) Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 05.08.04, 23:19 Halo, Marek, Ania, czy idąc tym tokiem myślenia allium cepa tez moze być na ukąszenie pscoły cy nie ? Hihihi... Odpowiedz Link
brunetkaa Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 13:08 hej! mnie tez coś pogryzło chyba, tylko ze nie wiem co to za insekt.wczoraj na plecach zauwazylam 4 jakies krosty. ale dwie sa niepojojące...strasznie zaczerwienione, w jednej na srodku jest jakies strupek czy cos, cos czarnego no ale chyba nie kleszcz.i strasznie zaczerwienione i boli przy dotyku. w aptece pani mi dala jakąs masc nagietkowa no to posmarowalam i sinieje mi teraz jakby.czy moge cos wziać? to ledum 15 ch, 30 ch?ktore tak polecacie?? acha, co do mojego leczenia homeo to ostatnio miesiac temu bralam aconitum 200ch, to sie chyba nie bedzie nic klocic?:)) dzieki z gory. jak mi to nie bedzie chcialo zejsc to do lekarza poleze of kors. ale brzydko to wyglada ech. pozdroowka Bruneta Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 13:13 Jeśli sinieje to weź tarentula cubensis 9 CH - 4 x dziennie po 3 kulki. Apis też by nie zaszkodził 15 CH nawet co 15 minut. Odpowiedz Link
brunetkaa Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 13:38 dzieki Beba, tarentuli nie mieli, zamowilam na jutro a teraz sie bede APISować. Bruneta Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 13:56 Jakbyś chciała szybciej ten lek mieć to mozesz sprobować na ul. Studenckiej ( przecznica z Podwala). Tam jest apteka homeopatyczna. Odpowiedz Link
very_martini Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 14:01 Jaka karna pacjentka, no. Mówisz, i natychmiast idzie zamawiać ;) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
brunetkaa Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 14:10 hehehehehe. bo ja do apteki to mam minute. i w sumie jest dobrze zaopatrzona w leki,(no z wyjatkiem tej tarentuli;)a i farmaceutki są pro- homeo;) Bruneta Odpowiedz Link
beba2 Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 14:29 Bo apteka na Krynicznej jest w ogóle przyjazna człowiekowi :) Bo chyba o taj aptece mówisz ? Odpowiedz Link
brunetkaa Re: Ugryzienie przez komara 26.08.04, 14:45 ano Beba o Krynicznej mowa:) biore apis co 15 minut i w zwiazku z tym pytanie: czy jest jakis limit?tam gdzies napisalas, ze potem podawac rzadziej jezeli czlowiek zauwazy, że zaczerwienienie schodzi...a jak nie schodzi?to zatrzymac (po ilu dawkach?)i jutro z tarentula probowac? jeszcze jedno, ja nie moge ze 100 prcentowa pewnościa stwierdzić, ze to od ugryzienia jakiegos. pochodzienie po prostu nieznane i wyglad brzydki. pozdr. Bruneta Odpowiedz Link
brunetkaa Podnoszę 26.08.04, 20:00 bo wciąż mam czerwone.Wiec pytania aktualne.Jak ktoś bedzie mial czas to niech zajrzy pliz:) Bruneta Odpowiedz Link
beba2 Re: Podnoszę 26.08.04, 20:59 No, uciekło mi to... Jeśli nie schodzi po apisie, to go odstaw. Jutro próbuj z pająkiem i zobaczymy. A czy to boli, piecze, swędzi, sinieje bardziej? No wiesz co masz pisac, co Ci będę tłumaczyć ;) Odpowiedz Link
brunetkaa Re: Podnoszę 26.08.04, 21:17 sprobuje jutro z tarantula;)nie swedzi, nie piecze, jedno w sumie bardziej zsinialo (to co zsinialo to w ogole juz nie boli),ale to paskudniejsze nie sinieje...nie powieksza sie ani nic, ale zaoognione jest.przy dotyku boli. tego w ogole dusic sie tego nie da. a mi to przeszkadza ze ajajajaj;) dzieki Beba:) Bruneta Odpowiedz Link
brunetkaa Re: Podnoszę 27.08.04, 17:25 siniaczki zółcieja, ale boli wciaz...to chyba good nie?czy nie?;)mam brac to brać jeszcze jutro? pozdr Bruneta Odpowiedz Link
beba2 Re: Podnoszę 27.08.04, 17:36 Bierz pająka ;) a w miarę poprawy ( którą widać ), zmniejszaj częstoltliwość zażywania. Czyli jutro weź np. 3 razy pojutrze dwa, no wiesz... Odpowiedz Link