Dodaj do ulubionych

niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomocy

27.01.06, 16:49
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=35619975
To jest link do mojego wątku na innym forum, jestem załamana i szukam
pocieszenia, czy jesteście w stanie mi pomóc?
Obserwuj wątek
    • madasia Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 28.01.06, 08:43
      Kurovo, u mnie tez po poronieniu w 22tc stweirdzono niedoczynność tarczycy.
      Moze nie az taka duzą ,ale jednak. Ja mialam TSH 2.58 i ze wzgledu na fakt, ze
      planuje ciąze, mam zalecone branie Eutyroxu 25, Bo TSh dla kobiet planyjacych
      ciaze powinno sie zaiwrac miedz 1 a 2,. Tendencja do zwiakszania nidoczynnosci
      w ciazy jest znan i w ciazy noram jes TSH nawe do 3,5 . Dlatego tez w ciaży
      zaleca branie sie zwiekszonej dawki leku, bo potrzebujesz tego Ty i dziecko.
      Rozumiem, ze bierzesz "setki" , ale sprawdz TSH, czy one wystarczaja w Twojej
      sytuacji teraz?
    • bzelicho1 Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 30.01.06, 14:26
      Witaj! ja równiez mam problemy z tarczycą - najpierw nadczynność teraz
      niedoczynnosc. I dokładnie rok temu urodziłam zdrową córeczkę. Przed i podczas
      całej ciąży byłam pod stałą opieką endokrynologa, który ustalał mi dawkę leku
      (brałam letrox - odpowiednik Twojego). Przez całą ciążę czułam sie świetnie,
      chodziłam do 8 miesiąca do pracy. Najważniejsze teraz dla Ciebie to znalezc
      dobrego endokrynolooga i wierzyc ze bedzie dobrze!!! w razie jakis pytań - pisz
      smiało, chetnie pomoge o ile bede umiała! Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia dla
      Was obojga! Aha, Julka ma wyniki tarczycy w porzadku!!!
      • kurova Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 01.02.06, 15:42
        Dziękuję za zainteresowanie,

najbardziej boję się tego, że to początek ciąży, napisz mi proszę bzelicho ,
        czy zawsze miałaś wyniki w normie.
        Jutro jadę w końcu do swojego lekarza, fajna babka, mam nadzieję że powie coś
        pocieszającego.
        Zrobiłam dzisiaj nowe badania, czuję się bardzo źle bo po zwiększeniu dawki
        leku czuję jakbym miała już nadczynność, ja zwariuję, najgorsze że TSH tak
        wolno reaguje.
        • bzelicho1 Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 02.02.06, 07:36
          Witaj!
          lecze sie juz prawie 10 lat na tarczyce i w sumie wątpie czywogóle sie u mnie
          to wszystko ustabilizuje... Nie denerwuj sie, bo to w sumie i tak nie pomoze,
          lekarze zazwyczaj wiedza, co robią (o ile jest on własciwy....). Ja swoją Panią
          Doktor znalazłam w Legnicy i jestem bardzo zadowolona. Daj prosze znac co Ci
          powiedziala a zycze Ci zeby były to same dobre rzeczy!!!
          pozdrawuiam
        • bzelicho1 Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 02.02.06, 08:10
          aha, zapomniałam dodpowiedziec na Twoje pytanie - moje wyniki w ciąży wcale nie
          były idealne....Ale lekarka "dowaliła " mi duza dawke leku, nie pamiętam juz
          niestety jakie mialam wynik konkretnie, ale nie były rewelacyjne. Poza tym
          kazde laboratorium moze miec inna norme, wiec tez nie ma sie co przejmowac
          różnicami. Moj lekarz twierdzila ze dziecko od 3-4 miesiąca ma juz wlasna
          tarczyce. Głowa do góry i daj znac...
          • kurova Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 03.02.06, 11:09
            Jestem po wizycie. Zostałam zapewniona , że dziecku nic się nie stało, problem
            byłby gdybym miała tsh 20 i nie brała leków. Dziecko dostało hormony, tylko ja
            się gorzej mogę czuć. FT4 miałam cały czas w normie więc, poziom hormonów dla
            dziecka prawidłowy.Wyniki moje z przedwczoraj są w normie.Mam brać zwiększoną
            dawkę leku.To wszystko.Teraz pozostaje czekać jeszcze 7 m-cy i trochę, na
            wyniki badań przesiewowych. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny, które dodały mi
            otuchy, szczególnie Tobie bzelicho.
            Mieszkam koło Zielonej Góry, na wizyty dojeżdżam do Zielonej, tam przyjeżdża
            babka z Poznania z kliniki, więc doświadczenie ma. Mam nadzieję, że wszystko
            dobrze się skończy. Jeszcze raz dziękuję za wsparcie.
            • bzelicho1 Re: niedoczynność tarczycy na początku ciąży-pomo 03.02.06, 12:51
              Witaj! napisałam Ci coś na skrzynkę! mocno pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka