Dodaj do ulubionych

ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezent?

12.07.08, 20:50
czeka nas wesele kuzynki pod koniec sierpnia, w sukienke juz sie
zaopatrzylam, zostaje prezent lub kasa(wiadomo kasa zawsze bardziej
sie przyda, ale tej trzeba dac wiecej). Podpowiedzcie ile teraz sie
daje albo jaki prezent zeby nie byl za skromny. Wiem , mozna dac i
tysiac, jak kogos stac, ale chodzi mi o taka minimalną stawkę.
Obserwuj wątek
    • epior Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 09:41
      moja siostra bierze ślub pod koniec sierpnia i zamierzamy dać jej ok
      1000zł. To spory wydatek ale siostrę mam jedną a oni urządzają
      mieszkanie smile. Według mnie minimalny prezent pieniężny dla kuzynki
      to ok 300zł. Może być też np elegancki komplet ręczników, coś z
      markowej ceramiki itp
      • kotulek_ns Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 11:27
        Też myślę, że od pary daje się ok. 300,- (co innego dla b.bliskiej
        rodziny). Z prezentami bywa różnie, ale lepiej zapytać czy czegoś co
        chcemy kupić już nie mają - robot kuchenny, komplet garnków ze
        stali, komplet kieliszków, sztućców albo zestaw obiadowy ale
        wszystko neutralne bez wzorków, żeby pasowało zawsze.
        • seba150 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 11:58
          Wydaje mi się, że najwłaściwszą kwotą będzie uśredniony koszt
          jednego gościa na weselu. Możesz się sprobować dowiedzieć, ile ta
          impreza może kosztować mniej więcej, podzielić to przez liczbę osób
          i już masz szacunkową kwotę.

Generalnie wesele kosztuje od 120-250 zł (zależy czy 1-2 dniowe) od
          osoby, plus zespół, napoje, wódka, tort, ciasta, nocleg - weź
          wszystko pod uwagę i podziel to na liczbę gości. Jeśli by każdy z
          gości weselnych zrobił taki rachunek, to nie byłoby sytuacji, że
          państwo młodzi dostają anonimową kopertę z 50 zł w środku... Oni i
          tak jeszcze muszą opłacić księdza, organistę, transport, stroje i
          wiele innych rzeczy. W sumie to możesz im dać więcej, jeśli wiesz,
          że urządzają mieszkanie. Powiem Ci z doświadczenia, że jeśli mają
          przeciętnie uposażonych rodziców, to wesele im się nie zwróci, bo
          goście z natury są skąpi.

Przyjęło się, że 1 osoba płaci 300 zł, a para 500 zł. W przypadku
          rodziny, stawki wzrastają.
          • dziaadek Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 13:59
            500 PLN od pary zwazywszy, ze suma ta stanowi polowe minimalnej pensji, to dla
            mnie jakas aberacja. Mieszkam na zachodzie i tu nikt nie daje 500 eur w
            prezencie na slub (1000 eur to u nas minimalny zarobek).
            Od pary 100 eur w zupelnosci wystarczy. Ale to Polska, zastaw sie a postaw sie.
            Pol wyplaty na prezent a potem glodowka do konca miesiaca.

I niby dlaczego wesele ma sie parze mlodej zwrocic ? To ich swieto i normalne,
            ze trzeba na nie wydac pieniadze. Nie wiem z jakiej racji goscie maja im
            zafundowac impreze. Jak nie maja pieniedzy to niech zrobia skromne przyjecie i tyle.
            • femme-fatale Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 14:09
              Zgadzam się z dziaadkiem. Wesele nie jest po to, żeby się "zwróciło" albo żeby
              na nim zarabiać. A i tak zazwyczaj jest tak, że rodzice płacą za wesele, a
              młodzi inkasują wszystko z kopert więc chyba tak źle, bidulki, na tym nie wychodzą
              • seba150 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 15:45
                femme-fatale napisała:
                > Zgadzam się z dziaadkiem. Wesele nie jest po to, żeby
                >się "zwróciło" albo żeby na nim zarabiać. A i tak zazwyczaj jest
                >tak, że rodzice płacą za wesele, amłodzi inkasują wszystko z kopert
                >więc chyba tak źle, bidulki, na tym nie wychodzą

Nie zgadzam się w zupełności. Popatrz na to tak:
                Przychodzisz na dwudniową imprezę, masz podanych z reguły 5 dań
                gorących, lody, desery, zimna płyta. Napojów i alkoholu bez
                ograniczeń. Często masz zagwarantowany nocleg i transport. Dobrze
                się bawisz w znajomym gronie, przy dobrej muzyce na żywo (zespół).
                Teraz pytanie, na ile to wyceniasz i dlaczego uważasz, że ktoś, kto
                dopiero wziął ślub ma Ci fundować tę przyjemność, albo częściowo
                fundować? Tylko dlatego, że nie podał opłaty, jaka wynosi za udział
                w imprezie?

A może inaczej, idąc na Sylwestra do fajnego hotelu, ile zapłacisz
                za JEDNĄ noc tańca, nocleg, za TRZY dania gorące, szampan i napoje
                (alkohol we własnym zakresie)? Myślę, że spokojnie 500 zł od pary.
                Jakoś nikt nie mówi, że dlaczego ma płacić tyle, żeby się hotelowi
                zwróciło, przecież to hotel organizuje imprezę, więc niech płacą smile

Powiem tak. Jeśli uważasz, że nie chcesz zapłacić kosztów, które są
                poniesione średnio na jedną osobę, to nie przychodź w ogóle. Tylko
                im powiedz odpowiednio wcześniej, żeby Cię wykreślili z listy i za
                Ciebie nie musieli płacić. Dość już darmozjadów na weselach i ludzi,
                którzy przyszli na 'krzywy ryj', zaproszeni tylko dlatego, że należą
                do bliższej lub dalszej rodziny. Zapłacą niewiele, a potem i tak
                obgadają, że im sie nie podobało.

...bo jak młodzi organizują, to niech płacą, 'bidulki'...
                • anula36 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 16:03
                  Uwazam jak poprzednicy - jesli ktos obawia sie ze wesele moze sie nie zwrocic lepiej ich robi skromny obiad dla najblizszej rodziny, a nie wystawia rachunku gosciom ktorych w koncu zaprosili.Oszczedza jedni i drudzy.
                  • seba150 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 16:13
                    Każdy robi, jak uważa. Jednak nie zapłacenie minimum 500 zł od pary
                    uważam za nieprzyzwoitość. To nie jest luksusowe wesele, tylko
                    przeciętne. A jeśli Cię na tyle nie stać, nie przychodź, przyjdź na
                    ślub i daj tam skromniejszy prezent.
                • femme-fatale Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 14.07.08, 11:43
                  Jeżeli się kogoś zaprasza, to się pokrywa tego koszty. Mam nadzieję, że jak
                  zapraszasz kogoś do restauracji, to nie dzielisz rachunku przez ilość osób i nie
                  oznajmiasz im ile są Ci krewni, co? Wracając do wesela, to oczywiście, daję w
                  kopercie tyle, na ile mnie stać, ale nigdy z myślą o tym, ile na mnie wydali i
                  ile muszę im oddać. TO jest prezent, a nie regulacja rachunku za wesele
                • martabg Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 14.07.08, 12:05
                  > Teraz pytanie, na ile to wyceniasz i dlaczego uważasz, że ktoś,
                  kto
                  > dopiero wziął ślub ma Ci fundować tę przyjemność, albo częściowo
                  > fundować?

Bo chce to robić. Chce fundować. Wymyślne dania, drinki, bryczki,
                  orkiestry, to nie zachcianka gości, tylko młodych.
                  ONI CHCĄ.

Wychodzi się więc z założenia, że ich stać.
                  Gdyby było inaczej, nie byłoby wystawnych przyjęć lub skromnych
                  uroczystości.

Jeśli uważasz, że nie chcesz zapłacić kosztów, które są
                  > poniesione średnio na jedną osobę, to nie przychodź w ogóle.

Zobaczymy Sebo, jak to z twoimi uroczystościami będzie, kiedy nie
                  przyjedzie mniej zamożny, acz bardzo kochany członek rodziny.
                  Bo nie załaci Ci tyle, ile oczekujesz, a to przecież nieprzyzwoite...
                • emkaska Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 31.07.08, 15:23
                  "dlaczego uważasz, że ktoś, kto dopiero wziął ślub ma Ci fundować tę
                  przyjemność, albo częściowo fundować? Tylko dlatego, że nie podał
                  opłaty, jaka wynosi za udział w imprezie?"

bo organizuje to wesele i mnie zaprosił.
                  tak jak się zaprasza na imieniny, urodziny, grilla, nie sprzedając
                  biletów wstępu.

"Jakoś nikt nie mówi, że dlaczego ma płacić tyle, żeby się hotelowi
                  zwróciło, przecież to hotel organizuje imprezę, więc niech płacą smile"

Wesele nie jest po to, by zarobić na tym pieniądze, tylko by uczcić
                  ślub. Zabawa w hotelu organozowana jest po to, by na niej zarobić.

"Zapłacą niewiele, a potem i tak obgadają, że im sie nie podobało."

Od kiedy to się płaci za udział w weselu?

• ivoncja Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 05.08.08, 17:40
                  seba150 napisał:
                  Jeśli uważasz, że nie chcesz zapłacić kosztów, które są
                  > poniesione średnio na jedną osobę, to nie przychodź w ogóle.
                  Naprawdę nie widzisz różnicy między imprezą sylwestrową a weselem? Jeśli wszyscy
                  młodzi tak myślą, to niefajnie być gościem na takim weselu, z którego się gości
                  rozlicza. Dlaczego to oni mają płacić koszty? To chyba kłoci się z definicją
                  gościa. Jak ktoś przychodzi do ciebie na imieniny czy urodziny, to też
                  wyliczasz, ile powinien ci zwrócić za to co zjadł i wypił, żeby ci się wydatki
                  zwróciły? Wesele to nie składkowa impreza.
                  Ech, kalkulatory zamiast serc...
                • ofelia1982 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 25.08.08, 19:34
                  Ma mi - jak to ujales - fundowac te wszystkie atrakcje, bo mnie
                  ZAPROSIŁ. jak zapraszasz dziewczyne na randke to chyba tez Ty
                  placisz jako osoba zapraszajaca, prawda? Rozne sa wesela i rozni sa
                  ludzie, wiec jak kogos stac to niech wyda i 80tys na wesele i
                  sprowadzi kapele z Nowej Zelandii, ale to nie oznacza, ze Ty masz
                  wspoluczestniczyc w tym koszcie. Tak naprawde to mozesz dac mlodej
                  parze jako prezent komode wlasnorecznie odremontowaną i to tez
                  bedzie prezent od CIebie. I jest tak samo wazny jak kasa, a do tego
                  jeszcze bardziej oryginalny..Ja zawsze daje tyle ile w danym
                  momencie mogę i roznicuje tez w zaleznosci od stopnia zażyłości z
                  parą.
          • martabg Gdzie się tak przyjęło? 14.07.08, 11:47
            Para 500?
            U mnie 3 lata temu para dawała średnio 200, bez względu na to, czy z
            rodziny czy nie.
            Czyżby tak wszystko poszło do góry?

• jamamma Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 04.08.08, 15:49
            Nie muszą! Ale chcą! Jeśli ktoś mnie zaprasza na wesele i muuusi zapłacić i
            oczekuje , że mu się zwróci, to wybaczcie , nie bawiłabym sie tam dobrze ze
            świadomością , że nie stać mnie było na to, by zrekompensować im
            "straty"...Młodzi chyba też biorą pod uwagę , że goście coś na siebie
            przyzwoitego założyć "muszą" i czasem też się " muszą" uczesać i dojechać plus
            do tego "Ta" kasa , która ma się im zwrócić . Ja zawsze daję tyle ile akurat w
            danym momencie mogę,lub kupuję prezent, a jeśli ktoś robi wesele i czeka aż
            musię zwróci , no to wybaczcie....brak mi słów
          • ofelia1982 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 25.08.08, 19:29
            no bez przesady. ma sie dowiadywac ile za nią para zaplacila, wiec
            tyle ma oddac? to nie jest jakas transakcja tylko PREZENT.
    • traveler17 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 16:33
      zgadzam sie z toba seba150, slyszalem o takich przypadkach, ze
      szanowni goscie dawali w kopercie pociete kawalki gazety... zenada.

zasada jest prosta: nie stac cie zeby zaplacic - nie przychodz.
      dlaczego ktos ma ci fundowac dobra zabawe, jedzenie i picie? siedz w
      domu i obgryzaj paznokcie i mysl jak wszyscy sie dobrze tam bawia.
      • anula36 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 16:54
        a jaki to skromniejszy prezent ( tzn za jaks kwote)daje sie przychodzac na sam slub?
        • seba150 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 16:57
          Wydaje mi się, że to już zależy od zasobności Twojego
          portfela/Twojej klasy/bliskości vs. zażyłości z młodymi. Tutaj moim
          zdaniem nie ma kwot sugerowanych, gdyż kosztu jednostkowego brak.
          • lisia312 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 17:39
            Czy w organizowaniu wesela chodzi tylko o pieniądze? To nie zapraszało by się
            biedniejszych członków rodziny, bo " się nie zwróci".
            Może jestem nie z tego świata, ale w naszej rodzinie zaprasza się niezależnie od
            zawartości portfela po to ,żeby spotkać się z rodziną nie tylko na pogrzebie babci.
            Moja rada: daj tyle, na ile Cię stać, bez zapożyczania się i zaciskania pasa.
            Pozdrawiam
            Niedzisiejsza
            • lisia312 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 17:40
              Aha, a jak chcemy oszczędzać, to nie robimy wesela
              • mamaemmy Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 18:22
                zgadzam sie z dziaadkiem.
                W takiej sytuacji,gdzie się kasy nie przelewa-warto dac prezent który im sie
                przyda-np maszynkę do mięsa czy mikrofalówkę(u nas przydały sie dwa )a nie jest
                to jakis wielki koszt zwłaszcza ze ceny AGD troche spadły.

Co do zwrocenia sie za wesele...smieszne.Gdyby nasi goscie na moim weselu mieli
                tyle zapłacic-zeby nam sie koszty zwróciły-no to chyba każda para musiałaby po
                1000 włożyc(mielismy ok 65 osób)a jakos nasze rodziny nie sa na tyle kasiaste i
                z tego co pamietam kazdy wkładał do koperty tyl na ile go stac-srednio 200-400zl
                od pary!Nawet do głowy by mi nie przyszło takie wiejskie myslenie,zastaw sie a
                postaw się,że ma sie zwrocic koszt imprezy,bosze to nie jest zaden sylwester
                składkowy a wesele-gdyby mnie nie było stac-zrobiłabym gar bigosu w domu i tyle
                a nie szalała z najlepszym lokalem,najbardziej rozchwytywaną orkiestrą,tortem
                wydziwianym z najlepszej cukierni,śpiewaczką na ślubie etc.

Rozumiem ,dac 1000zł najblizeszej osobie-np siostrze,jesli nas stac.
                Ale zeby pozyczke brac??Paranoja.
                A takie cus:nie stac to nie idę...to akurat przykre dla młodych,że ktoś,kogo sie
                lubi,nie przyjdzie.Do nas nie przyszło kilka osob,pewnie ze wzgledu takiego
                kretynskiego mylenia,ze my chcemy zeby nam sie to zwróciłosad
                Mogli przyjsc,kupic komplet poscieli i byloby supersmile

Nasi goscie nie fundowali nam wesela,no sorry!Goscie nie sa od pokrycia kosztów
                przyjęcia ...
          • e.milia Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 14.07.08, 12:07
            Zgadzam się. Zależy od zasobności portfela oraz zażyłości z parą młodą.
      • akacjax Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 18.07.08, 18:02
        Z jakiej bajki jesteś?
        Oczywiście pusta koperta, czy z pocieta gazeta jest żenadą...ale gdyby bliską Ci osobę nie było stać na prezent wg Twoich wymagań i postanowiłaby zostać w domu, to czy nie byłoby Ci smutno, że nie dzieli z Tobą radości tego dnia? (To mogłaby być Twoja siostra, kolega, a może babcia?)
      • dorotka.k1 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 19.07.08, 12:53
        traveler17 napisał:

> zgadzam sie z toba seba150, slyszalem o takich przypadkach, ze
        > szanowni goscie dawali w kopercie pociete kawalki gazety... zenada.
        >
        > zasada jest prosta: nie stac cie zeby zaplacic - nie przychodz.
        > dlaczego ktos ma ci fundowac dobra zabawe, jedzenie i picie? siedz w
        > domu i obgryzaj paznokcie i mysl jak wszyscy sie dobrze tam bawia.

żenada to jest to co piszesz
        tak się składa że ja nie lubię wesel i wcale sie na nich dobrze nie bawię, nie
        mogę też się najeść i ani napić
        tak więc przychodzę ze względu na państwa młodych,
        a ty w ogóle brałeś ślub? wiesz jak to jest "przyjemnie" jak ktoś nie przychodzi
        (bez względu na przyczyny)???
        idąc twoim tokiem myślenia to rodziny, która ma 3 dzieci i żyje z jednej małej
        pensji w ogóle się nie powinno zapraszać, bo ich na to nie stać, a jeśli nie daj
        boże przyjdą i nie wezmą przy tym pożyczki na "daninę", to ci się to na pewno
        nie opłaci
        • jamajka79 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 19.07.08, 18:37
          To smutne jak ten świat się zmienia, kiedyś kupowało się prezent np coś do domu
          i bawiło się całą rodziną bez wyrzutów sumienia, że dało się za mało. Weselisko
          trwało kilka dni, a młodzi pamiętają przez lata co od kogo dostali. Moi teście
          sa prawie 40 lat po ślubie do dzisiaj mają zastawy, szklaneczki, filiżanki,
          sztućce i wiele innych prezentów z tamtego dnia. A My? My dostaliśmy pieniądze i
          nawet nie wiem ile od kogo, a prezenty rzeczowe mam do dzisiaj i bardzo żałuję,
          że było ich tak mało. Dodam,że imprezka była w restauracji i pomimo, że wesele
          nam się nie "wróciło" byliśmy wtedy bardzo szczęśliwi, że przybyli wszyscy
          zaproszeni goście i ci biedniejsi i ci bogatsi. I nawet do głowy by mi nie
          przyszło jakieś podliczanie czy zarobilismy na tym czy nie.
    • dorotka.k1 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 19:20
      Temat dla mnie na czasie, bo w lipcu dwa wesela w rodzinie. Gdybym chciała dać
      tyle ile tu niektórzy uważają to na pewno musiałabym się zapożyczyć. Żyjemy z
      jednej pensji, ja nie pracuję, bo mamy małe dziecko. W tym roku nie jedziemy
      nawet na tydzień na wakacje.
      Każdy daje tyle na ile go stać, nie dajmy się zwariować.
      Dwa lata temu na slubach brata i siostry mężą daliśmy jednym i drugim po 500.
      Teraz gdybyśmy mieli jedno wesele - dalibyśmy 200, tak dajemy po 150. Dla nas to
      nawet nie są wielkie wesela, bo ze względu na małe dziecko posiedzimy do godz.
      21, rozrywka też w sumie niewielka - bo ciągle trzeba dziecka pilnować i za nim
      biegać.
      Z własnego doświadczenia wiem, że zdecydowanie bardziej niemiła na ślubie jest
      nieobecność gości niż niezbyt wielka kwota w kopercie.
      • hugo43 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 20:00
        2 lata temu bylam sama na weselu znajomych i dalam 300zl,w tym roku
        bylismy tylko na slubie,rowniez u znajomych i dalismy 100zl.
        • ewaluna222 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 20:25
          Uważam, że gości na wesele zaprasza się dlatego, że się chce z nimi
          dzielić ten dzień, a nie na nich zarobić.
          Rozumiem, że niektórzy chcą dostać kasę w prezencie, bo na coś
          zbierają - ale jeśli tak, to powinni liczyć się z tym, ze nie
          każdego stać na szarpnięcie się na wielką kwotę. I w takim wypadku
          powini być wdzięczni za każdą stówkę.
          Ja po moim weselu byłam troche rozczarowana, że dostałam tak mało
          prezentów - raptem kilka. Kasa się rozmyła, a prezenty zostały.
          Z drugiej strony byłam też trochę zażenowana otwierając koperty z
          kasą od ludzi w moim wieku, znajomych, młodszych kuzynów. Musieli
          się nieźle szarpnąć i głupio mi było z tego powodu. Choć sporo par
          dawało właśnie po 100, 200 złotych, nie myślę wcale, że to mało. dla
          nich na pewno dużo. Uważam, że jest coś nieprzyzwoitego w dostawaniu
          kasy od ludzi, z którymi biegało się za piłką czy grało w chowanego.
          Jeśli ktoś nie ma tyle pieniędzy, ile chciałby dać (lub ile radzą
          weselne pseudonormy zwrócenia się tego "biznesu"), to powienien moim
          zdaniem po prostu zapytać, jaki prezent ma kupić. Oprócz prezentów
          na zamówinie ("nie mamy tostera ani żelazka") są rzeczy, których
          nigdy nie jest za dużo, np. ładne kieliszki, szklanki, filiżanki...
          • hugo43 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 20:33
            przypomnialo mi sie,ze na prezent slubny dla kolegow z pracy
            robilismy zrzute i kupowalismy bony do ikea.w jednym roku 4 osoby
            braly slub i bardzo sobie chwalily te bony,bo sa bezterminowe no i
            mozna wybrac to co sie podoba.
            • anula36 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 13.07.08, 20:36
              fajny pomysl, nie wiedzialam ze sa takie bonysmile
              • babeth Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 14.07.08, 16:50
                Jeśli kasa to pomiędzy 300 a 500 złotych. Jeżeli przewyższa to Twoje możliwości
                to fajny prezent z serii albo przydatnych (tu warto podpytać co mają: komplet
                obiadowy, frytkownica, parowar, szybkowar, itd) albo ładnych na które potem
                szkoda kasy (od moich koleżanek ze studiów dostaliśmy stylizowany komplet na
                butelkę wina i świecznik, od innych znajomych ręcznie malowany komplet do kawy-
                są to takie perełki, które nas bardzo cieszą a których na pewno nie kupilibyśmy).
                • juchen Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 14.07.08, 22:45
                  slub bralam w czerwcu i dostawalismy od 200zl do 2500tys kazdy dal tyle na ile go bylo stac.Zapraszalam tez kolezanki ze swoimi mezami i dziecmi wiedzialam ze im sie nieprzelewa wiec kiedy spytali czy moze chcielibysmy cos dostac to powiedzialam co by sie nam przydalo np.zelazko Kupili nam b.fajne prezenty na ktore wiem ze niemusieli pozyczac kasy a najwazniejsze dla nas ze byli na weselu i swietnie sie bawili.Wkoncu robilismy wesele by swietowc ten szczegolny dzien z najblizszymismile
                  • ewinka22 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 15.07.08, 20:45
                    Moim zdaniem poprostu ile możemy tyle dajemysmile My zapraszaliśmy gości ktorych poprostu chcieliśmy mieć w tym dniu blisko siebie, nie zważaliśmy na to ile kto da, nie mozna się tak chyba nastawiać....w sierpniu idziemy na wesele szwagra mojego i dajemy 400zł, poprostu wiecej nie da rady...
    • sagittarius_84 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 22.07.08, 13:52
      Jeśli chodzi Ci o minimalną stawkę to srednio liczy się "za talerz",
      ale myslę że 300-400 zł jest kwotą wystarczajacą dla zwykłego gościa.

Nawiązujac do poniższych komentarzy, napisze coś z własnego
      doświadczenia - slub 2 mce temu. Otóż wesele finansowali w całosci
      rodzice, ok 60 osób. Urządzamy się i z góry mówiliśmy że chcemy
      kase, i tak też dostaliśmy. Moze 2-3 prezenty. Na szczęście!
      Poniewaz zbieramy kase woleliśmy dostać mniej kasy od gości niż
      prezent który się nam nie spodoba i bedzie leżał w kącie a
      wymarzonej kanapy, komody by nie było ...

Mieliśmy dużo znajomych, wiadomo młodzi pracujący bądź nie ludzie,
      którzy nie mieli na bogate koperty, jednak dali ile mogli zmiast
      zastawiającego kąt prezentu a my byliśmy szęśliwi że byli z nami w
      tym ważnym dniu i bawili się z nami tak serdecznie!

• doti-beauty Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 25.07.08, 15:42
        Ślub bralam rok temu. z założenia miała to być impreza do ktorej
        dołozymy więc organizowaliśmy ją tak jakbyśmy nie mieli nic dostać
        od gości. Na jednych rzeczach oszczędziliśmy na innych poszaleliśmy
        bo to byl nasz dzień i chcielismy żeby nam się podobało i zeby nasi
        bliscy i przyjaciele dobrze się z nami bawili i cieszyli z nami tego
        dnia. Single w kopertach dawali 200-300, pary 300-400, rodziny 300-
        500,nie mielismy listy prezentów ponieważ wszystko co jest nam
        potrzebne to mieliśmy a nie chcielismy tez gościom sugerować
        tego "minimum bez ktorego mają na wesele nie przychodzić" tak więc
        dostaliśmy kilka prezentów rzeczowych m.in. suszarke do sałaty i do
        głowy mi nie przyszło wyliczanie czy to pokryje koszt opłat za
        gościa czy nie. Poza tym każdy daje tyle na ile w danym momencie
        życia i sytuacji finansowej może sobie pozwolić. Koperty z
        podpisanymi życzeniami czasami okazywały się zawierać kwoty wyższe
        niż dany gość mógł sobie pozwolić i do dzisiaj z tego powodu
        odczuwam dyskomfort. Poza tym wiadomo, że rodzina daje więcej,
        szczególnie bliska i chrzestni, a niepracujący bądź tylko studiujący
        koledzy mniej. Gdy ktoś traktuje wesele biznesowo to chyba lepiej od
        razu zrezygnować z organizacji bo i czas poświęcony na przygotowania
        i kasa się nie zwrócą i nie o to tu chodzi.
        • olesia301 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 25.07.08, 16:30
          Ja brałam ślub kilka lat temu, dostawaliśmy głównie pieniądze, bo
          wszyscy wiedzieli, że zbieramy na mieszkanie. Jednak tylko gdy ktoś
          wyraźnie się spytał co chcemy mówiliśmy, że pieniądze. Jak nie
          pytali, nic się nie stało.
          Od pary było głównie 200, od chrzestnych po 1000. Od siostry-
          studentki dotałam piękny żydowski świecznik. Był to wspaniały
          prezent, bo wiedziałam, ze na dużo nie może sobie pozwolić, a tak
          mam pamiątkę.

My natomiast gdy chodzimy na wesela, dajemy 400 w kopercie.
          Czasem prezent np sztućce dobrej firmy.
          • miwusia1977 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 27.07.08, 19:33
            ja w prezentach slubnych dostawalam do 200 do 400zl od pary liczac
            serdni. Byly tez wyjadki np sama kartka lub wiecej niz 500zl..Ale my
            robilismy wesel dla siebie i nie liczylsmy na prezenty
            • goniasok Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 01.08.08, 10:28
              Minimalny prezent gotówkowy jaki otrzymałam i dawałam to było 300zł.
              A prezenty rózne dostałsmy. zazwyczaj znajomi mnie pytali co chcemy
              i przedział cenowy tez byl różny np. żelazko, komplety pościeli,
              ręczników, patelnie tefala, czjnik bezprzewodowy, komplet kieliszków
              do wszystkiego, mikser, komplet filiżanek lub zestaw obiadowy...na
              pewno jest w czym wybierać.
      • vvrotka Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 01.08.08, 10:25
        Wyjątkowe chamstwo i drobnomieszczaństwo, na wymażoną komodę SAMEMU się pracuje,
        cóż to za przyjemność wszystko dostać, tak chcą tylko nieroby i pasożyty które
        robią impreze jak bisnesmeni żeby zarobić nie żeby się cieszyć ważnym dniem w
        życiu.
        Zapraszając gości - znajomych, rodzinę nie można wystawiać rachunku za impreze i
        wymuszać poczucie wręcz obowiązku zapłaty za zabawę, chamstwo chamstwo i jeszcze
        raz chamstwo. Mogę zapłacić za impreze w formie takiej jak to niektórzy piszą,
        ale jeśli mam wpływ na to co będzie do jedzenia jaka muzyka itd, a tu decyduja
        młodzi i to oni pokrywają koszty i ZAPRASZAJĄ!!! JAk zapraszacie ludzi do domu
        wręczacie rachunki na wyjściu za jedzenie i picie??? Ludzie jesteście odarci z
        dobrego smaku, wystarczy zrezygnować z durnych ozdóbek, komicznych limuzyn,
        biednych pieczonych prosiaków i wielu innych bzdur. Jaki Ślub takie Życie,
        sztuczne na pokaz ubogie duchowo ....a potem zdrady i rozwody , pustka w głowach
        puste życie.

Abstrahując nieco wesela to wielki biznes i ludzie sie dają niesamowicie
        naciągać, przykład, pamiętam jak koleżanka miała ślub za welon zapłaciła 200zł
        mierzył cos około jednego metra bez obszycia na spince, niestety przypaliła go
        żelazkiem... pędząc na pomoc udałam się do najbliższego sklepu z materiałami
        zakupiłam jej 5 metrów tego samego materiału za 50 zł!!! Była w głębokim szoku,
        welon wyglądał wręcz niesamowicie to ile by kosztował w salonie???
        Temat rzeka, mądrzy ludzie żyją mądrze i nie mają takich problemów
        plebejskich...pozdrawiam.
        • ivoncja Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 05.08.08, 17:49
          vvrotka napisała:
          > Ludzie jesteście odarci z
          > dobrego smaku, wystarczy zrezygnować z durnych ozdóbek, komicznych limuzyn,
          > biednych pieczonych prosiaków i wielu innych bzdur. Jaki Ślub takie Życie,
          > sztuczne na pokaz ubogie duchowo ....a potem zdrady i rozwody , pustka w głowac
          > h
          > puste życie.

vvrotka, dobrze i ładnie to ujęłaś. Racja w 100%
    • pinkdot Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 03.08.08, 10:44
      Ja Ci napiszę jaki prezent mi się najbardziej podobał z tych nietypowych
      ślubnych, od przyjaciółki rodziny. Kupiła 2 prezenty właściwie, dla męża
      śliczny, elegancki skórzany portfel, dla mnie gustowną koszulkę nocną triumpha -
      do tego dostaliśmy kartę z dedykacją, żeby portfel pana młodego był zawsze pełen
      a panna młoda wyglądała pięknie nawet ranosmile. Uważam, że był uroczy i myślę, że
      coś w tym stylu wypada dać kuzyncesmile. Zawsze to nie są ręczniki...wink
      • sweetkiss Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 05.08.08, 16:45
        My braliśmy ślub 2 miesiące temu. Większość gości gdy zapraszaliśmy ich na wesele pytała nas co chcemy dostać: pieniądze czy jakiś prezent. Odpowiadaliśmy, że wolelibyśmy pieniądze, ale jeśli oni wolą prezent to nie ma problemu, aby nie było to to co już posiadamy. Jak się okazało po weselu nie dostaliśmy żadnego prezentu, oprócz tych od świadków, bo im powiedzieliśmy jasno, że chcemy mieć pamiątkę od nich. Dostaliśmy od nich piękny świecznik pasujący do naszrego mieszkania i taki obraz wyszywana młoda para, a na dole nasze imiona i data ślubu. Bardzo fajna pamiątka.
    • mamaroksany byłam na weselu kilka dni temu 05.08.08, 17:49
      też u kuzynki, dałam 600zł w kopercie plus srebrna cukiernica z
      łyżeczką w pudełeczku. Wiem, że napewno im się przyda a z kasy byli
      baardzo zadowoleni z tego co mnie doszły słuchy. Myslę ze i 300zł
      byłoby OK. Impreza była jednonocna, bez noclegów i udziwnień.
    • ofelia1982 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 25.08.08, 19:28
      ja mysle, ze co najmniej 100zł, zeby jakos "wygladalo"
    • sorbek Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 09.01.09, 20:49
      W ogóle nie biorę pod uwagę ile kto wydał na wesele uważam tak jak większość
      wesele to świętowanie najważniejszego dnia w życiu a nie impreza żeby jeszcze o
      zgrozo na niej zarobić.
      W zeszłym roku byliśmy aż na trzech - daliśmy każdej parze po 400 zł - na więcej
      mnie nie stać nie mam zamiaru potem głodem przymierać.
      Pamiętam swoje wesele najważniejsze dla mnie było aby bliscy byli z nami w ten
      ważny dzień i kilku znajomych ( wiedziałam że im się nie przelewa)prosiłam żeby
      przyszli bez prezentu bo zależy mi na ich obecności a nie prezencie czy kasie
    • kasiaaaa24 Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 10.01.09, 07:19
      Wychodziłam za mąż 3 miesiące temu. W zasadzie dostaliśmy same
      koperty (no i kilka prezentów od osób, które były tylko na ślubie:
      ręczniki – 2 komplety, pościel – 2 komplety, sztućce, zestaw
      filiżanek z dzbankiem i cukierniczką) W kopertach było od 200 do 600
      (nie licząc rodziców i świadków) W większości jednak było to 400 zł
      na parę.
    • alto.mare Re: ile kasy jako prezent ślubny albo jaki prezen 10.01.09, 12:15
      Jeszcze nie tak dawno za dwójkę dorosłych osób dawalismy znajomym badź
      kuzynostwu koło 400- 500 zł w kopercie, ale teraz ja jestem na wychowawczym,
      mamy małe dziecko na utrzymaniu, a maz pracuje w branży, którą dotknął kryzyssad
      Przdłada się to na naszą sytuacje materialną,o której wiedza tylko najblizsi,
      wiec latem damy 300 zł kuzynowi, chyba,ze w pracy męza cos się zmieni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka